måndag 10 maj 2010

RFSL ska jobba för sadomasochister.

RFSL har haft sin kongress i Skellefteå i helgen. Föreningen fick en ny ordförande. Men i sakpolitiken blev det få dramatiska beslut.

Det principiellt viktigaste var kanske att RFSL ska börja jobba även för rättigheter för BDSM-folk (bondage och sadomasochism) och fetishister.

Från Kom Ut-bloggen. Kom Ut är RFSL:s medlemstidning.
Förbundstyrelsens förslag var att RFSL ska arbeta politiskt för att utövandet av fetishism eller BDSM inte ska ligga till grund för negativ särbehandling, att RFSL ska arbeta för att påverka att de diagnoser som strukits i Sverige också tas bort internationellt i ICD och att RFSL ska arbeta internt med att öka kunskapen om och förståelsen av BDSM och fetishism inom organisationen.
Själv har jag inga som helst problem med att RFSL ska jobba även för de här grupperna. Att det har dröjt så länge innan det blev avgjort (det har varit debatt på flera RFSL-kongresser men tidigare inte beslutats annat än om att utreda saken) är kanske för att vissa HBT-människor inte vill "blandas ihop" med folk som sysslar med "udda saker".

Men vad är egentligen udda? Så sent som på 1970-talet tyckte de flesta heterosexuella svenskar att homorelationer var udda. Och för 10 år sedan var det en del bögar och lesbiska som var negativa till att RFSL ska jobba för transpersoner eftersom de flesta av dem är heterosexuella. För mig handlar det om att man ska jobba för ett fritt samhälle där principen ska vara att vuxna människor ska få göra vad de vill sexuellt om det är frivilligt.

Något som tydligen orsakade livlig debatt på kongressen var om RFSL ska jobba för att avskaffa transsexualism som sjukdom i Socialstyrelsens register. Spontant kan man tycka det borde vara givet, men en del transsexuella har oroat sig för att de kanske får svårare att få skattebetald vård om de officiellt är "friska". Kongressen beslutade till sist att säga ja till ett avskaffande av transsexualism som sjukdom.

Kongressen kritiserade också Kristdemokraterna i ett officiellt uttalande.
Kristdemokraterna är regeringens minsta parti. De är också det parti i regering och riksdag som är minst hbt-vänliga i sin politik. Ett av de tydligaste exemplen är debatten som fördes om könsneutral äktenskapslagstiftning. I den debatten var Kristdemokraterna det enda partiet som motsatte sig sådan lagstiftningsändring.

Vad som nu är problematiskt är Kristdemokraternas hantering av hbt-frågor. KD har ministrar som ansvarar för frågor som är viktiga för hbt-gruppen. Ansvaret för hiv-prevention, föräldraskap i relationer mellan kvinnor, hbt-ungdomars hälsa och lagen om fastställelse av könstillhörighet ligger alla hos KD-ministrar.

Lagen om fastställelse av könstillhörighet är utrett, men av ansvarig minister Göran Hägglund har tillåtits lägga den i malpåse under hela mandatperioden.

RFSL riktar skarp kritik mot Kristdemokraternas ministrar som inte hanterat sitt ansvar på ett godtagbart sätt. Vi kan inte acceptera att ett parti som i bästa fall gör hbt-frågor till ickefrågor och i värsta fall direkt motarbetar hbt-gruppens frågor kan tillåtas ha dessa ministerposter. Det är tydligt att KD inte tar sitt ansvar i hbt-frågor på ett respektfullt och kompetent sätt. RFSL menar att KD därför inte bör ha dessa ansvarsområden.
Kongressen valde en ny ordförande, Ulrika Westerlund. Christian Antoni Möllerop blev ny vice ordförande.

Sören Juvas som lämnade posten som ordförande kommenterade i en intervju på HBT-siten QX bl.a. den borgerliga regeringen.
Lika nöjd som han är med RFSLs arbete näst intill lika besviken är han på den nuvarande regeringens insatser på HBT-området. I det internationella arbetet ger han tydligt beröm till biståndsminister Gunilla Karlssons tydliga markering mot Uganda liksom bland annat Nyamko Sabunis och Birgitta Ohlssons engagemang i Baltikum.

- De har varit otroligt duktiga och dugliga och sätter fokus på frågan och visar ingen rädsla för att kritisera andra regeringar, säger han men lägger så till.

- Men det finns inte så mycket substans i den förda politiken på hemmaplan.
Ni som följer min blogg vet att jag både har berömt och kritiserat den borgerliga regeringens politik när det gäller HBT-politiken. Men jag menar att Sören Juvas kritik mot regeringen är orättvis. Vissa delar har man hanterat fel men även när det gäller inrikespolitiken så har regeringen gjort en del bra saker. Tempot har varit ungefär som i tidigare socialdemokratiska regeringar d.v.s man har förbättrat situationen för HBT-personer men inte tillräckligt snabbt och man borde gjort ännu mer.

Jag ska senare här på bloggen betygsätta regeringens HBT-politik inom diverse områden. Jag kan redan nu lova att det blir blandade betyg, från MVG till IG.


Uppdatering 1

Nya artiklar med koppling till HBT.

Dagens Nyheter HBT-parti vill förändra i Filippinerna.

Dagen RFSL kritiserar kd:s HBT-politik.

10 kommentarer:

 1. Emil Nordlander10 maj 2010 kl. 12:25

  Jag har alltid tänkt på RFSL som (definitionsmässigt) en HBT-organisation. När jag tänker efter talar ju namnet snarare för en bredare inriktning så ett inkluderande av BDSM är nog bara bra.

  SvaraRadera
 2. Emil

  Får jag fråga hur gammal du är? :-)

  Fram till 1980-talet så jobbade RFSL formellt för både homosexuella och bisexuella men i praktiken var bi nästan bara ett alibi i något pappar. Ungefär som vissa idag behandlar trans som ett alibi när man använder HBT.

  Även i riksdagens debatter fram till mitten av 1980-talet så snackade även homovänliga ledamöter bara om homosexuellas rättigheter aldrig använde de ordet bisexuella.

  Paradoxalt var det aidskrisen på 1980-talet som synliggjorde gruppen bisexuella i den offentliga debatten. För första gången användes ordet bisexuell i riksdagsdebatter. Inte ens homofoba politiker kunde längre förneka att vissa vara bisexuella och kunde smitta både män och kvinnor. Även om det var negativt från början så ledde det så småningom till att gruppen bisexuella (både män och kvinnor) senare blev erkänd som en egen grupp i debatter.

  Men RFSL fortsatte fram till början av 1990-talet att i sin tidning använda ordet homosexuella om sin egen grupp. Först i mitten av 1990-talet började man konsekvent använda orden homo- och bisexuella. Och från ca 2001 även transpersoner.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Ska förtydliga att den förra kommentaren inte var menad som ironisk emot Emil utan mer en skämtsam fråga i början av kommentaren.

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Jag förstår din och RFSL:s besvikelse över KD, men nog kan väl du och dina meningsfränder vara tillräckligt toleranta för att låta även värdekonservativa få sina intressen representerade i riksdagen?

  - Lasse

  SvaraRadera
 5. Lasse

  Jag har i sig inte några problem med att en del riksdagsledamöter är konservativa. Problemet är att socialministern är konservativ och bromsar en viktig reform för transsexuella.

  I övrigt menar jag att RFSL har en tendens att överdriva kd:s betydelse när det gäller att stoppa reformer. Extra tydligt blev det tidigare när det var s-regeringar och kd inte var med i regeringen. Men även idag när vissa inom RFSL fått för sig att det bara är kd som blockerar reformer när Moderaterna ofta är lika dåliga inom delar av HBT-politiken.

  Bengt

  SvaraRadera
 6. Jag har ju en del kontakter med folk från riksdag och regering. Givetvis avslöjar jag inte deras namn här men en del har berättat varför den borgerliga regeringen inte lämnat något förslag till en ny könstillhörighetslag (lag om könsbyten)

  Centerpartiet och Folkpartiet har försökt få en ny lag som inte diskriminerar transsexuella men Kristdemokraterna och Socialdepartmentet har vägrat lämna någon proposition (regeringsförslag). Delvis har Socialdepartementet hänvisat till att transpersoners föreningar varit oeniga om hur de vill lagen ska vara. Även om det nog är sant är det ingen ursäkt för att inte lämna någon proposition.

  C och fp har försökt få Moderaterna med sig, men det senare partiet är internt oeniga om lagen och har inga officiella åsikter om hur man ska förändra den.

  Hade c och fp fått m med sig hade man nog kunnat pressa kd till att kompromissa ihop sig och lämna ett förslag. Men utan m så blir det givetvis inget förslag. Det är ungefär som en s-v-mp-regering skulle lämna ett regeringsförslag som s inte var för.

  Både kd och m har ett ansvar. Och givetvis c och fp som kunde drivit det tydligare i regeringsförhandlingarna.

  Bengt

  SvaraRadera
 7. En till (åtminstone indirekt) HBT-relaterad nyhet: Obamas kandidat till Högsta domstolen i Förenta staterna blir Elena Kagan, som motsatt sig armérekrytering på Harvard-universitetet så länge homosexuella inte tillåts tjänstgöra i armén.

  SvaraRadera
 8. Ett förtydligande.

  Jag skrev i en kommentar.

  "Fram till 1980-talet så jobbade RFSL formellt för både homosexuella och bisexuella men i praktiken var bi nästan bara ett alibi i något pappar. Ungefär som vissa idag behandlar trans som ett alibi när man använder HBT."

  RFSL jobbade från starten 1950 bara för "homosexuellas rättigheter". Att föreningen då inte snackade om bisexuella är alltså inte något de ska ha kritik för. Först 1971 införde RFSL i sin föreningsstadgar att man även jobbar för bisexuella. Men det dröjde alltså till mitten av 1990-talet innan föreningen konsekvent använde "homo- och bisexuella" i sitt vardagliga arbete i tidningar etc.

  Bengt

  SvaraRadera
 9. Emil Nordlander11 maj 2010 kl. 23:45

  Bengt: Touché :) Jag är född i mitten på åttiotalet, och trans hade nog redan kommit in i RFSL före jag ens riktigt lärt mig skillnaden mellan dem och RFSU. Tack för historieperspektivet.

  Sen, när jag läser vad jag skrev, låter det nog än mer naivt än det var menat. Jag funderade i generella termer om huruvida RFSL, som ju är den mest etablerade HBT-organisationen (eller åtminstone HB) idag, gör sig bäst med att omfamna bara HB, HBT, HBTQ eller vara ännu bredare. För egen del ser jag gärna RFSL som en bred organisation.

  SvaraRadera
 10. Emil

  Jag brukar, givetvis främst på skämt, säga att RFSL kanske borde ta med alla bokstäver för att inte lämna någon grupp utanför.

  Då blir det att RFSL enligt stadgarna jobbar för

  ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ-personers rättigheter.

  Givetvis kan någon som identifierar sig främst med någon kyrillisk bokstav känna sig diskriminerad men då får man ta den debatten vid någon senare RFSL-kongress. :-)

  Bengt

  SvaraRadera