lördag 14 augusti 2010

Dansk folkeparti kallar homoäktenskap för "våldtäkt på det danska folket".

Den danska HBT-tidningen Out & About berättar att majoriteten i Danmarks parlament i juni i år röstade nej till förslag om en könsneutral äktenskapslag.
Efter en lang og hård debat i Folketinget stemte Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti imod forslagene om homoseksuelle ægteskaber. Også det liberale mindretal i Venstre, som tidligere har talt for at tillade homoægteskaber, stemte imod forslagene....

”Venstre kalder sig Danmarks Liberale Parti. Men man er åbenbart ikke så liberale, at man vil stille trossamfundene frie til selv at bestemme, om de vil vie homoseksuelle. Det er da besynderligt, når der er præster og menighedsråd, som gerne vil vie homoseksuelle,” sagde Mogens Jensen (S)....

”Vi vil ikke acceptere, at I udøver voldtægt af det danske folk. Derfor har jeg også sammen med Jesper Langballe foreslået en form for folkeafstemning, hvis det her bliver vedtaget,” sagde Søren Krarup....

Det var dog ikke nok til at få vedtaget forslagene. 51 stemte for og 57 imod forslaget om at indføre en kønsneutral ægteskabslovgivning. Derefter stemte 51 for og 56 imod forslaget om at give trossamfund mulighed for at vie homoseksuelle par. Begge forslag blev dermed forkastet af Folketinget.
Kritiken mot Venstre är berättigad. Det är absurt att de ännu är emot en könsneutral äktenskapslag trots att de kallar sig ett liberalt parti och att en betydande majoritet av befolkningen i Danmark är för reformen. Eftersom Finland ska starta en utredning om homoäktenskap blir nog Danmark om några år ensamt land i Norden att inte ha en könsneutral äktenskapslag. Och det är givetvis fruktansvärt omdömeslöst av ledamöter från främlingsfientliga Dansk folkeparti att kalla rätten för samkönade par att gifta sig för att vara en "våldtäkt på det danska folket". Eller för den skull vara för en folkomröstning om en grupps rättigheter.

Den borgerliga regeringen har lovat att frågan ska utredas fram till 15 september i höst men det är mycket tveksamt om det sedan blir majoritet för en könsneutral äktenskapaslag vid någon omröstning i höst. Möjligen att religiösa samfund får möjlighet att förrätta partnerskap för samkönade par, något som regeringen är försiktigt positiv till.

Alla oppositionspartier i Danmark är för en könsneutral äktenskapslag. Oppositionen är partierna till vänster och de två liberala partierna Radikale venstre och Liberale alliance.

När Sverige ändrade lagen om hets mot folkgrupp 2003 så att lagen även skyddar homosexuella och bisexuella var det från konservativa mycket debatt om vilka hemska konsekvenser det skulle bli. Massarresteringar av präster som sedan skulle hamna i fängelse. Vi kan konstatera att ingen präst hittills blivit dömd, även Åke Green blev friad trots sina vidriga kommentarer om homosexualitet. Nu planerar Österrikes kristdemokratisk-socialdemokratiska regering att lämna ett förslag om att ändra landets hetslag så att den bl.a. även skyddar homosexuella och bisexuella. Därmed har sedan alla länder i Västeuropa, förutom Schweiz och Italien, lagar som förbjuder hets mot bögar och lesbiska. Det betyder även att 17 av 27 länder i EU har sådana lagar.

2 kommentarer:

 1. Jag läste nyss i QX att Danske Folkeparti ska gå med i Köpenhamns Prideparad... försöker dom "flirta" med hbt-gruppen på liknande sätt som svenska Sd som försökte ställa homosexuella mot muslimer?
  Hälsn. Ingela Ahlstrand

  SvaraRadera
 2. Hej Ingela!

  Ja, det är delvis samma dubbelspel som sd ägnar sig åt.

  Sedan är kanske några i Dansk folkeparti något mer genuint för en del homorättigheter än de flesta i sd. Deras partiledare Pia Kjerrsgard har blivit intervjuad i dansk gaymedia och hon pratade ganska mycket om att det är viktigt att bekämpa hatbrott mot homosexuella utan att diskutera bara muslimer som problem. Kjersgaard är tydligen också själv accepterande av att homosexuella engagerar sig i Dansk folkeparti. Däremot så är hon konservativ som sitt parti när det gäller homoäktenskap och homoadoptioner som Dansk folkeparti är emot.

  Något som är annorlunda är ju att Dansk folkeparti aldrig haft sitt ursprung i grupper med koppling till halvnazister som sd hade de första åren sedan de startade 1988. Tvärtom var det några i Fremskriddtspartiet som 1989 röstade ja till partnerskapslagen i Danmark, något som hade varit totalt omöjligt för sd att göra om partiet varit med vid omröstningen om partnerskapslagen i Sverige 1994.

  Bengt

  SvaraRadera