tisdag 11 januari 2011

Kanada kan som första land förbjuda hets mot transpersoner.

Kanada kan inom något år bli det första landet i världen som förbjuder hets mot transpersoner. Det avslöjar en av landets HBT-föreningar, Egale.
If passed, the bill will amend the Canadian Human Rights Act (CHRA) to include “gender identity” and “gender expression” as prohibited grounds of discrimination. It will also add crimes motivated by transphobia to the list of crimes treated by the Criminal Code as potential hate crimes. This kind of explicit reference within the CHRA will afford transgender, transsexual, cross-dresser, intersex, gender-queer, gender non-conforming and gender-open individuals clearer protection against discrimination and help create a safer Canada for all of us.

Bill C-389 passed report stage on December 8 with 143 votes in favour and 131 against.
Förslaget betyder alltså att transpersoner skulle få skydd av hetslagen och den nationella lagen mot diskriminering. En annan del är att "könsidentitet" och "könsuttryck" explicit ska omnämnas i landets straffskärpningslag vid hatbrott.

Oppositionspartierna Liberal party, socialdemokratiska NDP och Bloc Québécois, ett vänsterparti som är engagerade för självstyre för delstaten Quebec, är för reformen. Conservative party, regeringsparti i minoritet, är emot. De konservativas främsta argument är att könsidentitet och könsuttryck inte är definierade i förslaget. Det blev tydligt att de saknade sakargument och därför hänvisade till formaliteter. 4 konservativa ledamöter röstade dock för reformen medan 3 från Liberal party röstade nej.

Det blir ett slutligt avgörande för House of Commons del vid dess tredje behandling av förslaget 4 mars i år. Det lär bli majoritet igen men sedan ska också Senaten, vars ledamöter precis som i Storbritannien utses av regeringen, behandla det. Drygt hälften i Senaten är från Conservative party. Det är dock mycket sällsynt att de avvisar förslag från den demokratiskt valda andra kammaren och de har aldrig gjort det hittills när det gäller lagar mot diskriminering, hets och hatbrott. Istället brukar de försöka hitta kompromisser och ibland föreslå justeringar av förslag.

Idag är det bara fyra delstater i Australien som har förbud mot hets mot transpersoner. USA, Nya Zeeland och Skottland har straffskärpningslagar vid hatbrott där könsidentitet är explicit omnämnt. Sverige har ännu inte genomfört några av de båda reformerna. Däremot är vi ett av fåtal länder som har lagar som förbjuder diskriminering av transpersoner.

Sedan vill jag tipsa om att 365gay berättar om en lista som både är något komisk och tragisk.
In its analysis of the new class in the capital, the People for the American Way warns, “The new GOP House leadership, empowered by the most far-right freshman class since 1994, is … looking to impose a radical agenda.”

PFAW’s “10 scariest Republicans” in the new Congress...

Ellmer, according to PFAW, is a Tea Party activist who alleges the president is creating a socialist government while Democrats are espousing an “imperial ruling class attitude.”

Hartzler....also anti-choice, having once pushed legislation to prosecute for murder women who have abortions.

Tim Griffin.... resigned as a U.S. attorney in 2007 after being caught in an effort to block minorities from voting....

Labrador.... wants the United States to withdraw from the United Nations....

Adams....sought to pass a bill requiring public school teachers to teach creationism
Jag kanske inte måste berätta att de 10 kongressledamöterna också är homofientliga. Sedan blir det enkelt att hålla med om följande.
PFAW, taking a look at the new class, concluded, “The House GOP’s freshman class provides an extreme far-right backbone for the GOP’s agenda — many newly-elected members based their campaigns on propagating anti-government extremism, appealing to bizarre and debunked conspiracy theories, denigrating gays, immigrants and Muslims, and pledging to repeal multiple amendments of the U.S. Constitution.”Uppdatering 1.

Svenska Dagbladet har idag en andra artikel om barn som inte vill följa traditionella könsroller. I förra bloggposten skrev jag om deras artikel igår.


Uppdatering 2.

Intressant att "jag är inte rasist men...." nu fått en vanlig motsvarighet i "jag har inte något emot homosexuella" respektive "jag har inte något emot bögar (av någon orsak tycker vissa homofober att homosexuella= bögar) men...." och så slänger de ur sig något idiotiskt som "homosexualitet inte är normalt"... "föräldrar ska inte ´uppmuntra´ sina barn att bli homosexuella" (eller transpersoner). Som om det vore typ som att byta tröja.

Erik Slottner, öppet homosexuell och kd-politiker i Stockholm, skriver förresten en bra kommentar till senaste SvD-artikeln om pojkar som vill klä sig i klänningar. En del av hans partikamrater borde lyssna på honom. Kristdemokraterna är tillsammans med Sverigedemokraterna de enda riksdagspartierna som ännu inte sagt ja till att avskaffa tvångsskilsmässor och tvångssteriliseringar för transsexuella som vill byta kön juridiskt.

När det gäller debatten om förslaget att förbättra transpersoners situationen i Kanada är det intressant även för att om det blir verklighet kan landet på allvar konkurrera med Sverige om vilket land som totalt har världens HBT-vänligaste lagar. Idag har vi de HBT-vänligaste lagarna totalt (även om de generellt är bättre för homosexuella och bisexuella än för transpersoner). Men skulle Kanada förändra sina lagar enligt förslaget skulle det nog bli typ en delad förstaplats mellan de två länderna.


Uppdatering 3.

Tredje artikeln i SvD:s serie om barn som inte följer traditionella könsroller.


4 kommentarer:

 1. Varför skulle det vara bra att ha en speciell offerstatus?

  Tycker vi borde avskaffa diskrimminerande lagar.

  SvaraRadera
 2. Andreas

  "Varför skulle det vara bra att ha en speciell offerstatus?"

  Det där får du nog förklara. Kanske du syftar på att vissa grupper inte ska vara omnämnda medan andra inte är det. Det är en legitim debatt i sig men inte något som helst argument emot att transpersoner skulle få skydd av lagarna när de är kvar.

  Här vill jag berömma Moderata ungdomsförbundet som med Erik Bengtzboe som ny ordförande kan hålla två bollar i luften samtidigt. Muf vill avskaffa alla gruppomnämnanden i lagar mot diskriminering och avskaffa hetslagen av yttrandefrihetsskäl men när den typen av lagar är kvar menar de att även transpersoner ska få skydd av dem. Det är alltså två olika debatter.

  Jämför med debatten om våld i nära relationer. Här jobbar den borgerliga regeringen (med stöd av s, mp och v) för att bekämpa det våld som är ett problem i en del heterorelationer (där en man slår en kvinna) och i en del samkönade relationer (oavsett kön). Men tyvärr ges inget offentligt stöd till att motverka våld i nära relationer där det handlar om att en kvinna slår en man. Det menar jag är fel.

  Om en nyliberal skulle argumentera emot att även heteromän ska få stöd därför att samhället inte ska "slösa pengar på sådant utan det är civilsamhället och föreningars ansvar att fixa" skulle jag säga samma sak till dem. Ni har rätt att tycka det (även om jag inte håller med er) men när det ges skattepengar emot andra typer av våld i nära relationer bör det komma även heterosexuella män (eller bisexuella män som har en relation med en kvinna) till del.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Lägg ner snacket om HBT. Ni är på fall. Ni tar endast upp goda nyheter för HBT. Sällan hör vi om alla backsmällar för era systerrörelser runt om i världen. Det går trögt, och i många fall bakåt för "homosexuellas" rättigheter i andra länder (tack o lov).

  SvaraRadera
 4. Anonym

  Fascinerande argumentation. Vanligen anklagas HBT-rörelsen för att bara göra sig till offer och tala om problem för gruppen. Du anklagar HBT-rörelsen för att bara tala om framgångar.

  I sak har du dock fel. Generellt går utvecklingen åt rätt håll. Men visst är det några länder där utvecklingen blivit sämre de senaste åren. I Irak har islamistiska grupper mördat många HBT-personer. I Uganda försöker kristna grupper inför dödsstraff för samkönade relationer.

  Till det är din kommentar tydligen "tack och lov". Empatilös är bara förnamnet. Det är ni homofober som är på fall. Tack och lov. :-)

  Bengt

  SvaraRadera