torsdag 27 maj 2010

Jimmie Åkesson kritiserar homofientliga partikamrater i Södertälje.

Sydsvenska Dagbladet avslöjar att Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson i ett brev till lokalavdelningen i Södertälje kritiserar dem för deras homofientlighet.
Alltför invandringsvänliga, alltför homo­fientliga. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson är missnöjd med sina partivänner i Södertälje. I ett kritiskt brev markerar Åkesson mot SD i Södertälje, vars ordförande även är chefredaktör för partitidningen SD-Kuriren.

I lördags publicerade Sydsvenskan ett reportage om hur Sverigedemokraterna i Södertälje raggar religiöst konservativa invandrare genom att visa en bild på ett lesbiskt kärlekspar vid ett altare.

– Snart får Sverigedemokraterna sin förste muslimske medlem här i Södertälje. Han såg den här bilden och sa ”vilken äcklig bild!” berättade Nader Helawi, andranamn på SD:s kommunfullmäktigelista.

Uppgifterna i reportaget har fått partiledningen att reagera.

Den udda värvningstaktiken – att spela på människors motvilja mot homosexualitet – må rimma med den traditionella SD-linjen, då ledande företrädare gärna luftat sin avsky inför hbt-rörelsens Pride-parad. Men denna vår har Jimmie Åkesson försökt ge partiet en mer homovänlig profil. I en debattartikel i Aftonbladet skrev Åkesson nyligen att SD är ”ett parti för hbt-personer”.

I det läget kommer offentliggörandet av SD Södertäljes sätt att värva sympatisörer olägligt.

I måndags skickade parti­styrelsens verkställande utskott ett skarpt formulerat brev till SD:s lokalavdelning i Södertälje, undertecknat av Jimmie Åkesson.

”Det faktum att partiet vill bevara det traditionella äktenskapet och slå vakt om kärnfamiljen är inte detsamma som att vi har fientlig attityd gentemot homosexuella som individer eller som grupp”, skriver Åkesson.

SD-ledningen upprörs även av Nader Helawis engagemang för flyktingar i Farr, Flyktinggrupperna och asylkommittéernas riksråd. Helawi berättade för Sydsvenskan att han varit engagerad i Asylkommittén för södra Dalarna (han bodde då i Hedemora). Helawi kräver att kristna flyktingar från Irak behandlas mer generöst av Migrationsverket.

Jimmie Åkesson skriver att ”Farr är en organisation som aktivt motarbetar Sverigedemokraterna och aktivt arbetar för såväl mångkultur som massinvandring”. Åkesson anser att det är omöjligt att förena ”medlemskap/engagemang i Farr med en roll som offentlig företrädare för Sverige­demokraterna”.

SD-ledaren kräver också att SD Södertälje klargör sin position vad gäller invandring, och slår själv fast vilken linje som måste gälla: SD måste ”gå till val på ett närmast totalt invandringsstopp för överskådlig tid” för att kunna ”behålla/återskapa Södertälje som en svensk stad”.

I sak är det givetvis bra att Åkesson och övriga i partiledningen markerar mot den här typen av homofientlighet. Även om partisekreteraren Björn Söder ägnade sig åt samma sak för några år sedan utan några som helst fördömanden från övriga i partiledningen.

Vad är då orsaken till Åkessons brev? Jag gissar att Sverigedemokraternas partiledning genuint ogillar att folk springer omkring med bilder på lesbiska par. Åkesson och de flesta andra i sd är heteronormativa men de flesta av dem är inte homofientliga. Men givetvis är en annan orsak att Sverigedemokraterna är ett populistiskt parti, partiledningen konstaterar att sådan här homofientlighet i Sverige 2010 skrämmer bort fler väljare än det lockar.

Mer besynnerlig är kommentaren om stopp för invandring. Det är ju tydligt från filmklipp på Youtube (visserligen postat av grupper som är än mer högerextrema än sd men filmen är genuin) att Åkesson säger till kristna i Södertälje på ett möte tidigare i år att "om man stoppar den muslimska invandringen kan sd vara för att acceptera att ganska många kristna flyktingar från Irak får asyl". Det här är givetvis helt populistiskt och på tvärs emot sd:s budskap i övriga Sverige.

Nu har Åkesson tydligen konstaterat att dubbelspelet inte fungerade. Jag själv skickade för några månader sedan ett brev till partistyrelsen i Sverigedemokraterna. Ännu har varken Åkesson eller någon annan från partistyrelsen besvarat mailet.

Även Dagen skriver om sd:s kritik mot lokalavdelningen i Södertälje.

8 kommentarer:

 1. Tur vi har sd kd har ju blivit liberala, sd är det mest värdekonservativa partiet.

  SvaraRadera
 2. Värdekonservativa? Blir du inte besviken att Åkesson kritiserar sd-avdelningen i Södertälje?

  Betyder värdekonservativt för dig att man ska springa omkring med ett foto på två kvinnor som gift sig och få folk att kalla dem "äckliga"? Då är det kanske inte så konstigt att de flesta svenska är emot den reaktionära politiken.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Jimmie Åkesson är för patetisk. Nu står han med brallorna nere. Han har noll trovärdighet i HBT-frågor och invandrarfrågor. SD vill skicka tillbaka oss bögar i garderoberna. Muslimska bögar vill de skicka in i döden.

  SvaraRadera
 4. Christian Westling, SD28 maj 2010 kl. 10:03

  herman:
  Jag hoppas inte du tror på det där själv. Jag förstår faktiskt inte vad du menar.
  Man kritiserar en avdelning som avviker från partilinjen; vad är problemet?

  Nej, vi ska inte skicka någon till garderoben. Vi vill däremot undvika att du en dag dinglar i lyktstolpen som i Iran eller Afghanistan.

  SvaraRadera
 5. Christian

  Intressant. Om vi får en riksdag utan sd 2010-2014 så blir det starten på en islamistisk diktatur i Sverige. Det är djärv spekulation om jag ska vara vänlig mot dig.

  Låt oss då granska de två muslimska länderna i Europa, Turkiet och Albanien. För Sverige är inte Iran, vi är en del av Europa med dess relativa tradition av demokrati och upplysning.

  Situationen i Turkiet och Albanien är svår för HBT-personer, jag har själv kritiserat de länderna här på bloggen. Men den är inte värre än i kristna länder som Ryssland, Litauen, Vitryssland, Ukraina; Moldavien, Serbien, Makedonien etc. Om nu islam är främsta orsaken till problem i Turkiet och Albanien varför är då situationen lika svår i många kristna länder i Europa? När skrev sd något pressmeddelande om att flera länder i Europa förbjuder gayparader? Notera att domstolar i Turkiet förklarat att HBT-personer har rätt att delta i gayparader, medan domstolar i det kristna Ryssland och Ukraina hållt med myndigheterna om att det är acceptabelt med förbud mot gayparader.

  Jag skriver inte det här för att bagatellisera problemen i muslimska länder. Jag är nog den HBT-bloggare i Sverige som varit tuffast i min kritik mot muslimska samfund. Men gissar man att det inte är annat än islam som orsaka allvarliga problem då vet man inte hur sitautionen är.

  För övrigt skulle sd:s flyktingpolitik betyda att asylsökande bögar skulle skickas tillbaka till Iran för att hängas i lyktstolpar. Men de där svarthåriga bögarna kanske inte har samma människovärde som blonda bögar i Stockholm city?

  Bengt

  SvaraRadera
 6. Jag vill återigen förtydliga att min blogg inte är partipolitisk. Jag ska INTE rekommendera folk att inte rösta på kd och sd i valet. Jag lämnar info när kd och sd gör något dåligt inom HBT-politiken (vilket ofta händer) men även om de gör något bra (mer sällan). Men till sist får varje HBT-engagerad människa själva avgöra vilket parti man sympatiserar med.

  Jag har också respekt för att HBT-personer som andra har många egenskaper, vi är även skattebetalare, löntagare, företagare, föräldrar, arbetslösa, konsumenter, EU-medborgare etc. Det är inte bara HBT-politiken som är avgörande för oss. Men däremot handlar till sist HBT-rättigheter om centrala mänskliga rättigheter. Varje människa får själv avgöra om man vill kompromissa bort delar av de rättigheterna för något annat.

  Bengt

  SvaraRadera
 7. Jag hittade följande kommentar från signaturen Nils på en annan blogg som kommentar till homohatet från sd-politikern Nader Helawi i Södertälje.

  "Tänk om Sverigedemokraterna trots allt har rätt. Vi kanske måste minska invandringen för att inte få hit fler Sverigedemokrater."

  Jag tycker det här är politisk satir när den är som bäst. Även vissa sd-politiker som har humor borde kunnat skratta åt skämtet.

  Bengt

  SvaraRadera
 8. Rinkeby är ett område som bebos av dem som inte alls uppskattar vad Sverige gör för dem. De bränner ner kanske Sveriges finaste bostadsområde. Ett område som har skapats för just dem, och som svenskar inte har en chans att få bo på. Dessutom bor de gratis.


  Det är precis som att kasta pärlor för svin!

  http://demokratbloggen.wordpress.com/2010/06/19/kasta-parlor-for-svin/

  SvaraRadera