tisdag 21 november 2017

Dödsstraff.Debatten om dödsstraff har startats igen i social media. Det efter avslöjanden om en brutal våldtäkt i invandrartäta förorten Fittja. Många, både män och kvinnor, vill att de skyldiga bör avrättas.

Richard Jomshof, partisekreterare i främlingsfientliga sd, kan inte anklagas för att vara PK. Men när han i en intervju skulle redogöra för exempel på där sd haft fel kommenterade han att partiet tidigare varit för dödsstraff.

Vi som värnar västerländsk demokrati måste ta debatten om dödsstraffet. Tack och lov har Moderaterna slutat kandidera i kyrkovalen (politiska partier borde lämna samfundet i fred) men för ca 10 år sedan konstaterade m:s kyrkopolitiska grupp att dödsstraffet är oförenligt med allas lika värde.

Det är ok att hata ibland, men sedan måste vi gå vidare. Det är ok att tycka folk borde bli avrättade, men aldrig att föreslå det på allvar. Känsla vs förnuft.

Kommentera aldrig att någon våldtagen fått sitt liv förstört.

Kvinnan som blivit gruppvåldtagen i Fittja är traumatiserad tydligen. Inte konstigt.

Men det viktiga är att vi andra aldrig hävdar "våldtagna har fått sina liv förstörda". För det gör det bara värre för dem. Folk kan återhämta sig från mordförsök, tortyr etc och givetvis även för våldtäkter.

Jonas Gardell har en fin berättelse om det i sin bok Jennie. Det ska tydligen baseras på en sann händelse. En klasskamrat till honom blir offer för en gruppvåldtäkt med en flaska efter att bjudits på så mycket sprit att hon inte vet var hon är. Efteråt passar en kille på att ha samlag med henne i hennes blodiga vagina. Hon tvingas göra abort.

Många år senare har komikern en show. Han kollar på publiken. Och där är hon. Och hon skrattar.
 

Människovärdet försvinner inte.

En människa är en människa som inte slutar vara det hur illa hen än betett sig. Den som begått ett allvarligt brott ska straffas hårt och ibland bli utvisad. Men människovärdet har inte försvunnit. Det där är inte bara ett filosofiskt resonemang utan en del av kulturen i Västeuropa.

Om vi sänker oss till samma nivå som fascister, kommunister och islamister kan vi hälsa hem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar