fredag 13 augusti 2010

Nd vill höja åldersgränsen för homorelationer till 18 år.

Det högerextrema, HBT-fientliga och rasistiska partiet Nationaldemokraterna vill avskaffa i princip alla lagar som riksdagen de senaste decennierna infört för att förbättra situationen för homosexuella, bisexuella och transpersoner. De vill t.o.m. höja åldersgränsen för samkönade relationer till 18 år och förbjuda RFSL att besöka skolor för att ge information om HBT-personers situation.

I praktiken betyder det att nd är för den juridiska och sociala situation homosexuella hade i Sverige på 1960-talet då diskriminering av bögar och lesbiska var accepterad av de flesta i samhället. Med nd:s politik skulle samkönade par varken ha rätt att ingå äktenskap eller partnerskap och det skulle inte vara möjligt för homopar att få juridiskt skydd av sambolagen. De är även för att avskaffa alla lagar som skyddar bögar, lesbiska, bisexuella och transpersoner mot diskriminering.

Jag bifogar mitt mail till Nationaldemokraterna och deras svar från partisekreteraren Vavra Suk. (Hans namn antyder att han som nd-politiker väl egentligen borde vara för att kasta ut sig själv från Sverige). Vanligen brukar jag skriva ironiska kommentarer om HBT-negativa partier. Men deras svar är så extrema att de nästan blir en parodi på sig själva. De kallar homosexualitet ett "handikapp". Det skulle vara möjligt att kontra med att det är deras inskränkhet som är handikappet. Men det vore förolämpande att jämföra dem med handikappade. Förolämpande mot funktionshindrade.

Hej!

Jag heter Bengt Held och har sedan 1998 gjort rapporter om partiernas HBT-politik, alltså politik för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Dagens Nyheter har i 8 år haft artiklar om mina rapporter i samband med Stockholm Pride. Jag har kollat nationaldemokraternas hemsida om HBT-reformer. Alltså reformer för homo- bi- och transpersoner. Ni är ju negativa till många reformer. Nd har även kritiserat Prideparaden i Stockholm.

"Hej Bengt!

Tack för dina frågor, vi svarar gärna. De får gärna lägga till att vi företräder det som är bra för den naturliga kärnfamiljen, eftersom det är bäst för barnen och därmed samhället i stort."

Därför har jag följande frågor.

Enligt nd:s hemsida så är ni emot homoäktenskap, partnerskap för homopar, homoadoptioner, insemination för lesbiska, att lagen om hets mot folkgrupp ska skydda HBT-personer, att homosexuella flyktingar ska kunna få asyl i Sverige som konventionsflyktingar, ett förbud mot diskriminering av HBT-personer i regeringsformen.

Stämmer det att ni är emot alla de reformerna?

"Ja".

1. Är Nationaldemokraterna för att frivilliga homosexuella relationer mellan vuxna ska vara tillåtet?
(Sverige tillät homosexuella relationer 1944.)

"Ja".

2. Är nd för att samma åldersgräns ska gälla för homosexuella relationer och heterosexuella relationer.
(Idag är åldersgränsern 15 år för båda typerna av relationerna. Fram till 1978 var åldersgränsen 18 år för homosexuella relationer och 15 år för heterosexuella relationer.)

"Nej".

Om nej, vilken åldersgräns vill ni det ska vara för homosexella relatation?

"18 år"

3. Ni har kritiserat Prideparaden. Anser nd att HBT-rörelsen ska ha laglig rättighet att anordnda HBT-parader och demonstrationer?

"Ja, på samma villkor som heterosexuella, dvs anständigt."

4. Är nd för att tillåta föreningar för HBT-personer som tex RFSL?

"Ja"

5. Anser nd att homosexualitet ska vara en sjukdom enligt socialstyrelsen.
(1979 beslutade socialstyrelsen att homosexualitet inte är någon sjukdom.)

"Nej, men ett handikapp."

6. Är ni för att sambolagen även ska gälla för homopar? (Riksdagen sa ja till en sambolag för homopar 1988, sedan 2003 är sambolagen likadan för homopar och heteropar.)

"Nej".

7. Är ni för ett förbud mot diskriminering av HBT-personer inom arbetsmarknaden och vid försäljning av varor och tjänster?
(Idag är det förbjudet att diskriminera homosexuella, bisexuella och transpersoner.)

"Nej"

8. Men ni att skolor ska informera om homosexualitet?

Ja, men inte att homosexuella själva ska få propagera för det i skolan, så som sker idag."

9. Ska Sverige jobba för HBT -personers rättigheter i andra länder?
(Idag är homosexuella relationer förbjudna i ca 70 länder)

"Nej"

10. Ska homosexuella flyktingar kunna få asyl i Sverige?

"Nej"

Mvh

Bengt Held
Malmö

"Tack för frågorna.

Mvh
Vára Suk
partisekreterare ND"
Uppdatering 1.

Både Socialdemokraterna och Folkpartiet har idag publicera sina valmanifest.

Socialdemokraterna har i Fler jobb och nya möjligheter - Vägval 2010 inte med något som helst om HBT-rättigheter vilket de förtjänar skarp kritik för. De skriver, med rätta, om lika möjligheter p.g.a. kön, etnicitet, funktionhinder, ålder etc och då hade de enkelt kunna skriva någon eller några meningar om lika möjligheter p.g.a. sexuell läggning och könsidentitet också. I sak har partiet blivit betydligt HBT-vänligare de senaste åren men det är också viktigt att i ett valmanifest eller motsvarande synliggöra HBT-rättigheter.

Folkpartiet skriver i sitt Valmanifest -utmaningar efter valsegern (sid 24-25)
Stärk arbetet för mänskliga rättigheter inom EU. I Europa talar vi om vikten av tolerans, men ändå bevittnar vi ständiga exempel på intolerans. Hatbrotten mot HBT-personer ökar. Romer diskrimineras och förföljs. Men Europa ska inte bara vara majoritetens utan också minoriteternas Europa. Därför vill Folkpartiet stärka arbetet för att värna minoriteters rättigheter i Europa. Sanktioner bör införas mot EU-länder som bryter mot mänskliga rättigheter.

Även Centerpartiet och Miljöpartiet har med HBT-rättigheter i sina respektive valmanifest. Vänsterpartiet har med homorättigheter men inte transrättigheter.

Uppdatering 2.

Det är bra att HBT är med i Folkpartiets valmanifest. Ett problem med dokumentet är dock att det är tydligt heteronormativt i de delar som handlar om jämställdhet. Det är resonemang som om hedersrelaterat våld bara skulle drabba kvinnor (som vanligt osynliggörs att även män, ofta homosexuella och bisexuella, drabbas av den typen av våld). Likadant är det när det gäller våld i nära relationer, det är män som är förövare och kvinnor offer. Att det är det vanligaste är ingen ursäkt för att förtiga att det även existerar våld i samkönade relationer och att ibland även kvinnor är förövare och män offer. Det är beklagligt att de flesta partier ännu är kvar i heteronormativa analyser när det gäller jämställdhet.

Artiklar om Socialdemokraternas och Folkpartiets valmanifest.

DN1 DN2 SvD1 SvD2 Exp1 Exp2 AB1 AB2 Dagen1 Dagen2

6 kommentarer:

 1. Jag är inte svensk, men skrev lite på diskrimination på svenska

  http://mytdyrare.wordpress.com/varfor-homosexuella-och-lesbiska-diskrimineras/

  SvaraRadera
 2. Socialexplainer

  Tack för kommentaren och länken till din artikel.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Åååå....Herre Jisses!
  Vilket dravel från ND, man tror knappat att det är sant!

  SvaraRadera
 4. Kändes som att jag kastades tillbaka några decennier helt plötsligt. Jag undrar hur de tycker att informationen om homosexualitet i skolan ska se ut egentligen...

  SvaraRadera
 5. Moa

  Skolstyrelsen (eller den kanske hette något annat då) på 1950-talet gav ut föreskrifter om att lärare skulle varna elever (pojkar) för att homosexuella män.

  På 1970-talet gav man ut nya föreskrifter där man gjorde en helomvändning och tvärtom menade att lärare skulle ge information om homosexualitet och att homosexuella ska respekteras.

  Nd är nog för 1950-talsalternativet.

  Bengt

  SvaraRadera
 6. Asså allvarligt talat, de är idioter!! :@

  SvaraRadera