lördag 8 maj 2010

Är Camilla Lindberg (fp) homofob?

- Man ska också komma ihåg att den vanligaste prostitutionen är bland homosexuella män. Det pratar man aldrig om. Män som säljer sex till män. Historien om den tragiska kvinnan som blir utnyttjad är inte helt sann, menar Camilla Lindberg.
Det där är hämtat från Dalarnas Tidningar. Camilla Lindberg vill avskaffa sexköpslagen och är kritisk mot den svenska debatten.

Är hon då homofob när hon menar att den vanligaste prostitutionen är bland homosexuella män? Tyvärr är det många inom diverse minoritetsgrupper som försöker placera allt ansvar på heterosexuella etniskt svenska män, det är de som främst orsakar problem enligt deras teorier. Men att låtsas som att invandrare, homosexuella, judar, transpersoner etc inte har något eget ansvar är faktiskt ovärdigt.

Jag vet inte om prostitution är vanligast bland homosexuella män men mycket tyder på att ungefär samma andel bland bögar köpt sex som bland heterosexuella män. När man gjort enkäter har det visat sig att det är ungefär 14-15 % både bland homomän och heteromän som köpt sex. Men det budskapet tiger givetvis Feministiskt initiativ, radikalfeminister och för övrigt även en del politiker från riksdagspartierna om. För det skulle "förstöra" deras teorier om att prostitution främst handlar om att män vill förtrycka kvinnor.

Men det är givetvis en lögn. Inte därför att vi inte har patriarkala strukturer, för de är ett problem. Även i Sverige. Inte heller därför att prostitution är "ett vanligt yrke" för det är det givetvis inte. Många far illa. Utan därför att de låtsas som att sociala problem har en enkel orsak. Att det inte är komplicerat.

Andra delar från artikeln i Dalarnas Tidningar om Camilla Lindberg och prostitution.
Sexköpslagen har inte minskat prostitutionen och kvinnorna mår inte bättre idag än då lagen infördes.

Det säger riksdagsledamot Camilla Lindberg (FP) från Borlänge.

Hon efterlyser en debatt och menar att bordeller kan vara en väg att gå, liksom a-kassa och pensionspoäng för prostituerade.

Detta för att ge prostituerade social trygghet och ett mer "normalt liv" än idag då verksamheter göms i mörka lokaler på undanskymda platser.
Nix, Camilla Lindberg är inte homofob. Hon har varit bland de i Folkpartiets riksdagsgrupp som tydligast argumenterat för HBT-rättigheter. De som däremot verkligen borde kritiseras är de riksdagsledamöter, främst från s, v och mp men även en del från alliansen som låtsas som att prostitution bara handlar om män som köper sex av kvinnor. De låtsas som att män som säljer sex inte existerar.

"Feministerna" inom s, v och mp (och en del inom alliansen) är ofta heteronormativa. Att de sedan i övrigt är engagerade för HBT-rättigheter kvittar. Det är inte någon som helst ursäkt för deras heteronormativitet i debatten om prostitution (eller porr för den delen)

Det är inte Lindberg som ska skämmas. De som ska skämmas är de som är för sexköpslagen utan att låtsas som att vissa frivilligt säljer sex eller att även män säljer sex. De förtjänar kritik.

Även Svenska Dagbladet och Dagen har artiklar om debatten om prostituion.

9 kommentarer:

 1. Intressant aspekt..
  Camilla Lindberg verkar vara en människa med öppet sinne.
  Kanske ngt att fundera över.. innan man bestämmer för hur man tycker.

  SvaraRadera
 2. Hej anonym!

  Tack för kommenteren.

  Jag ska förtydliga att jag inte säger ja till att legalisera bordeller. Det där är en debatt som kräver utredning av många aspekter. Däremot är jag för att avskaffa sexköpslagen som jag menar är kontraproduktiv och försämrar för prostituerade.

  Det jag annars vänder mig emot är ensidigheten i debatten, främst från s, v och mp som i riksdagsmotion förra året skrev att det är omöjligt att någon frivilligt säljer sex. I motionen låtsades de tre partierna också som att bara kvinnor är prostituerade. För att snacka om att män också säljer sex (bland 19-åringar är andelen killar som sålt sex högre än bland tjejer enligt en rapport häromåret) skulle förstöra deras "män-förtrycker-kvinnor-med-att-köpa-sex"-teorier.

  Extra tragiskt är det egentligen för Socialdemokraterna som på 1970-talet var det mest sexliberala och porrvänliga partiet i riksdagen.

  Men även alliansen förtjänar kritik. Alla borgerliga partier har accepterat sexköpslagen och låtsas som att man inte ska debattera om lagen är kontraproduktiv eller inte. Och Beatrice Ask gjorde bort sig min sina "lila kuvert". Någon borde skicka henne ett lila kuvert för att visa att hon borde skämmas för den kommentaren.

  Sedan ÄR prostitution ofta ett socialt problem. Mycket tyder på att majoriteten prostituerade använder droger och-eller har blivit sexuellt utnyttjade och har svårt att avgöra sexuella gränser.

  Men det betyder inte att alla egentligen skulle vilja lämna sexsäljandet. Det är paternalistiskt och oförskämt att låtsas som att de sexsäljare (män och kvinnor) som gillar sitt jobb inte vet sitt eget bästa och ljuger.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Jag vill rekommendera er att granska de bloggare från oppositionspartierna som kommenterar Camilla Lindbergs utspel. De flesta är så fåniga att det inte är sant. De börjar snacka om att sexförsäljning kanske är en del av alliansens "arbetslinje".

  Visst ska den borgerliga regeringen granskas. Och visst ska prostitution problematiseras. Men att försöka avfärda Lindbergs kommentar med den typen av lättköpta argument säger något om de som kritiserar henne.

  Vi i Sverige har en självbild av att vara betydligt mer sofistikerade än folk i USA. Ni vet de där "feta dumma amerikanerna"..

  Men jag ska berätta något för er. Den politiska debatten i USA är ofta betydligt mer avancerad än här. Där skulle Camilla Lindberg nog möta betydligt mer intelligenta argument än från de flesta bloggkommentarer i Sverige.

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Ur ett könsperspektiv så är det ju aå att det är för det mesta män som köper sex oavsett om det är hetero eller homosexuella män. "Radikalfeministerna" kanske inte cyklar helt illa.
  Christian.

  SvaraRadera
 5. Christian

  Men om prostitution främst är en del av "mäns förtryck av kvinnor" som radikalfeministerna säger, varför är då andelen som köpt sex lika hög bland bögar som bland heteromän?

  Det visar att radikalfeministerna har fel.

  Annars har du rätt att män är tydligt överrepresenterade både när det gäller sexköp och annan brottslighet (att köpa sex är som bekant ett brott idag). Något som många som kallar sig progressiva ofta snackar om. Samma personer menar däremot attt det är ointressant att redovisa och debattera att folk med invandrarursprung är tydligt överrepresenterade när det gäller många typer av brott.

  Det är inte någon logik i resonemanget, eller hur Christian. Antingen så gruppers brottslighet intressant och då ska man kunna debattera både kön, ålder och etnicitet i brottstatistiken. Eller så grupptillhörigheten ointressant och då är det ju inte någon poäng att som du precis gjorde berätta att det främst är män som inte följer sexköpslagen.

  Enkel logik.

  Bengt

  SvaraRadera
 6. Jag är intresserad av debatten och undrar därför om du kan ge en källa på uppgiften att det är lika vanligt att homosexuella som heterosexuella män köper sex?

  Sen tycker jag att debatten handlar för mycket om att svara på/kommentera det feminister säger. Hur ser DIN analys ut, t ex om att män är köpare (hur som helst) och antingen kvinnor eller män är prostituerade?

  Jag har dessutom läst någonstans att det är vanligt att män både "köper och säljer"? Det skulle ju visa att det är skillnad på kvinnliga och manliga prostituerade? Hur ska man analysera det?

  /Maria

  SvaraRadera
 7. Hej Maria!

  Tack för kommentaren.

  Jag ska försöka leta fram den rapport jag kollat, det var nog någon Qx-enkät. Som vanligt är det ju svårt att avgöra dels hur ärligt folk besvarar enkäter, dels hur representativa de som svarat är för hela gruppen. När det gäller homosexuella och bisexella är det ju extra svårt eftersom alla inte är ense om vad som krävs för att kalla sig homo eller bi (är det tillräckligt med sex eller måste man kunna bli förälskad också etc).

  Jag brukar ganska sällan argumentera emot feminister här på bloggen. Dels för att jag delar mycket av analyserna när det gäller att även Sverige har patriarkala strukturer, dels för att radikalfeministerna är en ganska marginell grupp.

  Men orsaken till att jag kritiserade dem i den här debatten att det är tydligt att radikalfeminster påverkat debatten om porr och prostitution de senaste decennierna i Sverige.

  Du frågade efter min egen analys. Först vill jag citera det jag skrev i bloggposten.

  "Utan därför att de låtsas som att sociala problem har en enkel orsak. Att det inte är komplicerat."

  Min invändning handlar alltså främst att det inte är möjligt att säga att prostituion och sexköp har en enkel orsak. Som att många män vill förtycka kvinnor. Det är till att fördumma debatten. Och det är även oacceptabelt heteronormativt.

  Givetvis spelar nog patriarkala strukturer in som en delorsak för många som köper sex. Men om man ska fråga sig varför män betydligt oftare än kvinnor köper sex gissar jag att det främst handlar om biologiska orsaker.

  Vissa försöker få det till att kön bara en social konstruktion. Visst påverkar könsroller mycket men det har ju konstaterats att mäns och kvinnors hjärnor generellt är något olika. Även om det är sedan är många individuella variationer.

  Dagens Nyheter hade för övrigt en intressant artikel 14 april i år.

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/man-och-kvinnor-ar-lika-som-bar-1.524941

  där resultatet var att män och kvinnor nästan är lika, men med några få undantag främst när det gäller sex.

  "Män onanerar mer och tycker bättre om tillfälligt sex. Annars är kvinnor och män lika. Men fördomar om könsskillnader får kvinnor att prestera sämre."

  Det här skulle kunna var en orsak till att flera män köper sex. Men det är viktigt att konstatera att mycket tyder på att ca 85 % av svenska män (homo eller hetero) INTE köpt sex.

  När det gäller manliga sexsäljare som köper sex själv typ samma dag låter det ganska udda, kanske någon individ ägnar sig åt det. Vanligare är då kanske att i en del män som själv sålt sex köper sex en annan del av livet. Att man tycker prostitution är som ett "vanligt yrke" och därför inte har några problem att först köpa några år senare sälja och vice verca.

  Men det där är bara mina egna spekulationer efter att ha chatta med några män som säger sig ha sålt sex. Och givetvis kan kvinnor också ägna sig åt sådant.

  Bengt

  SvaraRadera
 8. Rapporten Se mig från Ungdomsstyrelsen december 2009.

  Den rapport jag hänvisade till är följande.

  http://www.ungdomsstyrelsen.se/ad2/user_documents/Se_mig.pdf

  Det visar sig när jag kollade den igen att gruppen består både folk som är homo, hetero och bi. Jag hade gissat att siffran var för gruppen HBT (det var också flera frågor om samkönade relationer i samma del av enkäten."

  Från sid 223.

  "I vårt material finns endast en kvinna mellan
  18 och 24 år som anger att hon köpt sex. I den
  äldre åldersgruppen är det fyra kvinnor som har
  denna erfarenhet. Bland männen är det betydligt
  vanligare, särskilt bland dem i åldersintervallet 25-65 år. Här är det exakt 43 män (14 procent) som har denna erfarenhet, bland de yngre är motsvarande siffra 14 (4 procent). Andelen män i den äldre åldersgruppen som har köpt sex är i stort sett densamma som i hela befolkningen (13 procent) enligt den senaste befolkningsbaserade undersökningen om sexuallivet i Sverige som genomfördes 1996, alltså tre år före sexköpslagen infördes"

  Attityderna till sexförsäljning redovisas i Tabell 5.23.

  "Det är ok att sälja sex"

  Män 18-24 år

  Ja 38 %
  Nej 30 %
  Har ingen åsikt 32 %

  Män 25-65 år

  Ja 44 %
  Nej 33 %
  Har ingen åsikt 23 %

  Kvinnor 18-24 år

  Ja 21 %
  Nej 53 %
  Har ingen åsikt 26 %

  Kvinnor 25-65 år

  Ja 21 %
  Nej 52 %
  Har ingen åsikt 27 %..

  Tyvärr blandade jag ihop siffrorna men det vore mycket intressant att fråga homosexuella och bisexuella om man köpt sex.

  Och radikalfeminsterna har fel trots det här. För de låtsas som att bara heterosexuella män köper sex, jag vet själv många bögar som berättat att de köpt sex och andelen är nog som bland heterosexuella, 14 %.

  Och intressant är ju att högre andel bland HBT-ungdomar sålt sex än bland andra ungdomar.

  Från Socialtjänst- och arbetsmarknadsförvalningen i Stockholm stad oktober 2009.

  http://insyn.stockholm.se/soc/document/2009-10-22/Dagordning/15/15.pdf

  "I en rapport från Ungdomsstyrelsen 2009 presenteras en undersökning om ungdo-mars attityder till sexuell exponering på internet. I undersökningen deltog 3 503 gymnasieungdomar. Ungdomarna som deltog i undersökningen fick bland annat besvara om de någon gång sålt sexuella tjänster. Den övervägande majoriteten uppgav att de inte sålt sexuella tjänster. Liksom i tidigare undersökningar uppger fler pojkar än flickor att de har sålt sexuella tjänster. 1,7 procent av pojkarna upp-gav att de någon gång sålt sexuella tjänster medan 1,2 procent av flickorna uppgav att de någon gång sålt sexuella tjänster. Den grupp ungdomar som uppger att de sålt sexuella tjänster har i högre utsträckning problem med psykisk ohälsa och flera har erfarenheter av sexuella övergrepp.

  Rapporten belyser även hbt-ungdomars utsatthet på nätet. Procentuellt uppger fler hbt-ungdomar än heterosexuella ungdomar att de någon gång sålt sexuella tjänster. 7,2 procent av de hbt-ungdomar som besvarat enkäten uppgav att de någon gång sålt sexuella tjänster. Undersökningen visar även här att fler pojkar än flickor nå-gon gång sålt sexuella tjänster. Vidare visar undersökningen att hbt-ungdomar som sålt sexuella tjänster i högre utsträckning rapporterar om ångest och depression jämfört med hbt-ungdomar som inte har sålt sexuella tjänster. (Se mej Om unga sex och internet, 2009, Ungdomsstyrelsen.)"

  RFSL har fått några bidrag till ett projekt om att granska hur vanligt det är med sexförsäljning i HBT-gruppen. Förhoppninsgvis kan föreningens senare rapport från det projektet redovisa siffror om hur vanligt sexköp är i HBT-gruppen.

  Bengt

  SvaraRadera
 9. "Liksom i tidigare undersökningar uppger fler pojkar än flickor att de har sålt sexuella tjänster. 1,7 procent av pojkarna upp-gav att de någon gång sålt sexuella tjänster medan 1,2 procent av flickorna uppgav att de någon gång sålt sexuella tjänster."

  Av pojkarna hade ca hälften sålt sex till män och hälften till kvinnor. Av flickorna hade nästan alla sålt sex till män.

  Det här avslöjar två saker. Dels att kvinnliga sexköpare är betydligt vanligare än vissa fått för sig. Men det försvinner ofta i debatten om män sexköp från kvinnor.

  För det andra tyder siffrorna på att andelen bögar som köpt sex kan vara betydligt högre än bland heteromän.

  Bengt

  SvaraRadera