onsdag 26 januari 2011

Absurt att mp och v försöker bagatellisera islamistproblemet.

EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson (fp) blir intervjuad i flera tidningar idag om kampen mot extremistiskt våld.

Från SvD.
Redan nu finns varningstecken bland unga. När 4674 gymnasieungdomar fick svara på frågor om judar, muslimer, homosexuella och invandrare uttryckte en av fem en negativ inställning. Vilka som är negativa framgår tydligt i Forum för levande historias undersökning.

–Om jag ska hitta en kritik mot svensk politik så tycker jag att vi har vi haft för allmänna, generella toleransprojekt.

En stor majoritet av gymnasietjejerna är i undersökningen toleranta mot exempelvis homosexuella. Men bland unga pojkar i marginaliserade miljöer ser det annorlunda ut.

–Bland unga pojkar på landsbygden och bland pojkar i utanförskapsområden så ser vi en ganska stor homofobi. Då borde vi rikta in oss på dem där problematiken finns, våga vara tydliga. Att titta på dem som är uttalat antisemitiska, islamofobiska, invandringsfientliga, som är antiziganister och homofober.
Det är positivt att någon politiker faktiskt förtydligar att problemen med homofientlighet är extra vanligt i bl.a. förorter där de flesta har invandrarursprung. Om Sverigedemokraterna å ena sidan sprider främlingsfientlighet och islamofobi så är problemet med främst Miljöpartiet och Vänsterpartiet att de fegt tiger om att homofobi ofta är vanligare i förorterna än i de flesta andra delar av Sverige.

V och mp har också en tendens att ivrigt försöka bagatellisera problem med islamismen och snacka om att antiterrorism främst handlar om att bekämpa fattigdom. Visst är det delvis sant men många terroristansvariga är från hem med bra ekonomi. Ingen skulle väl få för sig att man nästan bara ska fokusera på att bekämpa fattigdom när man motarbetar nazism och annan högerextremism.

Islamister är lika totalitära som högerextremister. Det kvittar om de ägnar sig åt terrorism eller jobbar för att samla in pengar, sprida tidningar etc. De flesta muslimer är inte islamister men en minoritet är det. De är ungefär lika HBT-fientliga, antisemitiska och patriarkala som högerextremister. Att två partier, mp och v, som i övrigt ofta snackar om queer, feminism, antirasism etc. har så svårt att uttala att islamismen faktiskt är ett allvarligt samhällsproblem är något udda. V vill dessutom precis som sd lämna den union som kan samordna viktigt arbete emot terrorism från diverse typer av extremister.

Folk från mp och v hänvisar ofta till att de islamister som är våldsbejakande enligt officiella siffror bara är ca 200. Men enligt samma rapport är andelen våldsbejakande högerextremister ungefär lika många, eller få. När kommenterade senast en mp- eller v-politiker "Vi ska inte överdriva problemet med nazism och annan högerextremism, de är ju faktiskt bara ca 200"? Givetvis aldrig.

Dessbättre har vi andra som är hyfsat balanserade i den här debatten, Alliansen och Socialdemokraterna. Även om en del av dess politiker borde bli tydligare om en del integrationsproblem.


Uppdatering 1.

Givetvis är det också ett könsperspektiv som Birgitta Ohlsson antyder. Andelen homofober bland tjejer med invandrarursprung är färre än bland killar med etniskt svenskt ursprung. Sedan varierar också attityderna delvis från vilket land en invandrare är från. Och det måste inte alltid ha med avstånd att göra. Litauen har en betydligt homofientligare kultur än Thailand och Argentina.

Och givetvis är det individuella variationer. Men likaväl som man ska kunna diskutera att män generellt oftare är rasister och homofober än kvinnor måste man kunna debattera andra grupptendenser.

2 kommentarer:

 1. Jag gillade tonen i detta inlägg. Den andas en vilja att tala om problemen, dock utan att peka ut muslimer. Du försöker laga omelett utan att krossa ägget. Lycka till!

  Du påpekar en beröringsskräck som du själv är drabbad av!

  Mitt råd är att vara helt ärlig!Peka ut dom mest homofoba utan hänsyn till vilka de är. Men PEKA UT DOM! Annars hänger du dom du representerar!

  Jag förnimmer att samhället håller på att sälja ut er till förmån för muslimerna. Accepterar ni detta så får ni skylla er själv! Enda sättet att hindra den utvecklingen är att tala klarspråk! För du kan inte laga omelett utan att krossa äggen!

  Jag vet att du inte publicerar detta, men jag kände för att skriva eftersom artikeln är ett steg i rätt riktning.

  Anser att du att SD är dom farliga "homofoberna" så skriv det! Anser du att muslimerna är det. så skriv DET! Det viktigaste är att du säger sanningen. Den vinner NI på! Osanningen tjänar bara dom mörka krafterna på!

  Jag krossar ägg dagligen, inte för att jag gillar att krossa ägg! Utan för att jag behöver omelett för min överlevnad. Det behöver ni också!

  SvaraRadera
 2. Klartexten.

  Jag har ofta kritiserat både sd och de muslimska samfunden. Däremot har muslimer olika åsikter precis som kristna. Jag buntar inte ihop folk för att de tillhör en viss grupp. Skulle för den delen inte heller få för mig att antyda att alla sd:s sympatisörer tycker likadant om varje sak.

  Bengt

  SvaraRadera