måndag 8 november 2010

Kd accepterar homohat i Uganda?

Svenska Dagbladet skriver idag om den allvarliga förföljelsen av homosexuella och bisexuella i Uganda. Situationen påminner delvis om hur det var för judar i det nazistiska Tyskland på 1930-talet. Media sprider hatpropaganda mot en minoritet och folk blir trakasserade. Ännu har det inte startats statliga avrättningar av bögar och lesbiska, som i Iran, men politikerna i Uganda debatterar ett förslag som skulle göra det möjligt.

De flesta människor i Sverige vet nog att situationen för homosexuella och bisexuella är svår i många länder. Men att det ofta blir förbättringar, att utvecklingen går åt rätt håll om än långsamt ibland. Och visst är det så generellt. Men faktum är att det på många ställen kan bli en försämring av situationen för HBT-personer de närmaste åren.

Det handlar om Uganda som artikeln i Svenska Dagbladet berättar om.

Förra året kom dessutom ett lagförslag om dödsstraff för vissa homosexuella handlingar. Det ligger just nu på is, eftersom ­internationella biståndsgivare, däribland Sverige, hotade med indraget bistånd om förslaget förverkligades. Enligt Giles Muhame är uppmaningen om att hänga homosexuella inte en uppmaning till våld.

– Vi säger inte till folk att själva hänga dem, så gör vi inte i Uganda. Vi vill att staten hänger dem.

Han bläddrar i den nytryckta tidningen, del två i Rolling Stones serie av undersökande journalistik. Den här gången har reportrarna loggat in på en gay-site på nätet, letat reda på män från Kampala och publicerat deras privata bilder tillsammans med namn och detaljer om dem....

– Homofobin har alltid funnits i Uganda, men det blev värre förra året. Då kom ett par evangelister från USA och hade möten med pastorerna här. Efter det bildades tre anti-gaygrupper som reste över hela landet och samlade ­underskrifter till lagförslaget och spred lögner – de påstod till och med att bögar äter bajs. Människor blev väldigt fientligt inställda efter det, säger han.

För några dagar sedan skrev Tor Billgren på sin blogg Antigayretorik om Kongo-Kinshasa. Tidningen Afrol News hade 29 oktober i år en artikel om ett lagförslag om att förbjuda samkönade relationer.
The Kinshasa parliament is in the process of discussing legislation that will prohibit homosexuality, or "unnatural sexual practices." But the debate climate in Congo is much calmer than in neighbouring Uganda.
Dessbättre är det tydligen inte samma hatpropaganda i Kongo-Kinshasas media som i Uganda. Men det är illa nog att det på allvar förs en politisk debatt om att allvarligt inskränka mänskliga rättigheter för bögar och lesbiska i landet. Kongo-Kinshasa är på fjärde plats i Afrika när det gäller folkmängd, det bor där ca 63 miljoner människor.

Även i Litauen är det risk för en försämring av den juridiska situationen för bögar och lesbiska berättar ILGA-Europes (motsvarigheten till RFSL på Europanivå) nyhetsbrev för oktober.

The two legislative amendments that descriminate against homosexuals that are up for consideration include:

A new Article 310(1) in the Penal Code entitled “Promotion of homosexual relations in public places,” which states that “a person promoting homosexual relations in public places is committing a criminal offense which is punishable with community work or a fine or imprisonment.” The offence can also be committed by legal persons.

A new Article 214(30) in the Administrative Code, entitled “Promotion of homosexual relations or financing of promotion in public places,” which states that “the promotion of homosexual relations or financing of the promotion in public places is to be punished by a fine from one thousand to five thousand litas.”

If these amendments are ultimately adopted, the Lithuanian government will have the authority to prosecute on an extremely wide variety of actions and activities. These actions include, but are not limited to, campaigning on human rights issues relating to sexual orientation and gender identity, providing sexual health information to LGBT people or the organization of gay film festivals, and organizing and/or attending Pride events.

I USA har de homofientliga Republikanernas seger i valet förra veckan gjort att det är risk för försämringar för bögar och lesbiska i några delstater. Främst i New Hampshire där nuvarande könsneutrala äktenskapslag kan bli avskaffad. Från 365gay.
Among the more dismal losses in Tuesday’s result came in New Hampshire, where Republicans won a veto-proof majority in both the state House and Senate.

That means that while Democratic Governor John Lynch retained his seat –and the position to veto any of the legislature’s pending bills to repeal the state’s marriage equality law—there are enough votes now in both chambers to overturn that veto.
Hur hamnar då Kristdemokraterna i det här? Varför skrev jag, något provokativt, frågan om partiet accepterar homohatet i Uganda? Svaret är givetvis att de inte accepterar förföljelsen i sig. Men att ett svenskt riksdagsparti fördömer förföljelse räcker inte. Sveriges regering har ett ansvar att både själv och i EU och FN driva arbetet emot diskriminering av HBT-personer.

Sex av riksdagens åtta partier är nu ense om att Sverige bör jobba för en HBT-konvention i FN. En lämplig strategi kan vara att först få EU positivt till en sådan konvention och att unionen senare kan driva det i FN.

Det är bara två riksdagspartier som ännu tvekar om Sverige ska ha som mål att FN senare säger ja till en HBT-konvention, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Att sd tvekar är kanske inte oväntat, deras engagemang för mänskliga rättigheter internationellt är nog begränsat för att uttrycka det diplomatiskt.

Men nu bör Kristdemokraterna bekänna färg. Inte nog med att situationen för HBT-personer är hemsk i många länder. Och att utvecklingen ibland går långsamt. I vissa länder går det åt fel håll också.

Det är dags att även Kristdemokraterna säger ja till att Sverige ska jobba för en HBT-konvention i FN.


Uppdatering 1.

SvD (moderat) skriver idag på ledarplats om Kristdemokraternas och dess ordförande Göran Hägglund. De kommenterar att Hägglund talat om "politikens gränser" men att han själv konstaterat att partiets egen politik inte ”hängt med i förhållande till vår idéutveckling".

Det kan man lugnt säga när det gäller politiken för bögar, lesbiska, bisexuella och transpersoner. Det klingar något falskt när Hägglund å ena sidan talar om en elit som vill detaljstyra människor och samtidigt är kd, tillsammans med sd, ensamt riksdagsparti att ännu inte vara för en könsneutral äktenskapslag, att avskaffa tvångssteriliseringar och tvångsskilsmässor av transsexuella och att Sverige ska jobba för en HBT-konvention i FN. Reformer som syftar just till att skydda individers rättigheter mot förmyndarpolitiker som vill detaljreglera.

Försök vara konsekvent Hägglund!

Dagen skriver om att den förste öppet homosexuelle biskopen inom Episkopalkyrkan i USA, Gene Robinson, planerar att lämna sitt jobb i förtid.
Gene Robinson, den första öppet homosexuella biskopen i den amerikanska Episkopalkyrkan, går i pension i förtid om tre år efter att ha tröttnat på ständiga dödshot.

"Dödshoten, och den världsomspännande strid som blev följden av att ni valde mig till biskop, har inneburit en konstant spänning, inte bara för mig, utan för min älskade man Mark", skriver han på stiftets hemsida.

Robinson ledde den bön som inledde festen när Barack Obama svors in som president.
Det är givetvis fruktansvärt att Gene Robinsson ska få ständiga dödshot för att han visat mod och berättat om sin kärlek till en annan man. För övrigt gifte sig Robinsson och Mark Andrew 2008 i New Hampshire där de bor. Alltså den delstat där Republikanerna nu kanske avskaffar den könsneutrala äktenskapslagen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar