lördag 11 november 2017

Sd:s partistyrelse gör satir av sig själva om sambeskattning.


Det här är andra delen av min granskning av handlingarna inför Sverigedemokraternas landsdagar om några veckor.

Två sd-politiker vill i motion Sk07 att Sverige bör återinföra sambeskattningen men även "undersöker och arbetar fram ett förslag där en del av skatteskillnaden vid sambeskattning kompenserar för pensionsbortfallet och skyddar den partnern som har en lägre inkomst."

Sambeskattningen som gällde i Sverige till 1971 betydde att det lönade sig sämre för gifta kvinnor att jobba. Att sd stödjer återinförande av "frivillig sambeskattning" är inte förvånande eftersom de sällan är engagerade för jämställdhet. Jag vill inte undanhålla er följande kommentar från sd:s partistyrelse med dess ordförande Jimmie Åkesson (bilden).
.... Det är också intressant att se hur avskaffandet av sambeskattning också skedde under 1970-talet som var den mest radikala marxistiska perioden i svensk politisk historia, färgad av idéer om upplösning av såväl det marknadsekonomiska systemet, nationen, familjen, kyrkan och många andra institutioner som tjänat Sverige väl i avseendet att skapa trygghet, stabilitet och kontinuitet....
Mansdominans både i planekonomier och sd.

Sd:s partistyrelse gör satir av sig själva som ultra-konservativt parti. Visst fanns det många vänsterextrema grupper på 1970-talet men de nådde inte avgörande politisk makt. Själv är jag hardcore-antikommunist. Att låtsas som att avskaffande av sambeskattning var en marxistisk reform är fånigt. Det var en liberal förändring som gjorde att det lönade sig bättre att jobba för vissa. Något som var positivt för företagen. För övrigt har mansdominansen varit omfattande i ledningen för varje planekonomi. Precis som inom sd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar