fredag 12 november 2010

Exfascist hyllar homorättigheter.

Marc Abrahamsson lämnar ordförandeskapet i Nationaldemokraterna, startar sedan ett nytt parti och lovar i ett tal på ett av dess möten att det är viktigt att ingen blir diskriminerad och att vita och svarta, kristna och muslimer, heterosexuella och homosexuella, män och kvinnor etc. har samma rättigheter.

Visst vore det extremt udda. Men just det har hänt i Italien i höst. Gianfranco Fini är talman i parlamentet i Italien och var fram till 2008 ordförande i det "reformerade fascistpartiet" Alleanza Nazionale (AN). Det året gick partiet ihop med FI, Berlusconis parti, till ett gemensamt högerparti, PdL.

Enligt Wikipedia har Fini gjort en del kommentarer som är tja... annorlunda än man kan förvänta sig av en vettig politiker. Partiet hette då MSI.
During his time as national secretary, he confirmed the MSI’s role as the inheritors of Benito Mussolini’s Fascist legacy with a number of famous polemical statements, including: "Dear comrades, MSI claims its right to refer to fascism" (1988), "We are fascists, the heirs of fascism, the fascism of the year 2000" (1991), "After almost half a century, the idea of fascism is alive" (1992), "There are phases where freedom is not among the key values" (1994), "Mussolini was the greatest Italian statesman of the twentieth century", "Fascism has a tradition of honesty, correctness and good government" (1994)
På 1990-talet sa han också att homosexuella är olämpliga som lärare.
If you ask me:"An openly homosexual teacher can work as a teacher? I say no. (...) I'll not do anything to discriminate you, but I'll also not do anything to put your type of relationship on the same level of the natural family.
Nu har Gini i ett tal på en partikonferens 6-7 november i år förklarat hur viktigt det är för honom att ingen i Italien blir diskriminerad. Du hittar talet på Youtube. Även om mina kunskaper i italienska är begränsade är det tydligt att han bl.a. säger att alla människor ska ha samma rättigheter oavsett om de är "vita eller svarta, kristna eller muslimer, män eller kvinnor, heterosexuella eller homosexuella, italienare eller utlänningar".

Italiens ledande HBT-förening Arcigay har på sin hemsida skrivit en positiv artikel och berömmer Fini för att det äntligen blivit ett parti till höger i Italien som är homovänligt. Som svensk kan man givetvis vara kritisk emot att föreningen oreserverat hyllar en människa som fram till för några år sedan spred budskap som var fascisthyllande (även om Fini sa att han menade att nationalistiska partier idag bör respektera den parlamentariska demokratin) , främlingsfientligt och homofientligt.

Man måste dock komma ihåg att den politiska situationen för HBT-personer i Italien varit extremt tuff. Högern i landet (som ofta haft egen majoritet i parlamentet) har varit i princip enigt homofientlig medan mitten och vänstern varit oense om man ska jobba för homosexuellas rättigheter. Till det har landets HBT-personer givetvis också problemet med homofobin från katolska kyrkan.

Hur framgångsrikt Finis nya parti FLI blir vet vi ännu inte. Och hittills har det bara handlat om några vackra ord från Fini om homosexuellas rättigheter. Om det blir konkreta förslag är en annan sak. Och visst är det besvärande att han varit med i ett halvfascistiskt parti.

Men trots det kanske landets HBT-rörelse har orsak att vara positiv för första gången på flera år. Dels därför att Berlusconi (som ännu är homofientlig) kanske måste avgå eftersom han fått Fini och hans kompisar emot sig. Även därför att det är något av ett genombrott att ett högerparti i Italien talar positivt om homorättigheter. Det kan göra att även fler politiker i mitten och till vänster blir tydligt HBT-vänliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar