måndag 9 augusti 2010

Kd vill förbjuda Pingströrelsen?

Vilket ramaskri det blivit om RFSL eller något riksdagsparti hade velat förbjuda homofientliga föreningar. Många hade, med rätta, haft invändningar. Yttrandefriheten är viktig och gäller även för individer och föreningar som inte respekterar allas lika värde.

Alla muslimska, de flesta kristna och en del judiska samfund är homofientliga d.v.s. menar att när två människor av samma kön älskar varann och har sex med varann är det en "synd". Högerextrema partier som Nationaldemokraterna och Svenskarnas parti är också homohatande föreningar. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har tidigare varit tydligt homofientliga men har de senaste åren dämpat sin retorik något.

Rubriken till den här bloggposten är givetvis provocerande för att visa vilket resultat åsiktsförbud kan få. Nej, kd vill inte förbjuda Pingströrelsen som många av partiets politiker har nära kontakter med för övrigt. När pastor Åke Green lämnade sina vidriga kommentarer om att homosexualitet är en cancersvulst i samhället och blev åtalad (och senare friad) för det protesterade många kd-politiker, även Göran Hägglund. Av någon orsak har de dock aldrig haft några problem med att folk som sagt motsvarande saker om judar eller svarta blivit åtalade och dömda för hets.

Inte nog med att kd accepterar att folk som ägnar sig åt hets mot invandrare ska bli åtalade. Som ensamt riksdagsparti vill de sanslöst nog förbjuda rasistiska föreningar.

Kristdemokraterna skriver i sitt Valmanifest som de presenterat idag bl.a. följande, punkt 43.
Deltagande i och stöd till rasistiska, kriminella och terroriststämplade organisationer ska vara olagligt.
Att förbjuda deltagande och stöd till "kriminella och terroriststämplade organisationer" kan vara svårt nog juridiskt. Det visar erfarenheter både från Sverige och andra länder. Det blir då en avvägning mellan dels det viktiga arbetet med att bekämpa kriminalitet och terrorism och varje individs och förenings rätt till rättssäkerhet.

Direkt olämpligt är det att förbjuda rasistiska föreningar. Lika olämpligt som det vore att förbjuda Pingströrelsen med argumentet att de är homofientliga. Dels av yttrandefrihetsskäl, det är inte någon överhet som ska godkänna vilka politiska partier och föreningar som ska vara tillåtna i ett fritt land. Men det är också problematiskt eftersom det i praktiken blir omöjligt att objektivt avgöra vilka föreningar som är rasistiska.

Antingen vill kd ha en bred definition av rasism och förbjuda Nationaldemokraterna och kanske även Sverigedemokraterna. Eller så vill partiet ha en smal definition och syftar främst på Svenskarnas parti och andra nazistiska föreningar men då ger kd å andra sidan partier som sd och nd legitimitet genom att de av domstolar får "bevis" för att de inte är rasistiska eftersom de förblir tillåtna. Båda alternativen är principiellt fel.

Annars kan man notera att Kristdemokraterna inte skrivit något om HBT-rättigheter i Valmanifestet, varken positivt eller negativt. Det hade givetvis förbättrat deras trovärdighet att försöka vara ett parti som är för människors lika värde om de explicit sagt att HBT-fientlighet är ett problem. Däremot kritiserar de, med rätta, främlingsfientlighet i Valmanifestet.

Å andra sidan kunde det varit värre. Kd (och sd) vill diskriminera samkönade par, avskaffa möjligheten till adoptioner (förutom närståendeadoptioner) och avskaffa möjligheten till inseminationer för lesbiska kvinnor vid kliniker. Många kd-politiker (och sd-politiker) tycker inte att samkönade par är värda att ingå borgerliga äktenskap. Det var den främsta orsaken till att kd sa nej när riksdagen 2009 införde en könsneutral äktenskapslag.

Inget av det här är dock med i Valmanifestet vilket tyder på att kd inte prioriterar att försöka försämra några HBT-rättigheter de närmaste åren.

Men hyckleriet blir alltså tydligt när samma parti som försvarar yttrandefriheten för kristna homohatande pastorer är för att förbjuda föreningar som har en annan typ av intolerans, rasism. Både rasistiska och HBT-fientliga partier och föreningar bör vara tillåtna. I ett fritt samhälle bekämpar man intolerans med argument och kunskap, inte med förbud och att kasta folk i fängelse. De vet de flesta av oss som tillhör "verklighetens folk".

Artiklar om kd:s Valmanifest.

DN SvD Expressen Dagen

Charlie Weimers, ordförande i kdu, vill förbjuda AFA. Jag tycker själv AFA är en vidrig vänsterextrem förening. Men återigen, det är problematiskt att i ett fritt samhälle förbjuda föreningar. Det måste vara individer som blir åtalade och dömda och så fungerar det redan idag även för AFA-folk.


Uppdatering 1.

Expressens ledarsida (liberal) skriver idag en bra kommentar om kd:s absurda förslag att förbjuda "rasistiska, kriminella och terroriststämplade föreningar".
Det är en sak att inte vilja göda AFA, Nationaldemokraterna och andra extremister med skattemedel och presstöd. En annan att bedriva åsiktsförföljelse genom att förbjuda människor att organisera sig fritt. Unkna åsikter och organisationer bekämpas bäst i en öppen debatt.

Göran Hägglunds försök att framställa sitt parti som frihetsälskande ter sig alltjämt verklighetsfrånvänt.
Dagen har en artikel om att kristdemokratiska partier är i opinionsmässig kris inte bara i Sverige utan även i Norge och Danmark.
Partnerskap, homoadoptioner, samkönade äktenskap och vigslar av homosexuella i kyrkan. Det är några av de saker som visar de moralliberala vindar som blåser. I den politiska förändring vi har sett de senaste åren har Kristdemokraterna seglat i motvind, säger Henrik Oscarsson, som inte utesluter att systerpartierna i grannländerna befinner sig i liknande situationer.

- Dessa typer av vindar kan blåsa över hela kontinenter. Det är därför en möjlig förklaring till att även Kristdemokraterna i Norge och Danmark har backat som de gjort.

Kristdemokraterna "är säkert" medvetna om att deras väljartrupp minskar, enligt Henrik Oscarsson, och att de behöver hitta nya målgrupper. Men balansgången är svår.

- Som parti kan man inte stirra sig blind på opinionssiffror utan måste också vara trogen sina grundläggande idéer och ideal för att behålla sina kärnväljare. Man kan inte anpassa sig för mycket till opinionssiffror.


8 kommentarer:

 1. Vad har detta med handikappade att göra? Givetvis. Ingenting.

  Att du sen inte heller skäms över att ljuga om vad Åke Green sagt är inte heller något att förundras över. Det är ynkligt att det fortfarande förekommer förtal om honom.

  "Sexuella abnormiteter är en djup cansersvulst på hela samhällskroppen. Herren vet att sexuellt förvridna människor kommer att våldta djuren. Inte heller djuren går fria från människans sexuella behov och branden som är tänd i en människa. Utan t.o.m. detta kan man ägna sig åt. Om det har jag hört människor berätta för mig själv när jag satt och lyssnade och var jourhavande medmänniska under många år.", sa han. Vad du klassar som abnormiteter får du stå för.

  SvaraRadera
 2. Tony

  1. Artiklarna i tidningarna handlar om kd:s valmanifest. Jag granskar delar av valmanifestet i den här bloggposten.

  2. Det är du som skulle skämmas och beter dig ynkligt som försöker bagatellisera Åke Greens vidriga kommentarer.

  Du publicerar ju själv meningen där Green kallar sexuella abnormiteter som en cancersvulst. Det efter att han tidigare i sin predikan kritiserat folk som har sex med människor av samma kön. Att låtsas som att han inte syftar på bl.a. homorelationer blir bara fånigt. Green erkände ju själv att syftet med predikan var att pröva hetslagens tillämpning. Och hetslagen skyddar bl.a. homosexulla och bisexuella.

  Om Green haft som syfte att pröva om han får lov att kritisera folk som har sex med djur (utan någon koppling till sexualiteten homo, bi eller hetero) vore det ju synnerligen udda eftersom folk som har sex med djur inte har skydd av lagen om hets mot folkgrupp.

  Nix, snyggt försök Tony men det där fungerade inte.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. 1. Så då hade inte inlägget något med handikappade att göra. Din länkning är således irrelevant i den frågan.

  2. Jag tycker att sexuella abnormiteter är vidriga. Det är inte att bagatellisera något.

  Har inte sagt att homosexuella inte ingår i Greens uttryck av sexuella abnormiteter. Så det var nog mer fånigt att du tilldelade mig en åsikt. Jag påpekar på det ynkliga att du enbart menar att han skulle ha menat homosexuella, i ditt inlägg, och tilldelar han citat som han aldrig sagt.

  Du visar ju att det går bra att kritisera sexuella böjelser bara det inte är homosexualitet. Du förringar de andras sexualitet och värde som människor. Greens predikan och ditt falska citat visar just på detta dubbelmoraliska dilemma som du och många andra står för.

  SvaraRadera
 4. Tony

  1. Nej, jag har redan förklarat att artiklarna handlar om kd:s Valmanifest. Men du tycks ha svårt att läsa innantill. Och om det nu vore irrelevant (vilket det inte är) är det ju en gåta att du håller på att tjafsa här om Green. Är det funktionshindrades rättigheter du vill diskutera har ju flera andra bloggare diskutera den delen av kd:s Valmanifest.

  2. Men du på allvar att Åke Green INTE tycker att homosexualitet ingår i det han kallar "sexuella abnormiteter"? Han kanske t.o.m. tycker homosexualitet är normalt? Konstigt dock att han aldrig resonerat så i någon tidning eller i TV när han fått möjlighet att kommentera sin vidriga homohets.

  3. Du fattar inte skillnaden mellan att ha sex med någon annan vuxen (av samma eller motsatt kön) å ena sidan, att ha sex med barn eller djur som inte kan ge sitt godkännande å andra sidan? Du tycker på allvar att om man ska respektera homosexuella relationer måste man också respektera att vuxna har sex med barn och djur? Har du den attityden hoppas jag du aldrig lämnas ensam med ett barn eller ett djur.

  4. Det som är fånigt är att du inte själv har förmåga att konstatera att det faktum att Green kallade även folk som har sex med djur för en cancersvulst saknar betydelse när man ska granska att han kallar homosexualitet en cancersvulst.

  Låt oss byta ut ordet homosexuella till judar.

  Om Green först kritiserat judar för att ha sex med varann och sedan kallat både sexuella relationer mellan judar, pedofilrelationer och sex med djur för sexuella abnormiteter som är en cancersvulst så hade det faktum att han nämnt även pedofiler och sex med djur inte minskat det vidriga i att han kallat sex mellan judar för cancersvulst.

  Men det kvittar tydligen hur pedagogisk jag är du. Du har svårt att läsa innantill.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Även solen har fläckar. Kan hålla med om att formuleringarna i punkt 43 är olyckliga i ett, vad jag uppfattat hittills, för övrigt mycket bra valmanifest.

  SvaraRadera
 6. Är det inte lite tröttsamt att hävda att alla som inte viker sig totalt för homolobbyn är homohatiska? Måste man hata homosexuella för att vara motståndare till homoadoptioner? Hatar man barn om man anser att de inte ska få köra bil?

  SvaraRadera
 7. Jonas

  Nej, jag har aldrig hävdat att alla som är emot homoadoptioner är homohatare. Många av dem är det inte men inte alla.

  Däremot så är det mycket okunskap. Barn i samkönade familjer mår lika bra som andra barn visar alla rapporter. Använd sökfunktionen till den här bloggen för att hitta dem.

  Din jämförelse med barn som inte ska få köra blir något udda. Menar du att man ska behandlar minoritetsgrupper som HBT-personer, invandrare, judar, svart etc som barn? Eller vad var din poäng?

  Bengt

  SvaraRadera
 8. Ser att du länkar till en högerextrem site som även nazistiska Svenskarnas parti länkar till på sin hemsida Jonas. Där försvann din trovärdighet i den här debatten. Redan ditt resonemang om "homolobbyn" var en indikation på att du verkligen är homofob.

  Bengt

  SvaraRadera