onsdag 18 augusti 2010

Moderaterna säger ja till transreformer.

Som jag berättat tidigare här på bloggen har det varit många turer inom Moderaterna om vad partiet egentligen tycker om könstillhörighetslagen d.v.s. den lag som reglerar juridiska könsbyten. Först var budskapet från en riksdagsledamot, Olof Lavesson, att de är försiktigt positiva till förändringar av lagen, sedan var det en annan riksdagsledamot, Finn Bengtsson, som menade de var för förändringarna. Men det visade sig att det senare var fel, partiet hade inte skaffat några officiella åsikter. Då.

I partiledardebatten 30 juli i år vid Stockholm Pride sa dock Moderaternas ordförande Fredrik Reinfeldt tydligt ja till förändringar av könstillhörighetslagen. Från en artikel på HBT-siten Qx.
Statsministern lät leverera ett tydligt budskap till landets transpersoner. Moderaterna kommer med stöd av centern och folkpartiet att verka för att ta bort förbudet mot att spara könsceller, avskaffa tvångssterilisering, som Reinfeldt kallade en del av ”ett svart kapitel i svensk historia”, liksom att ta bort kravet på att den som könskorrigerar måste vara ogift respektive svensk medborgare. Här ser det alltså ut att finnas en överväldigande reformmajoritet i svensk politik.

De tre borgerliga partierna var dock eniga om att 18-årgränsen för könskorriering skall behållas, en åsikt som även socialdemokraterna delade.
Föreningen Öppna moderater skrev en artikel på sin hemsida om att Reinfeldt besökte ett av deras möten 6 augusti i år.
Lagstiftningen om ändrad könstillhörighet vill Moderaterna ändra i grunden. Tvångssteriliseringen av transsexuella ska bort liksom kravet på skilsmässa där ena parten får nytt kön. 18-årsgränsen för beviljande av ny könstillhörighet ville dock Fredrik ha kvar.
Men av erfarenhet har jag konstaterat att när det gäller Moderaterna är det viktigt att kolla sådant här en gång extra för säkerhets skull. Därför skickade jag följande fråga till Moderaternas presschef Carl-Johan Swanson.
Ska jag tolka det här som att Moderaterna nu säger ja till att avskaffa kraven att någon måste vara ogift, svensk medborgare och steriliserad för att få byta kön juridiskt? Och att transsexuella bör få spara könsceller?
Svaret från Swanson blev.
Fredrik Reinfeldt har sagt att Moderaterna är beredda att ändra tre av de krav som idag finns för att få byta kön. Det handlar om kraven att vara svensk medborgare, steriliserad samt ogift. 18-årsgränsen anser Moderaterna ska finnas kvar.
Jag skrev då till Swanson.
Ska jag tolka ditt svar som att m som parti säger "Ja" till att avskaffa kraven att vara ogift, svensk medborgare och steriliserad och "Nej" till att avskaffa 18-årsgränsen?

Jag tolkar ditt svar så men vill ha bekräftelse för säkerhets skull från dig.
Han svarade.
Japp, det kan du göra.
Därmed bör Moderaterna till sist avgjort sina åsikter som parti. Även om Swanson inte skriver något om sparande av könsceller har Reinfeldt tydligen sagt ja även till det vid partiledardebatten vid Stockholm Pride. Att tillåta transsexuellas sparande av könsceller är också egentligen en logisk följd när ett parti säger ja till att avskaffa sterilitetskravet.

Därmed är sex riksdagspartier ense om att avskaffa kraven att vara ogift, svensk medborgare och steriliserad för att få juridiskt byta kön. Och att transsexuella ska få spara könsceller. Sedan är Vänsterpartiet och Miljöpartiet även för att avskaffa åldersgränsen medan övriga riksdagspartier är negativa till det.

Jag har även kontaktat Kristdemokraternas partikansli om en delreform av könstillhörighetslagen. I en artikel i Dagens Nyheter 30 juli i år kommenterar partiets ordförande Göran Hägglund lagen om fastställelse av könstillhörighet.
Hur ser du på ogiftkravet?

– Det borde kunna gå att möta, säger han och hänsvisar till den nya lag som gör det möjligt för par av samma kön att vara gifta."
Därför mailade jag följande fråga.
Ska jag tolka det här som att Kristdemokraterna nu säger ja till att avskaffa kravet att någon måste vara ogift för att få byta kön juridiskt?
Miriam Arrebäck, pressekreterare för partiet svara.
Göran Hägglunds uttalande är det samma som partiets hållning.
Det vill säga: Kristdemokraterna vill avvakta ytterligare utredning innan vi ger ett definitivt besked. Vi tror dock att det här går att lösa, vi ser det inte som särskilt problematisk att avskaffa det kravet.
Även om inte kd som parti sagt ja till reformen är de positiva till den förändringen.

Partiernas åsikter augusti 2010 om könstillhörighetlagen är följande.

Avskaffa kraven att någon måste vara ogift, svensk medborgare och steriliserad för att få juridiskt byta kön.

Ja: Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ, Piratpartiet, Sveriges pensionärers intresseparti (spi), Rättvisepartiet socialisterna
Möjligen: Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna
Nej:

Piratpartiet vill avskaffa juridiska kön från lagen och som en konsekvens av det behövs det inte några juridiska könsbyten.

Partiernas poäng augusti 2010 efter hur många HBT-reformer de är för, emot eller tvekar om och om de vill avskaffa någon reform blir följande. Maxpoäng är 16.

Centerpartiet 16p
Folkpartiet 16p
Vänsterpartiet 16p
Miljöpartiet 16p
Feministiskt initiativ 16p
Sveriges pensionärers intresseparti (spi) 16p
Rättvisepartiet socialisterna 16p
Socialdemkraterna 15p
Moderaterna 13p
Kristdemokraterna 8p
Sverigedemokraterna 6p

Piratpartiet är inte med på listan eftersom partiet fokuserar på några få frågor och inte har några åsikter om de flesta HBT-reformer.


Uppdatering 1.

Svenska Dagbladet skriver idag om riksdagspartiernas valaffischer. Här är en lista på vad som händer fram till valdagen 19 september och där det är möjligt att det blir någon HBT-koppling (även om det sällan är det). Inom parantes när dokumenten preliminärt förväntas publiceras.

Sverigedemokraternas valmanifest (slutet av augusti)
Alliansens gemensamma valmanifest (början av september)
Röd-grönas gemensamma valmanifest (början av september)
Utfrågningar i TV och radio av partiledarna i riksdagspartierna.
Valdebatter i TV. Viktigast är debatten i SVT fredagen 17 september.


Uppdatering 2.


Moderaterna meddelar att de inte ska publicera något eget valmanifest i år utan är bara med på Alliansens gemensamma valmanifest. Det betyder att tre riksdagspartier den här valrörelsen har med HBT-rättigheter i sina respektive valmanifest, Centerpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet. Vänsterpartiet har med homorättigheter men inte transrättigheter. Socialdemokraterna och Kristdemokraterna har inte med HBT-rättigeheter.

Aftonbladet har två artiklar om lesbisk kärlek på film. Om att lesbiska riskerar att osynliggöras både i relation till heterokärlek och bögkärlek. Det är som jag skrivit här på bloggen, även HBT-samhället är påverkad av de patriarkala strukturerna i samhället.

3 kommentarer:

  1. Jo.

    Nu är det bara kd kvar bland riksdagspartierna. Man kan ju egentligen förvänta sig att ett parti som ofta talar om "etik" och som i den här valrörelsen har som paroll "ett mänskligare Sverige" borde vara bland de första att säga tydligt nej till tvångssterillseringar och inte sist. Men kd har ju å andra sidan nästan gjort det till en sport de senaste decennierna att försöka passera mål sist bland riksdagspartierna när det gäller HBT-reformer.

    Bengt

    SvaraRadera
  2. "Vi har tyvärr inte hunnit ta ställning till dessa frågor, eftersom vi fortfarande har kvar några ärenden framlagda under Birger Jarls regering att behandla."

    SvaraRadera