torsdag 13 maj 2010

Kd ska vara med i gayparaden i Göteborg på lördag.

1 april i år skrev jag här på bloggen att Sverigedemokraterna skulle arrangera en egen "nationell gayparad". Det var ett aprilskämt. Men idag är datumet 13 maj och det är inte ett skämt att Kristdemokraterna för första gången någonsin ska vara med i en gayparad i Sverige. Hittills har alla riksdagspartier varit med vid bl.a. Stockholm Pride förutom kd.

Den högerkristna tidningen Världen idag berättar att Carina Liljesand, oppositionsråd för kd i Göteborg, har bjudit in en del av sina partikamrater att vara med vid Regnbågspromenaden i den staden på lördag.
KD:s kommunalråd i Göteborg, Carina Liljesand, har inbjudit partiets toppkandidater att delta i stadens regnbågsparad på söndag. En av dem som har tackat ja är förstanamnet på riksdagslistan, David Lega.

Även tvåan på samma lista, Annelie Enochson, fick del av kommunalrådets inbjudan via mejl.
-Jag svarade att jag inte tänker delta, säger Annelie Enochson, mycket förvånad över kommunalrådets initiativ.
- Regnbågsparaden handlar om att alla olika familjekonstellationer är lika bra. Det anser jag inte att de är.

David Lega försvarar dock sitt beslut att gå med i paraden.
-Jag stöder alla typer av familjebildningar, säger han.
- För mig handlar det om att stötta alla människors lika värde. Det är inte okej att folk blir nedslagna på stan för sin sexuella läggning, säger han.

Annelie Enochson betonar å sin sida att våld mot homosexuella självklart är något förkastligt.
- Men paraden handlar om att främja en viss livsstil och att etablera en homo-norm istället för dagens hetero-norm. Det här är en parad i den politiska korrekthetens tecken, säger hon.
Annelie Enochson är en del av en homofientlig minoritet inom Kristdemokraterna tillsammans med bl.a Lennart Sacrédeus, Mikael Oscarsson och Tuve Skånberg. Att hon inte vill vara med i en gayparad är helt väntat och ärligt talat skulle nog de flesta HBT-människor i Göteborg inte vilja ha henne där heller. I äktenskapsdebatten för några år sedan så jämförde hon bl.a. att avskaffa "könskravet" för äktenskap med att avskaffa "ålderskravet" d.v.s. äktenskap med barn. Även om hon efteråt sa att hon egentligen inte menade det så avslöjar det hur homofientligt hon resonerar.

Och intervjun i Världen idag blir återigen ett bevis på det. Hon snackar om homorelationer som "en viss livsstil". Vad är det samkönade par generellt sysslar med som olikkönade par inte gör? Äter man olika saker till frukost? Kollar man olika TV-program på kvällen? Bor man annorlunda? Har andra jobb? Eller vad är det som är typiskt för "den homosexuella" respektive "den heterosexuella" livsstilen?

Sedan får nog Enochson svårt att förklara hur hon menar att gayparader skulle argumentera för någon "homonorm". Tvärtom så får vem som helst som respekterar både samkönade och olikkönad kärlek vara med i paraden. Även heterosexuella och vad jag vet har ingen av dem blivit hånad för att vara hetero.

Det som är positivt annars är givetvis att förstanamnen på Kristdemokraternas riksdags- respektive kommunfullmäktigelista inför höstens val ska vara med vid Göteborgspromenaden. Carina Liljesand har offentligt förklarat att hon är för både en könsneutral äktenskapslag och homoadoptioner. David Lega har på sin blogg förtydligat att han accepterar reformerna. De båda är en del av en homovänlig minoritet inom partiet. Andra i den "falangen" är riksdagsledamöterna Otto von Arnold och Emma Henricsson och f.d. ledamoten i EU-parlamentet Anders Wijkman.

Majoriteten i Kristdemokraterna är som deras ordförande Göran Hägglund d.v.s. konservativa och heteronormativa utan att vara homofientliga.


Uppdatering 1

Även tidningen Dagen har en artikel om att Kristdemokraterna ska vara vid gayparaden i Göteborg på lördag.

Oppositionsrådet Carina Lijeland förtydligar på sin blogg varför kd ska vara med där.
Jag är en ivrig försvarare av de mänskliga rättigheterna. När dessa rättigheter kränks, eller bara sägs omfatta vissa människor, menar jag att vi alla måste protestera.

I Kristdemokraternas principprogram slås fast att "varje människa är en unik och oersättlig individ och har samma absoluta och okränkbara värde oavsett kön, ålder, social position, etnisk och religiös tillhörighet eller sexuell identitet".

Detta är skälet till att jag kommer finnas med i HBT-festivalen som inleds i morgon. På lördagen kommer jag att delta i en paneldebatt om arbetsgivarnas ansvar för hur vi bemöter HBT-personer. Ytterst handlar denna fråga om hur vi kan bemöta varandra med kärlek och respekt trots att vi är olika. För det är inte okej att en grupp i samhället skall behöva vara rädda för att utsättas för våld, kränkningar, och diskriminering. Det är naturligtvis inte okej att någon utsätts för sådan behandling, men just denna helg står HBT-personernas utsatthet i centrum. Jag ser festivalen som en manifestation för alla människors lika värde.
Hade fler i partiet resonerat som Liljesand hade Kristdemokraterna haft bättre rykte bland folk som är engagerade för HBT-personers mänskliga rättigheter. Ska bli intressant att följa om det inspirerar Kristdemokraterna i Stockholm att kanske vara med vid Prideparaden i den staden i sommar.

14 kommentarer:

 1. Bengt, tror du att Annelie Enochson verkligen tror att paraden är till för att "etablera en homo-norm"? Är det inte att skjuta sig själv i foten, att avslöja sin okunnighet i pressen på det sättet?

  SvaraRadera
 2. Lova

  Det är tyvärr mycket okunskap bland homofober. Och det där antingen-eller-resonemanget är vanligt bland extremt intoleranta människor.

  Om man vill avskaffa att vita ska vara normen är man för att svarta ska vara normen resonerar en del rasister.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. I samhällsdebatten i övrigt tycker jag mig kunna lita på att den jag debatterar med är påläst, även om den personen inte delar mina åsikter. Det förvånar mig att man i just HBT-frågor kan komma undan med stora kunskapsluckor.

  Finns det något annat ämne där det är legio att inte vara upplyst i sakfrågorna? Suck...

  SvaraRadera
 4. Lova

  Tyvärr är det så. Sedan hade du kanske en poäng i din första fråga. Enochson kanske vet att paraden inte syftar till en "homonorm" men använder det desperat för att försöka hitta argument för att kd och andra konservativt kristna inte ska vara med i gayparader.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Emil Jacobsson / ombud /14 maj 2010 kl. 14:53

  Att en sådan politiker som Otto von Arnold, ledamot i Riksdagens JuU vill löpa med i detta lopp, ställer hans visade frånvaro av politiskt civilkurage i blixtbelysning. Han visade sig inte ens anse, att FN:s konvention om MÄNSKLIGA och MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER är något, som Sverige behöver bry sig om! Inte heller FN:s BARNKONVENTION. Detta i "gott" sällskap med "medborgarrättskämpar" som bl.a. Birgitta Olsson, (fp) Fredrick Federley (c) och Alf Svensson. (kd) Politiska dvärgar "von" urusel kvalité.....

  SvaraRadera
 6. Hej Emil!

  Vad är det du syftar på?

  Bengt

  SvaraRadera
 7. Emil Jacobsson / ombud /14 maj 2010 kl. 17:56

  Till bengt held!
  Har haft kontakt med bl.a. dessa fyra politiker inom en tidsrymd av 2-3 år, i ett ärende som handlar om de grövsta kränkningar av mänskliga och medborgerliga RÄTTIGHETER i Sverige, och sedan BARNKONVENTIONEN, mot en fullständigt oskyldig småbarnsfamilj. Från svenska statliga myndigheters sida. Olsson, förlåt Ohlsson, och Federley, kontaktades för att de hade haft osedvanligt hög svansföring, gällande medborgarrättsfrågor. Otto "von" Arnold, Alf Svensson, därför att vi hade varit med om att rösta fram dem till vinnare i valet 2009 09 17.
  Det var oerhört beklämmande att se och höra, att det var "Brusselavstånd" mellan deras offentliga image/prat och deras verkliga jag.

  Det vi kunde konstatera var att det fanns/finns en osund kåranda, t.o.m. mellan höga, kriminella myndighetschefer och och svenska riksdagsmän. Det var/är ytterst sorgligt att konstatera.

  Nu har vi till slut tvingats polisanmäla en svensk landshövding, utan att vilja det. Men att tänka att en sådan suspekt person skulle representera länet vid Viktorias och Henriks vigsel var helt otänkbart. Ärendet går EJ att beskriva i denna kommentar.

  SvaraRadera
 8. Hej Emil!

  Med all respekt för ditt engagemang för de individer du menar blivit orättvist behandlade vill jag du undviker den typen av kommentarer här. För oss andra blir det givetvis omöjligt att bedöma vad som hänt och det vore nog orätt mot de du menar drabbats om du skulle redovisa det här. Det är också off-topic.

  Det jag generellt kan konstatera att bara därför att en person är bra inom ett visst område måste man inte gilla vad politikern gör inom alla andra områden.

  Bengt

  SvaraRadera
 9. Emil Jacobsson / ombud /14 maj 2010 kl. 21:24

  Till bengt held!
  Du frågade och fick svar. En sak vill jag kommentera. Du skriver:"Som du "menar" blivit orättvist...som du "menar" blivit drabbade". Så är inte fallet! Som HAR blivit...som HAR drabbats... God Helg!

  SvaraRadera
 10. Emil

  Jag dömer inte någon utan att fått info om situationen. Det gäller inte bara det här utan annat.

  Skulle du av någon orsak själv bli anklagad för något så blir du nog tacksam att vi är en del bloggare som inte fördömer dig eftersom vi inte vet något om situationen.

  Jag är skeptiskt emot "folkdomstolar" oavsett om det är IRL eller på internet.

  Bengt

  SvaraRadera
 11. Emil Jacobsson / musiklärare / ombud /15 maj 2010 kl. 17:53

  Till bengt held!
  Har Du hört t.ex. SVT:s eller SR:s UTRIKES-korrespondenter skildra eländig korruption i många andra länder? Vad återger man då? Jo, ögonvittnesskildringar! Inte är det utifrån fällda domar, då det skildrade landets rättsväsende är politiskt rötskadat, enl. dessa rapportörer. Vad är då skillnaden? Du fick en ÖGONVITTNESSKILDRING. Inget annat! Där kan jag inte förvanska något. Skulle jag ha gjort detta under den tid som gått, så hade jag i dag suttit i fängelse. Men det har inte skett, därför att sanningen är det enda skydd vi har. Svårt att inse för den som EJ själv drabbats av flera års myndighetsrepression - inte fjärran exotiska länder, utan i det det land, som "tronar på minnen av fornstora dar". Vi har inte flaggat på Sv.Flaggans Dag sedan 2006. Då kanske Du anar vidden....Snart Glad Pingst!

  SvaraRadera
 12. Emil

  Du har framfört det du ville skriva. Jag har publicerat flera kommentarer från dig trots att de är off-topic. Publicerar du någon till raderar jag den.

  Är det någon som vill kommentera Kristdemokraternas HBT-politik som är temat för bloggposten är det möjligt.

  Bengt

  SvaraRadera
 13. Har dock för mig att A Wijkman lämnat partiet.

  Mattias

  SvaraRadera
 14. Min erfarenhet är att mycket är okunskap och en mur av ovilja att lyssna...

  SvaraRadera