fredag 30 april 2010

Med siffrorna 51-25 röstade Europarådet ja till HBT-rapport.

51 ja, 25 nej och 5 avstod. Det blev resultatet när Europarådets parlament igår röstade om en HBT-vänlig resolution. Samtliga närvarande svenska ledamöter röstade för rapporten som innehåller en del krav när det gäller transpersoners rättigheter som Sverige ännu inte följer.

Jag skrev igår här på bloggen att Europarådet skulle rösta om en HBT-resolution. Det var många tilläggsförslag varav ett fåtal fick majoritet vid omröstningen igår. Men några drastiska förändringar i sak blev det inte.

Följande del som handlar om ensamståendes adoptioner försvann dock från resolutionen.
ensure that laws relating to the adoption of unrelated children by single persons are applied without distinctions based on sexual orientation, in accordance with the 2008 E.B. v. France judgment of the European Court of Human Rights;
Igår berättade jag att redan när den ansvariga kommittén i Europarådet behandlade förslaget 23 mars så tog man bort att man skulle rekommendera medlemsländerna att tillåta närståendeadoptioner för samkönade par. Det är tydligt att det är sådant som handlar om homosexuella och barn som varit bland de mest kontroversiella delarna av resolutionen. Och även om det är negativt så är det kanske inte förvånande egentligen. Även i Sverige har den del av homopolitiken som handlat om adoptioner och barn varit bland de mest debatterade.

Men det blev igår även en förbättring av förslaget till resolution. Majoriteten av ledamöterna röstade ja till en helt ny del som handlar om att respektera barn och ungdomar som är HBT.
It is important not to criticise the perceived or declared sexual orientation of young people, particularly of those attending school aged under 18, and to recognise that any exploitation of their perceived or declared sexual identity, or any humiliation or degrading treatment on that basis, can be both wrong in itself and potentially harmful to their wellbeing and personal growth both at that stage and later in life.
En viktig ny del av resolutionen var att man uppmanar medlemsländerna att genomföra de "rekommendationer" som Europarådet ministerkommitté sa ja till
fully implement in their law and practice the recommendation of the Committee of Ministers on measures to combat discrimination on grounds of sexual orientation or gender identity.
Jag har tidigare skrivit här om rekommendationen från Europarådets ministerkommitté. Förutom en del andra, främst språkliga förändringar, så röstade majoriteten för HBT-resolutionen.

Det betyder att även om Sverige generellt har HBT-vänliga lagar så följer man inte Europarådet resolution när det gäller två delar. Båda handlar om transpersoners rättigheter.

HBT-rekommendationen från ministerkommittén, som Europarådets parlament igår sa ja till, har med bl.a. följande.
Member states should take appropriate measures to combat all forms of expression, including in the media and on the Internet, which may be reasonably understood as likely to produce the effect of inciting, spreading or promoting hatred or other forms of discrimination against lesbian, gay, bisexual and transgender persons. Such “hate speech” should be prohibited and publicly disavowed whenever it occurs.
Sverige förbjuder ännu inte hets mot transpersoner. En annan del där Sverige inte följer Europarådets HBT-resolution är när det gäller vilka krav man ska ha för juridiska könsbyten.

Från den resolution som majoriteten i Europarådet parlament röstade ja till.
address the specific discrimination and human rights violations faced by transgender persons and, in particular, ensure in legislation and in practice their right to:...

documents that reflect an individual’s preferred gender identity, without any prior obligation to undergo sterilisation or other medical procedures such as sex reassignment surgery and hormonal therapy;
Sverige har ännu 2010 som krav att en människa måste bli steriliserad för att få juridiskt byta kön. Något som alltså inte är förenligt med HBT-resolutionen från Europarådet.

Fem svenska ledamöter var närvarande vid omröstningen igår, Morgan Johansson (s), Carina Ohlsson (s), Björn von Sydow (s), Göran Lindblad (m) och Kent Olsson (m). Samtliga röstade ja till HBT-resolutionen.

Intressant kan också vara att granska hur de olika partigrupperna i Europarådets parlament röstade. Jag ska förtydliga att Sverige i Europarådets parlament har ledamöter från fyra svenska partier, s, m, c och fp. Svenska ledamöternas partifördelning avgörs av resultatet i riksdagsvalen.

35 ledamöter var närvarande från EPP-CD, högergruppen där bl.a. m-ledamöterna är med. Av dem röstade 19 ja, 11 nej och 5 avstod.

10 ledamöter var närvarande från EDG som är en egen grupp i Europarådet men som i EU-parlamentet samarbetar med EPP-CD. Generellt är det de mest konservativa och nationalistiska partierna som är med i EDG i Europarådets parlament. Av dem röstade 5 ja och 5 nej.

12 ledamöter var närvarande från ALDE, den liberala gruppen där bl.a. ledamöterna från c och fp är med. Av dem röstade 9 ja och 3 nej.

19 ledamöter var närvarande från SOC, den socialistiska gruppen där bl.a. s-ledamöterna är med. Av dem röstade 16 ja och 3 nej.

3 ledamöter var närvarande från UEL, den vänstersocialistiska gruppen. Alla 3 röstade ja.

2 ledamöter som inte är med i någon grupp var närvarande, de röstade båda nej.

Det som jag menar är kanske mest intressant är att om man för ihop ledamöterna från de två "högergrupperna" så är det 24 ledamöter som röstade ja till den HBT-vänliga resolutionen, 16 nej och 5 avstod.

Att liberaler och socialister på Europanivå jobbar för HBT-rättigheter är inte något nytt. Men att även en majoritet från folk från högerpartier engagerar sig avslöjar att det hänt något inom HBT-politiken på Europanivå de senaste åren.

Visst kan man tycka att resolutionen borde varit radikalare, men politik handlar om att kompromissa. Och den är för övrigt så radikal att även vi i Sverige, trots att vi har en självbild av att vara HBT-vänliga, inte följer resolutionen när det gäller vissa delar.

7 kommentarer:

 1. Det här är ett bakslag för moralen i Europa.
  Tur att muslimerna ökar i Sverige så att vi kan få fler som är för familjevärden, och inte homosexuell indoktrinering.

  SvaraRadera
 2. Ananonym ovan var jag Hassan Abdullah från Landskrona.

  SvaraRadera
 3. Ett tips. Jag skulle gärna vilja se en moral-slaktare som du förbli okunnig, men låter bli idag. Därför ger jag dig tipset om att kalla Europarådets Parlament för just vad den heter. Liten utbildning nedan:
  1) EU: 27 stater, som delar bland annat Europaparlamentet.
  2) Europarådet: 47 stater, som delar bland annat Europarådets parlament.

  SvaraRadera
 4. Hassan

  Jag vet myckek väl att EU-parlametet och Europarådets parlament är olika saker. Jag försvarar också att unionen och Europa ska vara en plats för muslimer såväl som kristna, judar, ateister och andra.

  Att du själv skriver fåniga saker som "moralslaktare" för folk som är för HBT-rättigheter avslöjar att om det är någon som är okunnig så är det du.

  Men jag gratulerar dig till att med din kommentar kanske fått ännu några HBT-människor att rösta på sd i höstens val. Med vänner som dig behöver svenska muslimer inte några fiender.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Jag är för en rättssäker och relativt generös flyktingpolitik (vilket även betyder att en del blir avvisade).

  Men det är fascinerande att homohatande folk från Mellanöstern flyttar till Sverige av alla länder. De visste nog hur sekulariserat och homovänligt det här landet är.

  Vissa kanske invänder att de varit tvungna att fly. Visst, men varför flydde de här människorna inte till länder som Iran och Saudiarabien där de lättare kunnat känna sig hemma?

  Därmed inte sagt att Sverige ska neka homofober och rasister att få asyl. Det är mer en väsentlig debatt som inte ska stoppas av något försök till politisk korrekhet. Vi har vissa värden i Sverige som vi håller för centrala officiellt, bland dem respekt för HBT-rättigheter. Det betyder inte att alla svenskar är homovänliga men det är ett ideal här, vilket det som bekant inte är i något land i Mellanöstern förutom till viss del i Israel.

  Bengt

  SvaraRadera
 6. Det här är ett bakslag för moralen i Europa. Bra artikel ... Tack !

  SvaraRadera
 7. Visst är det ett bakslag för moralen att många konservativa partier ännu är emot HBTQ-rättigheter. Det håller jag med dig om. HBTQ-fientlighet är omoraliskt och oetiskt.

  SvaraRadera