tisdag 18 januari 2011

Ett mänskligare kd som förstanyhet i media.

TT har publicerat en rapport som visar att de kristdemokratiska ministrarna syns minst i media generellt. Ett tips jag lämnar till dem är att Göran Hägglund, Maria Larsson och Stefan Attefall tillsammans arrangerar en gemensam presskonferens om att partiet omprövat sin HBT-politik, blir för den könsneutrala äktenskapslagen, homoadoptioner och inseminationer för lesbiska kvinnor. Och att socialminister Hägglund lovar lämna ett regeringsförslag i år om att avskaffa kraven på tvångsskilsmässor och tvångssteriliseringar i könstillhörighetslagen.

Ta med en skylt från september 2010 "Ett mänskligare samhälle" att hålla fram vid presskonferensen. Det blir förstanyhet, jag lovar. :-)

Kanske skylten "Ett mänskligare samfund" borde lämnas till en en del som jobbar i Svenska kyrkan, Strängnäs stift .

Från SvD.
När den stiftsanställda undrade om kyrkoherden syftade på att prästen var homosexuell blev svaret att han lovat ledningen att ingen ”sån” skulle komma dit, och han uttryckte oro över att prästen skulle bo med sin flickvän i prästgården och att hon skulle undervisa konfirmander.

Uppdatering 1.

Även om Kristdemokraterna ofta är ett HBT-negativt parti inom inrikespolitiken ska de dock ha ett erkännande för att de precis som Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet är för alla HBT-reformer på EU-nivå och internationellt.

Nu är den rörande politiska enigheten dock inte total. I höstas fick Sveriges riksdag som bekant ett nytt parti som inte har mänskliga rättigheter som...... favorittema. Sd tycker att det är att "blanda sig i" länders inre angelägenheter när EU kräver att alla medlemsländer ska följa centrala mänskliga rättigheter som bl.a. rätten till gayparader och rätten att få byta kön juridiskt.

ILGA-Europa (motsvarigheten till RFSL på Europanivå) avslöjar att EU-parlamentet ikväll (tisdag) ska debattera situationen för HBT-personer i Litauen.
Lithuania is in the spotlight of the European Parliament again as legislative amendments has been tabled in the Autumn of 2010, and is now up for discussion in the Lithuanian Parliament. The proposed amendments will give authority to prosecute on an extremely wide variety of actions and activities, such as…

campaigning on human rights issues relating to sexual orientation and gender identity,

providing sexual health information to LGBT people or the organisation of gay film festivals,

organising and/or attending Pride events.
Fyra grupper, socialdemokrater, liberaler, gröna och vänstersocialister, i EU-parlamentet har lämnat ett gemensamt förslag till beslut om Litauen. De kritiserar där, med rätta, Litauens HBT-politik. Intressantast är kanske att de varnar landet för att det kan bli negativa följer om det homofientliga lagförslaget får stöd av Lituaens parlament i den andra och avgörande omröstningen.
European Parliament resolution on violation of freedom of expression and discrimination on the basis of sexual orientation in Lithuania

The European Parliament....

Commends the bilateral action taken so far by the Commission; calls on the Commission to undertake a legal assessment of the proposed amendments to the Code of Administrative Offences, immediately start infringement proceedings should the outcome of the vote not be compatible with EU legislation and treaties, and issue an EU Roadmap with concrete measures against homophobia and discrimination on grounds of sexual orientation;
Den konservativa gruppen i EU-parlamentet har lämnat ett alternativt förslag som innehåller mer indirekt kritik och resonemang om att inte blanda sig i nationella parlaments debatter.

Jag sympatiserar dock med det första förslaget (från liberaler, socialdemokrater etc). Centrala mänskliga rättigheter ska inte kompromissas bort i unionen. EU handlar om betydligt mer än frihandel. Det ska dock förtydligas att både Moderaterna och Kristdemokraterna, trots att de är en del av den konservativa gruppen i EU-parlamentet, resonerar som i resolutionen från liberaler, socialdemokrater etc. Det är även den svenska borgerliga regeringens policy.

2 kommentarer:

  1. Läs Bibeln så förstår du varför jag och KD tycker som vi gör :)

    SvaraRadera
  2. Anonym

    Du anklagar kd för att hämta sin argument från bibeln. Vilken attack på Göran Hägglund som förnekar det. :-)

    Bengt

    SvaraRadera