söndag 15 augusti 2010

Rasism i HBT-rörelsen.

Att någon själv tillhör en minoritetsgrupp i samhället är verkligen inte någon garanti för att vederbörande har empati och är solidarisk med andra diskriminerade minoriteter. Det har varit tydligt i USA där en del svarta människor som, med rätta, bekämpat rasism mot den egna gruppen ibland spridit homofobi, antisemitism och kvinnoförakt. Inte den svarta rörelsen generellt givetvis men delar av den. Och i Västeuropa är ofta både homofobin och antisemitismen värst i vissa invandrarförorter.

Men inte heller HBT-rörelsen är fri från intolerans. Att Sverigedemokraterna fått stöd av ett antal procent av bögar och lesbiska är ett tecken på det. Givetvis ska man få lov att kritisera att alla muslimska samfund i alla länder är homofientliga. För det är fakta. Men att bunta ihop alla muslimer till en problemgrupp är givetvis inte acceptabelt. En del muslimska individer är homovänliga och även de flesta kristna samfund är homofientliga.

Ett annat problem är rasism mot svarta och invandrare. Utan att ha någon statistik har jag en känsla av att det är färre inom HBT-gruppen som har rasistiska attityder än bland heterosexuella icke-transpersoner. Men det betyder inte att alla bögar, lesbiska och transpersoner är toleranta.

Jag var för några år sedan på en fest hos en kompis när han fyllde 50 år. Han hade besök av en vän från nordöstra USA. Efter middagen och när vi drack kaffe började vi snacka om den sociala situationen i hans hemland. Han säger då "problemet med de svarta är att de inte kan ta ansvar för sin ekonomi, de som får socialbidrag handlar för pengarna för hela månaden den dag de får bidraget".

Eftersom jag ville ge honom en chans att förtydliga vad han menade (och då vi hade druckit en del sprit vilket kanske gör att man inte nyanserar sig i en del debatter) frågade jag honom "Du menar att inte alla svarta är ansvarslösa men att det är vanligare med ekonomiskt slarv bland dem än bland vita?". Han svarade "Nej, ingen av dem kan hantera pengar, svarta är ansvarslösa". Jag tyckte det var tragiskt att han som homosexuell kunde vara så generaliserande om en annan minoritetsgrupp. Att sedan en del svarta har negativa generaliseringar om homosexuella gör inte hans kommentarer acceptabla. Två fel gör inte ett rätt.

Den här helgen har man haft Black Pride i London berättade brittiska HBT-siten Pinknews i torsdags.
The fifth annual UK Black Pride celebrations are to take place this weekend in the grounds of north London's Regent's Park College. Black Pride is the UK's biggest celebration of LGBT people from Africa, Asia, the Caribbean, Middle East and Latin America.
Man kan givetvis principiellt diskutera om det är bra att ha festivaler eller möten för minoriteter inom minoriteter. Men till sist måste folk från varje grupp själva avgöra det. Det som är fascinerande är hur en sådan festival kan vara så provocerande för en del HBT-människor. Det är min reaktion när jag läser några av kommentarerna till Pinknewsartikeln. Nicket Mick skriver.
seems a strange concept to me; if it were White Pride it would be called racist? I thought we were all gay under the skin and therfore colour does not matter????
Men hallå? Det där blir ju lika absurt som när en del heterosexuella ifrågasätter Pridefestivaler för HBT-personer med argumentet att det inte arrangeras några Straight Pride-festivaler. Som nicket PumpkinPie skriver.
As for white pride, it doesn't exist for the same reason straight pride doesn't. Celebrations like this seek to level the playing field for minorities. Majorities don't have them because they don't need them.
Nicket Lee har en annan invändning.
secondly many in the black community have a hatred toward gay men be they black white or whatever colour. So I don't see why there is need for black pride we are all fighting for equally that said I don't have an issue with any pride
Nicket Dean svarar följande.
I geddit you get homophobia from straight black people so that allows you to hate black gay people. thank for clearing that up
Nicket Ian skriver.
Just more black separatism and antagonism. Very few black gay people come out and when they do all they want to talk about is imaginary racism of white gay men because they have been sexually rejected by white gay men.
Nicket Simon Murphy svarar.
How is black gay people having a celebration antagonistic towards you? Be specific in your answer please.You'd be welcome to attend if you felt like it.
Man måste givetvis inte gilla alla festivaler. Men det är tragiskt att så många blir provocerade av minoritetsfestivaler (samma typ av debatter är det vid Stockholm Pride) och därför sprider intoleranta kommentarer. Dessbättre är det även folk som argumenterar emot som jag avslöjat i den här bloggposten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar