söndag 23 maj 2010

Nazister stoppade gayparad i Slovakien.

Nazister attackerar och stoppar en gayparad i Slovakien. TV-bolaget ABC fejkar diskriminering av samkönade par i New York för att kolla övriga restauranggästers reaktioner. Är det något samband? Jo, jag ska förtydliga det senare i bloggposten.

Men först till Slovakien. Dagens Nyheter avslöjar att nazister lyckades stoppa den första gayparaden i landet.
Ett 80-tal skinnskallar attackerade en gayparad i Slovakiens huvudstad Bratislava på lördagen. Minst två personer skadades och till slut beslöt polisen att be arrangörerna att avbryta paraden, rapporterade slovakiska medier.

Ett tusental personer hade samlats till prideparaden. Trots en stor polisinsats började skinnskallarna kasta stenar och rökgranater mot deltagarna.

Den österrikiska EU-parlamentarikern Ulrike Lunacek träffades av en sten men skadades inte, enligt nyhetsbyrån CTK.

Åtta personer greps.

– Polisen var uppenbart inte förberedd på situationen, trots våra varningar. Vi är mycket ledsna och besvikna, sade prideparadens talesperson Romana Schlesingerova.
Slovakien är det sista landet i EU att börja med gayparader. Desto mer tragiskt att en grupp extremister stoppade den. Det är en förlust inte bara för HBT-rörelsen utan för Slovakien som en fungerande demokrati med yttrandefrihet.

Slovakien håller parlamentsval om några veckor, 12 juni. De tre partierna som är med i den nuvarande regeringen är socialdemokratiska Smer, främlingsfientliga Sns och högerpopulistiska Hzds. Parlamentet har tre (3) konservativt-kristdemokratiska oppositionspartier och ett parti för den ungerska minoritetsgruppen. Även det senare är ideologiskt ganska konservativt.

Inget av partierna i parlamentet är homovänligt. De flesta av dem bemöter HBT-politiken med tystnad vilket konserverar fördomarna bland många människor. Främlingsfientliga Sns är dock inte tysta, de har offentligt gjort homofientliga uttalanden. För övrigt har socialdemokraternas samarbete med dem orsakat kritik från partikamrater i andra länder i Europa.

I en del länder har borgerliga partier nära samarbete med främlingsfientliga partier, bl.a. Danmark och Italien. Men Slovakien blev för några år sedan det första landet i Europa där ett socialdemokratiskt parti bildade regering med ett främlingsfientligt parti.

Nu är det även positiva tecken från landet. Situationen har blivit bättre de senaste åren. Landets parlament har förbjudit diskriminering p.g.a sexuell läggning inom de flesta områden i samhället, arbetsmarknad, utbildning, försäljning av varor och tjänster etc. När det gäller juridiskt erkännande av homorelationer är det trögare. Trots att nästan hälften av befolkningen är för en partnerskapslag.

Från Wikipedia.
Public opinion has shifted in Slovakia in the past few years, becoming more favourable to granting rights to same-sex couples. According to a poll conducted in July 2008, 42.0% of respondents supported same-sex registered partnerships, 44.8% were opposed, and 13.8% were unsure.
Trots det här är inget av partierna i landets parlament ännu för reformen.

Även Svenska Dagbladet och Dagen har artiklar om den stoppade gaypraden i Slovakien.

Det amerikanska TV-bolaget ABC har en serie de kallar "What would you do?". 18 maj handlade det om att man fixat "gaypar med barn" som besökte flera restauranger i New York. Och de mötte en homofientlig "servitör" som förolämpade dem inför övriga gäster. Men alla var skådespelare, även servitören. Hur skulle gästerna omkring reagera? Tyvärr var det många som fegt var tysta och inte kommenterade det, trots att servitören ibland riktade sig till dem för att få "stöd" för sina förolämpningar.

Men en del andra blev förbannade på hans homofoba beteende och sa ifrån. En kille blev så arg att han var nära börja använda våld mot servitören berättade han efteråt. Våld är givetvis helt fel men det är positivt att han och och flera andra hade kurage att säga ifrån.

Länkar till programmet är här och här. ABC kopplar också ihop det med den politiska situationen i USA där hälften av delstaterna ännu saknar förbud mot diskriminering p.g.a. sexuell läggning när det gäller försäljning av varor och tjänster. I varannan delstat är det alltså tillåtet för en restaurang att vägra servera homosexuella och bisexuella gäster.

Vad har då det här med nazisterna i Slovakien att göra? Vad målet är för nazisterna vet vi alltför väl. Det börjar med trakasserier mot diverse minoriteter och slutar med mord och koncentrationsläger.

Martin Luther King är känd för att ha sagt "Det är inte de ondas brutalitet som är det värsta utan de goda som med sin tystnad tillåter det". Vi har alla ett ansvar att säga ifrån mot rasism, främlingsfientlighet, antisemitism, islamofobi, sexism, HBT-fientlighet etc. i vår vardag.

En av gästerna på restaurangen som blev förbannad när "servitören" trakasserade ett lesbiskt par fick frågan om han var en hjälte. Han svarade "Nej, jag gjorde bara det som är rätt". Och sedan sa han.

"Mina föräldrar var judar som överlevde koncentrationslägren i Tyskland. De hade kanske aldrig hamnat i de lägren om fler haft kurage att protestera emot det."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar