torsdag 23 november 2017

Sd beter sig ofta som barnet som vill ha kakan direkt.

Sverigedemokraterna inleder sina landsdagar idag. Från en artikel i Dagens nyheter.
.... Den fråga som partiledaren tror vållar mest debatt är frågan om partiets syn på adoption av samkönade par. Ungdomsförbundet vill ändra partiets negativa inställning, och Jimmie Åkesson vill se en kompromiss. – Det finns ingenting som tyder på att man skulle må sämre för att man växer upp med två pappor eller två mammor. Därför tycker jag att det är rimligt att vi tittar på hur vi kan förändra vår politik.....
Det där har vi HBTQ-aktivister framfört i decennier. Men som av en slump har partiledningen i sd konstaterat det först när de inte tror längre att de tjänar på att argumentera emot homoadoptioner. Det visar - igen - att sd är populister. I sak är omsvängningen dock givetvis positiv.

Sd blir bemötta som andra partier i svensk media.

Polariseringen om sd har minskat betydligt senaste åren. De blir idag granskade i svensk media  på samma villkor som andra partier. Så var det inte förr. Annie Lööf (c) sitter bredvid Jimmie Åkesson (sd) i TV och är vänlig emot honom som människa trots att de är politiska fiender inom migrationspolitiken. Sd måste slänga av sig offerkoftan.

Men även sd har förändrats. I handlingarna inför landsdagarna motiverar partiet för första gången någonsin många reformer med att det gynnar invandrare. Det skulle de aldrig gjort för 10 år sedan. Om det handlar om taktik eller en genuin förändring är en annan sak. Partiets ledning är dock ungefär lika etniskt homogen och mansdominerad som Sveriges politiker var på 1960-talet.

Sd-politiker har en kortsiktig strategi.

Till sist har sd ett val. De kan fortsätta med kortsiktiga extrema utspel. Som att felaktigt anklaga folk för att vara terrorister. Eller så kan partiet sikta på att senare bli ett seriöst konservativt parti, ungefär som kd men mer nationalistiskt. Det försämrar förmodligen partiets opinionssiffror på kort sikt men kan ge utdelning senare eftersom beröringsskräcken från övriga partier minskar.

Det finns ett välkänt experiment i USA om barn som får välja att få en kaka direkt eller två kakor om några timmar. Sd beter sig oftast som de som vill ha kakan direkt. Sedan gnäller de om att de inte blir respekterade. Fascinerande.


Uppdatering 1.

Sd är inte ett parti som andra.

Expressen har en artikel om interna konflikter inom sd. Sådana finns i alla partier men just sd verkar vara extra drabbade. Politikern David Krantz kommenterar.
.... I takt med att vi vuxit så har vi fått in väldigt mycket spännande människor....
Att det finns "mycket spännande människor" i sd kan de flesta av oss vara ense om. ;-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar