söndag 19 november 2017

Antalet hiv-smittade ökar i Stockholms och Skåne län.


Det här är första gången jag återpublicerar en bloggpost i sin helhet (med viss uppdatering). Tyvärr är budskapet ännu aktuellt. Senaste åren har antalet som blivit hiv-smittade i Sverige minskat. Majoriteten i den gruppen är män som har sex med män medan heterosexuella relationer är främsta orsaken generellt. Men granskar man statistiken noggrannare är det tydligt att det är fler svenskar (smittade i Sverige och i andra länder) som fått hiv i Stockholms och Skåne län (drygt hälften bor nu i de två länen) medan det generellt blivit färre i övriga landet.


Om jag gjort en man med barn hade jag aldrig förlåtit mig själv.

Man kan givetvis skämta om det här. Men varje dag drabbas folk av hiv och andra könssjukdomar. En läkare som jobbar hos Venhälsan (en klinik som riktar sig till män som har sex med män) i Stockholm berättade vid ett seminarium i Malmö om den vanligaste reaktionen när han förklarat efter ett test att någon är hiv-positiv.
... Det är inte sant, det är inte sant....
Idag är tack och lov hiv inget besked att du ska dö inom några år. Men förtvivlan finns trots det där. Att tvingas hantera att bli beroende av mediciner resten av livet. Även det stigma som följer med att vara hiv-positiv.

RFSL gör ett viktigt arbete emot spridning av hiv.

Tillämpa säkrare sex. Det skyddar inte bara folk från hiv och andra könssjukdomar utan även oönskade graviditeter (bisexuella har ofta sex även med motsatta könet och avskaffandet av sterilitetskravet i könstillhörighetslagen har också förändrat situationen). Kunskap och kondomer (kalla det kk) är bästa metoderna att hindra spridning av hiv och andra könssjukdomar.

Det är inte alltid jag berömmer RFSL men när det gäller kampen emot spridningen av hiv har de gjort ett viktigt arbete i decennier. Hiv och andra könssjukdomar bryr sig inte om vem du är, ditt kön, sexuella läggning, könsidentitet, etnicitet etc. Det kan drabba vem som helst som har sex med andra. På HBTQ-tidningen Qx hemsida konstaterar HBTQ-aktivister att Venhälsan ännu har bristande resurser. Det ska givetvis lösas politiskt.

Men vi har alla ett personligt ansvarstagande. Tvinga inte någon läkare att meddela dig att du fått hiv. Låt hen få förklara "ditt test är negativt, du har inte hiv".

Kram på dig.


Uppdatering 1.

Åtgärder måste till för att vända utvecklingen i Stockholms och Skåne län.

Även om trenden generellt alltså är att antalet som blivit smittade med hiv i Sverige minskat har den totala siffran (smittade i Sverige och utomlands) ökat i Stockholms och Skåne län. I den tredje storstadsregionen Västra Götaland har nivån minskat tydligt. Man kan alltså inte hänvisa till att ökningen bara eller ens främst beror på ökad flyktinginvandring, då hade antalet hiv-smittade ökat i de flesta län och även i Västra Götaland. Det krävs åtgärder från många håll för att vända den negativa utvecklingen i Stockholms och Skåne län. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar