torsdag 25 november 2010

Queer filmfestival startar i Malmö idag.

Ska man vara noga började det redan i måndags enligt queerfestivalens sida på Facebook. Då visade man en film på Babel och samma sak gjorde man på Arena 305 igår.

Men besöker man Panoras hemsida noterar man att det är idag som Malmö Queer Art & Film Festival på allvar startar. Panora, som visar "alternativ" kultur, finns på S:t Gertrudsgatan 4 nära Centralstationen i Malmö.

Från Panoras hemsida.
Välkommen till höstens queerfilmfestival laddad med spelfilmer, dokumentärer, kortfilmer, skolbio, diskussioner, utställning, fest och fantastiska människor. Vi vill sätta fokus på teman och länder som ofta hamnar i skuggan. Med nedslag i bl a queerhistoria, musik och motstånd på platser som USA, Argentina, Nya Zeeland, Indonesien och Israel/Palestina bjuder vi in alla människor att delta!
17.00. idag blir det vernissage för Squeer - dokumentation av ett genderbender projekt. Imorgon fredag "Stödkväll för Queertopiafestivalen". Den festivalen beskrivs så här
Fyra dagar i juli 2010 samlades över 700 personer i Norberg till en festival med musik, filmer, performance, seminarier och camping.
Annars blir det givetvis mycket fokus på film och "eftersnack". Den som jag själv tycker verkar intressantast är City of Borders från 2009.
Dokumentär om fem HBTQ-personer och deras liv i Jerusalem. Deras fristad är stadens enda gaybar, Shushan, där såväl israeler som palestinier kan mötas. Om acceptans och att överbrygga såväl fysiska som mentala barriärer....

Erica Li Lundqvist
är doktorand i islamologi vid Lunds Universitet. Hennes avhandlingsämne rör religionens inverkan på homosexuella muslimer, främst i Libanon.
Men också Word is out från 1978.
Dokumentären skapade stort rabalder när den släpptes och kom att bli en ikon för den växande HBTQ-rörelsen....

Jens Rydström, queerhistoriker och lektor i genusvetenskap vid Lunds universitet, berättar mer om det historiska sammanhang som filmen ingick i.
City of Borders visas på lördag och Word is out på söndag. Har ni sett någon av de här eller övriga filmer i programmet så får ni gärna skriva en kommentar vad ni tyckte om dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar