tisdag 25 maj 2010

Därför accepterar jag som liberal "grupplagar".

Eftersom det inte är några dramatiska HBT-nyheter idag vill jag passa på att skriva något om den principiella debatten om lagar mot diskriminering och hets. Främst nyliberaler menar ofta att de är "grupplagar" och "särlagar". I någon mening är det sant.

Det är bara vissa typer av hets som är kriminaliserat, mot folk p.g.a. etnicitet, religion och sexuell läggning. Däremot är det tillåtet att hetsa mot moderater och rödhåriga. Eller mot män, kvinnor och funktionshindrade för den delen.

Samma sak med lagar mot diskriminering. Det är förbjudet att diskriminera någon p.g.a. kön, könsidentitet, etnicitet, sexuell läggning, funktionshinder, religion och ålder. Däremot är det tillåtet att diskriminera någon för att vederbörande är vänsterpartist eller grönhårig.

Det är flera typer av invändningar mot den här typen av lagar.

1. Att hetslagar inskränker yttrandefriheten.

2. Att lagar mot diskriminering inom den privata sektorn inskränker äganderätten.

3. Att båda typerna av lagar är "grupplagar" som ger vissa grupper ett skydd som andra inte har.

Jag ska här fokusera främst på punkt 3. Att lagen om hets mot folkgrupp är problematisk i sig för yttrandefrihetens har jag ofta skrivit här på bloggen. Jag menar det ska vara mycket svårt att bli åtalad och fälld för hets. Men skulle vi avskaffa hetslagen skulle polisen inte kunna stoppa nazistgrupper som delar ut broschyrer utanför en gaybar och en synagoga om att alla homosexuella och judar är kriminella och förtjänar att dö. För att förhindra sådana vidriga saker är jag emot att helt avskaffa lagen om hets mot folkgrupp.

Som liberal är jag för både äganderätten och rätten att bli diskriminerad. Men ibland handlar debatten om målkonflikter. Här är en sådan. Och jag är socialliberal. För mig är rätten att slippa bli diskriminerad prioriterad före rätten för företagare att få ha kvar en oinskränkt äganderätt.

Men till det jag främst alltså vill fokusera på, "grupplagar". Jag har haft många telefonsamtal med unga moderata riksdagsledamöter de senaste åren. De är nästan alltid HBT-vänliga men ofta negativa till vad de kallar för "grupplagar". De frågar varför man inte bara kan ha generella lagar som förbjuder diskriminering. Varför ska man "favorisera" vissa grupper och egenskaper bland befolkningen som ska ge skydd juridiskt? De har en poäng givetvis.

Och det är viktigt att konstatera att när någon grupp som bäst behöver skydd av lagar mot diskriminering får de inte det. På 1950-talet blev människor som berättade att de är homo ofta stigmatiserade, de riskerade förlora jobbet etc. Men riksdagen skulle för den skull aldrig ha gett dem något skydd mot diskriminering och hets. Därför att alla riksdagspartierna själva var homofientliga.

2010 när homosexuella generellt har det betydligt bättre än på 1950-talet (även om det är problem kvar) har däremot bögar och lesbiska stöd av alla riksdagspartier när det gäller den här typen av lagar.

Likadant för transpersoner, att de inte fick juridiskt skydd mot diskriminering förrän 2009 är därför att okunskapen om dem varit värre bland riksdagsledamöter än okunskapen om homosexuellas situation. Så visst är den principiella kritiken delvis berättigad. Det är de grupper som "det politiska etablissemanget" gillar som får skydd av lagarna.

Men det betyder inte att man måste säga nej till den typen av lagar. Mitt svar till de unga moderata riksdagsledamöterna brukar vara att jag håller med om att i ett idealt samhälle där diskriminering och hets mot homosexuella och invandrare är lika ovanligt som diskriminering och hets mot rödhåriga då bör Sverige avskaffa hetslagen. Då bör även Sverige skaffa en generell lag som säger det är förbjudet med diskriminering. Punkt.

Men som situationen är idag så kan vi konstatera att hets och diskriminering inte drabbar folk slumpmässigt. Vissa grupper är oftare diskriminerade än andra, HBT-personer, invandrare, muslimer, funktionshindrade, äldre etc. Det har då ett värde i sig att faktiskt explicit ha med etnicitet, sexuell läggning etc. i lagar mot diskriminering. Annars är det risk att en del låtsas som att "visst är det fel egentligen att diskriminera men inte mot homosexuella, inte mot invandrare etc".

När jag och de moderata riksdagsledamöterna resonerat en stund blir vi trots allt ganska eniga. Låt oss jobba för ett tolerant samhälle där alla får samma möjligheter. Då kan vi förhoppningsvis senare avskaffa alla "grupplagar". Att vi tvingas ha lagar mot hets och mot diskriminering av vissa grupper är egentligen ett misslyckande. Men som situationen är idag är det viktigt att de lagarna är kvar. Man bör även ha en debatt om vissa grupper borde få skydd av sådana lagar men som inte har det idag. Jag är själv för att hetslagen även ska skydda transpersoner.

Håller du med mig? Eller tycker tvärtom? Skriv en kommentar om du vill.


Uppdatering 1.

Till en annan ideologisk debatt med koppling till yttrandefriheten. Dagens Nyheter avslöjar att Uppsala universitet återigen ska bjuda in Lars Vilks för att fullfölja sin föresläsning. Det är mycket glädjande. Inte för att Vilks föreläsning skulle vara oundgänglig för Uppsalas studenter utan för att principiellt värna yttrandefriheten. Jag har tidigare kommenterat Vilksdebatten här och här.

Lars Vilks har gjort en (1) satirisk teckning mot muslimer, 2007. Han har som konstnär provocerat många andra grupper, även kristna, i flera decennier. När han hade sin föreläsning handlade det främst om exempel på "hädande" av kristendomen. Men även några minuter om islam. Att låtsas som att Vilks systematiskt prioriterar att provocera muslimer blir faktiskt ganska enfaldigt.

Från TT- artikeln i Dagens Nyheter.
Vilks visade en film där nakna homosexuella män bär masker som ska föreställa profeten Muhammed.
Det där är lögn och det är förvånande att nyhetsbyrån TT sprider sånt. Filmen visar två män i kalsonger med Muhammedmasker. Jämför med Ecce Homo där en naken Jesus med nästan halvstånd är med och Johannes Döparen håller händerna sensuellt kring honom. Själv bedömer jag att den senare bilden borde vara mer "provocerande" än kalsongbilden. Sedan när är killar i kalsonger "nakna"? Är vissa reportrar på TT kvar i 1950-talet eller? Du kan hitta den typen av bilder i varenda tidning med klädannonser. Alltså killar i kalsonger, inte med Muhammedmasker. :-)

Även Svenska Dagbladet och Sydsvenska Dagbladet skriver om att Vilks åter blivit inbjuden till Uppsala universitet.

82 kommentarer:

 1. Klockrent resonemang.

  Nu är jag ju förvisso socialist (tom marxist) så särskilt bekymrad i sak över målkonflikten mellan äganderätt och rätten att slippa bli diskriminerad är jag av naturliga skäl inte - men principen om att ibland måste man göra avvägningar mellan olika skyddsvärda intressen är relevant i många sammanhang. Alltför många (både liberaler och socialister) tenderar i dylika fall att upphöja det ena målet till överideologiskt mål och nedvärdera det andra till ointressant strunt. Ärligare och mer begåvat då, att säga: Ja, här föreligger en målkonflikt och i denna situation väger X tyngre än Z.

  Och naturligtvis är det som du skriver; 'grupplagar' instiftas i en social verklighet. HBT-personer är i behov av särskilt skydd. Rödhåriga är det inte. Vem som är i behov av särskilt skydd varierar givetvis över tid.

  På den tiden Bohuslän nyss blivit svenskt i stället för att vara norskt fanns en 'grupplag' som förbjöd svear och göter från att bräka inför bohuslänningar. Detta eftersom det ansågs nedsättande och skändligt att på det viset påskina att bohuslänningar vore 'norrbaggar'. Ja, det är sant! (Jag är studerat rättshistoria.) Numera låter det lite smågulligt, men det visar att 'grupplagar' har en lång tradition, och att ibland behövs de men när de inte behövs då avskaffas de.

  SvaraRadera
 2. Hej Mikael!

  Tack för kommentaren.

  När du skriver det där om bohuslänningar så kan jag berätta att när det började flytta syrianer till Södertälje på 1960-talet så blev det ibland konflikter mellan raggargäng och syrianska gäng. Raggarna kallade de syrianska killarna för "lakritstomtar". Det var menat som en förolämpning men många skulle nog tycka det är ett ganska gulligt ord idag. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Någon av de mest teoretiska av alla de västtyska 50-talsmarxisterna (kommer inte på rak arm på vilken, men det kan ha varit Wilhelm Reich) argumenterade mycket intressant för att alla strafflagar rent tekniskt sett är misslyckanden från samhällets sida. I ett idealiskt samhälle ska enligt detta synsätt inte ett förbud mot mord, som ju betingar uppemot livslånga frihetsberövanden, eller rent av dödsstraff, alls vara nödvändigt - just eftersom att döda en annan människa i detta idealiska samhälle skulle vara helt otänkbart. Men eftersom vi inte lever i ett idealiskt samhälle, utan på sin höjd på väg mot ett sådant, är tillfälliga deviationer från idealet (t.ex. strafflagar, eller som man skulle kunna argumentera i det här fallet, diskrimineringslagar mot specifika grupper) nödvändiga.

  SvaraRadera
 4. På tal om raggare.

  När Europride hölls i Stockholm 1998 så skrev en kvällstidning ett helsidesreportage över två sidor med info om evenemanget. Reportaget startade med orden.

  "Det här måste vara nazisters, raggares och prästers mardröm. Tusentals bögar och lesbiska invaderar Stockholm".

  Givetvis var det skrivet skämtsamt och artikeln i sin helhet var homovänlig.

  Men det hade inte funkat om någon tidning hade gjort samma sak idag. Jo, givetvis om nazister. Men de flesta ungdomar idag vet nog inte att en del raggare trakasserade gayställen på 1970-talet. De hade inte fattat poängen.

  Men det intressantaste är prästerna. När jag läste artikeln 1998 så tyckte jag det var kul skrivet, även om prästerna, om än något överdrivet och generaliserande.

  Men så mycket som hänt inom kristenheten i Sverige sedan 1998. Att präster generellt skulle tycka det är en "mardröm" att många bögar och lesbiska besökar Stockholm Pride idag är inte realistiskt. Visst är det ännu en minoritet som är homofientliga, men att koppla ihop Svenska kyrkans präster generellt med homofientlighet idag är inte möjligt, men det var det så sent som 1998.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Hur hanterar man hets mellan 2 sk minoriteter?

  Hur hanteras det riktade våldet mot svenskar av invandrargäng?

  Ingen kan idag hävda att Svenskars hets mot invandrare är mer förekommande än vice versa, sålunda borde HMF lagarna omfatta Svenskar också.. tills dess att Svenskar slutar vara föremål för riktat våld.

  Likaså blir det helt problem i tankemaskineriet då Muslimer förföljer, sprider antisemitisk propaganda mot Judar. Nu senast klarlagt i Malmö!

  SvaraRadera
 6. Ceasar

  Bra frågor från dig. Och viktiga. Jag brukar själv konstatera att rasism finns om ALLA etniska grupper. De som inbillar sig att bara ariska vita kan vara rasister har nog aldrig läst någon artikel om folk med indiskt eller somaliskt ursprung som blir trakasserade i Sydafrika. Eller följt den antisemitiska debatten i många arabländer. Eller konstaterat att en del japaner ogillar kineser och vice verca.

  Men sedan måste man också konstatera att rasismen i den etniska grupp som har makten i samhället generellt ofta får värre konsekvenser än rasism från etniska minoritet. Jag vet att jag själv som etnisk svensk kanske skull få svårt att jobba på vissa pizzerior (inte för att jag sökt den typ av jobb men det är principen vi snackar om). Visst är ägaren till den turkiska restaurangen som bara vill anställa turkar diskriminerande. Han ska åtalas och dömas som alla andra som diskriminerar.

  Men det vore fel att undvika konstetera att även om jag som etnisk svensk får svårar få jobb på vissa ställen (pizzerior etc) om jag skulle söka dem så är jag ofta priviligerad jämfört med många med invandrarursprung. Jag har ett ganska "svenskt" namn vilket många i Sverige inte har och då blir de ofta bortsorterade direkt när de söker jobb på vissa arbetsplatser.

  Jag skriver inte det här för att bagatellisera rasism mot etniska svenskar, men för att få perspektiv på det.

  Av samma orsak riskerar en heterosexuell människa att få svårt att få jobb på vissa gayställen. Även de ägarna till gayställen ska åtalas och dömas om de vägrar anställa heterosexuella. Men problemet är ofta värre för homosexuella generellt på arbetsmarknaden.

  När det sedan gäller hets och hatbrott så gäller det även om folk från en minoritet hetsar och ägnar sig åt hatbrott mot någon annan människa. Du tar som exempel Malmö, min hemstad. Om någon arab här hetsar eller slår någon jude så ska han enligt både lag och praxis bli åtalad och dömd ungefär som om det varit någon etnisk svensk som gjort samma saker mot en jude.

  När det sedan gäller skydd för majoritetsgrupper, etniska svenskar och heterosexuella, så är jag själv för att hatbrottslagarna även ska skydda de grupperna. Och enligt hatbrottsstatistiken är det så sedan något år. Även den typen av brott är med där.

  När det gäller hets (verbalt) blir det möjligen något mer komplicerat. För mig är det avgörande var man hetsar. Om låt säga, någon invnadrare skulle dela ut broschyrer i Danderyd eller Vellinge och säga att "svenskar är kriminella" så kan man konstera att de de flesta nog inte skulle känna sig personligen hotade av det, de flesta skulle nog tycka det bara var fånigt. Men om det delades ut utanför någon etnisk svensk bostad i Rosengård eller Rinkeby hade situationen varit helt annorlunda. Jag hoppas ni förstår hur jag resonerar.

  Bengt

  SvaraRadera
 7. Det finns många delar i det du skriver jag kan hålla med om till fullo!

  Att Svenskar i en hög utsträckning skulle placera sig på piedestalen och betrakta sig själv som överlägsen tror jag inte på. Däremot tror jag att Svenskens generella hållning mot personer vi inte känner spelar en extra roll i behandlingen av invandrare på den svenska arbetsmarknaden.

  Det är svårare att få jobb generellt i Sverige med ett utländskt namn och såklart än värre i kombination med ett dåligt språk.

  Men.. och det är viktigt. Ovanstående skulle kunna vara den ena delen av myntet men på den andra sidan står det våld.

  Grov våldsbrottslighet såsom våldtäkter riktas i mkt hög utsträckning mot etniska Svenskor i en sådan överrepresentation att det är häpnadsväckande att man inte reagerar kraftigare.

  Fegheten för att stå upp för rätt och fel, svart och vitt i kombination med en utbredd förnekelse av det Svenska leder fruktansvärt fel.

  I media kallar kritiker man ömsom för rasist och Nazist för att inom många områden bara förtälja siffror från nationella undersökningar.

  Man brukar hävda att SD är Nazister.. fruktansvärt okunnigt minst sagt. Nazister ogillar starkt/hatar den öppna svenskhet som SD står för.

  Då jag precis som Du kommer från Malmö, kan jag också konstatera att de boende i Rosengård skulle ha större anledning att känna sig träffade.

  Jag flyttade förresten ifrån Malmö, det kändes helt enkelt som mitt hemland längre. Jag skulle dock aldrig vilja vara utan den erfarenheten, jag vet hur etniska enklaver förskansar sig och håller sig till sitt och jag vet hur majoritetssamhället med fina ord håller sig långt ifrån denna verklighet men ändå har mage att kalla oss kritiker för diverse okvädningsord.

  Tack för en välskriven blogg

  Ceasar Andersson

  SvaraRadera
 8. Ceasar

  Tack för kommentaren och berömmet.

  "Grov våldsbrottslighet såsom våldtäkter riktas i mkt hög utsträckning mot etniska Svenskor i en sådan överrepresentation att det är häpnadsväckande att man inte reagerar kraftigare."

  Jag vet inte om du följt min blogg tidigare men jag är definitivt inte någon som väjer för "svåra" debatter.

  Många använder "politiskt korrekt" som skällsord. Många av dem är rasister och är emot att man ska värna allas lika värde. Att vara emot rasism och HBT-fientlighet är inte bara "politiskt korrekt" det ÄR korrekt om man är humanist.

  Men den negativa delen av "politiskt korrekt", den som jag är kritiskt emot, är den där ängsligheten att tala om komplicerade problem och att även folk från diskriminerade grupper kan vara förövare och göra saker som är fel.

  När det gäller HBT är kanske det tydligaste exemplet debatten om Hiv-Aids där många haft svårt för att säga ifrån mot de grupper (visserligen en minoritet bland män som har sex med män) som struntar i konsekvenserna av oskyddat sex. Att hiv är överrepresenterat bland män som har sex med män måste man få säga utan att bli anklagad för att vara homofob.

  Ibland är det så även i invandringsdebatten. Jag har inte de exakta siffrorna men någon som jobbat i fängelser i Malmö berättade att 75 % av de som är fångar har invandrarursprung. Även om andelen med invandrarursprung är höger i sydvästra Skåne än övriga Sverige är det en mycket hög siffra.

  Givetvis måste man också då konstatera den diskriminering som drabbar HBT-personer och invandrare. Även om det aldrig är en ursäkt för någon individs beteende.

  Själv trivs jag i Malmö och blir nästan alltid väl bemött av folk från olika etniska grupper. Men jag vet att det existerar problem. Men trots det bor jag hellre i ett Malmö som har liv än en trygg men ganska tråkig villaby. Men vi prioriterar olika och jag har respekt för de som hellre vill bo i någon by.

  Bengt

  SvaraRadera
 9. Tjena Bengt,

  Jo min by heter nuförtiden Stockholm:-), det var lite kul faktiskt.

  Men avsaknaden av problemen som jag upplevde och beskriver ovan kan väl inte beskrivas som tråkigt?

  Jag vet att du inte menade så.. men det är en vanlig, konstig invändning.. det är mkt liv i luckan och så har vi kebab och pizza etc..(stort och smått kan tyckas)

  Jag gillar de svenska öppna fördomsfria traditionerna och har min bas inom den västerländska humanismen. Som förespråkare för bla hbt har jag mycket svårt för inskränkta religioner och dess avarter med dess avsky för hbt och oliktänkande.

  SvaraRadera
 10. För en sådär 20 år sedan - när jag var yngre, mycket dummare och betydligt mindre socialt välanpassad än idag - var jag stundtals ute och söp och slogs på krogen. Eftersom jag i praktiken urskillningslöst slogs med första bästa person hände det förstås ibland att jag slogs med personer med invandrarbakgrund. Däremot hände det aldrig att jag slogs med person med invandrarbakgrund FÖR ATT de hade invandrarbakgrund. Jag var, skulle man kunna säga, föredömligt ickerasistisk i mitt allmänna värstingbeteende. Vilket naturligtvis på intet vis ursäktar mitt dåvarande beteende, det är inte dit jag är på väg i resonemanget.

  Min poäng är att rasistiskt våld skiljer sig från 'vanligt' våld utifrån syfte & urval. Jag betvivlar starkt att det våld som etniska minoriteter i Sverige riktar mot etniska svenskar, i någon högre grad skulle ha rasistiska motiv. I den mån invandrare misshandlar svenskar i högre grad än andra invandrare beror det antagligen huvudsakligen på att det faktiskt finns fler svenskar än invandrare i Sverige.

  SvaraRadera
 11. Ett problem med hetslagar och antidiskrimineringslagar som har en viss lista över grupper som det är olagligt att hetsa eller diskriminera mot är förstås att de som allra mest skulle behöva det skyddet kanske inte finns på listan. I början gällde väl inte hetslagstiftningen homosexuella, det var väl först när folk och politiker börjat bli mer homovänliga som det lades till, transsexuella kommer läggas till först nu när de börjar bli mer accepterade.

  Jag som pedofil har noll skydd, det är fritt fram att säga att alla pedofiler borde torteras och dödas och det är många som gör det. Det kommer knappast ändras så som lagstiftningen sett ut hittills, ingen politiker kommer förstås att föreslå att den gruppen ska läggas till. Och det finns säkert fler grupper som inte har något skydd men som borde ha det.

  Fast det kanske inte är möjligt att ha det på annat sätt, en lag som förbjuder diskriminering av eller hets mot "alla" grupper kanske inte skulle fungera (kan tänka mig att i fallet med hetslagstiftning vore det lättare att få det att fungera)? Eller så skulle kanske domstolar bygga upp en praxis där trots allt bara vissa grupper skyddas? Det är väl problemet med för allmänna lagar.

  SvaraRadera
 12. Ceasar

  Nu var det inte främst dig jag syftade på när jag skrev flytta till någon by. Inte heller menar jag givetvis att kriminalitet och otrygghet är positivt.

  Min poäng är jag hellre bor i en större stad som Malmö eller Stockholm än i en by där det kanske är tryggare men ofta också tråkigare.

  Jag har själv varit mycket i Stockholm för några år sedan och där bor det också mycket invandrare, andelen med invandrarursprung är ungefär densamma i båda städerna. Att du gillar Stockholm visar ju då att det inte är andelen invandrare i sig som bär problemet.

  Däremot så är problemen i Stockholm mer utanför city än i Malmö. Och jag konstaterar att (utan att ha några bevis) att invandrare i Stockholm city verkar mer integrerade än i Malmö city. Man skulle också kanske kalla att de är mer assimilerade generellt.

  Det här kontroversiella ordet. Sd vill ha någon typ av tvångsassimilering i praktiken vilket jag vänder mig emot. Men jag är också mycket kritiskt emot de som låtsas att invandrare "sviker" sig själv och sin kultur om de blir "försvenskade". Jag menar tvärtom att det är både önskvärt och naturligt att folk med invandrarursprung blir försvenskade. Vi människor anpassar oss till omgivningen i många situationer, arbetsplatser är ett exempel. Vad är det för hemskt med att invandrare delvis anpassar sig till Sverige. Givetvis med möjlighet att behålla en del av sin gamla kultur.

  Men återigen till Malmö. Jag vistas varje dag i Malmö city där jag bor och träffar i princip varje dag människor med många olika etniska ursprung. Nästan alla beter sig vänligt. Nu vet jag inte vilken del i Malmö du bott, men generellt är det en bra stad, om än med vissa problem som måste åtgärdas.

  Bengt

  SvaraRadera
 13. Mikael

  "Min poäng är att rasistiskt våld skiljer sig från 'vanligt' våld utifrån syfte & urval. Jag betvivlar starkt att det våld som etniska minoriteter i Sverige riktar mot etniska svenskar, i någon högre grad skulle ha rasistiska motiv. I den mån invandrare misshandlar svenskar i högre grad än andra invandrare beror det antagligen huvudsakligen på att det faktiskt finns fler svenskar än invandrare i Sverige."

  Som sagt är folk med invandrarursprung överrepresenterade när det gäller brottslighet. BRÅ:s egen statistik visar att det delvis har demografiska orsaker. Men även när man anpassat statistiken efter kön, ålder och social situation är folk med invandrarursprung tydligt överrepresenterade, om än mindre än utan sådan statistikanpassning. Extra tydlig är det här när det gäller allvarliga brott som misshandel och våldtäkter.

  Riktar sig då invandrares brottslighet generellt mot etniska svenskar. Nej, det kan man inte säga. Därför att folk med invandrarursprung är också överrepresenterade som brottsoffer. De flesta som är offer för brottslighet bor ofta nära förövaren vilket betyder att folk i Rosengård och Rinkeby riskerar statistiskt oftare att drabbas av brott än folk i Danderyd och Vellinge.

  Men däremot har du Mikael fel när det gäller vissa brott. När det gäller sexualbrott berättar polisen själv att en del med invandrarursprung berättar att de sexuellt trakasserad och ibland våldtagit tjejer för att "de är horor". De har inte slöja på sig, de sminkar sig och är på stan på kvällarna som killar. Själva försöker de de här patriarkala hålla killarna sina systrar hemma, ironiskt nog för att de inte ska möta andra killar med lika unkna värderingar som de själva. Ofta är de de här killarna rasistiska i sina attityder mot etniska svenskar.

  Sedan ska det förtydligas att de flesta killar med invandrarursprung givetvis varken är kriminella eller är för att våldta tjejer. Men den grupp som ägnar sig åt det är ofta både sexistiska och rasistiska.

  När det gäller att ungdomar rånar andra ungdomar har statistik från Malmö visat att 90 % av de som rånade hade invandrarursprung medan 90 % av de som blev rånade var etniska svenskar. I Malmö är det nästan hälften som har invandrarursprung vilket betyder att det var en tydlig snedfördelning både bland de som rånade och de som blev rånade. De här siffrorna varken kan eller ska man försöka snacka bort. Det är "puckon" som ägnar sig åt sådant här. Visst är det ibland sociala förklaringar men du har alltid ett eget ansvar. Och notera att de flesta som har det socialt tufft i Rosengård och andra stadsdelar aldrig gör något kriminellt. Det är inte så att du MÅSTE börja vara kriminell bara för att du har det socialt tufft.

  För att summera så har Sverigedemokraterna en poäng att det är brottslighet riktad mot svenskar. Så är det ibland och främst för vissa typer av brott. Men generellt är det inte sant, folk med invandrarursprung är överrepresenterade både som brottslingar och brottsoffer, de flesta av invandrare som är kriminella struntar i om det är någon etnisk svensk eller invandrare som äger butiken de rånar

  Bengt

  SvaraRadera
 14. Sedan ska det också förtydligas att våldtäkter är inte någon som Sverige importerat. Det har alltid varit ett allvarligt problem. Så sent som i början av 1900-talet var det ofta i Sverige välbeställda män som antingen våldtog eller utnyttjade sina pigors beroende av dem. Då blev det inte anmälningar eftersom pigan skulle få svårt att blir trodd i domstol mot en "väletablerad" man. Hon riskerade också få svårt att inte få nytt jobb.

  Men även idag så sker de flesta våldtäkter i folks egna bostäder. Och då är det någons partner som är ansvarig, det är ofta någon etniskt svensk man som våldtar någon etniska svensk kvinna, men givetvis är det ett problem även bland par med invandrarursprung.

  Bengt

  SvaraRadera
 15. William

  "Jag som pedofil har noll skydd, det är fritt fram att säga att alla pedofiler borde torteras och dödas och det är många som gör det."

  Först vill jag förtydliga att jag menar, som de flesta, att sexuella övergrepp på barn är helt oacceptabelt. Att sedan minderåriga själva "accepterar det frivilligt" ibland är inte någon ursäkt. De är oftast inte kapabla att bedöma det och kan få skador psykiskt när de blir vuxna. Ingen skulle väl få för sig att en 10-åring själv skulle avgöra om han eller hon vill vara ute på stan hela natten, återigen de är inte kapabla att avgöra sånt själva som vuxna är.

  Däremot får man respektera att vissa har en pedofil läggning. Det är inte kriminellt att vara pedofil trots att det ibland antyds det i vulgärpropagandan. Det som är kriminellt är att för vuxna ha sex med barn yngre än 15 år.

  Jag kan acceptera att du känner dig illa till mods av hatiska uttalanden mot pedofiler men samtidigt så menar jag det vore synnerligen problematiskt att ge juridiskt skydd i lagarna mot diskriminering och hets åt folk därför att de har en egenskap som i sig ofta orsakar (om de praktiserar den) lidande för andra. Jämför med kleptomaner, de ska respekteras som människor men inte att de stjäl från andra om de ägnar sig åt sådant.

  Bengt

  SvaraRadera
 16. Bra inlägg Bengt!

  Vi skulle kunna ha många intressanta diskussioner särskilt då jag uppfattar dig som "öppen" för diskussioner och fakta.

  Många av de som tar till orda i skrift har redan sin tolkning klart för sig och arbetar starkt med okvädningsord mot de fakta du lägger fram. Det finns således många åsiktspoliser som skulle peka på dig just för de fakta du hänvisar till ovan och säga att du fiskar i grumliga vatten, du är smygrasist eller andra helt irrelevanta påståenden.

  Jag är skeptisk generellt till BRÅ´s undersökningar, därför att de klumpar ihop alla invandrare och sätter det i relation mot etniska svenskar (född i Sverige av Svenska föräldrar). Det är inte fel egentligen men man behöver gå ett steg till..

  Låt mig ta ett exempel:

  Våldtäkter: Har vi en av de absolut värsta överrepresentationerna som finns, så även om vi hade problem tidigare, så är siffrorna fruktansvärda.

  Överrepresentationen är 5 ggr till nackdel för de som är födda utomlands i jämförelse med Svenskar.

  Men.. och här är en viktig poäng.. Genom att blanda ihop alla invandrade i en grupp missar man betydligt värre statistik!

  Denna grupp inkluderar såklart alla nationaliteter såsom Japaner, Danskar, Finnar, Koreaner, Indier etc etc.. som inte har högre representation inom denna brottskategori än Svenskar. Hur tror Ni siffrorna skulle se ut om vi tog ut de invandrare som bara kommer från MENA länderna( Middle East North Africa)..

  Det vet vi inte riktigt för Sverige.. Man vågar helt enkelt inte antingen göra denna undersökning eller så döljer man svaret.

  I Norge och i många andra länder gör man dessa undersökningar:

  100% av överfallsvåldtäkterna utfördes av icke västliga invandrare i Oslo under den senaste 3 års undersökningen.

  Irakierna ligger i Norge högst med en överrepresentation på 27,5ggr (2750%) i förhållande till etniska norrmän.

  Gällande överfallsvåldtäkter och dess trend i Sverige ser statistiken ut så här:

  1999: 361
  2000: 367
  2001: 402
  2002: 404
  2003: 523
  2004: 555
  2005: 740
  2006: 699
  2007: 837
  2008: 881
  2009: 966

  Källa: Brå

  Alltså en fruktansvärd tendens i stark relation till den kvinnosyn/människosyn som existerar i överflöd bland MENA länderna.

  Gällande våldtäkter generellt så är det en myt att de flesta anmälda våldtäkter begås av ngn nära anhörig, det kan vara så i faktiska tal men inte bland anmälda våldtäkter!

  De flesta våldtäkter begås däremot i offrets eller gärningsmannens hem, vilket inte innebär per definition "en nära" relation.

  Oj vad jag skulle önska att Svensk Media kunde tala i klarspråk. Det skulle vår assimilation må mkt gott av. Jag tror dock att ilskan hos gemene man kommer gå igenom samma typ av process (i vissa stycken) som de som levde innanför kommunismens stängda dörrar.

  Det är svårt att få sin världsbild så omkullkastat, men det är dax nu.

  Det jag skrivit ovan är helt baserat på officiell statistik från Sverige och Norge!

  En bra start för att vakna upp är att gå till:

  http://www.stoppavaldtakterna.nu

  SvaraRadera
 17. Ceasar

  "Denna grupp inkluderar såklart alla nationaliteter såsom Japaner, Danskar, Finnar, Koreaner, Indier etc etc.. som inte har som inte har högre representation inom denna brottskategori än Svenskar"

  Hur vet du det? Gissar du? Faktum är det gjort många rapporter som visat att svenskar med finskt ursprung var betydligt överrepresenterade bland de som våldtog i början av 1990-talet. Om det är så idag vet jag inte.

  Det har även konstaterats att svenskar som flyttar till Danmark betydligt oftare begår brott än etniska danskar. Och att danskar som flyttar till Sverige betydligt oftare begår brott än etniska svenskar. Likadant för övriga nordiska förflyttningar, Norge-Danmark, Sverige-Norge etc. Det här trots att vi i princip har en "gemensam kultur" i Norden. Forskarna gissade att människor som är nyinflyttade till ett land har något mindre lojalitet med samhällets normer än de som alltid bott där. Det här gäller alltså inte bara araber utan även svenskar, danskar, norrmän etc.

  Och teorin kan stämma för statistiken visar också att de som är mest överrepresenterade i brottsstatistiken är utländska medborgare, därefter invandrare som är svenska medborgare, därefter barn till invandrare. Ju längre någon bott i ett land och ju mer integrerad man blivit desto mindre överrepresentation blir det.

  Man ska också notera att en orsak till överrepresentationen är de utländska ligor som besöker Sverige som "turister" i syfte att begå brott, de är alltså inte främst asylsökande. Även om vissa av dem försökt få asyl också.

  Att kriminella ligor oftare rör sig över gränserna än andra bidrar till att utländska medborgare är överrepresenterade i brottstatistiken i de flesta länder. Även om det givetvis bara är den del av orsaken.

  Bengt

  SvaraRadera
 18. Sedan är det viktigt också att konstatera att det inte existerar någon "kollektiv skuld". De flesta med arabiskt ursprung i Sverige försöker vara hederlig och göra rätt för sig. De har givetvis inte ansvar för att vissa ungdomsgäng med arabiska unga killar är kriminella. Om de inte är killarnas föräldrar och inte tydligt sagt till dem att respektera både killar och tjejer och aldrig göra något kriminellt.

  Av samma orsak har du Ceasar som boende i Stockholm inte ansvar för vad en del andra Stockholmare hittar på för dumheter. Och återigen, andelen med invandrarursprung är ungefär lika hög i Stockholm (som du tydligen känner dig trygg i) som i Malmö (som du inte kände dig trygg i. Vad drar du för slutsats av det?

  Är det främsta problemet andelen invandrare (jag förnekar iofs inte att i vissa delar av Malmö blivit för många) eller är det främsta problemet att integrationen i samhället inte fungerat ordentligt? Mitt svar är det senare.

  Bengt

  SvaraRadera
 19. Hej Bengt,

  Jag var lite snabb på send knappen.. alltid orättvist att skriva på ngn annans blogg då redigeringsmöjligheter och överblick saknas.

  Nä jag gissar inte, men drar mig till minnes den äldre BRÅ undersökningen från 1996 som hade en mer fördjupad beskrivning av problematiken.

  När du kikar igenom din egen text Bengt så ser du nog ganska snart att du skriver runt problematiken och beskriver perifera förklaringsmodeller och förminskar betydelsen av det som pågår.

  Människosynen är inte likadan hos alla människor.

  SvaraRadera
 20. En annan intressant sak är de flesta människor i Rosengård i Malmö är arga både på kriminella ungdomar från stadsdelen och vänsterextremister som försöker utnyttja deras syften. Folk från Limhamn och andra "rikare" stadesdelar förfasar sig, med rätta, över det kaos som ibland råder i delar av Rosengård. Men jag lovar att de flesta i Rosengård själv är lika förfasade, men pga utanförskap och annat hörs de inte ofta i mediadebatten.

  Många med arabiskt ursprung är förvånade och besvikna att poliser i Sverige inte har mer maktmedel att bekämpa kriminella ungdomsgäng som härjar i stadsdelen. De känner sig svikna för till sist är det hederliga Rosengårdsbor som kanske främst drabbas av kriminella från stadsdelen, dels som brottsoffer, dels för att det givetvis ger stadsdelen dåligt rykte vilket gör att även hederliga ungdomar får svårare att få praktikplatser på företag.

  Bengt

  SvaraRadera
 21. Andelen invandrare från perifera länder är alldeles för hög givetvis. Assimilation är mycket viktigt men dess resultat står såklart i relation till mängd.

  Är alla debattörer skyldiga att deklarera "Jag är inte rasist", "Jag känner en invandrare", "Alla invandrare begår inte brott"--

  Andelen invandrare hade inte med saken att göra att jag flyttade från Malmö till Stockholm? Kände jag mig inte trygg i?..Varför lägger du ord i min mun?


  Det jag sa var att det inte kändes som mitt hemland längre! Ett tydligt exempel var att i min skola så har Svenskarna bytts ut..mina barn kan inte bli Svenskar (värderingsmässigt eller kulturellt), med en invandrarandel på 91% i skolan så kanske du förstår?

  SvaraRadera
 22. Ceasar: "När du kikar igenom din egen text Bengt så ser du nog ganska snart att du skriver runt problematiken och beskriver perifera förklaringsmodeller och förminskar betydelsen av det som pågår." Skitsnack. Vad du menar är att man, så fort man inte gör exakt de tolkningar och prioriteringar du gör, har fel. En verkligt perifer förklaringsmodell är att klumpa ihop alla invandrare av en viss kategori ursprungsländer, och det med hänvisning till en nazistiskt anknuten hemsida. (Innan någon protesterar mot detta, kan de ju själva gå in på länksamlingen som erbjuds på www.stoppavaldtakterna.nu - bland de länkar som erbjuds går direkt till Info14 och den till Svenska motståndsrörelsen kopplade svenskapedofiler.se.)

  SvaraRadera
 23. Ceasar

  Jag tycker du också ska ge en rättvisande del av Malmö. Jag har redan sagt att det är ett problem att det nästan bara bor invandrare i vissa stadsdelar (inte för att invandrare är sämre människor utan för att att etniska svenskar i deras vardag hade kunnat förbättra deras svenska och gett dem kunskap om hur samhället fungerar.

  "Andelen invandrare hade inte med saken att göra att jag flyttade från Malmö till Stockholm"

  Nehej, men du skrev följande.

  "Jag flyttade förresten ifrån Malmö, det kändes helt enkelt som mitt hemland längre. Jag skulle dock aldrig vilja vara utan den erfarenheten, jag vet hur etniska enklaver förskansar sig och håller sig till sitt och jag vet hur majoritetssamhället med fina ord håller sig långt ifrån denna verklighet men ändå har mage att kalla oss kritiker för diverse okvädningsord."

  När jag läser det så tyckts det inte som att flyttat från Malmö för att du tyckte det var för lite parker eller det var bättre kulturliv i Stockholm.

  Om du tycker det främsta problemet är att 91 % var invandrare på din skola så är väl problemet att det andelen invandrare är för hög i Malmö. För vad är annars din poäng? Jag lovar dig att det även i Stockholm finns skolor med liknande etnisk fördelning i skolorna.

  Bengt

  SvaraRadera
 24. Men snälla Fredrik, om du håller dig till ämnet vore det väl relevant att klara av att bedöma om innehållet på siten och kampanjen som sådan är relevant?

  Om ngn av de inblandande skulle vara skattesmitare, Islamist eller Nazist eller ngt annat gör inte denna kampanj fel.

  Vad är det för tolkningar jag gjort enligt dig?

  På vilket sätt är det fel att först veta om hur ett problem ser ut, var det problemet förekommer oftast innan vi ger oss på åtgärdslistan?

  Hur tänker Du? Är åtgärderna man använder för att lösa ngt helt oberoende av hur problemet ser ut?

  SvaraRadera
 25. Ceasar

  "När du kikar igenom din egen text Bengt så ser du nog ganska snart att du skriver runt problematiken och beskriver perifera förklaringsmodeller och förminskar betydelsen av det som pågår."

  Det är sådant här som gör att man får svårt att få förtroende för "invandringskritiker". Jag är nog den HBT-bloggare som tydligast kritiserar muslimska samfund och som skriver även om de negativa aspekterna av det mångkulturella samhället trots att det är tabu bland vissa kretsar.

  Men eftersom jag sedan också försöker NYANSERA debatten så blir jag trots det tydligen en av de där "politiskt korrekta". Nej, man måste inte i varje debatt om flyktingpolitiken kritisera rasism. Men Ceasar rasism, främlingsfientlighet och islamofob är konkreta problem idag i Sverige. De drabbar inte några anonyma "grupper", de drabbar människor som du och jag, människor som blir ledsna och besvikna när de buntas ihop med folk som beter sig illa bara för att de tillhör samma grupp i samhället.

  Att jag bekämpar och är tydlig emot främlingsfientlighet är möjligen politiskt korrekt som jag tidigare skrev, men det är även korrekt. Om man kallar sig humanist och för alla människors lika värde.

  Jag är tydligt för att man ska redovisa både fördelar och nackdelar med det mångkulturella samhället. Sedan menar jag de positiva delarna överväger de negativa (givet att det mångkulturella samhället får tydliga ramar som att alla ska respektera centrala mänskliga rättigheter).

  Men man måste också avgöra vad debatten om integrationsproblemen ska leda till.

  Ska det (som jag vill) leda till en debatt som syftar till att minska problemen och få invandrare integrerade i samhället.

  Eller ska det (som bl.a. sd ofta vill) leda till en debatt där man stigmatiserar alla i Sverige som inte beter sig till 100 % som etniska svenskar som ett problem.

  Jag får mer och mer en känsla av du Ceasar hamnar på alternativ 2.

  För övrigt har jag inget förtroende som helst för någon site mot våldtäkter som länkar till nazistsiter (eller islamistsiter för den delen).

  Bengt

  SvaraRadera
 26. Bengt:

  Andelen invandrare var för hög i barnens skola - JA. Andelen invandrare i Malmö var inte relevant för mig!

  Andelen invandrare i kombination med strikt religiösa från fjärran kulturer.

  Då man bryter upp från en stadsdel man bott i länge med sina barn så är skillnaden inte så stor och därför tog vi beslutet att vi lika gärna kunde flytta till Stockholm som att söka oss till en annan del av Malmö.

  Poängen, om det nu nödvändigtvis måste finnas någon, är att just jag har levt mitt i det mångkulturella utanförskapet och ville inte göra det längre.

  Jag flyttade inte till Rinkeby, Fittja, Tensta, men ej heller till skeva enklaver som Danderyd, Djursholm, Täby (Näsby Park) utan till en mer heterogen miljö med starkt assimilerade invandrare.

  Perfekt för oss!

  SvaraRadera
 27. "Ska det (som jag vill) leda till en debatt som syftar till att minska problemen och få invandrare integrerade i samhället.

  Eller ska det (som bl.a. sd ofta vill) leda till en debatt där man stigmatiserar alla i Sverige som inte beter sig till 100 % som etniska svenskar som ett problem.

  Jag får mer och mer en känsla av du Ceasar hamnar på alternativ 2."

  När du nyanserar som du uttrycker dig blandar du korten för att visa att det finns problem på andra ställen också..

  Jag får mer och mer en känsla av du är en person som anpassar din kritik för att inte sticka ut, problemet är att du inte blir tydlig i din kritik. Jag bedömer inte dina andra inlägg, hittade hit igår.

  SD politiker är säkert inte bättre än andra politiker men vad har du för grund för att de inte vill minska problemen och få assimilationen att fungera?

  Stigmatiseringen i samhället idag med existerande förorter i närmaste ghetto stil kan väl knappast läggas på SD? Är det inte just stigmatisering som vi upplever idag?

  SvaraRadera
 28. Ceasar

  Bra.

  "Andelen invandrare var för hög i barnens skola - JA. Andelen invandrare i Malmö var inte relevant för mig!"

  Och jag skulle inte anklaga dig för att vara rasist för att du inte vill ha barnen i en skola med 91 % invandrarbarn. För det är ett faktum är nivån i klassen försämras generellt om nästan ingen talar bra svenskar. Det är även socialdemokrater, vänsterpartister, och miljöpartister som flyttat sina barn från skolor av den orsaken även om de flesta inte skulle erkänna det i media.

  Men jag vidhåller att man ska nyansera debatten om kriminalitet bland invandrare. Gör man inte det riskerar man att förvärra främlingsfientlighete. Det vill inte jag. Och inte du heller Ceasar eller?

  Bengt

  SvaraRadera
 29. CeasarNär du nyanserar som du uttrycker dig blandar du korten för att visa att det finns problem på andra ställen också..

  "Jag får mer och mer en känsla av du är en person som anpassar din kritik för att inte sticka ut!

  Jag vill inte vara otrevlig mot dig. Men om du tror att jag inte vill sticka ut varför tror du att jag då skrev det där om ungdomsrån i Malmö och en del arabkillars kvinnoförakt. Tyvärr, där försvann mitt förtroende för dig Ceasar. Du började bra men efter att debatten inte blev som du ville till 100 % så skriver sådant här.

  Det är nästan jag ångrar jag ägnat tid åt att debattera med dig. Alla som inte håller med dig exakt är tydligen folk som inte vill "sticka ut". Det slår mot dig själv. Oavsett hur kloka åsikter du skriver efter det här så bedömer jag dem med skepsis.

  Att du tydligen är helt okritisk emot fräsmlingfientliga och islamofoba sd:s politik är också avslöjande.

  Mitt förtroende för dig har försvunnit här Ceasar. Det är möjligt ditt förtroende för mig försvunnit. Bra, då kan vi vara ense vi inte har förtroende för varann.

  Bengt

  SvaraRadera
 30. En nyanserad debatt absolut.. Det första som då bör ske är att statistik bör lyftas fram som fakta på borden. Därefter bör möjligheten för olika åtgärdsprogram att kunna presenteras och diskuteras. Idag har vi inte en nyanserad debatt, utan det är påbjudet att mångkultur är bra punkt slut.
  Utan fakta på bordet och utan en seriös debatt förvärras problemen, fler kvinnor våldtas och våldet mot Svenskarna kan fortsätta samtidigt som den "tysta" diskrimineringen av invandrare fortsätter.

  Precis som du nämner.. Svenskar flyttar ideligen ifrån dessa enklaver.. men i det tysta..

  SvaraRadera
 31. En sida som lovordar Info14 som en pålitlig alternativ nyhetskälla saknar fullständigt varje form av trovärdighet.

  SvaraRadera
 32. Vad tycker du förresten om det här. Sd-politiker värvara homohatande kristna och muslimer från Irak.

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/article880592/Flort-med-kald%C3%A9er-ogillas-i-SD-leden-Svart-nar-udda-sangkamrater-ska-samsas.html

  Fördömer du sd som accepterar sånt här homohat?

  För övrigt vill jag förtydliga att jag inte har någon som helst sympati med din ensidiga främlingsfientliga propaganda.

  Men det ska bli intressant att höra dig fördöma sd.

  Bengt

  SvaraRadera
 33. Hej Bengt,

  Nä jag har inte förlorat ngt förtroende för dig.


  Men jag tycker att du slätar över problemen som har eskalerat de senaste åren på ett sätt som är alltför vanligt i den offentliga debatten.

  Du kanske inte avsåg att släta över våldtäktssiffrorna jag gav men du skrev:

  "Det har även konstaterats att svenskar som flyttar till Danmark betydligt oftare begår brott än etniska danskar. Och att danskar som flyttar till Sverige betydligt oftare begår brott än etniska svenskar. Likadant för övriga nordiska förflyttningar, Norge-Danmark, Sverige-Norge etc. Det här trots att vi i princip har en "gemensam kultur" i Norden. Forskarna gissade att människor som är nyinflyttade till ett land har något mindre lojalitet med samhällets normer än de som alltid bott där. Det här gäller alltså inte bara araber utan även svenskar, danskar, norrmän etc."

  Detta i ett direkt svar till mig då jag angav att 100% av överfallsvåldtäkter i Oslo genomfördes av icke västliga invandrare.

  Vad menar du med detta?

  "Att du tydligen är helt okritisk emot fräsmlingfientliga och islamofoba sd:s politik är också avslöjande."

  Eftersom du inte har konkreta belägg annat än möjligtvis en känsla, beskriv gärna vad som får dig att skriva så?

  SvaraRadera
 34. Ang din länk som du skickade kan jag säga att jag förutsätter faktiskt att det ligger ngt i artikeln. Jag förutsätter att denna man i Södertälje faktiskt står för dessa åsikter.

  Då blir mitt allra snällaste svar:

  De borde kasta ut honom med huvudet före! Jag såg faktiskt ett internt brev som Jimmie Åkesson skickat till Södertäljefalangen och det var klart och tydligt HELT EMOT värderingarna hos SD folk. Men som sagt jag är ingen SD politiker.

  Denne mans åsikter är dock vanliga oavsett om det är kristna eller muslimer särskilt från MENA länderna. Dessa åsikter är sjuka, enligt mig!

  SvaraRadera
 35. "För övrigt vill jag förtydliga att jag inte har någon som helst sympati med din ensidiga främlingsfientliga propaganda."

  Vad är främlingsfientligt och vad är propaganda?

  SvaraRadera
 36. Ceasar

  Jag har ägnat mycket tid åt dig i den här debatten. När du anklagar mig för inte våga "sticka ut" i debatten trots att jag både skrivit om ungdomsrån i Malmö och en del arabkillar sjuka värderingar om kvinnor, då är mitt förtroende för dig slut.

  Att jag skrev om danskar och norrmän var för att du själv nekat till att danskar skulle vara överrepresenterade i brottstatistiken.

  Du skrev

  "Denna grupp inkluderar såklart alla nationaliteter såsom Japaner, Danskar, Finnar, Koreaner, Indier etc etc.. som inte har högre representation inom denna brottskategori än Svenskar."

  När jag sedan bemöter dina felaktigheter så börjar du snacka om att jag försöker snacka om annat eftersom jag inte som dig helt är fixerad vid folk från arabländerna.

  Sök någon annan att debattera orddefinitioner med.Tyck att du själv inte är främlingsfientlig. Men min debatt med dig är slut nu. Accept that!

  Bengt

  SvaraRadera
 37. Till er andra vill jag varna för sådana här människor som först låtsas vara en "vanlig Svensson" som är bekymrade för brottslighet eller något annat problem. Men till sist blir sura om man vill debattera brottslighet bland andra grupper än araber. Och som inte tycker det är något som helst problem för en hemsidas trovärdighet att de länkar till den ökända nazistsiten info14.

  Det är möjligt Ceasar inte sympatiserar med sd utan med nd eller något ännu värre parti. T.o.m sd är idag entydigt emot nazistsiter som info14. Men inte Ceasar.

  Tyvärr är det högerextremister som låtsas vara "vanliga medborgare", de berättar att de jobbar som socialsekreterare, lärare etc och ser att de flesta invandrare beter sig illa åt. Men av någon orsak är de alltid anonyma. Att det som de säger är sant är då inte möjligt att kontrollera. Då är det orsak att vara något skeptisk.

  SvaraRadera
 38. "Jag har ägnat mycket tid åt dig i den här debatten. När du anklagar mig för inte våga "sticka ut" i debatten trots att jag både skrivit om ungdomsrån i Malmö och en del arabkillar sjuka värderingar om kvinnor, då är mitt förtroende för dig slut."

  Ok låt oss ta av oss silkesvantarna.. Det är du som ideligen kommer med nedsättande epitet på dina meningsmotståndare, inte jag.

  Det är du som anför subjektiva åsikter om en del arabers uppförande inte jag. Var är dina statistiska belägg? Däremot har jag hänvisat till undersökningar såväl i Sverige såsom Norden.

  På vilket sätt är jag helt fixerad vid arabländerna?
  På vilket sätt skulle jag ha visat att jag är för Nazister?

  Jag är, om uttrycket tillåts, fixerad vid att de största problemen är de som är viktigast att fixa till! Inom anmälda våldtäkter så är problemet störst bland vissa invandrargrupper, inte hos alla och det är där man ska lägga merparten av åtgärderna.

  När statistik (tidigare gjorda i Sverige) och nyligen gjorda i Norge visar på ett extrem överrepresentation av icke-västliga invandrare inom just våldtäkter då är jag främlingsfientlig. När jag hänvisar till en site som har intressant sammanställning av offentlig statistik men som också har en länk till nazist sidor då är jag för Nazister?

  Konstigt resonemang, jag satte i diskussionen fingret på problembilden och jag tycker siten har riktigt bra information. Om jag delar deras åsikter i andra frågor än de som tas upp på siten vet jag inte. Det är inte relevant, våldtäkterna stod i fokus.


  Återigen, det är jag som fått stå ut med dina påhopp. Ett lika lågt påhopp på dig vore nämligen att du sympatiserar med våldtäktsförövarna, vad vet jag?

  SvaraRadera
 39. Ceasar

  Övriga bloggbesökare får bedöma vem av oss som främst varit osaklig i argumenteringen.

  Jag noterar att du inte tagit till dig någon del av min kritik emot dig. Som sagt du har rätt att tycka att jag inte är trovärdig, jag vet att jag inte tycker du är trovärdig i den här debatten. Jag har ägnat mer tid åt dig än åt de flesta andra debattörer här på bloggen.

  Bengt

  SvaraRadera
 40. "Jag var lite snabb på send knappen.. alltid orättvist att skriva på ngn annans blogg då redigeringsmöjligheter och överblick saknas.

  Nä jag gissar inte, men drar mig till minnes den äldre BRÅ undersökningen från 1996 som hade en mer fördjupad beskrivning av problematiken."

  Att det finns en överrepresentation i förhållande till Svenskar inom dessa grupperingar som du påtalade är riktigt.

  Jag menade att jag skickade mitt inlägg för fort, kontentan vad jag avsåg är att man inte ska dra alla invandrare över en kam då det finns flertal invandrargrupperingar som inte har högre överrepresentation än Svenskar, samtidigt som det finns (åtminstone i Norge)(eller Sverige 1996)invandrargrupper från MENA länderna som har en oerhört kraftig överrepresentation.

  Jag tror nog du förstod det, men du har slut på argumenten och tog till diverse invektiv för att utpeka mig som paria (läs utpekad som vurmande för Nazister), så brukar det bli när argumenten tryter.

  Som sagt andra får bedöma vår diskussion, så även de våldtagna damerna (retorik ala Bengt)

  SvaraRadera
 41. Benkt Held.
  Var du med på 60 talet i "Tälje" då det skall ha varit raggare där och kallat invandrarna för "Lakritstomtar".? Eller varifrån har du fått detta ?

  Och "syrianska gäng? på 60 talet??

  SvaraRadera
 42. Jag som varit på arbetet hela dagen när Ceasar ägnat sig åt att fördumma debatten, tar mig friheten att försöka återföra diskussionen till mer sansade frågeställningar. Nämligen om invandrarkillar egentligen över huvud taget begår 'etniskt riktade' våldtäkter mot svenskar.

  Ja, det är som du skriver att vissa invandrarkillar berättigar våldtäkter mot svenska tjejer med att dessa är horor (eftersom de inte har slöja etc.) Men då pratar vi för det första enbart om överfallsvåldtäkter, vilket endast utgör 10-20% av alla våldtäkter. För det andra talar vi om en visserligen avskyvärd form av övergrepp men en form av övergrepp som i absoluta tal är en relativt marginell företeelse. De flesta våldtäkter begås i hemmet, inom någon slags relation (pojkvänner, expojkvänner, arbetskamrater på firmafester osv.) För det tredje är de flesta överfallsvåldtäktsmän serieförbrytare, dvs det rör sig om ett så litet antal förövare (svenskar och invandrare sammantaget) att det är svårt att dra några statistiska slutsatser om någonting, mer än att de vanligen har kraftiga psykiska problem.

  Men framför allt: Om (invandrarkillen) ursäktar sin våldtäkt med att (den svenska) tjejen är en hora (för att hon inte bär slöja osv) så uppfattar jag försöket till urskuldrande relativisering som ett uttryck för bristande jämställdhet och förlegad sexualmoral. Inte som rasism eller liknande. Därmed inte sagt att invandrare inte kan vara rasister, unga invandrarkillar ger oroväckande ofta uttryck för exempelvis antisemitiska schabloner och vanföreställningar. Men någon särskild 'svenskfientlighet' har jag aldrig tyckt mig kunna märka. I vart fall inte i någon märkbar omfattning.

  SvaraRadera
 43. "Men då pratar vi för det första enbart om överfallsvåldtäkter, vilket endast utgör 10-20% av alla våldtäkter. För det andra talar vi om en visserligen avskyvärd form av övergrepp men en form av övergrepp som i absoluta tal är en relativt marginell företeelse. De flesta våldtäkter begås i hemmet, inom någon slags relation (pojkvänner, expojkvänner, arbetskamrater på firmafester osv.)"

  De flesta av de anmälda våldtäkterna begås inomhus men inte av ngn nära anhörig som du ger exempel på. Försök att hålla dig till fakta.

  966 överfallsvåldtäkter under förra året och detta skall enligt dig var en marginell företeelse i förhållande till det totalt anmälda 5937. Utvecklingen av överfallsvåldtäkter är extrem så är också antalet anmälda våldtäkter..

  Hur mörkertalet ser ut vet såklart ingen, det är dock rimligt att antaga att mörkertalet är oändligt mkt större i de fall där en relation mellan förövare och offer existerar. Särskilt i familjesammanhang och hos de med en bristande människosyn.

  Skönt att du är tillbaka från jobbet Mikael, så vi kan lära oss mer av dina hemmasnickrade analyser

  SvaraRadera
 44. Ceasar

  Nej, jag hade inte slut på argumenten, däremot möjligen du. Hittills har ensidigt skrivit negativa saker om vissa invandrargrupper utan att försöka nyansera att de flesta av dem inte är kriminella.

  Bengt

  SvaraRadera
 45. Anonym

  Det var Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenska Dagbladet, som berättade om situationen i Södertälje vid en debatt om integration i Malmö förra året. Hon har själv syriskt ursprung och släktingar i Södertälje.

  Bengt

  SvaraRadera
 46. Mikael

  "Därmed inte sagt att invandrare inte kan vara rasister, unga invandrarkillar ger oroväckande ofta uttryck för exempelvis antisemitiska schabloner och vanföreställningar. Men någon särskild 'svenskfientlighet' har jag aldrig tyckt mig kunna märka."

  Jag vet poliser som sagt att många kriminella killar med ursprung i vissa länder är fientliga mot svenskar. De kallar svenska tjejer för "horor" etc. Visst existerar det rasism även mot etniska svenskar. Även att unga killar med invandrarursprung helst rånar etniska svenskar från "rika stadsdelar".

  Därmed inte sagt att de invandrare generellt är svenskfientliga.

  Bengt

  SvaraRadera
 47. De flesta invandrare är inte kriminella!

  Det är också stor skillnad mellan olika invandrargruppers benägenhet att begå brott!

  Alla muslimer är inte emot bögar!
  Alla Moskéer diskriminerar inte bögar!

  SvaraRadera
 48. Ceasar

  "Försök att hålla dig till fakta."

  Jag är jurist med inriktning på sexualbrott. Jag föreställer mig att jag har rätt bra koll på fakta.

  "966 överfallsvåldtäkter under förra året och detta skall enligt dig var en marginell företeelse i förhållande till det totalt anmälda 5937."

  Anmälningsfrekvensen för överfallsvåldtäkter ligger på ca 95%. Anmälningsfrekvensen för inomrelationella våldtäkter ligger någonstans runt 10%. You do the math...

  SvaraRadera
 49. Ceasar

  "Alla Moskéer diskriminerar inte bögar!"

  Jo, det där är tyvärr sant. Alla muslimska samfund i alla länder är homofientliga. Däremot är det en del muslimska individer som är homovänliga.

  Bengt

  SvaraRadera
 50. @kommunist-juristen-tidigare våldsverkare: Som jag sa med andra ord, det finns ett enormt mörkertal.

  @Bengt: Hur kan du veta att alla moskéer är homofientliga? Vad betyder fientliga? Källa som visar att alla är homofientliga vore på sin plats?

  Du anklagade mig för främlingsfientlighet och för nazistvurmande och till protokollet kan jag säga att jag tror du har rätt med moskéerna. Men du har ingen undersökning som tar upp alla moskéers homofientlighet, eller hur?

  Du baserar din tro i detta fall på sannolikhet, eller hur?

  SvaraRadera
 51. Nästan fascinerande med en så rätthaveristisk människa som kräver att andra ska visa tydliga källor, men själv okritiskt rekommenderar sidor byggande på nazistanknutna amsagor.

  SvaraRadera
 52. ceasar

  Jag är socialdemokrat, sitter i arbetarekommunens styrelse och står på den kommunala valsedeln inför höstens val. Jurist och tidigare våldsverkare är däremot korrekt, kriminalvårdens rehabiliteringskedja fungerar således alldeles utmärkt kan man väl tillägga.

  Det finns ett beräkningsbart mörkertal som bekräftar min tes, att överfallsvåldtäkter som kvantitativ andel av alla våldtäkter är en marginell företeelse. Inomrelationella våldtäkter är ett jämställdhetsproblem, inte ett etniskt eller invandrarrelaterat problem.

  SvaraRadera
 53. Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenska Dagbladet bör nog kolla upp saker hon säger lite bättre.

  Mvh

  SvaraRadera
 54. Anonym

  Rakel Chukri bedömer jag vara omdömesgill, men när någon haft kurage nog att med sitt fullständiga namn skriva ett mail till mig ska jag eventuellt vidarebefordra det till Chukri. Anonyma kommentarer ska man ta för vad de är.

  Ceasar

  "Hur kan du veta att alla moskéer är homofientliga? Vad betyder fientliga? Källa som visar att alla är homofientliga vore på sin plats?"

  Jag hade aldrig skrivit det tvärsäkert om det inte varit för att jag varit på ett möte i Malmö förra hösten där fyra islamologer var med. Och de visste inte något muslimskt samfund i något land som var homovänligt.

  Jag ska förtydliga att de som blir islamologer sällan är islamofoba utan intresserade av islam. Hade det varit något homovänligt muslimskt samfund hade de nog utan problem berättat det.

  Bengt

  SvaraRadera
 55. @Bengt: Jag uppskattar att du låter diskussionen får vara fri på din blogg, det gör att fler kan ta ställning i dessa aktuella frågor.

  @fredrik: Rättshaverist? Förklara gärna hur det passar in på det du vet om mig, eller var det mest att det var det senaste ord du lärde dig?

  Vet du ngn site/kampanj som visar sammanställning av våldtäkter såsom den jag hänvisade till som innehållsmässigt sett är bra? Kan du inte skilja på innehåll på en site och länkar till andra siter? Jag har aldrig och kommer aldrig göra reklam för Info14.

  Exempel: Juristen ovan skrev precis ett inlägg som jag delar bortsett från hans sista mening: "Inomrelationella våldtäkter är ett jämställdhetsproblem, inte ett etniskt eller invandrarrelaterat problem."

  Det är säkerligen ett jämställdhetsproblem men det drabbar kvinnor i högre utsträckning än vad det drabbar män. Det är också så att ju mer tabu det är att anmäla ett brott desto mindre är chansen att det anmäls.

  Att en fruktansvärd överrepresentation inom överfallsvåldtäkter inte skulle medföra överrepressentation inom "inomrelationella våldtäkter" har jag svårt att tro. Det förefaller osannolikt.

  Jag tror helt enkelt inte en vidrig människosyn försvinner för att förövarna är innanför 4 väggar. Har du mer fakta än jag i detta fall, juristen?

  Jag kan uppskatta saker som denna jurist för fram även om han sagt att han var marxist, det är inte relevant att belysa.

  SvaraRadera
 56. Ceasar

  Jag tillåter en fri debatt här. Men givetvis är den gräns där saker som skrivs här kan kränka läsare. Men jag bedömer inte du passerat den gränsen hittills, även om jag är mycket kritisk emot en del av det du skrivit.

  Själv är jag för policyn att om man inte tillåter publicering av "intoleranta" argument ges människor inte heller en möjlighet att bemöta den typen av argument. (och övriga läsare att få info och fakta).

  Bengt

  SvaraRadera
 57. "Hur kan du veta att alla moskéer är homofientliga? Vad betyder fientliga? Källa som visar att alla är homofientliga vore på sin plats?"

  Jag hade aldrig skrivit det tvärsäkert om det inte varit för att jag varit på ett möte i Malmö förra hösten där fyra islamologer var med. Och de visste inte något muslimskt samfund i något land som var homovänligt.


  Så där ja..tvärsäker efter att haft ett möte med 4 personer på ett möte, det är enligt dig säkert så att det är du som har de toleranta åsikterna av oss två:-)

  SvaraRadera
 58. Ceasar

  Jag bedömer dig som en oseriös debattör. Jag har inget som helst förtroende för dig.

  Bengt

  SvaraRadera
 59. 4 islamologer är mer trovärdiga än info14. Att du hänvisar till en site som länkar till nazistsiter visar hur omdömeslös du är Ceasar. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 60. Oseriös får ju stå för dig! Till skillnad från dig bygger jag inte mina åsikter på ett möte med 4 personer.

  Jag har ingen koppling till Info14 och jag delar inte deras uppfattningar alls.

  Däremot var kampanjsiten stoppavaldtakterna.nu ett mkt lovvärt initiativ med intressant information. Om siten hade en länk till ngn kommunistsida hade det inte heller påverkat mig då inget jag sett på siten är av politisk karaktär.

  Jag tycker inte du är oseriös, du gör säkert så gott du förmår, däremot framstår du som mycket naiv med ett stort behov av att framställa dig själv som korrekt.

  Det blir aningen svårt för dig att vara korrekt då du baserar "tvärsäkra" uttalanden på en faktamässig mycket svag grund.

  Du förstår fortfarande inte vad du skriver eller så anser du att 4 islamologer är tillräckligt för att hävda att all världens moskéer är homofientliga... Man kan inte åstadkomma vad som helst med statistik, inte ens du med dina 4 mötesdeltagare:-)

  Ligger det något i vad du säger är moskéer diskriminerande generellt mot bögar- Ja!
  Alla i hela världen - Ingen aning

  Poängen är återigen att det är du som säger till mig att jag är främlingsfientlig men jag har inte sagt ngt som styrker din tes.

  En annan fråga?: Var det inte intressant tex att i Oslo genomfördes samtliga överfallsvåldtäkter under 3 år av icke-västliga invandrare? Vad är din analys av det Bengt? Det är ju belagd information.. Se gärna: http://www.youtube.com/watch?v=Q6df7uu0Qf0

  Jag undrar bara varför du inte kommenterade det?

  SvaraRadera
 61. Min poäng är att överfallsvåldtäkter har mycket lite med människosyn (eller andra värderingar) att göra över huvud taget. Det som driver överfallsvåldtäktsmän är nästan alltid olika kombinationer av sexuella neuroser, utåtagerande (själv)destruktivt beteende och kraftiga empatibrister. Den gemensamma nämnaren förövarna emellan är att de mår extremt psykiskt dåligt och är i behov av vård. Det är det enda man med någon rimlig grad av säkerhet kan konstatera.

  Inomrelationella våldtäkter kännetecknas däremot av att förövarna i övrigt är att beteckna som 'normala' (i psykiskt och värderingsmässigt hänseende) men att de omformulerar de sexuella händelseförloppen i termer av att kvinnan 'egentligen' var med på det och/eller att det 'egentligen' inte var så farligt. Försvarstalen bygger i dessa fall vanligen på en syn på sexualitet där mannen förväntas vara aktiv och kvinnan passiv. Denna kvinnosyn är vida spridd i de flesta grupper och olika religiösa övertygelser (hos förövarna) har ingen signifikant betydelse.

  Möjligen - MÖJLIGEN - kan man hävda att miljöer där den religiösa övertygelsen är stark och kännetecknas av stereotypiskt könsrollstänkande (en samlingsgrupp som i så fall består av pingstvänner, konservativa muslimer och alla möjliga religiösa inriktningar) tenderar att förstärka den kvinnosyn som normaliserar inomrelationella våldtäkter. Dvs att i dessa miljöer ses övergreppen som normalt sexuellt umgänge av både männen och kvinnorna. Religionskritiker hävdar ibland detta, men några statistiska belägg för saken känner jag inte till. Antagligen menar religionskritikerna att de talar om övergripande sociala processer snarare än om kriminologi.

  Nå, min huvudpoängen är att det inte går att studera gruppen överfallsvåldtäktsmän och dra några generella slutsatser avseende andra grupper av män. Överfallsvåldtäktsmän är alltför fåtaliga och avviker alltför mycket från andra män, för att det skall vara meningsfullt.

  SvaraRadera
 62. Ceasar

  Jag vidhåller att du är oseriös.

  "däremot framstår du som mycket naiv med ett stort behov av att framställa dig själv som korrekt."

  Du blir ett synnerligen fånigt argument efter att jag skrivit saker i den här debatten som.

  "Ibland är det så även i invandringsdebatten. Jag har inte de exakta siffrorna men någon som jobbat i fängelser i Malmö berättade att 75 % av de som är fångar har invandrarursprung. Även om andelen med invandrarursprung är höger i sydvästra Skåne än övriga Sverige är det en mycket hög siffra....

  När det gäller sexualbrott berättar polisen själv att en del med invandrarursprung berättar att de sexuellt trakasserad och ibland våldtagit tjejer för att "de är horor". De har inte slöja på sig, de sminkar sig och är på stan på kvällarna som killar. Själva försöker de de här patriarkala hålla killarna sina systrar hemma, ironiskt nog för att de inte ska möta andra killar med lika unkna värderingar som de själva. Ofta är de de här killarna rasistiska i sina attityder mot etniska svenskar.

  Sedan ska det förtydligas att de flesta killar med invandrarursprung givetvis varken är kriminella eller är för att våldta tjejer. Men den grupp som ägnar sig åt det är ofta både sexistiska och rasistiska.

  När det gäller att ungdomar rånar andra ungdomar har statistik från Malmö visat att 90 % av de som rånade hade invandrarursprung medan 90 % av de som blev rånade var etniska svenskar. I Malmö är det nästan hälften som har invandrarursprung vilket betyder att det var en tydlig snedfördelning både bland de som rånade och de som blev rånade. De här siffrorna varken kan eller ska man försöka snacka bort. Det är "puckon" som ägnar sig åt sådant här. Visst är det ibland sociala förklaringar men du har alltid ett eget ansvar. Och notera att de flesta som har det socialt tufft i Rosengård och andra stadsdelar aldrig gör något kriminellt. Det är inte så att du MÅSTE börja vara kriminell bara för att du har det socialt tufft."

  Ja, oj vad politiskt korrekt jag är. Problemet för dig var sedan att jag försökte nyansera debatten. Och rättade dig när du skrev saker som att danskar och finländare inte är överrepresenterade i brottstatistiken trots att du inte har en aning om det. Jag kan i alla fall hänvisa till fyra islamologer. Du har inte kunnat hänvisa till någon för att du sagt att svenskar med bl.a. danskt och finskt ursprung inte är överrepresenterade. Skärp dig.

  Du bör nog fråga dig själv vad syftet är med dina kommentarer. Är det att bete sig som ett högerextremt "troll" och sprida sarkasmer mot alla meddebattörer som du gjort hittills? Eller är det att sprida fakta och vinna sympatisörer för det du vill säga? Jag bedömer du har problem med det senare. Hittills är det ingen av bloggbesökare som kommenterat att du har rätt.

  Bengt

  SvaraRadera
 63. När det gäller våldtäkteerna i Oslo är det inget nytt för mig. Jag har inte några som helst problem med att skriva att det är förfärligt.

  Jag är också tydlig med att utländska medborgare som begår den här typen av brott bör utvisas från Sverige. De har förverkat sin rätt att stanna här. Skulle de blir förföljda i sitt gamla hemland efter utvisningen är det deras eget ansvar. Det är synnerligen otacksamt att någon som fått asyl i ett land begår allvarliga brott.

  Fler frågor?

  Bengt

  SvaraRadera
 64. Men Bengt vad ger dig rätten att säga att jag är främlingsfientlig?

  När har jag sagt att du är politiskt korrekt? Att diskutera med någon som ideligen sätter epitet och tillskriver en åsikter som man inte har är stört nog omöjligt.

  Gällande överrepresentation med olika invandrargrupper:
  Trots att jag redan besvarat och vid 2 tillfällen har sagt ovan att jag tryckte på "send" knappen för fort, så tar du upp det igen??

  "Du bör nog fråga dig själv vad syftet är med dina kommentarer. Är det att bete sig som ett högerextremt "troll" och sprida sarkasmer mot alla meddebattörer som du gjort hittills? Eller är det att sprida fakta och vinna sympatisörer för det du vill säga? Jag bedömer du har problem med det senare. Hittills är det ingen av bloggbesökare som kommenterat att du har rätt. "

  Vad är ett högerextremt troll? Vad har det med mina inlägg här att göra?

  Svårt att orientera sig mellan alla dina påhopp

  SvaraRadera
 65. Ceasar

  Du beter dig värre och värre.

  Du skriver

  "När har jag sagt att du är politiskt korrekt?"

  Kul. Du har redan glömt det du tidigare skrev.

  "Jag tycker inte du är oseriös, du gör säkert så gott du förmår, däremot framstår du som mycket naiv med ett stort behov av att framställa dig själv som korrekt."

  Jag tolkade det som att du anklagar mig för att vara politiskt korrekt. Men kanske du menar jag vill vara korrekt. Vilken anklagelse? Jag gissade att alla debattörer försökte vara korrektiva. Men för dig är det tydligen en anklagelse när någon nyanserar debatten och försöker vara korrekt.

  Skärp dig, du gör bara bort dig Ceasar.

  Eller försvinna från den här bloggen om du tycker jag skriver hemska bloggposter och kommentarer. Jag tvingar inte dig vara kvar här. Det är vät bättre du och jag debatterar med folk vi har respekt för.

  Bengt

  SvaraRadera
 66. Jag är så "naiv" att jag tycker det är viktigt att konstatera att alla med arabiskt ursprung inte beter sig illa och att även folk från andra grupper orsakar problem. Jag konstaterar att du inte delar den "naiviteten". Det är avslöjande i sig och gör att jag inte har någon som helst respekt för dig som debattör.

  Bengt

  SvaraRadera
 67. Ceasar

  Om du tycker det är negativt att försöka vara korrekt i debatter (att du inte själv är det är vi många som konsterat) vill jag du försvinner från den här bloggen.

  Jag vill att det ska vara sakdebatter här där man försöker vara så korrekt och saklig som möjligt. Vill du ägna dig åt ensidig stigmatisering av svenskar med arabiskt ursprung debattera då på andra siter eller starta en egen blogg.

  Bengt

  SvaraRadera
 68. Jag har inte skrivit att du är politiskt korrekt, utan jag skrev

  "Jag tycker inte du är oseriös, du gör säkert så gott du förmår, däremot framstår du som mycket naiv med ett stort behov av att framställa dig själv som korrekt.

  Det blir aningen svårt för dig att vara korrekt då du baserar "tvärsäkra" uttalanden på en faktamässig mycket svag grund.

  Detta var för att du misslyckats med att vara just korrekt som du ju tidigare angivit som viktigt. Att säga att alla moskéer är homofientliga som du sa baserat på ett möte med 4 Islamologer är väl inte en särskilt väl underbyggd korrekt analys?

  Ännu en gång fabulerar du ihop en story baserat på saker du tycker dig se.

  Återigen, jag har inte vid ett enda tillfälle på denna blogg sagt ngt som du har kunnat belägga som främlingsfientligt, eller hur?!

  Fegt handlat Bengt!

  SvaraRadera
 69. Egentligen vet jag inte varför jag ska besvara något från ett högerextremt troll som dig.

  Jag tycker du är feg och vi gillar inte varandras debattmetoder. Kan du nu vara vänlig att lämna den här hemska bloggen?

  Bengt

  SvaraRadera
 70. Inte ett enda exempel på att jag skulle vara ett högerextremt troll och inte heller ngt exempel på främlingsfientlighet.

  Talar sitt tydliga språk!

  SvaraRadera
 71. Precis.

  Därför är det nog bäst för dig själv att du lämnar den här bloggen när jag är elak mot dig.

  Bengt

  SvaraRadera
 72. Hoppsan, vilken lång debatt! Jag antar att ni är slutkörda, men måste lägga in en passning. Läste en artikel om Kongo som är drabbat av inre strider mellan grupper som bland annat ägnar sig åt att kränka motparten medelst våldtäkter.

  Ett par svenska kvinnor har jobbat med detta och upprörs över att det nu begås 8000 våldtäkter där per år.

  Jag blir då lite konfys över att lilla Sverige förra året hade knappt 6000 våldtäkter, och vi har ju inga inbördes stridigheter. Vad jag vet så råder väl ett fredstillstånd här?

  Nåväl, siffrorna ligger inte alltför långt ifrån varandra och kan man dra igång projekt och skriva långa tidningsartiklar om Kongo, undrar man varför det är så tyst om Sveriges höga våldtäktssiffra.

  Kan någon förklara detta fenomen?

  SvaraRadera
 73. Cavatuas

  Det är svårt att jämföra statistiken i olika länder. Sveriges höga siffror har ju bla som orsak anmälningsbenägenheten vilket i sig är positivt.

  En kvinna i Kongo som blev våldtagen av sin man skulle nog aldrig anmäla det till polisen och även många som blir våldtagna utanför hemmet tiger eftersom de själva riskerar att bli förtalade och lämnade av sin man om de blivit våldtagna.

  Bengt

  SvaraRadera
 74. Bengt skriver: "Det är svårt att jämföra statistiken i olika länder. Sveriges höga siffror har ju bla som orsak anmälningsbenägenheten vilket i sig är positivt."

  Varför tror du, att Sveriges fyra (4) gånger fler anmälda våldtäkter per capita jämfört med grannländerna (Norge och Danmark) orsakas av en betydligt större vilja att anmäla hos svenska kvinnor - jämfört med norska och danska kvinnor?

  Varför anser du, att norska och danska kvinnor skulle vara så obenägna att anmäla att de blivit våldtagna?

  SvaraRadera
 75. Så kallade "grupplagar" har en mer negativ effekt än en positiv. Det kanske låter bra och så att vissa grupper får privilegium, men hur tror du gruppen som inte får dessa privilegium känner? Antagligen inget, eftersom en grupp inte kan tänka utan består av individer. Och det är det som är problemet. Man straffar en grupp kollektivt eftersom medelvärdet, i tillgångar tex, i denna grupp är högre än i en annan. Men hur tror du den fattige svenska vita mannen känner när han blir diskriminerad pga att en invandraren ska kvoteras in för att medelvärdet hos invandrargruppen ska öka? Kommer han ha förståelse för denna orättvisa handling eller kommer han utveckla missaktning för invandrare? Det är det senare såklart. Särbehandling i alla dess slag, oavsett anledning, leder till mer segregation och mer hat.

  SvaraRadera
 76. Sten

  Läs igen det jag skriver. Jag jämförde Sverige och Kongo.

  Bengt

  SvaraRadera
 77. Anonym

  Din kommentar är synnerligen udda eftersom jag är tydligt emot kvoteringslagar och har aldrig argumenterat för dem-

  Har du några invändningar mot det jag faktiskt skrev försök igen.-

  Lagar mot diskriminering handlar inte om kvotering. Det är även förbjudet i lag för övrigt att diskriminera heterosexuella, heterosexuella och män. Det visst du kanske inte?

  Bengt

  SvaraRadera
 78. Bengt, du skriver:

  "Det är svårt att jämföra statistiken i olika länder. Sveriges höga siffror har ju bla som orsak anmälningsbenägenheten vilket i sig är positivt."

  Du jämför kvinnors benägenhet att anmäla våldtäkter i Sverige resp. Kongo.

  Din förklaring till Sveriges höga siffror ang. anmälda våldtäkter - anmälningsbenägenheten - håller inte, eftersom Sveriges har fyra (4) gånger fler anmälda våldtäkter per capita jämfört med grannländerna (Norge och Danmark).

  Det finns ingen anledning att anta, att norska, danska eller svenska kvinnor skulle skilja sig åt betr. benägenheten att anmäla våldtäkter. Eller tror du det?

  SvaraRadera
 79. Sten

  När det gäller de nordiska länderna är det svårt att kommentera. Om du försöker antyda att Sverige har fler våldtäkter per invånare för att andelen invandrare är högre här har jag inga problem med att konstatera att det är en möjlig förklaring. Det hade varit intressant om någon forskat om det.

  Men även i nordiska länder kan anmälningsbenägenheten att anmäla våldtäkter variera om än givetvis nog betydligt mer marginellt än i relationen Sverige kontra Kongo som var det jag kommenterade.

  Bengt

  SvaraRadera
 80. Till er som fråga saker något försåtligt.

  Jag är INTE politiskt korrekt i dess negativa betydelse. Jag tror att man bäst löser problem om man debatterar dem ärligt, öppet men också NYANSERAT utan att stigmatisera alla i vissa grupper. Rikta er kritik mot de många bloggar som inte är för den fria debatten om sånt här.

  Bengt

  SvaraRadera
 81. Jag diskuterar företrädesvis debattämnen förutsättningslöst och utan fördomar, men apropå diskussionen om förövares etnicitet så har ju redan juridikprofessor Ann-Christine Hjelm i sin forskning (http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185335819) på domar från överfallsvåldtäkter konstaterat att 85 % av dessa begås av icke-etniska svenskar. Så varför skulle det vara politiskt inkorrekt att citera henne? Att ta in fakta i debatten?

  Som en socialdemokratisk frågeställare sade under riksdagens frågestund under veckan till Maud Olofsson: hade siffran 6000 (antalet våldtäkter) handlar om olyckor i trafiken hade man tillsatt en haverikommission!! Jag reagerar alltså på regeringen handfallenhet när det gäller att hantera antalet våldtäkter i Sverige. Det verkar inte vara en prioriterad fråga, helt enkelt. Kvinnor står uppenbart och helt enkelt lägre i kurs än vad en annan fråga gör är som är inofficiellt knuten till våldtäktsstatistiken.

  Kvinnosaksrörelsen borde förresten läsa Julia Caesars inlägg på Snaphanen.dk (http://snaphanen.dk/2010/05/30/s%c3%b8ndagskronik-slojan-kranker-mig/). Där har de mycket att lära, istället för den politiskt korrekta förklaringsgrund som de håller sig med för att inte stöta sig med etablissemangets ståndpunkt.

  SvaraRadera
 82. Cavatus

  Några kommentarer till det du skriver om haverikommissioner.

  1. Varför tillsatte aldrig tidigare s-regeringar några haverikommissioner om våldtäkter om det är nu är en bra metod? Är man för den metoden ska man nog kritisera både nuvarande och förra regeringen.

  2. Ska man ha några haverikommissioner av våldtäkter, våld i nära relationer etc ska det givetvis vara könsneutralt. Men en del politiker. påverkade av radikalfeministiska analyser låtsas som att bara män är förövare och bara kvinnor. Det är givetvis inte sant även om det är vanligast. Men sedan när ska man avfärda någon individs lidande med att det som hänt dig är ovanligt? Humanistiskt? Definitivit inte.

  Den här kommentaren var inte främst riktad mot dig Cavatus utan mer mot den generella debatten.

  Bengt

  SvaraRadera