fredag 14 januari 2011

Kd tvekar ännu om hetsskydd för transpersoner.

Caroline Szyber, kristdemokratisk riksdagsledamot i Justitieutskottet, har i ett mail berättat att kd ännu tvekar om transpersoner bör få skydd av lagen om hets mot folkgrupp.
Valanalysgruppen säger sig inte ha behandlat detta men här ser du genomgång av frågan.

Det fanns en motion om extra rättsskydd för transsexuella. Yrkandet gick ut på att ändra hatbrottslagstiftningen.

PS (partistyrelsen) sade (och rikstinget biföll) att motionen skulle vara besvarad.

Motivtexten innehöll bl a:

".... KD har i yttrandefrihetskommittén tagit initiativ till att utreda hur hatbrottslagstiftningen eventuellt skulle kunna utvidgas för att även inkludera transsexuella.

PS anser att det finns skäl att invänta yttrandefrihetskommitténs betänkande av hur hatbrottslagstiftningen skulle kunna utvidgas."
Caroline Szyber skriver även följande.
Detta är läget idag, jag känner dock när jag dubbelkollat känt en öppenhet så blir intressant på riksting eller partistyrelse när yttrandefrihetskommittens hantering är klar.
Krister Hammarbergh, som är ledamot för Moderaterna i Justitieutskottet, meddelade i december att han inte tror att m de närmaste månaderna säger ja till några konkreta lagförändringar för att förbättra det juridiska skyddet för transpersoner mot hets och hatbrott.. Istället kan det möjligen bli något för partiets stämma (kongress) hösten 2011 att avgöra menar Krister Hammarbergh.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet är för att transpersoner ska få skydd av hetslagen. De fem partierna och även Kristdemokraterna är för att könsidentitet ska bli explicit omnämnt i straffskärpningslagen vid hatbrott.

I praktiken är det alltså tre forum som kan föra den här debatten framåt i år.

1. Yttrandefrihetskommittén.

Förra året lovade ledamöterna i Yttrandefrihetskommittén att behandla frågan om hetslagen och transpersoner om de fick tid över till det. Det ingår inte i deras ordinarie planering men de är fria att starta utredningar och lämna förslag om annat som har koppling till lagarna om yttrandefrihet. Kommittén ska lämna sin slutrapport senast 20 december 2011.

Vill du kontakta dem är telefonnummer och mailadresser här.

2. Kristdemokraternas riksting (kongress).

Nästa riksting är sommaren 2011.

Du kan kontakta medlemmar (om du inte själv är det) i kd och fråga om de vill lämna någon motion (förslag) till rikstinget om skydd mot hets för transpersoner.

3. Moderaternas stämma (kongress).

Nästa stämma är hösten 2011. Du kan kontakta medlemmar (om du inte själv är det) i m och fråga om de vill lämna någon motion (förslag) till stämman om skydd mot hets för transpersoner.

I tisdags berättade jag här på bloggen att Kanada som första land i världen kan förbjuda hets mot transpersoner och att bara fyra delstater i Australien hittills har en sådan lag. Vill förtydliga att det då handlar om att transpersoner explicit ska bli eller är omnämnda i respektive land och delstater.

Flera länder har generella formuleringar som "hets mot etnisk grupp eller annan samhällsgrupp" vilket betyder att även hets mot transpersoner i praktiken är olagligt. I Europa har Finland, Island, Luxemburg, Portugal, Tjeckien och Tyskland den typen av lagar.

I Sverige är det däremot, som i flera andra länder, bara de typer av hets som explicit är omnämnda i lagen som är åtalbara. Det var därför det krävdes en lagändring 2002 (som trädde i kraft 1 januari 2003) för att hets mot homosexuella och bisexuella skulle bli olagligt.

10 kommentarer:

 1. Jag har tidigare i livet genomgått ett könsbyte och jag tillhör folkgruppen svenska kvinnor.Vill du att jag skall tillhöra en annan folkgrupp?

  SvaraRadera
 2. Nej. du får identifiera dig med vilken folkgrupp eller könsgrupp du vill.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Jag tillhör folkgruppen svenska kvinnor...det har jag papper på och jag har en gång i tiden genomgått omfattande tester på att det förhåller sig så här.

  Jag kan knappast tolka det som om du eller dina propagandister respekterar detta faktum.Du verkar inte ens förstå vad ord som du använder dig av betyder.

  SvaraRadera
 4. Då tolkar du fel. Och är det någon som inte ens verkar förstå vad ord du använder betyder är det du.

  Om du inte identifierar dig som transperson vad gnäller du för då. Förslaget är att förbjud hets p.g.a. könsidentitet. Och du har tydligen en könsidentitet.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Jag har en könsidentitet...jag är de facto neurobiologiskt en kvinna och jag
  är även en kvinna helt utan omskrivningar enligt svensk lag.Jag har en kroppslig fysiologi och hormonbalans som helt överensstämmer med en kvinna.

  Problemet med dig och dina ambassadörer är att ni inte gör några distinktioner.

  Det begrepp du använder dig av påstår bla annat att jag har uppstått som en konsekvens av sociala faktorer.Det påstår dessutom att jag ingår i en grupp utifrån ditt och andra homosexuellas perspektiv tillsammans med människor som varken jag eller någon som tidigare i livet genomgått ett könsbyte har någonting överhuvudtaget gemensamt
  med.

  I och med detta så sprider du och dina ambassadörer fördomar om mig.

  SvaraRadera
 6. Nix, din argumentation blir något pinsamt för dig själv och du tycks ha svårt att läsa innantill när jag svarar dig. . Jag resonerar om transpersoner. Du identifierar dig inte som transperson och är det inte heller. Alltså är du inte del av HBT-gruppen.

  Det hade förbättrat din trovärdighet om du faktiskt skrivit ditt fullständiga namn. Du säger dig vara stolt över vem du är men tydligen är det inte sant eftersom du fegt gömmer dig anonymt.

  Jag kommer inte att publicera fler kommentarer från dig om du inte redovisar ditt för- och efternamn. Nu får det var nog med dina anonyma falska anklagelser.

  För övrigt är de flesta transpersoner heterosexuella. Och jag är på bloggen tydlig med att sexuell läggning och könsidentitet är olika.

  Du har inte en siffra rätt.

  Bengt

  SvaraRadera
 7. Ja men snälla du...det är ju detta som påstås i propagandan att människor
  som tidigare i livet genomgått ett könsbyte ingår i den här gruppen.
  Fråga propagandisten Lukas Romson,RFSL mm.

  Det var mitt skarpt formulerade brev till samtliga ledamöter i riksdagens justitieutskott den 30 Januari som resulterade i Katri Linnas omdelelbara avsättning dagen efter där man även i detta sammanhang
  spridit grov diskriminering och publicerade substanslösa skrifter om transpersoner och att dessa hörde hemma i din och dina meningsfränders politiska intressegrupp som ni kallar HBT när den reella sanningen är att dessa frågor överhuvudtaget inte hör ihop.

  Det är som vanligt...när ni inte kan svara och inte förstår då bemöts människor med en kompakt tystnad eller någon forma av insinuation om påhittade ord som homofobi.

  Du förstår inte ens vad ordet transpersoner betyder.

  Hälsningar
  Camilla Nilsson

  SvaraRadera
 8. Kul. Du menar jag ska ta ansvar för vad Lukas Romson eller någon annan framfört.

  Skärp dig.

  Och jag vet bättre vad transpersoner än du tydligen gör.

  Men berätta din definition av transpersoner . Du använder ju själv ordet i ditt senaste svar.

  Bengt

  SvaraRadera
 9. Ordet transpersoner är en av RFSL påhittad svensk översättning av ordet
  transgendered people.Ordet transperson betyder transgendered person.

  Ordet trans utgör en förkortning av ordet transport och ordet gender är synonymt med ordet genus när man skiljer biologin från ordet gender.
  Genus och Gender handlar om socialkonstruktivism.det finns inte en enda
  person,transvestit eller vad du vill på temat som har uppstått som en konsekvens av sociala faktorer.

  Genom att använda detta ord så sprider du lögner.

  Om du kikar på RFSU,RFSL,Statens Folkhälsoinstitut så finner du ganska omgående att den här frågan drivs av ett litet fåtal lesbiska genusideologer och bla några transvestiter med koppling till Statens folkhälsoinstitut.

  Nu känner man till att jag raserat deras ideologiska värld när Katri Linna blev avsatt och DO upphört att vara en propaganda central.Även ansvariga på Statens Folkhälsoinstitut har tystnat.

  Jag har fått en del svar från riksdagsledamöter i justitiutskottet om att man har för avsikt att ta upp frågan i sina respektive partier.

  Det finns all anledning att anta att frågan om hets mot folkgrupp rörande vad du kallar transpersoner är död.

  SvaraRadera
 10. Camilla

  Du gör först egna tolkningar av ordet transperson (den svenska motsvarigheten till gender är inte ens med i ordet)och sedan kritiserar du din egen tolkning. Samtidigt som du själv använder ordet transperson i tidigare kommentarer.

  Dina konspirationsteorier om DO, RFSL. RFSU lämnar jag därhän. Konspirationsteoretiker är sällan mottagliga för argument.

  Du sprider lögner om vad jag framfört i debatten och anklagar mig för vad andra debattörer sägt.

  Härmed placerar jag streck i debatten. Men du kan givetvis kontakta RFSL och andra om du vill det.

  Bengt

  SvaraRadera