fredag 7 maj 2010

Argentina kan få könsneutral äktenskapslag senare i år.

Jag kan meddela positiva HBT-nyheter från Argentina och Litauen. Och egentligen även från Storbritannien dagen efter parlamentsvalet, trots att landet nog får en konservativ statsminister.

Men vi börjar i Argentina där ena delen av parlamentet röstat ja till en könsneutral äktenskapslag med siffrorna 125-109.

Från den brittiska HBT-siten Pinknews.
Argentina's House of Deputies has approved a bill which proposes giving gay couples the right to marry.

The lower house passed the bill by 125 votes to 109 and it will now go to senators for approval.

If it passes the upper house, it will go to President Cristina Fernandez, who has promised she will not veto it.
De flesta politiska bedömare gissar att det blir jämnt i omröstningen i senaten. Men det är alltså mycket möjligt att Argentina senare i år blir det första landet i Latinamerika att införa en könsneutral äktenskapslag. Lagförslaget betyder även att adoptionslagarna likställs helt.

Partisystemet i Argentina är något annorlunda än i de flesta andra länder. De fördelar sig inte enkelt efter en höger-vänster-skala. Men generellt kan man säga att vissa mitten-vänster-partier är positiva till homoäktenskap medan andra är negativa. Högerpartiet PRO är emot en könsneutral äktenskapslag. Opinionsmätningar visar att en betydande majoritet av befolkningen i Argentina respekterar homorelationer, andelen är t.o.m högre än i vissa länder i Västeuropa.

En annan positiv nyhet är att Litauens förvaltningsdomstol idag förklarat att den planerade gayparaden imorgon lördag är tillåten. Jag kommenterade här på bloggen i onsdags att riksåklagaren förbjöd paraden. Dessbättre respekterar nu till sist även Litauen demonstrationsfriheten. Det betyder att inget EU-land förbjuder gayparader. Men som jag skrev i en tidigare bloggpost så har flera länder i unionen diskriminerande lagar. Litauen och Irland förbjuder juridiska könsbyten. Grekland och Bulgarien har olika sexualbrottslagar för samkönade och olikkönade relationer.

Till sist något om det brittiska parlamentsvalet igår. Som väntat blev konservativa Tory det största partiet och dess ledare David Cameron blir nog landets näste statsminister. Men hans parti får inte egen majoritet vilket vissa menar är negativt för ekonomins skull. Men för HBT-rättigheters del är det mycket positivt att Tory tvingas förhandla med Liberal Democrats, ett parti som visserligen inte fick lika bra resultat i valet som i de senaste opinionsmätningarna, som som trots det kan påverka politiken och kanske även hamna i nästa regering tillsammans med de konservativa.

Är det då inte negativt för HBT-politiken att socialdemokratiska Labour förlorade och nog lär hamna i opposition? Visserligen har Labour genomfört många HBT-reformer sedan de vann parlamentsvalet 1997. Storbritannien har förvandlats från att ha haft de mest HBT-negativa lagarna i Västeuropa till att ha bland de mest positiva. Men det har varit tydligt i valrörelsen att Labour inte haft mycket inspiration vad de ska göra de närmaste åren när det gäller HBT-reformer.

Det blir tydligt när partiets ordförande Gordon Brown på HBT-siten Pinknews får en fråga om han är för en könsneutral äktenskapslag.
At the moment there’s a distinction drawn between civil and religious unions, and when civil partnerships were being introduced they took the same form as a civil union which a heterosexual couple would have. We later made it illegal to discriminate on partnership status – so it is illegal to treat someone in a civil partnership different to a married person. That makes no practical difference in terms of rights and responsibilities, but does recognise that religious groups have the right to a certain degree of self-organisation on questions that are theologically important to them, including on the question of religiously-sanctioned marriage. So the provision of ‘marriage’ as opposed to the provision of same-sex or heterosexual civil unions, is intimately bound up with questions of religious freedom.
Antingen är Gordon Brown okunnig eller så försöker han blanda bort korten. Faktum är att han borde veta att landets parlament tidigare i år röstat ja till att de religiösa samfund som vill ska få förrätta partnerskap för samkönade par. Det är frivilligt, inget samfund blir tvingat. Och givetvis skulle inte heller något samfund bli tvingade för att man skulle kalla vigslarna för äktenskap.

T.o.m. konservativa Tory argumenterar hederligare när det gäller homoäktenskap, partiet har sagt att de ska "överväga" att införa en könsneutral äktenskapslag men menar att det viktigaste är att samkönade par ha samma juridiska rättigheter. Men vi kan konstatera att de två största partierna har haft få nya vallöften inom HBT-politiken.

Hade Tory fått egen majoritet hade det inte blivit några försämringar men det hade tyvärr nog också blivit reformstopp för lagförändringar. Därför är det positivt om partiet tvingas förhandla med det betydligt HBT-vänligare Liberal Democrats. Ett parti vars ordförande visserligen sagt ja till homoäktenskap men där partiet ännu inte behandlat reformen på någon partikongress. Men det är möjligt att Storbritannien om något år får en könsneutral äktenskapslag. Även om mitt tips är att Argentina hinner före.


Andra artiklar om gayparaden i Litauen och det brittiska parlamentsvalet.

DN1 DN2 SvD Dagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar