måndag 16 augusti 2010

Mp ensamt om att ha HBT-tema på valaffisch.

Som sista riksdagsparti presenterade idag Centerpartiet sina valaffischer. Ingen av dem har något budskap med HBT-tema. Det har inte heller någon affisch från Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna eller Vänsterpartiet. Därmed blir Miljöpartiet ensamt bland riksdagspartierna i årets valrörelse att ha HBT-tema på en valaffisch. Likadan var situationen 2006 då Miljöpartiet som första riksdagsparti hade ett sådant tema.

Kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund har idag som förste partiledare blivit intervjuad i P1 i SR. Tidigare har mycket av motsvarande utfrågningar av kristdemokratiska partiledare handlat om kd:s attityder till homosexuellas rättigheter. Men i intervjun idag blev det en ganska marginell del. Kanske ett tecken på att de flesta av de mest kontroversiella reformerna nu är införda i Sverige och att kd dämpat sin retorik emot lika rättigheter för samkönade och olikkönade par de senaste åren.

Hägglund fick dock ett antal frågor om "dilemman", alltså vad han skulle välja av två saker. Ett sådant "dilemma" var om han "lättast står ut med homoäktenskap eller fastighetsskatt". Han svarade till sist "jag kan leva med båda". Hans kommentar till en könsneutral äktenskapslag blev "när det gäller homoäktenskap hade jag gärna sett en könsneutral giftermålsbalk som jag tror hade kunnat lösa den här frågan". Det är samma typ av semantiska absurditeter eftersom kd inte tycker att samkönade par är värda att ingå borgerliga äktenskap.

Det som är intressant är annars att han inte sa "jag och kd vill försöka få stöd för en könsneutral giftermålsbalk" utan att han formulerade sig som om frågan är politiskt avgjord för de närmaste åren. Vilket den i praktiken också är men man kan konstatera att även Hägglund nu tydligen erkänner det.

En fråga Hägglund fick i en senare del av intervjun var om "transsexuella som bytt kön ska få skaffa barn". Han svarade "först måste vi få en fungerande lagstiftning". När han återigen fick frågan "ska de få skaffa barn" svarade han "det där får vi återkomma till, det sker en beredning av ärendet". Tyvärr lämnar alltså Hägglund och kd ännu samma icke-besked till transsexuella trots att en könstillhörighetsutredning lämnade sitt förslag redan våren 2007 och att Socialstyrelsen publicerat ett eget förslag 30 juni i år.

Artiklar om intervjun med Göran Hägglund i P1.

DN SvD Sds Exp Dagen


Uppdatering 1.

Dagens Nyheter har idag ett intressant reportage om två bögar i Italien som blivit ett par och bor tillsammans i Rom. De berättar om hur de möttes och om sin vardag. Men också om den politiska situationen i Italien för bögar och lesbiska.
Våldet mot homosexuella har ökat markant. Det har säkert att göra med att det inte finns en lagstiftning som förbjuder att hetsa och diskriminera homosexuella.

Högerextremister känner sig legitimerade att agera utifrån katolska kyrkans fördömanden och att Rom i dag har en tidigare nyfascist, Gianni Alemanno, som borgmästare. Denne har dock kraftigt fördömt det våld och de attacker som homosexuella har utsatts för. Tomma ord, fnyser Federico.

– En sådan form av solidaritet måste också leda till en lag som förbjuder och straffar den som kommer med rasistiska utspel och uppvigling mot homosexuella.

Men en sådan lag kommer inte, tror varken Federico eller Emiliano. Det skulle vara ett första steg på vägen till erkännande för Italiens homosexuella. Att utmana kyrkan och Vatikanen på detta sätt vill inget politiskt parti gå i bräschen för.
Även brittiska HBT-siten Pinknews hade för några dagar sedan en artikel om problemet med våld mot homosexuella i Italien.
In Italy over the past month, a series of incidents in which gay people have been physically and verbally attacked has led to the country's press referring to a "summer of homophobia".
Problemet för HBT-personer i Italien är att de inte har något som helst stöd från högerregeringen i landet. Tvärtom argumenterar den emot och blockerar varje möjlig förbättring juridiskt. När Irlands partnerskapslag träder i kraft om några månader blir Italien det enda landet i Västeuropa som inte har något juridiskt erkännande (äktenskap, partnerskap etc.) av samkönade par. Och det är ett av få länder i Västeuropa vars hetslag inte skyddar homosexuella och bisexuella. Att mitten-vänster-oppositionen ofta är oenig när det gäller reformer för bögar och lesbiska gör inte situationen bättre. Av någon orsak vågar inte heller många oppositionspolitiker på allvar utmana den homofientlige påven och katolska kyrkan trots att opinionsmätningar visar att de flesta i Italien är hyfsat homovänliga.

3 kommentarer:

 1. Italien har definitivt inte Europas mest förtroendeingivande politiker...

  SvaraRadera
 2. Fredrik

  Haha sant och där var du mycket diplomatisk i din kritik.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. För första gången någonsin önskar jag att jag kunde rösta. Då skulle jag rösta på Miljö partiet.
  Jag är själv bisexuell och har en flickvän. Men tyvär så får jag ju inte rösta.

  SvaraRadera