söndag 28 november 2010

"Det är bögarnas fel" och Stanley Sjöberg

Grotesco är ett nytt komediprogram som visas på SVT. En av de roligaste delarna är när man i ett fejkat debattprogram kallat Tänkvärt bjudit in en pastor för att berätta vad som är orsaken till problemen i samhället.

Hans analys är enkel. "Det är bögarnas fel". Och det sjunger han och andra i publiken fram till en catchy melodi. En imam och en rabbin dansar med varann och en nunna har glasögon som hade fått f.d. statsminister Göran Persson att bli grön av avund om han varit där.

Pastorn och kvinnan bredvid honom har möjligen hämtat inspiration från Tuve Skånberg och Annelie Enochson, båda riksdagsledamöter från Kristdemokraterna, när de skulle göra sina rollfigurer.

Egentligen är det omöjligt att beskriva. Kolla själv på Youtube.

Bland alla galna saker som sägs är det kanske en sanning. Att "schlagerfestivalen aldrig tar slut" det är nog "bögarnas fel". :-)

När Stanley Sjöberg, välkänd och ökänd kristen pastor, på Youtube ska berätta om hur han resonerar om homosexuella relationer skulle man kanske gissa att även det är en parodi. Men det är det tyvärr inte.

En annan pastor, Åke Green, kallade för några år sedan "homosexualitet en cancersvulst". Det var många som, med rätta, blev upprörda. Åke Green är en riktig obehaglig människa. Men trots att Stanley Sjöberg sprider både lögner och förvirrade resonemang har jag svårt att bli upprörd på honom. Istället tycker jag främst synd om honom.

Jag menar att det blir så tydligt att han verkligen i vissa delar försöker vara "resonerande" och "vara vänlig mot homosexuella" för att sedan vara totalt förvirrad och sprida absurda saker. Han fattar tydligen inte själv hur inkonsekvent han är. Stanley Sjöberg blir en bild av någon som har förlorat men inte själv insett det.

Flera av de saker han säger är i sak fel. Bl.a. att Svenska kyrkan är "unik" när den respekterar homosexuella relationer. Komiskt nog garderar han sig några sekunder senare med att säga att det är några andra mindre samfund som också har den policyn. Faktum är att internationellt har nästan alla lutherska samfund (den teologi som Svenska kyrkan har) idag antingen accepterat samkönade relationer eller har en debatt om en sådan acceptans. I Sverige är även Missionskyrkan, ett av de största frikyrkosamfunden, för att församlingar ska få viga samkönade par.

Sedan framför Stanley Sjöberg teorin att "homosexualitet är en kollektiv skuld" (sic!), orsakad av "propaganda" i filmer, TV etc. Däremot förklarar han inte hur folk i århundraden blivit förföljda för att de haft homorelationer, trots att det bl.a. på 1600-talet visades ganska få filmer och TV-program som kan ha inspirerat människor till att bli homosexuella.

En annan orsak till homosexualitet är att "homorörelsen haft lobbyverksamhet inne i riksdagen" och "tvingat fram nya lagar". Vilken idiotförklaring av riksdagsledamöterna. Ungefär som att de helt saknar förmåga att avgöra vilka lagförändringar som är bra eller inte. När bögar och lesbiska besökt ledamöterna har de tydligen bundit fast politikerna och inte släppt dem förrän de lovat att säga ja till en partnerskapslag etc.

Den tredje "orsaken" är om möjligt ännu mer bisarr. Han menar att en del är homosexuella därför att de är "drabbade av genetiska skador" p.g.a. "miljön, gifter". Det är kanske därför vissa konservativt kristna är miljöengagerade. :-)

"Det är forskning som bekräftar att om en mor som väntar barn blir föremål för droger, alkohol men kanske också nödvändig medicinering då kan det ske en rubbning i själva tillblivelsen, att någon föds med en motsägelsefull inre känsla, att vara kvinna eller man".

Det är helt sanslöst. För det första blandar Stanley Sjöberg ihop sexuell läggning med könsidentitet. För det andra är det inget fel att vara transperson, problemet är att de inte blir respekterade av en del andra människor. För det tredje är det givetvis inte någon sådan forskning. Men han försöker desperat få sina egna förvirrade teorier accepterade.

Sist i videon säger Stanlay Sjöberg att han hoppas att det blir tydligt att han har en vilja att vara ödmjuk. :-)

Det här är så absurt att det alltså även det skulle kunna vara en parodi. Men är det inte. Annars gillar jag bäst "Det är bögarnas fel". Kanske för att det där är en mer catchy melodi och bättre koreografi.


Uppdatering 1.

Moderata ungdomsförbundet har fått en ny ordförande vid dess kongress i helgen, Erik Bengtzobe. Vad han har för åsikter när det gäller HBT-rättigheter vet jag inte men det är idag närmast enighet inom Muf om att vara för lika juridiska rättigheter för bögar, lesbiska och transpersoner. Mer kontroversiellt är lagar mot diskriminering där förbundet helt vill avskaffa varje omnämnande av "grupper" t.ex. kön, sexuell läggning, etnicitet etc.

Även om jag inte håller med dem, jag menar att det har ett värde i sig att i den typen av lagar lyfta fram de vanligaste orsakerna till diskriminering för att tydligt bekämpa problemet, är det en legitim åsikt givetvis. Det avgörande blir då vilken policy muf ska ha när "grupper" är omnämnda i lagarna. De senaste åren, när Niklas Wykman varit ordförande, har Muf haft en dogmatisk policy där man sagt nej till att t.ex. transpersoner ska få skydd mot hets och diskriminering när den typen av lagar är kvar.

Förhoppningsvis blir det en mer pragmatisk policy när föreningen nu får en ny ordförande. Som kuriosa kan jag berätta att i Muf är det ordföranden som i princip avgör många åsikter som föreningen ska ha, efter hur han tolkar de principer som finns i program. Sedan kan givetvis föreningens förbundsstyrelse eller kongress ändra det efteråt.

Idag hålls det parlamentsval i Moldavien. De som tävlar om makten är å ena sidan kommunistiska PCRM som utrikespolitiskt söker sig emot Ryssland. Å andra sidan tre borgerliga och ett socialdemokratiskt parti som allihop vill närma sig Västeuropa och EU. Kommunistpartiet var regeringsparti fram till 2009 då "västvänliga" partier bildade regering.

Moldavien är ett av få länder i Europa som ännu inte tillåter gayparader trots att en domstol i landet för några år sedan tydliggjorde att ett förbud mot sådana demonstrationer inte är förenligt med landets konstitution. Medan de flesta (reformerade) kommunistpartier i Europa har blivit HBT-vänliga är ännu den typen av partier i Ryssland, Ukraina, Moldavien och Grekland tydligt homofientliga, ofta värre än borgerliga och socialdemokratiska partier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar