måndag 30 augusti 2010

Homofobi från invandrare måste fördömas lika tydligt som annan homofobi.

Några nyheter med koppling till HBT-rättigheter.

RFSL har gjort nytt material som främst riktar sig till asylsökande och invandrare. Från föreningens hemsida.
Det är riktat till hbt-personer som är asylsökande eller nyanlända. Broschyren heter Du har rätt att vara du och innehåller viktigt information om möjligheter och rättigheter, om frågor som berör hälsa, våld, sexualitet men också tips om instanser att vända sig till för att söka stöd.
Materialet finns på följande 10 språk, Arabiska, Dari, Engelska, Franska, Persiska, Ryska, Somaliska, Sorani, Spanska och Svenska.

Det är bra att RFSL gjort sådant här material. Förhoppningsvis blir Migrationsverket och Migrationsdomstolarna också bättre på att med kunskap avgöra vilka asylsökande som har rätt att få stanna i Sverige. Att avvisa folk med motiveringen att de kan klara sig om de döljer sin homosexualitet är oförenligt med riksdagens intentioner med nuvarande lagar och det måste de som prövar asylärenden konsekvent respektera.

Fredrick Federley, öppet homosexuell och riksdagsledamot för Centerpartiet, skriver i Expressen och kritiserar Sverigedemokraternas försök att få fler sympatisörer i HBT-gruppen.

Från debattartikeln.
Under ett av mina besök under våren till partybåten Patricia sprang jag på delar av Sverigedemokraterna som var på plats under HBT-kvällen. Det var de första signalerna jag fick om att de har siktat in sig på HBT-samhället och aktivt söker rekryterare röster bland oss bögar, flator och transpersoner....

Sanningen är ju den att bögknackning är en gammal svensk paradgren som med framgång har använts av framförallt Sverigedemokraternas anfäder. Skinnskallarna som slog in våra huvuden på 1980-talet, som jagade oss i parkerna och lät oss leva i skräck under hela 1900-talet är de som lagt grunden för dagens SD. Det är därför Sverigedemokraternas nymodiga HBT-vänlighet klingar så illa.
Federley har en given poäng. Sverigedemokraterna är inte något HBT-vänligt parti. De använder HBT-rättigheter främst som ännu en metod att kritisera invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet. Det här blir extra tydligt av att partiet i sak inte är för några som helst nya HBT-reformer, tvärtom vill de avskaffa två reformer som riksdagen redan sagt ja till, homoadoptioner (förutom närståendeadoptioner) och inseminationer för lesbiska kvinnor vid kliniker.

Samtidigt vore det ohederligt att ensidigt avfärda den oro som många känner och som gör att sd fått en del sympatisörer även inom HBT-gruppen. (jag menar inte att Federley gör det). Givetvis är HBT-fientlighet inte något som är importerat till Sverige. Tvärtom har bögar och lesbiska blivit förföljda fram till för några decennier sedan. Och ännu i början av 1990-talet var homofobi vanligt.

Men sedan har attityderna generellt blivit betydligt mer liberala även om det givetvis ännu existerar problem. Konstrasten blir tydlig mot en del invandrargrupper från länder där homosexualitet är tabu. Ofta är det grupper från muslimska länder men ibland även från kristna länder. Att inte låtsas om det problemet gagnar ingen. Det betyder inte alla invandrare tycker likadant, bland dem som bland etniska svenskar existerar det olika värderingar. En del invandrare är ju för övrigt själva HBT-personer.

Men det får aldrig bli acceptabelt att i någon felriktad iver att vara politiskt korrekt och "invandrarvänlig" att vara tyst inför homofobi från folk med invandrarursprung. Deras homofobi ska fördömas lika tydligt som homofobi från etniska svenskar. Och att den här typen av problem ofta är värre i vissa förorter än bland områden där de flesta invånarna är etniska svenskar är väl inte något som ska döljas. Jag har själv varit i områden som Rosengård i Malmö så jag vet hur ofta det är tabu där att tala om HBT-rättigheter.

Nej till kulturrelativism. Mänskliga rättigheter gäller för alla.

Qx skriver om Federleys debattartikel och även om att Moderaterna öppnat en "regnbågsvalstuga" vid Medborgarplatsen i Stockholm. Några representanter för Öppna moderater, bland dem landstingsrådet Christer G Wennerholm, har också en debattartikel på qx.se.

Som väntat fokuserar de på det positiva som den borgerliga regeringen fixat inom HBT-politiken medan motsvarande debattartiklar från röd-gröna HBT-politiker kritiserar det som Alliansen inte levererat de senaste fyra åren. Indirekt erkänner dock Wennerholm och hans kompisar att att det är ett problem att regeringen inte lämnat något förslag till en ny könstillhörighetslag. Och där förtjänar Moderaterna en del av kritiken.

Det är också något otydligt vad de menar med följande.
Kampen mot hatbrott har stärkts med flera skärpningar.
Faktum är att justitieminister Beatrice Ask (m) varit i princip helt frånvarande i den offentliga debatten om hatbrott. Sedan har hon besökt bl.a. Stockholm Pride och diskuterat problemet. Det är bra men inte tillräckligt. Och efter att Kristdemokraterna förra året sa ja till att transpersoner ska få explicit skydd av straffskärpningslagen vid hatbrott är Moderaterna nu ensamt parti att ännu inte vara för den reformen.

Nog har Öppna Moderater rätt i att mer behöver göras. De kan med fördel då vända sig till sitt eget parti när det gäller vissa reformer. Kristdemokraterna ska ha kritik för att de ibland blockerat nya HBT-reformer. Men ofta har de inte varit ensamma utan även m har tvekat.


Uppdatering 1.

Jag vill förtydliga att Fredrick Federley har rätt när han kopplar ihop Sverigedemokraterna när det var ett nytt parti med hatbrott.

De första åren från att partiet startade 1988 fram till ca 1995 utgjordes sd av två grupper om man ska förenkla saken, dels folk i "vanliga kläder", de som spred det ideologiska budskapet. Dels skinnskallar som samlades på mötena. Samma skinnskallar var ofta och misshandlade bögar och invandrare på helger, ibland även mördade människor. De kostymklädda sd-politikerna var givetvis inte med och själv misshandlade folk men inbilla er inte att de protesterade när de fick reda på att deras partikamrater ägnat sig åt sådant.

Först ca 1995 försökte partiledningen få bort den här typen av våldsinriktade skinnskallar från partiets möten. Man ska givetvis inte anklaga partiets nuvarande ordförande Jimmie Åkesson för det här (och jag tror inte han tycker det var bra) men han gick med i partiet 1994 vad jag vet, alltså innan skinnskallarna skulle få besked att de inte var välkomna med sina kläder på sd-mötena.

Elisabeth Olsson-Wallin hade förresten en bild med den typen av tema när hon gjorde Ecce Homo som det blev debatt om 1998. En av de bilder som berörde besökarna mest var en man som låg mördad på marken och där det var en skugga av ett kors. En syftning på Jesus korsfästelse. I bilden syns dels skinnskallarna, dels kostymklädda män. Olsson-Wallin har senare berättat att hon ville visa att det är även människor som aldrig själva skulle slå eller mörda HBT-människor men som sa till dem som mördat att det var bra gjort av dem. "Det var ju bara en bög" sa en man i ett polisförhör på 1990-talet efter att han mördat en homosexuell man.


Uppdatering 2.

KG Wiberg, som kallar sig "reflekterande och partilös bög", har skrivit ett svar på debattartikeln från några politiker från Öppna moderater. Utan att blanda mig i vem som har mest rätt så konstaterar jag att det är en spännande och viktig debatt. Fler debattartiklar med det här temat lär det bli de närmaste veckorna.


Uppdatering 3.

Jag vill tipsa om en mycket bra debattartikel av Martin MarmgrenNewsmill. Jag höll på att skriva att den är så bra att jag inte kunde gjort det bättre själv. Men det vore väl för skrytsamt. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar