torsdag 27 januari 2011

Homohånglande heteros välkomna på HBT-pubar?

HBT-siten Qx ansvarar för Qruiser, ett internetcommunity som vänder sig främst till folk som är "homo, bi, trans, queer". Men även heterosexuella får vara med om de respekterar att det är ett HBT-community.

Ibland blir det konflikter när heterosexuella killar skickar sexförslag till lesbiska tjejer som inte vill ha den typen av inviter. Eller att heterokillar har homofoba kommentarer om någon bög kontaktar dem. Det är givetvis oacceptabelt.

Men att kritisera det är en sak. Att bunta ihop alla heterosexuella som är där är en annan. Tyvärr är det inget som garanterar tolerans och fokus på individer bara för att man själv tillhör en minoritet. En del invandrare har rasistiska åsikter (om etniska svenskar och-eller om andra invandrargrupper). Och vissa HBT-personer har heterofoba attityder. En del bögar och lesbiska respekterar inte transpersoner och vice verca.

Av drygt 100 000 som är med på Qruiser är det ca 1200 som är med i gruppen Heterofri Qruiser. Precis som med alla andra fördomar debatterar man där individer som betett sig illa. Sedan blir de representanter för hela gruppen. Här heterosexuella.

Jag ska publicera en kommentar som är ganska typisk. Givetvis berättar jag inte vem som skrivit det. Det är för den delen inte intressant eftersom det här handlar om attityder i en grupp.
Jag är trött på heterosexuella på qruiser. Kan inte se varför de bör finnas här. Qruiser är en mötesplats för hbtq-folk. Ja, vi har också vänner, men de heterosexuella som använder qruiser för att ragga kan knappast betraktas som vänner. Vänner beter sig inte så.

Det företag som står bakom qruiser vill inte ta itu med de många klagomål som finns. (Den här klubben har mer än 1200 medlemmar.) Man hänvisar till toleransen och att inte just vi, som har varit förtryckta och som är en minoritet, borde utestänga andra. Men denna diskussion biter inte. Varför skulle en klubb för hbtq-människor tar upp medlemmar som uttryckligen inte är just det? Varför skulle en cykelförening välkomnar en inbiten bilist?

Nej, det gäller inte att införa några förbud och inte heller behöver vi någon polis som övervakar vad folk tycker och tänker på qruiser. Jag föreslår helt enkelt att förändra anmälan. Varje nytt medlem och så småningom likaså varje registrerat medlem måste nämligen under anmälan ange sin sexuella identitet (se bild ovan). Jag föreslår att ta bort heterosexuell och experimentell (det är inte en identitet, men en praxis) och annat (medan vet ej ska finnas kvar). Efter det får alla fortsätta som tidigare.

Det är förstås möjligt att heterosexuella numera kallar sig för bisexuell eller vet ej, men jag tror att det skulle uppfylla ett pedagogiskt syfte som kanske fungerar. Det finns hur många andra dejtingsajter som helst på nätet, där alla får experimentera hur mycket dem än vill.Vad tycker ni?
Jag känner igen det där argumentet "de har ju sina egna ställen där de kan vara". Det var ibland använt bland heterosexuella och nattklubbsansvariga på 1990-talet när något bögpar eller lesbiskt par kysste varann eller hånglade med varann på någon krog där de flesta var hetero.

Det ska givetvis förtydligas att även om det är många som är med i gruppen är ca 99 % av folk på Qruiser inte det.

Den där indelningen i välkomna och icke-välkomna (och det gäller givetvis även Pridefestivaler, RFSL-pubar etc.) är inte bara intolerant utan det bygger på antagandet att sexualitet är något statiskt och enkelt att kategorisera. Men den som är hetero när han eller hon blir med i Qruiser kan, som andra människor, kanske vara bisexuell några år senare. Och vice verca.

Och de som inte blir förälskade i folk av samma kön och kanske inte vill ha sex men gillar hångla och kyssa någon av samma kön? Vad ska de kallas? Och ska de få besöka RFSL-pubar, vara med på Qruiser etc?

Ecce Homo. Se människan. Se individen.

3 kommentarer:

 1. Utmärkt skrivet!/Bo Grahn

  SvaraRadera
 2. Totalt absurt att man inte skulle släppa in hetero-par på en gaybar. Sorgligt att det skall existera sådant i ett "folk" som vet själva hur det är att inte vara välkomna överallt...

  SvaraRadera
 3. Nathaniel

  Vi människor en tendens att dela in folk i "vi" och "dem". Det handlar om att hantera hur verkligheten är. Att ibland kategorisera är ofrånkomligt.

  Problemet är när de båda grupperna blir statiska och anses omöjliga att flytta från. Och när man vill neka människor vissa rättigheter bara för att de tillhör en viss grupp där problem är eller upplevs vara överrepresenterade i någon aspekt.

  Det kanske vanligaste exemplet är annars partipolitiken. Hur ofta läser vi inte bloggare och kommentatorer som skriver "högermänniskor är egoister" eller "vänstermänniskor är avundsjuka". Givetvis är det möjligt att egoism respektive avundsjuka är egenskaper som är överrepresenterade inom höger respektive vänster. Men att döma ut ca hälften av svenska folket och tillskriva dem negativa egenskaper blir bara fördummande.

  Bengt

  SvaraRadera