måndag 23 augusti 2010

Bibelargument i Uganda och Älmhult.

Två kristna politiker har blivit intervjuade de senaste dagarna. Båda använder Bibelargument för sin homofientliga politik. En av dem är David Bahiti, ansvarig för förslaget att införa dödsstraff för vissa typer av homorelationer i Uganda.

Den andre är Karl-Henrik Wallerstein, kandidat för Kristdemokraterna till kommunfullmäktige i Älmhult i årets val. Wallerstein vill bl.a. införa morgonbön i skolorna och att ungdomar ska sjunga psalmer istället för att lyssna på hårdrock.

Jag menar givetvis inte att Bahiti och Wallerstein har samma värderingar generellt. Men de båda intervjuerna avslöjar hur farligt det är att blanda ihop argument från Bibeln (eller Koranen för den delen) med vilka juridiska rättigheter grupper av medborgare ska ha i ett samhälle.

Igår publicerade Daily Monitor en artikel om David Bahiti. Den främsta poängen med artikeln tycks vara att visa vilken vänlig och ödmjuk människa han är. Att han trots det vill att staten ska avrätta homosexuella motiverar han med Bibelargument.
Bahati says he has a passion for service and trying to make a difference in people’s lives and also, fighting for what he believes is right. In his words, “One of the things I do is fight for the future of our children. And that is why I fight homosexuality.” Bahati accuses the rich for trying to influence the world with their homosexuality agenda, which he calls a great threat to society and the future generation.

“This habit is learned and can be unlearned,” he adds, quoting the Bible: “Homosexuality is an abomination punishable by death.” When I asked him how, as a Christian, he can advocate for a death penalty, he replied, “It is in Leviticus. Go and read – the penalty for homosexuality is death.”

When I asked him how, as a Christian, he can advocate for a death penalty, he replied, “It is in Leviticus. Go and read – the penalty for homosexuality is death.”

However, he says the Bill has not been passed yet and whoever is concerned about the death clause should change it, but believes there is nothing more important than keeping Ugandan children morally upright.
Nu kanske någon får för sig att han skulle hata homosexuella men det gör han givetvis inte.
I ask him whether his family is not threatened in any way because of his “hate” for gays and vice versa, and he replies, “I don’t hate gays.
Nej, ödmjuke Bahiti hatar inte homosexuella, hur är det möjligt att någon gissat det? Han vill bara döma folk som ägnar sig åt homorelationer till antingen livstids fängelse eller att bli avrättade.

Bahiti anklagar homolobbyn för att påverka stackars oskyldiga politiker. Samma typ av argument har Karl-Henrik Wallerstein, kd-politiker i Älmhult i södra Småland. Wallerstein som är på plats fem på partiets kommunfullmäktigelista avslöjar sina resonemang i en intervju idag i Smålandsposten.
Är kristdemokraterna ett självskrivet parti för en präst?
– Det behöver inte vara det. Men jag är en värdekonservativ person med varmt hjärta och för mig är kristdemokraterna det perfekta partiet. Det beror på att de verkligen lyfter fram människans unika värde. Ibland kan jag dock önska att partiet borde vara ännu tydligare i vissa frågor.

Något exempel?
– Äktenskap för homosexuella. Jag tror faktiskt att de flesta människor anser att ordet äktenskap ska vara förbehållet att endast gälla mellan man och kvinna. Problemet är att så många partier fjäskar för RFSL (Riksförbundet för sexuellt likaberättigande). De har verkligen lyckats bra med sin lobbying.

Hur menar du?
– Många partier är så politiskt korrekta med en diffus och flummig moral. Utifrån min trosuppfattning är det inte tänkt att äktenskapet ska vara mellan två samkönade. Det står i bibeln. Däremot får det gärna heta partnerskap, de ska ha rätt att vara tillsammans utan att bli diskriminerade.

Vad tycker du om homosexuella?
– Jag har absolut ingenting emot homosexuella människor. Två av mina närmaste vänner är homosexuella. Men jag skulle varken kunna viga dem eller något annat samkönigt par, det är min fasta övertygelse. Jag vill bara skydda människovärdet.

Kommer kristendom att prägla din poltik?
– Skolan är en viktig politisk fråga för mig. Och där vill jag också lyfta fram religionens betydelse. Förut fick kyrkan hålla i konfirmandundervisningen på skoltid, så är det inte nu längre. Förut bad eleverna en morgonbön, så är det inte heller nu längre. Jag tycker att det hade varit jättebra om skolan kan införa detta igen. Skolbarn borde inte lyssna på Iron Maiden, det hade varit trevligare om de kunde lyssna på Tryggare kan ingen vara, eller någon annan psalm som präglat vår tro.
Ja, var ska man börja? För det första är det absurt att han inte klarat att följa mediadebatten tillräckligt noga för att konstatera att det i alla opinionsmätningar sedan 2004 varit en majoritet i Sverige för en könsneutral äktenskapslag. Att han hoppas att ungdomar ska byta från pop och rock till psalmer är främst kuriosa men avslöjar väl något om hur långt ifrån han är från de flesta ungdomars verklighet.

Och visst är det intressant att han säger sig ha nära vänner som är homosexuella men sedan argumenterar emot att de ska få gifta sig med att han "bara vill skydda människovärdet". Snacka om att vara en usel vän. Förresten, om han nu motiverar att han är emot homoäktenskap med Bibelargument hur kan han då vara för partnerskap för samkönade par? Har han hittat något Bibelcitat där det sägs att homopar bör få ingå partnerskap borde han väl avslöja det för andra kristna?

Givetvis är det inte något problem i sig att kristna engagerar sig politiskt. Men de båda intervjuerna visar hur allvarligt det är när folk blandar ihop politiska rättigheter och Bibelargument. Det avslöjar också ett problem som kd ännu har 2010 - att en del av deras politiker har helt absurda värderingar.


Uppdatering 1.

På tal om Kristdemokraterna. Aftonbladet har en ny artikel om hur Sveriges föråldrade och diskriminerande könstillhörighetslag drabbar många transsexuella, alltså människor som vill byta kön juridiskt. Två av problemen enligt den nuvarande lagen är tvångssteriliseringar och tvångsskilsmässor. Alla riksdagspartier är för att avskaffa den typen av absurda och kränkande krav - förutom Kristdemokraterna som ännu tvekar om man ska behålla tvångssteriliseringar och tvångsskilsmässor eller inte. Även Sverigedemokraterna tvekar om man ska avskaffa de kraven eller inte.

Kristdemokraterna snackar om medmänsklighet på sina affischer - men det gäller tydligen inte för transsexuella eller?

Expressen skriver att Barbro Westerholm (fp) vill utreda ett införande av möjlighet till surrogatmödraskap och ändra reglerna när det gäller inseminationer av lesbiska kvinnor.
När Barbro Westerholm får veta mer om hur värdmödrarna har det kan hon ta ställning till att lagstifta om detta i Sverige.

– Homosexuella har enligt lag rätt att adoptera, men inte en enda homoadoption har gått igenom. Vi kan inte sticka huvudet i sanden, menar Barbro Westerholm.

I samma veva passar hon på att kritisera att inte båda kvinnorna i en lesbisk relation tillåts inseminera.

– Vi måste göra upp med den gamla inställningen att ena parten ska förväntas uppträda som en man och den andra som kvinna. Attityderna kring HBT-frågor måste förändras, säger Westerholm.
När det gäller att tillåta surrogatmödraskap är det dock bara Westerholms privata åsikt att Sverige ska utreda ett införande av det. Folkpartiet vill utreda den juridiska situationen för barn som fötts via surrogatmödraskap i andra länder men partiet är emot att Sverige ska införa den möjligheten. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är däremot som partier för även att utreda om Sverige ska säga ja till det.

9 kommentarer:

 1. Jag blir lite störd på att de här personerna ofta försöker okeya sina trista åsikter och föreställningar, nu den här Karl-Henrik Wallerstein genom att säga att dom känner nån homosexuell. Hur nära då?
  Fast så är det kanske... jag vet inte. Jag får i alla fall inte ihop det.
  /Ingela Ahlstrand

  SvaraRadera
 2. @ Ingela
  Att de "känner många homosexuella" som fullständigt håller med dem är lätt att kontra med att vi känner många kristna som tycker att de är dumma i huvet och skäms för att uttrycka sin religion pga idioter som dessa. :)

  SvaraRadera
 3. Karl

  Bra svar till homofoberna. :-)

  Sedan sa väl inte kd-politikern att de homosexuella som han känner helt håller med honom om man ska vara riktigt noggrann, ofta får jag en känsla av att det räcker att "vara vän" med någon i gruppen för att få sprida fördomar eller vara för diskriminering.

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Jag ska starta ett företag som för en skälig ersättning hyr ut vänner. Jag ämnar bland annat erbjuda homosexuella vänner till ultrakonservativa kristna, vänner med afrikanskt eller arabiskt ursprung till sverigedemokrater, vänner med socialdemokratisk partibok till högdjur i Djursholm och vänner från Hammarby IF till djurgårdare och AIK-supporters. Jag ser fram emot att få bada i pengar för omväxlings skull.

  SvaraRadera
 5. Fredrik

  Bra idé. Jag hoppas dock att det blir helt frivilligt att jobba där så att du inte smugglar in folk från Östeuropa som utlovas vettiga jobb men tvingas genomlida arbetsdag efter arbetsdag med extrema intoleranta grupper, hamna i fotbollsslagsmål eller sitta i en tråkig villa i Djursholm. Men känner jag dig rätt så bygger det här på frivillighet.

  Om det mot förmodan blir med tvång är det risk att riksdagen om några år inför "vänköpslagen" dvs det blir tillåtet att sälja vänskap men inte köpa den.

  Bengt

  Ps. Jag vet att trafficking är ett synnerligen allvarligt problem, syftet med den här kommentaren är inte att förneka det.

  SvaraRadera
 6. Nejnej, jag skulle aldrig utnyttja folk från Östeuropa. Jag har flera östeuropeiska vänner.

  SvaraRadera
 7. Fredrik

  "Jag har flera östeuropeiska vänner."

  Inhyrda? :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 8. Jag drar av dom i deklarationen sen när företaget kommit igång.

  SvaraRadera
 9. Jag undrar verkligen vad hans två nära vänner tycker om att han inte vill att de ska vigas för att "skydda människovärdet". Vad är då människovärde?

  SvaraRadera