måndag 9 augusti 2010

Ny policy för kommentarer här på bloggen.

Jag har funderat på att moderera bloggen för att undvika kommentarer från homofober som inte kan tillföra något i sak till en debatt och inte argumentera heller. Ett problem är dock att det försvårar en spontan debatt vilket jag menar är negativt. Därför ska jag tills vidare ha kvar kommentarsfunktionen omodererad.

Att jag för drygt en vecka sedan förlorade intresset att skriva mer på bloggen var just sådana kommentarer som någon lämnade i en annan bloggpostdebatt idag(jag raderade hans senaste kommentar eftersom den var ännu värre). Jag känner att jag håller på att förlora intresset igen. För att undvika det ska jag från och med nu tydligare värdera nya kommentarer. Hittills har jag varit mycket generös och även accepterat främlingsfientliga, homofoba och sexistiska kommentarer. Det är bara de mest extrema av dem jag raderat.

Jag ska nu göra en tuffare granskning. Den som vill ha en sakdebatt och framför sina invändningar emot något jag skrivit ska givetvis få göra det. Men jag har inget intresse av att debattera med människor som inte är emottagliga för sakargument. Därför ska jag värdera om en kommentar tillför något till sakdebatten. Givetvis ska folk få fråga saker också.

Eftersom jag tror på en fri debatt är det med viss beklagan jag nu börjar tillämpa en striktare policy för kommentarer. Men alternativet är att jag ska ägna mycket tid åt att igen och igen bemöta extremt homofoba, rasistiska och otrevliga kommentarer. Det har jag varken tid eller intresse att göra.

För den som inte gillar min nya policy har jag ett tips. Lämna den här bloggen. Det är inte någon mänsklig rättighet att få lämna kommentarer på varje blogg hur som helst. Det är bloggansvarige som avgör vilken policy som gäller. Ogillar du någons policy - starta en egen blogg.

Ha det bra.

4 kommentarer:

 1. Din nya policy är väldigt bra. Jag läser den här bloggen då och då eftersom jag gillar ditt rationella sätt att diskutera och debattera, samt inte minst för att jag har mer eller mindre värdelös koll på HBT-frågor. Då är det ett bra botemedel att titta in här ibland.

  Det är faktiskt ingen idé att diskutera med vissa kommentatorer, eftersom de inte klarar av att hålla god ton i debatten och inte är mottagliga för invändningar, som du nämner. Ibland är det som den berömda trafikolyckan; Man kan inte sluta läsa/titta, även om man egentligen vill och kanske borde. Men till slut blir det nästan alltid bara tröttsamt. Bättre då att låta dessa existenser utestängas från debatten så länge de inte kan uppföra sig.

  SvaraRadera
 2. Gustav

  Tack för stödet. Som du själv skriver kan det bli ett problem inte bara för bloggansvarige och för bloggbesökare. Ibland kollar man som du säger även dåliga kommentarer, om inte inte annat vet man ju ibland inte i början av kommentaren om den är osaklig eller inte. Dessutom vill man kanske följa resten av kommentarerna och då blir det svårt att avgöra vilka man ska strunta i att läsa.

  Förhoppningsvis leder det här till en trevligare blogg också. Vi ska ju vet att alla seriösa tidningar har tydliga krav för sådant de publicerar på sina insändarsidor. Även framöver kommer jag ha en generösare policy än de tidningarna men jag kommer nu att radera kommentarer som bara syftar till att sprida hat. Däremot har jag inte problem med att publicera kommentarer som seriöst vill diskutera problem i ett mångkulturellt samhälle eller om det är rätt att tillåta samkönade par att adoptera.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Man kan ju faktiskt förstå det du skriver ovan, och jag håller med Gustav i den första kommentaren - speciellt som du har varit så jäkla duktig att försöka bemöta dina motdebattörer i många fall. Man kan också se att du förlorar tålamodet ibland :)
  Så därför håller jag med, de där kommentarerna ska inte ens publiceras - varför skulle du ge plats åt homohatare överhuvudtaget! Jag gjorde i alla fall så, när jag hade blogg. Inte så att jag bara publicerade alla som höll med, men om det var en uppenbart ogin person, strök jag den direkt.

  SvaraRadera
 4. Jay

  Precis. Man börjar bemöta dem sakligt men till sist förlorar man ibland tålamodet och skriver något skarpt. Även om man "vinner" debatten i sak blir det främst en konflikt som inte är positiv.

  Kanske några nazistiska högerextremister kritiserar min nya policy för att vara "odemokratisk" och ett hot mot en "fri debatt". Det vore verkligen politisk komik om något. :-)

  Bengt

  SvaraRadera