onsdag 5 maj 2010

Litauen förbjuder planerad gayparad på lördag.

Det är givetvis absurt. Men idag har riksåklagaren i Lituaen dragit tillbaka tillståndet för den planerade Prideparaden i landets huvudstad Vilnius på lördag. Det avslöjar Svenska Dagbladet.
Litauens riksåklagare har dragit tillbaka demonstrationstillståndet för Baltic Pride, en lokal Pridefestival för homosexuellas rättigheter.

"Oacceptabelt" säger EU-ministern
Birgitta Ohlsson.

Beslutet som kom vid lunchtid kommer att överklagas, säger ambassadrådet Eva Nilsson Mansfeld på Sveriges ambassad i Vilnius till TT.

- Det här är en mycket stor sak här i Litauen, Jag har redan blivit uppringd av flera tv-kanaler som vill ha svenska kommentarer.

Opinionsmätningar har visat att omkring 70 procent av invånarna i det övervägande katolska Litauen vill att paraden stoppas.

Sverige följer noga utvecklingen, inte minst sedan EU-ministern Birgitta Ohlsson nyligen kritiserat de litauiska myndigheternas beslut att försöka stoppa Pride-paraden på lördag.
Det är, som EU-minister Birgitta Ohlsson (fp) kommenterar, oacceptabelt att förbjuda en demonstration för mänskliga rättigheter för HBT-personer. Att en opinionsmätning visar att en majoritet skulle vara för ett förbud kvittar, centrala rättigheter som demonstrationsfriheten ska man inte rösta om.

Även om situationen generellt är bättre för HBT-personer i Europa än i de flesta andra delar av världen så är det även här flera länder som allvarligt kränker centrala mänskliga rättigheter för bögar, lesbiska och transpersoner.

Litauen är dessbättre ensamt kvar inom EU att inte tillåta gayparader. Men av länder i Europa utanför unionen förbjuder Vitryssland, Ukraina, Moldavien, Makedonien och vissa delar av Ryssland demonstrationer för HBT-rättigheter. Värst är situationen i diktaturen Vitryssland som i praktiken även förbjuder HBT-föreningar.

Grekland har en högre åldersgräns, 17 år, för manliga samkönade relationer jämfört med 15 år för olikkönade och kvinnliga samkönade relationer. Grekland har också i övrigt olika sexualbrottslagar för samkönade och olikkönade sexbrott. Även Bulgarien har den typen av diskriminerande lagar vid t.ex. våldtäkter.

Vitryssland, Serbien, Bosnien och Turkiet förbjuder homosexuella och bisexuella att jobba inom försvaret.

Litauen, Irland och Albanien förbjuder transsexuella att juridiskt byta kön. Irlands regering planerar dock att lämna ett förslag senare i år om att tillåta juridiska könsbyten.

Fyra av länderna är med i EU, Litauen, Irland, Grekland och Bulgarien, trots att den typen av lagar är helt oförenliga med unionens policy.

Det är dock även positiva nyheter i Europa. Sydsvenska Dagbladet avslöjar att Danmarks parlament har röstat ja till ett lagförslag om att helt likställa adoptionslagarna för samkönade och olikkönade par. Därmed blir de det fjärde landet i Norden, Finland tillåter ännu bara närståendeadoptioner för samkönade par. Alla fem länderna i Norden tillåter lesbiska kvinnor att bli inseminerade vid kliniker.

Eftersom några ledamöter från högerliberala Venstre, ett av regeringspartierna, röstade med oppositionen så blev det majoritet för förslaget. Redan förra året blev resultatet ungefär detsamma när parlamentet röstade för att landets regering skulle förbereda lagförslaget. Hittills har bara närståendeadoptioner varit tillåtna för homopar i Danmark.

Även Sydsvenska Dagbladet och Dagen skriver om förbudet mot gayparaden på lördag i Lituaen.


Uppdatering 1

Yvonne Ruwaida skriver idag i Aftonbladet om situationen i Litauen. Hon kräver att den svenska regeringen jobbar för att Litauen ska förlora sin rösträtt i ministerrådet i EU.
Idag finns de så kallade Köpenhamnskriterierna, som ställer krav på bland annat mänskliga rättigheter i länder som vill bli medlemmar i EU. Däremot finns inga sanktioner för redan EU-medlemmar vars respekt för mänskliga rättigheter går bakåt. Europadomstolen kan idag döma länder vars myndigheter har diskriminerat enskilda personer, men inte en hel folkgrupp.

Birgitta Ohlsson kan driva igenom en frysning av Litauens rösträtt i Ministerrådet till dess att den homofobiska lagen är avskaffad. Hon kan också vara pådrivande i frågan om ändrade befogenheter för Europadomstolen så att diskriminerande lagar som införs i medlemsländer kan bli överprövade och måste avskaffas.
Yvonne Ruwaida var bland de första av Miljöpartiets riksdagsledamöter som engagerade sig tydligt för homosexuellas och bisexuellas rättigheter, 1994-1998 var hon den som skrev flest homovänliga motioner av mp:s riksdagsledamöter.

Men Ruwaida förtjänar också kritik för sin inkonsekvens. Hon kräver att Litauen ska förlora sin rösträtt i ministerrådet. Trots att hon var engagerad infor mp:s medlemsomröstning 2008 på den sida som ville att partiet skulle behålla kravet att Sverige bör lämna unionen. Dessbättre så blev det majoritet i omröstningen för att mp ska vara för EU.

I sak håller jag i princip med Ruwaida. Situationen i Litauen är så allvarlig att man på EU-nivå måste börja diskutera någon typ av sanktioner, hur de ska vara är en annan sak. Men vi måste vara ärliga med att det är en typ av federalistisk politik. Hade EU fungerat som fram till början av 1990-talet, som främst ett frihandelsområde, hade det givetvis inte blivit några som helst sanktioner mot Litauen. Och hade Sverige lämnat EU hade vi inte haft någon möjlighet att påverka debatten inom unionen.

Jag respekterar givetvis att folk är emot EU. Och trots det HBT-vänliga. Men det måste även vara någon typ av konsekvens i resonemanget om hur unionen ska hantera de länder som inte följer mänskliga rättigheter. Men i sak är jag och Ruwaida relativt ense när det gäller sanktioner mot Litauen.

5 kommentarer:

  1. Amnesty har också gått ut men en pressnotis och med kommentarer, kolla hemsidan!

    SvaraRadera
  2. Hej

    Tack för tipset.

    Länken till Amnestys pressmeddelande.

    http://www.amnesty.se/ed/hem/xml-pressnotiser-latest/00349B24FDC8148CC125771A003B18B6/

    Bengt

    SvaraRadera
  3. Författningsdomstolen har nu i eftermiddag beslutat att tillåta paraden.

    SvaraRadera
  4. RFSL Ungdom ansåg 2007 att organisationen Bevara äktenskapet inte skulle få göra reklam med budskapet "mamma pappa barn" i Stockholms tunnelbana med motiveringen att man inte ville behöva se värdekonservativa budskap.

    Nu har en majoritet i Litauen sagt att de inte vill se hbt-budskap i det offentliga rummet.

    Ja, det ena handlar om reklam och det andra om demonstration - men sättet att resonera är exakt detsamma!

    - Lasse

    SvaraRadera
  5. Hej Lasse!

    Tack för kommentaren. Jag tycker inte det är samma sak. Demonstrationsfriheten är central i ett samhälle. Däremot är det inte någon mänsklig rättigheter att få göra ett viss reklambudskap på en plats som en stad äger.

    Trots det håller jag med om att det var omdömeslöst av RFSL-Ungdom att försökta stoppa kampanjen "Bevara äktenskapet". Det var visserligen en något fånig kampanj men budskapet var inte enligt min bedömning tillräckligt extremt för att motivera ett förbud. Det har också vid flera tillfällen framfört här på bloggen.

    Bengt

    SvaraRadera