söndag 9 maj 2010

Kina avskaffar inreseförbudet för hiv-positiva.

Kinas regering har beslutat att avskaffa förbudet för folk med hiv att besöka landet.

Från den brittiska HBT-siten Pinknews.
The Chinese government has announced it has overturned the ban on HIV-positive visitors entering the country.

The ban was introduced in 1989, although China has temporarily lifted it for major events in the past, such as the1990 Beijing Asian Games and the 2008 Beijing Olympics....

China follows the US, which overturned its ban on HIV-positive visitors in January....

The World Health Organisation welcomed the move.
Det är givetvis inte någon HBT-reform i sig. En betydande majoritet av hiv-smittade i världen är heterosexuella. Men i USA och många länder i Europa är män som har sex med män överrepresenterade bland folk med hiv i relation till hela befolkningen.

Efter att Kina avskaffat sitt inreseförbud är det ca 20 länder kvar som har någon typ av restriktioner, antingen förbud för folk att besöka eller bo i landet eller att någon som inte är medborgare i landet kan bli utvisad om det konstateras att vederbörande har hiv. De flesta av länderna med den här typen av restriktioner är i Asien, men två av dem i Afrika (Egypten och Sudan) och tre i Europa (Ryssland, Moldavien och Armenien) I Ryssland får hiv-positiva besöka landet som turister men inte stanna mer än tre månader.

Förhoppningsvis avskaffa fler länder den här typen av absurda och diskriminerande förbud.

Sedan 1 mars i år är det som bekant tillåtet för män som har sex med män att ge blod i Sverige om han inte haft sex med någon annan man de senaste 12 månaderna. Man kan nästan gissa sig till kommentarerna om två bögkompisar ses i blodcentralen "jaså du har också ett tråkigt sexliv". :-)

Skämt åsido så är den nya policyn givetvis en förbättring jämfört med det tidigare totalförbudet för gruppen. En del som kritiserade Socialstyrelsens beslut låtsades som att det är ett "experiment" Men det är det inte.

Följande länder i Europa tillåter män som har sex med män (vissa av dem har restriktioner som Sverige) Albanien, Azerbaijan, Italien, Lettland, Polen, Ryssland, Spanien, Sverige, Ukraina och Vitryssland

Både USA och Storbritannien har startat nya utredningar om att kanske tillåta en del män som har sex med män att ge blod.

Los Angeles Times berättade följande 13 mars i år.
Federal health officials announced Friday that they would reexamine a 27-year-old set of restrictions on blood donations by gay men.

The restrictions, enacted in the early years of the AIDS epidemic in the United States, impose a lifetime ban on men donating blood if they've had sex with another man at any time since 1977.
Den brittiska HBT-siten Pinknews rapporterar om utredningen i Storbritannien.
The government's Advisory Committee on the Safety of Blood, Tissues and Organs (SaBTO) is currently undertaking a review of whether the comprehensive ban should remain. It is expected to report back this year.
Pinknews har också en artikel om Australien.

The Australian Red Cross has announced it will review its ban on gay men donating blood.

Currently, gay men cannot donate blood if they have had sex with another man in the last 12 months.

FDA:s utredning planerar att göras i juni i år. Skulle den rekommendera betydande liberaliseringar av reglerna för blodgivning i USA får det nog effekt på debatten i många andra länder.

3 kommentarer:

 1. Emil Nordlander9 maj 2010 kl. 13:21

  Det där med blodgivning för MSM verkar bara fungera i teorin: http://www.visomaldrigsasexist.net/2010/05/fucked-for-life-enligt-lakemedelsverket.html

  SvaraRadera
 2. Hej Emil!

  Det var bra du tipsade om det för det där visste jag inte.

  När jag själv besökte Geblod.nu idag så var budskapet.

  http://geblod.nu/general.aspx?PageId=6

  "Är man och har haft sexuellt umgänge med en annan man. Får inte ge blod."

  Jag visste att Läkedemdelsverket inte accepterar män som har sex med män att ge blod till plasma. Men tidigare har det diskuterats att dela upp blodet från blodcentralerna i två delar, där män som har sex med män skulle få ge blod till folk som behöver blod men inte till plasma. Tydligen har det inte blivit av.

  Läkemedelsverket är tydligen helt absurt negativa till män som har sex med män som blodgivare.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Sedan är det viktigt att konstatera att Blodgivningscentralerna kanske inte gör något formellt fel när de ännu har kvar totalförbudet för män som har sex med män att ge blod.

  Socialstyrelsen har fått en del kritik i blodgivningsdebatten om att vara homofientliga. En kritik som jag menar är orättvis efter att noga följt debatten både offentligt och inofficiellt.

  Socialstyrelsen gjorde visserligen en del närmast homofientliga kommentarer på 1980-talet. Paradoxalt nog fick samma myndighet ansvaret för att jobba för homosexuella sitution efter ett riksdagsbeslut 1987. Myndigheten bättrade sig senare och var bl.a. ansvarigt för att lämna ett förslag till partnerskapslag 1990, något som på allvar startade debatten om den reformen i Sverige.

  1999 var Socialstyrelsen en av de remissinstanser som var negativ till homoadoptioner förutom närståendeadoptioner. Orsaken var inte som en del kd-politiker sagt i debatten senare, att myndigheten argumenterade för barns rätt till "en pappa och en mamma" utan Socialstyrelsen menade att det inte var tillräckligt utrett om det var till barns bäst att helt jämställa adoptionslagarna. Notera då att det här var 1999 då ännu inget land i världen sagt ja till internationella homoadoptioner. Sedan dess har många länder följt efter Sverige när det gäller den delen av adoptionspolitiken.

  Men återigen till Socialstyrelsen. De försökte redan hösten 2006 att tillåta män som har sex med män att bli blodgivare om mannen inte haft sex med någon annan man de senaste 6 månaderna. Men efter kritik från en del remissinstanser så kändes sig Socialstyrelsen tvungna att starta en ny mer noggrann utredning. De lämnade sedan ett nytt förslag med samma innehåll i början av 2009.

  Men Socialstyrelsens lämnar bara förslag till minimikrav när det gäller blodgivning. Blodgivningscentraler får alltså inte ha mer generösa regler, däremot får de ha mer restriktiva och neka fler grupper än Socialstyrelsen rekommnderar. T.ex. så nekar blodgivninscentralerna folk som haft en ny tillfällig partner av motsatt kön de tre senaste månaderna att ge blod. Trots att Socialstyrelsen inte kräver det.

  Socialstyrelsen har menat att man förbättra säkerheten när man rekommenderar att tillåta en del män som har sex med män att ge blod. Det ökar tillförlitligheten och respekten för reglerna. Så i teorin skulle då blodcentraler inte få ha kvar totalförbudet eftersom det skulle försämra säkerheten.

  Men här har då Läkemedelsverket i flera år gjort alla som varit möjligt (och omöjligt) för att försöka stoppa bögar som blodgivare. Och blodgivningscentralerna får nu direktiv från två olika myndigheter. Med helt olika budskap.

  Det är tragiskt. Både för bögar som vill ge blod. Och för människor som behöver blod när det ännu ofta är blodbrist.

  Bengt

  SvaraRadera