måndag 31 januari 2011

Hårdare granskning av anonyma kommentarer.

Från och med nu kommer jag att granska anonyma kommentarer tuffare än andra.

Ett alternativ vore att börja moderera bloggkommentarer men då försvinner en del av spontaniteten i debatten. Ett annat alternativ vore att bara godkänna icke-anonyma kommentarer men då hade jag ibland kanske stängt ute folk som har vettiga orsaker att skriva något.

Därför har jag avgjort att följande gäller.

Kommentarer där det framgår vem människan är, antingen för att du skriver ditt fullständiga namn och-eller länkar till presentation alternativt blogg behandlas som tidigare. Men då ska identifikation vara möjlig.

Anonyma kommentarer kommer BARA att accepteras om de helt håller sig till sak, inte ägnar sig åt personangrepp mot någon, inte sprider negativa generaliseringar om minoriteter etc.

Jag vill förtydliga att försök till att jag inte kan bemöta argument nonchaleras från min sida. Jag kan väl bemöta de flesta argument från intoleranta och osakliga människor här vilket jag visat igen och igen. Men min tid är begränsad. Jag vill fokusera på att sprida info och argument, inte att debattera med konspirationsteoretiker, homofober och rasister.


Uppdatering 1.

Vill förtydliga att en betydande andel av de anonyma kommentarer jag accepterat tidigare direkt hade blivit raderade med den nya policyn.


Uppdatering 2.

Ett argument som är en del kanske framför är att det är mycket osakliga personangrepp på många andra bloggar. Mitt svar är: det är just det som är problemet. Det är inte någon naturlag att folk anonymt måste få kalla varandra det ena värre än det andra. Jag tar mitt ansvar och hoppas andra också gör det.

Jag har resonerat om att byta policy tidigare. Det som avgjorde att jag nu göra det är att en transsexuell människa kallar mig för att vara en del av "bögmaffian". Jag var givetvis mycket kritisk emot den typen av retorik och skrev något raljerande till svar. Men att jag bemötte någon som använder ordet bögmaffia och först inte konstaterade hur oförskämt det är att skriva något sådant i en blogg om HBT-rättigheter visar att vi nog är många som blivit lätt avtrubbade.

Om någon kommit fram till dig på stan och kallat dig för att vara en del av "judemaffian" om du försvarar en del av Israels politik eller "muslimmaffian" om du är emot förbud mot burka på offentlig plats hade du väl inte stått kvar och debatterat en halvtimme med vederbörande. Den som kallar dig för att vara en del av "bögmaffian" i en debatt på stan för att du argumenterar för en könsneutral äktenskapslag lär du inte betrakta som någon värd att ägna energi åt.

Samma sak gäller på internet. Eller bör gälla. Vi ska inte bli avtrubbade. Vi ska reagera.

2 kommentarer:

  1. Ett bra beslut. Så slipper man kanske de värsta gnällskrällena.

    SvaraRadera
  2. Genomtänkt, klokt och rättvist beslut.

    // André Sinclair

    SvaraRadera