onsdag 12 januari 2011

Oppositionsledare i Uganda vill avskaffa förbud mot homorelationer.


Uganda planerar hålla presidentval i februari, det andra sedan landet blev en demokrati 2005. Oppositionsledaren Kizza Besigye är den främste utmanaren till den sittande presidenten Yoweri Museveni.

Intressant nog har oppositionsledaren i Uganda sagt sig vara för att avskaffa landets totalförbud mot samkönade relationer avslöjar Pinknews.
Kizza Besigye, who leads a four-party opposition group, is to challenge President Yoweri Museveni in a vote next month.

During a televised debate, Mr Besigye said that homosexuality had “generated far too much excitement” among current government leaders and that police resources could be better used.

He stressed he was giving his own opinion, rather than speaking for his party, AFP reports.

“This is something that is done in the privacy of people’s rooms, between consenting adults,” he said.

Mr Besigye would not comment on whether he thought homosexuality was immoral.

Homosexuality is illegal in Uganda but a bill has been introduced to punish offenders with stronger sentences or the death penalty in “aggravated” cases.

It is currently on hold but sponsor David Bahati MP says he will push for it to become law.

President Museveni has not given his opinions on the bill but ethics minister James Nsaba Buturo said last January that the leader did not agree with killing gays and lesbians.
Även om Besigye inte tydligt argumenterar för respekt för samkönade relationer så är det här ett steg åt rätt håll. Och det visar också att det är möjligt att starta en debatt om homosexuellas juridiska situation även i ett land där homofobin är vanlig.

För övrigt är hans kommentar om att homosexualitet orsakat för mycket upphetsning bland folk i Uganda ganska komisk även om det inte var syftet. Som någon skrev i en debatt här i Sverige om den könsneutrala äktenskapslagen, folk som ogillar homorelationer låtsas ofta homosexuella = bögar. "Det är ofta främst bögarna som gör homofoberna upphetsade".

Bög favorit till att bli ny president på Irland.

Tidigare har jag berättat att Irland blivit radikalt homovänligare de senaste decennierna. Landet var sist i Västeuropa att avskaffa totalförbud mot samkönade relationer, 1993 (sic!). En av dem som drev fram avkriminaliseringen var David Norris som stämde staten för att han som bög inte fick ha någon samkönad relation och bli respekterad. Enligt en ny opinionsmätning är David Norris, som kandiderar som oberoende, favorit till att bli näste president på Irland, han får 27 %. Tvåan Mairead McGuinnesshamnar från borgerliga partiet Fine Gael hamnar på 13 %.

Snacka om politisk omsvängning när det gäller bögars och lesbiskas situation.

Sverige har däremot ännu inte haft någon statsminister eller monark som varit HBT. Nej, förresten. Rättelse. Ingen monark som varit öppet HBT. :-)


Uppdatering 1.

Sakinformation. Presidenten i Uganda har politisk betydelse och är chef för regeringen. Tyvärr är nuvarande presidenten favorittippad att vinna. På Irland har presidenten främst ceremoniella befogenheter.

Dagens Nyheter (liberal) har idag en bra ledarartikel om de allvarliga problemen med homohat i Ryssland. Bl.a. har en opinionsmätning visat att 4 % av befolkningen är för att "utrota alla homosexuella".


Uppdatering 2.

Om någon mot förmodan blivit förvirrad av rubriken och bilden till den här bloggposten vill jag förtydliga att det inte är en vit irländsk man med skägg som är oppositionsledare i Uganda. :-)

Bilden föreställer David Norris, favorit till att bli näste president på Irland.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar