måndag 17 januari 2011

Handbollsförening lovar jobba för bögar och lesbiska.

HBT-siten Qx avslöjar att årets tema för Stockholm Pride blir Öppenhet.
Med Öppenhet som tema vill Stockholm Pride sätta fokus på hur öppet samhället egentligen är. Mycket har blivit bättre, men det finns mycket kvar att göra, menar man.

- Hbtq-frågor kan fortfarande provocera, med resultatet att människor diskrimineras, utsätts för hatbrott eller tvingas leva i rädsla, säger Pär Wiktorsson, ordförande Stockholm Pride i dagens pressmeddelande..

- Rasistiska krafter försöker idag använda hbtq-frågor för att stämpla invandrare som hotet mot öppenhet, som om öppenhet skulle kunna åstadkommas genom att ett förtryck ersätts av ett annat, säger Lovise Brade Haj, vice ordförande Stockholm Pride....

I år hålls Stockholm Pride den 1 - 7 augusti.
Det är bra att Stockholm Pride markerar emot rasism. De syftar nog delvis på Sverigedemokraterna även om jag brukar argumentera för att det partiet är främlingsfientligt (vilket är illa nog) och inte tydligt rasistiskt idag. I de senaste opinionsmätningarna har sd ca 7 %. Eftersom det ännu är en viss "skämmighetsfaktor" att avslöja sd-sympatier är mitt tips att de skulle få 8-9 % om det vore riksdagsval idag. Ett sådant parti är inte möjligt att ignorera utan måste bemötas.

Men i ivern att göra det får inte Stockholm Pride och HBT-rörelsen låtsas som att mångkultur aldrig orsakar problem eller konflikter. Det är ett faktum att nästan alla andra länder i världen är betydligt mer heteronormativa än Sverige. Givetvis får det ibland följder. Det betyder inte att man ska begränsa invandringen eller bunta ihop alla som flyttat till Sverige. Men att man erkänner problemet och är tydlig med att HBT-rättigheter (och jämställdhet) definitivt går före rätten att behålla en patriarkal och homofientlig kultur.

I övrigt ska det bli spännande att följa om Kristdemokraterna som parti för första gången ska vara med i paraden vid Stockholm Pride i år. Vissa antydningar från kd-politiker har det varit men inget är avgjort.

Homofobi vanlig inom idrottskulturen, både bland etniska svenskar och invandrare.

När det gäller öppenhet är det också viktigt inom idrottskulturen. Där är homosexualitet ofta tabu, inte bara bland folk med invandrarursprung utan även bland etniska svenskar. Värst är situationen inom manlig fotboll, ishockey, handboll och andra gruppsporter. Därför är det mycket positivt att Stockholm Elithandboll och dess ordförande Stefan Högquist lovar jobba för bögars och lesbiska situation inom sporten.

Från en annan Qx-artikel.
Det råder handbollsyra i Sverige och nu vill Stefan Högquist som är ordförande för handbollens elitklubbar i Stockholm arbeta för att alla ska känna sig välkommen i idrotten, oavsett sexuell läggning.

- Det är synd och faktiskt riktigt rubbat att idrottsrörelsen är så osäker på sin egen tuffa approach att man undviker frågorna kring sexuell läggning....

Jag känner och har pratat med homokillar och tjejer och tanken är att vi ska lyfta frågan och börja debatten på handbollskryssning i maj. Ett event för hela Svensk handboll. Vi har engagerat etnologen Jesper Fundberg som är lektor i idrottsvetenskap som ska berätta om sin avhandling ”Kom igen, gubbar”....

Han tror att Handbollen, på ett självklart sätt, kan gå i bräschen för andra idrotter att börja jobba mer aktivt med de här frågorna.

- Jag blev berörd när jag läste en artikel om idrottens ointresse och tveksamhet att delta i Pride och klubbar gav olika orsaker till varför de inte ville vara med. Man ska visst vara med, det handlar om att nå nya målgrupper när det gäller utövare och publik. Dessutom så är det en folkfest som numera är accepterad av straightvärlden och då är det viktigt att synas.
I Berlin i Tyskland har HBT-föreningen LSVD skrivit på ett samarbetsavtal med Berliner Fußball-Verbandes (Berlins Fotbollsförbund). Bl.a. ska de tillsammans arrangera work-shops och HBT-utbildningar för föreningsfunktionärer. LSVD i Berlin-Brandenburg driver även projektet Soccer Sound som riktar sig till ungdomar med målet att jobba emot diskriminering och homofientliga attityder inom sport och musik.

Visst går det åt rätt håll, om än långsamt inom sportsektorn som generellt är betydligt efter övriga samhället när det gäller HBT.


Uppdatering 1.

SvD har en intressant kulturartikel om Tea Party-rörelsen i USA.
Vidare talar de sällan om diverse moralfrågor som på sin tid var en central del av den nya högerns program. Men det ska inte tas till intäkt för att Tea Party-anhängarna skulle sakna åsikter om exempelvis kvinnans rätt till abort, dödsstraffet eller samkönade äktenskap. I samtliga dessa frågor intar de uttalade högerståndpunkter.
Jag håller med i sak om analysen. Det jag dock vänder mig emot, och här är verkligen inte artikelförfattaren ensam, är ofoget att kalla attityder till homosexuellas rättigheter för en "moralfråga". Få seriösa journalister skulle få för sig resonera så om invandrares rättigheter. Typ "Sverigedemokraterna har en annan moralattityd när det gäller invandrare än övriga riksdagspartier". Abort och dödsstraff är handlingar. Homosexuellas och invandrares rättigheter handlar om människors möjlighet att bli respekterade för vem de är.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar