onsdag 11 augusti 2010

Marie Demker tiger om kd:s tidigare homofientlighet .

Kristdemokraterna får i Dagen rådet från statsvetaren Marie Demker att de återigen borde bli "socialkonservativa".
Efter Alf Svenssons avgång som partiledare 2004 slog Kristdemokraterna (KD) under Göran Häggunds ledning in på en ny bana och övergav i flera avseenden den socialkonservativa profil som tidigare varit en viktig del av partiets varumärke. Det var ett försök att bredda partiet, men det var ett "strategiskt misstag". Allt enligt Marie Demker, professor i statskunskap vid Göteborgs universitet.
Demker har tydligen själv sina politiska sympatier till vänster vilket möjligen påverkat hennes attityd till förändringen av Kristdemokraterna. Visst har partiet blivit mer borgerligt men den processen startade redan i början av 1980-talet. Fram till dess sa partiet att man varken tillhörde det borgerliga eller socialistiska blocket. Sedan har Hägglund det senaste året använt sig av en populistisk retorik om "verklighetens folk".

Det intressanta med Demkers "nostalgivurmande" för kd:s del är att hon struntar i att partiets argumentation, "medmänsklighet" och "socialt ansvar", var ännu mer hycklande förr. Fram till 1998 var kd ett tydligt homofientligt parti som sa nej till alla reformer för homosexuella och bisexuella. De var emot att bögar och lesbiska skulle få skydd av lagar mot diskriminering och hets och de var emot både sambolagen för samkönade par och partnerskapslagen. I skolor var kd emot att man skulle ge positiv information om homorelationer.

Om det hade varit ett socialkonservativt parti som varit tydligt främlingsfientligt men sedan både blivit mer borgerligt och dämpat sin främlingsfientlighet hade Demker och en del andra till vänster även då okritiskt sagt att partiet hade en bättre politik förr? Nej, givetvis inte.

Demker försvarar sig nog med att hon själv inte delar de homofientliga attityder som kds (senare kd) hade. Eller deras ännu homonegativa politik idag för den delen. Nej, och det är inte det saken handlar om. Utan om att många i decennier teg om partiets homofientlighet. Alf Svensson var med i partiledardebatter 1991, 1994, 1998 och 2002 utan att någon från övriga riksdagspartier sa ett kritiskt ord om dess homonegativa politik.

De som idag, med rätta, är kritiska emot Sverigedemokraternas främlingsfientlighet hycklar något sanslöst om de sedan okritiskt snackar om Kristdemokraterna som ett "mänskligare" parti 1998. Eller 1978. Mänskligare mot vilka? Inte mot HBT-personer.

Kommentaren kanske blir att de resonerar generellt. Jaha, skulle de gjort likadant mot ett parti som tidigare varit tydligt främlingsfientligt? "Visst var de rasister på 1990-talet men de snackade oftare om hemlösa då. Därför berömmer jag dem för det utan att säga något om rasismen och främlingsfientligheten". Givetvis inte.

9 kommentarer:

 1. Hej, bra att du tar upp om KDs homofientlighet.
  Men jag tycker du även ska ta upp något om Folkpartiet som stödjer militärdiktaturen i Honduras, som förföljer hbt-personer. Det är faktiskt förjävligt att FP kan kalla sig liberaler och stödja regimen i Honduras.

  SvaraRadera
 2. Simon

  Jag kallar inte kd ett homofientligt parti idag. Däremot har de varit det tidigare. Idag kallar jag dem för ett HBT-negativt parti.

  När det gäller Folkpartiet får du nog förklara hur du menar att det partiet (och inga andra riksdagspartier?) stödjer någon diktatur i Honduras.

  Det parti i riksdagen som haft mest problem att hylla diktaturer är Vänsterpartiet som skickade hyllningstelegram till kommunistdiktaturer i Östeuropa fram till hösten 1989, någon månad innan diktaturerna brakade ihop. Ännu är det en minoritet i partiet som hyllar kommunistdiktaturen på Kuba och ännu fler som okritiskt hyllar Venezuela trots dess många demokratiska brister där Chavez godtyckligt stänger regeringskritisk media.

  Nu betyder det inte att även övriga riksdagspartier skulle göra något omdömeslöst men då får du nog länka till artiklar där fp ger sitt stöd till diktaturer. Fram till dess betraktar jag det som en del av en smutsig valrörelse med hittepåsaker. Jag hoppas den här bloggen slipper sådant.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Jag ska förtydliga två saker.

  1. Jag är inte med i något parti idag. Men vill någon från fp som läser den här debatten förklara vad fp tycker om situationen i Honduras får ni givetvis göra det.

  2. Jag accepterar inte att folk sprider falska budskap här på¨bloggen. Där de sprider lögner om andra partier, det må vara mot borgerliga eller röd-gröna partier, enligt devisen "även om jag inte kan lämna bevis och aldrig länkar så är det nog någon som tror på det".

  Från och med nu ska jag ha policyn att den som vill berätta negativa "nyheter" (sådant om mainstreammedia inte skrivit om) om ett parti även ska länka för att bevisa att anklagelsen är sann. Om meddelandet inte innehåller sådan länk (eller exakt info om när och var partiet gjort det som är negativt) raderar jag det direkt.

  Den här bloggen är till för HBT-politisk info och debatt. Inte till att sprida smutskastning i valrörelsen. Och som sagt det gäller för alla partier. Är det någon som anklagar Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet för att ge stöd åt Nordkoreas diktatur och förföljelse av homosexuella och inte har någon länk eller exakt info raderar jag det meddelandet direkt.

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Eftersom varken SimonB eller någon annan lämnat info om Folkpartiet och Honduras har jag själv letat fram en artikel om info.

  http://www.makthavare.se/2009/11/19/honduransk-kuppmakare-kollega-med-bjorklund/

  "Fredrik Svensson förklarar att varje parti som är medlemmar i LI har rätt att utse en vice ordförande. Utöver detta finns det sedan ett litet arbetande presidium, som alltså skall särskiljas från det större presidiet med vice ordföranden. Från Sverige är det Jan Björklund respektive Maud Olofsson som utsetts till dessa poster – även om det inte är ett krav att just partiledarna besätter posterna – vilket alltså gjort Björklund och Olofsson till kollegor med kuppmakaren Michelleti.

  - Valet av vice ordföranden gick på två minuter och Michelletis namn fanns inte med i det material som skickats ut på förhand, säger Fredrik Svensson på telefon från Barcelona.

  Honduras liberala parti, partido liberal de Honduras (PLH), är medlem i LI sedan 1986. Den internationellt icke erkända presidenten Michelleti, såväl som den i kuppen avsatta folkvalda presidenten Manuel Zelaya, tillhör båda PLH.

  Fredrik Svensson öppnar nu för att folkpartiet kan komma att ifrågasätta PLH:s medlemsskap i LI:

  - När ett parti är på fel väg som i det här fallet i Honduras skulle jag inte bli förvånad om vi kommer agera för att få till stånd en omprövning av dess medlemsskap, men det är en lång process som tar tid, säger han....

  En av de antagna resolutionerna på kongressen behandlade den politiska situationen i Honduras:

  Liberal International has been following the developments in Honduras with great concern. The country went through a period of serious disturbances provoked by the violation of its Constitution by the President of the Republic. Liberal International condemns all unconstitutional acts and calls for the restoration of democracy and rule of law in the country. LI believes the support of the international community in ensuring that the upcoming presidential elections in Honduras are free, fair and democratic remains crucial."

  1. Folkpartiet (och Centerpartiet) har alltså inte gett stöd åt någon kupp. Tvärtom diskuterar fp att kanske försöka utesluta det liberala partiet i Honduras från Liberala internationelan.

  2. Både ansvarige för kuppen och den som blev avsatt tillhörde det parti i Hondras som är med i Liberala internationalen.

  3. Liberala internationalen är tydligt för att Honduras så snabbt som möjligt blir en fungerande demokrati.

  Återigen, man kan kritisera både Folkpartiet och Centerpartiet för mycket, precis som andra partier. jag har själv framfört både beröm och kritik mot fp och c här på bloggen.

  Men jag vill vänligt men bestämt säga till folk att inte sprida lögner på den här bloggen. Hur frustrerade ni än är för det parti ni själva sympatiserar med inte har de opinionssiffror ni önskar det skulle ha.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Det är lite tråkigt att du bara beskyller mig för lögn istället för att föra en seriös debatt. Att Liberala internationalen stödjer militärdiktaturen i Honduras är inget jag har hittat på. Det framgår av deras hemsida om inte annat. Kuppledaren Roberto Micheletti har utsetts till vice ordförande för internationalen och dess ordförande Hans van Baalen lobbar jättehårt för att EU och OAS ska erkänna den illegitima militärregeringen som förföljer journalister, oliktänkande och homosexuella. T o m det citat som du anger ovan är ju helt absurt. Kuppen 2009 beskrivs som:
  "serious disturbances provoked by the violation of its Constitution by the President of the Republic."
  Vilket är helt absurt att säga om att en folkvald president, som är helt igenom demokratisk, störtas av militären.
  Att presidenten som störtades inte var särskilt vänster, utan liberal, gör väl inte saken bättre??
  Det som hänt är att Liberala internationalen tagit ställning för att en fraktion av liberala partiet i Honduras störtar en annan och infört militärdiktatur. Men det är inget som bara berör liberala partiet, eftersom regimen avskaffat de demokratiska rättigheterna för hela Honduras folk!
  Det är givetvis ett medvetet och aktivt val som Liberala internationalen har gjort. Att de vill återställa demokratin i Honduras är inte sant, bl a sände de valobservatörer till regimens så kallade val i november - ett val som inte ens OAS erkände!!
  Det vore ju också ett konstigt sätt att stödja återupprättandet av demokrati - att stödja diktaturen. Det låter ju om du ursäktar jämförelsen lite som vpk som skyllde sina kontakter med Sovjet på att "jo men vi ville påverka så att de blev mer demokratiska".
  Det är inte okej att samarbeta med kuppmakare och en diktaturregim!
  Det man möjligen kan invända mot mitt påstående är att man kan tycka att Folkpartiet som enskilt parti inte har så mycket med saken att göra. Men jag tycker faktiskt man kan ställa vissa krav på svenska demokratiska partier att de ska se upp med vilka man sitter i samma international som. Jag tror inte FP gillar diktatur och mord på homosexuella. Men jag tror att de undviker att kritisera Honduras eftersom det skulle vara "politiskt inkorrekt" och eftersom man ser allt som en bricka i spelet mellan vänster- och högerkrafter i Latinamerika, där man vill stödja allt som kan vara en motvikt mot Chavez och Castro. Inte helt olikt hur vissa kommunister resonerade på 70-talet faktiskt....
  Och det är folket i Honduras som får betala priset för maktspelet.
  Att FP diskuterar "att kanske försöka utesluta det liberala partiet i Honduras från Liberala internationelan" verkar ju inte vara det minsta sant. Förutom ovanstående otydliga svar på en direkt fråga från en journalist har jag inte hört ett enda ord från Folkpartiet om Honduras. Inte ett enda fördömande av att ens broderparti bryter mot mänskliga rättighter.
  Inte ens en krokodiltår för de mördade journalisterna och hbt-personerna.
  Hade det varit KD eller SD hade jag väl inte chockats så mycket.
  Men FP - jag tycker faktiskt det är för jävligt. Hyckleri på högsta nivå.
  Min tanke var faktiskt inte att bedriva valkampanj, kanske snarare att få FP att börja kritisera sitt broderparti i Honduras. Om vänstern kritiserar dem är det väl ingen som bryr sig, men FP skulle faktiskt kanske kunna göra skillnad. Givetvis borde jag ha kommit ihåg att sen i våras och fram till 19 september är det totalt omöjligt att diskutera nåt annat än valet i Sverige... men okej då, vi säger såhär då: Efter valet, typ 20 september, är du och andra liberaler som stödjer hbt-personers rättigheter beredda att börja uppmärksamma situationen i Honduras? För att de förföljs och mördas är det vad jag vet ingen som förnekar.

  SvaraRadera
 6. Simon

  1. Det hade förbättrat din trovärdighet något om du hade redovisat ditt fullständiga namn. När man klickar på ditt namn nu hamnar man på en sida från Qx.

  2. Jag är beredd vilken dag som helst att diskutera HBT-rättigheter. Jag kan också när som helst kritisera Folkpartiet. Senast jag gjorde det var när partiet redovisade ett HBT-program i samband med Stockholm Pride. Jag har alltså inte något som helst emot en granskning av Folkpartiet och andra partier. Men då får man hålla sig till sanningen.

  3.

  "Att Liberala internationalen stödjer militärdiktaturen i Honduras är inget jag har hittat på."

  Efter att jag lämnat citatet från Liberala internationalen är det härmed bevisat att du är en lögnare. De stöder inte någon militärdiktatur, tvärtom säger de att det snart som möjligt bör genomföras fria och demokratiska val. Du har tydligen svårt att läsa innantill vad Liberala internationalen skriver.

  "Men jag tror att de undviker att kritisera Honduras eftersom det skulle vara "politiskt inkorrekt" och eftersom man ser allt som en bricka i spelet mellan vänster- och högerkrafter i Latinamerika, där man vill stödja allt som kan vara en motvikt mot Chavez och Castro."

  Här argumenterar du dig emot dig själv. Du erkände nyss att både den som genomförde kuppen och den som blev avsatt tillhörde samma parti. Nu försöker du få det till en häger-vänster-debatt.

  I övrigt hänvisar jag dig till Folkpartiet för att få svar på dina frågor. Det är mycket möjligt att partiet agerat fegt i debatten. Det har jag svårt att kommentera. Det jag reagerade emot var att du försökte låtsas som att Folkpartiet (och Centerpartiet varför nämnde du inte det parti som har samma ansvar?) stödjer en militärdiktatur och förföljelse av homosexuella. Det är lögn och det har du själv erkänt i din senaste kommentar.

  Bengt

  SvaraRadera
 7. Och om det här inte har med valet att göra, varför publicerar du kommentaren en månad före valet till en bloggpost om Kristdemokraternas politik på 1990-talet? Det här är ju "gamla" nyheter. Tyvärr det blir för genomskinligt Simon. Jag säger vänligt men bestämt nej till att människor ska använda den här bloggen för att desperat sprida lögner utan någon länk.

  Jag noterar att du inte heller i din andra kommentar hänvisade till någon som helst länk som stödjer ditt påstående. Det är kanske avslöjande. Eller ska du länka i din tredje kommentar om du nu har sådana tydliga bevis?

  Bengt

  SvaraRadera
 8. Här är info från Wikipedia om situationen i Honudaras.

  "Både den folkvalda församlingen, och den av kongressen utsedda högsta domstolen, är intakt efter maktskiftet, och varken grundlag eller andra lagar har upphört att gälla. Även vissa regeringsmedlemmar satt kvar på sina ministerposter efter presidentskiftet. [12][13] En rapport från den juridiska avdelningen på USAs kongressbibliotek drog slutsatsen att Honduras kongress agerade lagligt då den avsatte Zelaya. [14] Efter starka politiska påtryckningar att ändra slutsatsen genomförde kongressbiblioteket en ny granskning, med resultatet att de bekräftade den ursprungliga slutsatsen. En konsultrapport till FN kom också fram till att avsättandet gått lagligt till, men även om FNs generalsekreterare medgav att rapporten existerade så offentliggjordes den inte, och medförde ingen ändring i inställningen. [15] Den i USA baserad människorättsorganisationen Human Rights Foundation genomförde en juridisk analys och kom fram till att Honduras högsta domstol hade laglig rätt och laga skäl att skilja president Zelaya från presidentämbetet, men att vissa formella juridiska fel begicks i processen."

  Men kan vara kritisk emot situationen för mänskliga rättigheter idag i Honduras men att kalla det militärdiktatur är det nog bara Castro och andra vidriga kommunistdiktatorer som gör. Och så Simon då.

  Bengt

  SvaraRadera
 9. Simon hänvisar till en artikel på qx.se där folk från Forum Syd kritiserar morden på homosexuella från kriminella. Med all rätt.

  Men söker man info om Forum Syd hittar man bla.a. följande.

  http://www.mothugg.se/2004/09/02/forum-syd-och-terrortalaren/

  "Via Sida får vi skattebetalare äran att bidra med 200 000 kronor till en konferens i Västra Frölunda i helgen, som har bjudit in en flygplanskapare och före detta terroristledare, skriver Expressen (via Gudmundsson).

  Pengarna har slussats via Forum syd, den Gongo som organiserar det så kallade folkrörelsebiståndet, till KPML(r) och RKU. Tidigare har Forum syd bland annat bekostat en propagandainsats för Nordkorea på Skåne sociala forum och en hyllningsbok till Castro-regimen på Kuba, utgiven av Svensk-kubanska föreningen.

  Så jag förstår inte varför det här är en nyhet. Forum syd har ju sedan länge gjort principlösheten till princip. Vid Forum syds årsmöte i våras föreslog representanter från Luf och KDU att organisationen endast ska ge bidrag till projekt som överensstämmer med Forum syds egna syften – däribland att verka för demokrati och mänskliga rättigheter.

  Men en fet majoritet avslog motionen, med motiveringen att det inte ligger i Forum syds intresse att kontrollera hur medlen används."

  Jag kritiserar ofta kd och kdu här för dess HBT-negativa politik. Men inte för en sekund ska jag kritisera dem för att de bekämpa vänsterextrema grupper och diktaturer. Tvärtom är jag antikommunist.

  Bengt

  SvaraRadera