måndag 31 januari 2011

Spaniens könsneutrala äktenskapslag blir kanske avskaffad.

Det är debatt om homoäktenskap i många länder i Europa. Ofta handlar det om att förbättra situationen för bögar och lesbiska.

Men nästa år, 2012, riskerar det bli ett allvarligt bakslag i Spanien. Något som kan påverka debatten negativt även i andra länder. Luis Abolafia Anguita från HBT-föreningen Fundacion Triangulo skriver bl.a. följande på ILGA-Europes (motsvarigheten till RFSL på Europanivå) hemsida.
As a summary, there will be elections at the beginning of 2012 in Spain and the chances that the right wing Popular Party (PP) wins are quite high.

In 2005, the Popular Party lodged an appeal to the Constitutional Court against the reform of the Civil Code, which eliminated the mention to women and men on the article about marriage, allowing the marriage of same-sex couples with the same rights and obligations (including adoption).

This appeal hasn't been solved yet, partly because the Constitutional Court have been paralysed for almost 4 years:...

The strategy of the Popular party to place ideologically close judges, therefore, to make sure that these laws are declared unconstitutional, has failed. So now, the Popular Party has declared that they will probably repeal these laws, independently of the Constitutional Court's decision.
Det är egentligen en gåta att högerpartiet PP fortsätter att driva frågan om att eventuellt avskaffa möjligheten för samkönade par att ingå äktenskap och adoptera. Alla opinionsmätningar visar att det bara är 15-20 % av befolkningen som vill avskaffa den könsneutrala äktenskapslag som landet fick 2005. Men PP:s kärnväljare är konservativa katoliker och partiet försöker mobilisera dem. Partiet har också ett nära samarbete med Vatikanen och katolska biskopar.

Att partiet nu leder i opinionsmätningarna över regerande socialdemokratiska PSOE beror på landets allvarliga ekonomiska kris och höga arbetslöshet. Däremot har PSOE generellt stöd från en majoritet av befolkningen när det gäller sociala reformer, bl.a. införande av en könsneutral äktenskapslag och att regeringen gjort det lättare att skilja sig och göra abort. Den socialdemokratiska regeringen har också fört en politik för jämställdhet mellan könen som är väl så radikal som i Norden. Något som är mycket kontroversiellt bland delar av Spaniens befolkning.

På nationell nivå fick de två största partierna PP och PSOE ca 80 % av rösterna i förra valet. De två bland övriga som fick flest röster var vänstersocialistiska IU och CiU (högerparti som bara kandiderar i delstaten Katalonien där gaymetropolen Barcelona är den främsta staden). Både IU och CiU är för nuvarande könsneutrala äktenskapslag.

Men mycket tyder på att HBT-negativa PP kan få egen majoritet efter valet om ca ett år. Det vore ett bakslag för Spanien men skulle också vara symboliskt negativt för hela debatten i Europa om landets äktenskapslag blev ändrad och att samkönade par bara ska få rätt att ingå partnerskap och inte ha rätt att adoptera. Något som är PP:s policy.

2 kommentarer:

 1. Ett steg framåt, två steg bakåt?
  Ytterst beklagligt för Spanien.

  SvaraRadera
 2. Nathaniel.

  Jo, verkligen. Men ännu är givetvis inte valet avgjort. Det kan hända en hel del på ett år.

  Och konservativa PP lämnar inte entydiga besked. De vet givetvis att det skulle bli ramaskri från HBT-rörelsen och många andra som jobbar för mänskliga rättigheter i Spanien om de skulle avskaffa äktenskapslagen och kanske även förvandla redan ingångna äktenskap till partnerskap.

  Tvetydigheten från PP kan handlar om de vill mobilisera en del av sina sympatisörer. Hade de sagt "vi accepterar de nya lagarna om äktenskap, skilsmässa och abort trots vi jobbade frenetiskt emot dem för några år sedan" är det risk att en del av deras väljare känner det kvittar vilket parti de röstar på eftersom båda accepterar status quo. Det kan handla om taktik. Men det värsta är att det är risk att PP verkligen menar vad de säger i kommentarer.

  Bengt

  SvaraRadera