onsdag 31 mars 2010

Kritisera muslimska föreningar men bunta inte ihop muslimer.

De som följer min blogg vet att jag kommenterat att föreningen Sveriges unga muslimer bjöd in Abdullah Hakim Quick till sin konferens i påsk. Det trots att han sagt vidriga saker som att han är för dödsstraff för homorelationer. Men inte ens när Unga muslimer fick reda på det så ville de avboka honom. Istället skrev de på sin hemsida ett pressmeddelande som var helt oacceptabelt och ryggradslöst. Något som jag kritiserade i en annan bloggpost.

Nu har föreningen dessbättre ändrat sig. I måndags skrev de följande på sin hemsida.

Under den senaste tiden har det väckts många frågor gällande vår gästföreläsare, sheikh Abdullah Hakim Quick, som skulle gästa vår årliga konferens vars titel i år är ”Sikta högt – framtiden är din”.

Sveriges Unga Muslimer har alltid varit och kommer att förbli en organisation som är emot och motarbetar all typ av hatpropaganda, rasism och diskriminering. Det är därför beklagligt att vi har uppfattats som något annat. Den senaste utvecklingen har också visat på att de islamofobiska krafterna inte har varit sena med att spela ut utsatta grupper mot varandra vilket är en utveckling som vi nu vill förhindra.

Därför har vi i samråd med sheikh Abdullah Hakim Quick valt att ställa in hans medverkan. Både vi och han hoppas att detta beslut lindrar den polemik och de motsättningar som tyvärr uppstått. Vi hoppas också att de goda krafterna i samhället ska kunna fortsätta samlas och enas kring frågor som berör mångfald och antidiskriminering.


Det är givetvis positivt att de ändrar sig. Men det är ett problem för dem själva att det dröjde så många dagar innan de konstaterade att det inte är lämpligt att bjuda in någon till en konferens om vederbörande är för dödsstraff för homorelationer. Inte heller hade det varit lämpligt om RFSL bjudit in någon till en konferens om vederbörande är för dödsstraff för muslimer.

Att de skyller på "islamofobiska krafter" är inte annat än löjligt av dem. Varje människa som är för mänskliga rättigheter måste vara emot den vidriga homofobin från Quick. Notera även att Unga muslimer inte explicit skriver att de fördömer homofientlighet, de är ju själva homofientliga. Något som även många kristna samfund är för övrigt.

Man skulle givetvis kunnat stanna där och konstatera att Unga muslimer har allvarliga problem med så enkla saker som att tydligt konstatera vad som är centrala mänskliga rättigheter. Problemet är att sånt här inte bara riskerar att drabba dem själva utan även övriga muslimer i Sverige.

Jag är helt emot att en del felanvänder ordet islamofobi. Ofta blir det använt för nästan varje kritik emot islam. I ett demokratiskt samhället måste det vara tillåtet att kritiskt granska islam och muslimska samfund. Det vore lika fel att kalla kritisk granskning av kristendom och kristna samfund för kristofobi. Islamofobi blir det däremot när någon buntar ihop alla av en viss religion och låtsas att de har gemensamma attityder.

Och det är det senare som blivit allt vanligare i Sverige. Inte bara individer ägnar sig åt det utan även ett politiskt parti som kanske hamnar i riksdagen i höst, Sverigedemokraterna. De senaste dagarna har partiet kanske fått en del nya sympatisörer bland HBT-personer efter debattartikeln i Aftonbladet.

Men de HBT-personer som är engagerade i sd bör konstatera att negativa generaliseringar om muslimer även drabbar HBT-personer från muslimska länder. De är ofta dubbelt stigmatiserade, dels som muslimer (ofta kvittar det om de själva är muslimer, de drabbas av det trots det) , dels som HBT-personer.

Kritisera islam, kristendom, judendom etc. Kritisera muslimska, kristna, judiska etc. samfund. Det har du rätt att göra i ett fritt samhälle. Men bunta inte ihop "muslimer", "kristna" eller "judar" till någon grupp som har samma attityder och som du menar har negativa egenskaper.

Du skulle väl inte själv acceptera att någon resonerade så om homosexuella. Eller bisexuella. Eller transpersoner. Att bunta ihop muslimer är fel även det. Eller att bunta ihop kristna eller judar. Den typen av argumentation drabbar inte bara religiösa extremister. Utan även de HBT-människor som är kristna, muslimer, judar etc.


Uppdatering 1

Tidningen Dagen har en artikel om Unga muslimer och Quick.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar