torsdag 18 mars 2010

Fel fixera vid etnicitet i kritik emot sd.

När politiker från något av riksdagspartierna ska kommentera Sverigedemokraterna så handlar det nästan alltid om dess främlingsfientlighet. Och givetvis är det viktigt att kritisera den. Men sällan granskas sd:s politik i media när det gäller sexuell läggning och könsidentitet.

Det har hänt mycket positivt de senaste decennierna. I samhället i sin helhet har det blivit tydligare fokus på rättigheter för homosexuella och bisexuella, till viss del även transpersoner de senaste åren. Men ibland i debatten om diskriminering så blir det ännu en fixering vid etnicitet. För övrigt kan ju en människa vara diskriminerad av flera orsaker, en svart lesbisk kvinna har inte bara problem med rasism utan även homofientlighet och sexism.

Därför är det bra att journalisten Mats Wingborg och Åsa Regnér från RFSU hade en debattartikel i Aftonbladet igår om Sverigedemokraternas familjepolitik.

Från artikeln.
Det är självklart viktigt att fördöma SD:s människosyn, vars uttalade syfte är att exkludera och misstänkliggöra individer som i partiets ögon betraktas som icke-svenskar (exakt hur denna uppdelning ska göras är dock notoriskt oklart). Samtidigt skjuter denna kritiska attityd bara in sig på ena halvan av SD:s kärnfrågor.

Utöver främlingsfientligheten bedriver SD en medveten linje i synen på familj, sexualitet och jämställdhet. Många gånger är politiken minst sagt extrem. Trots det har de etablerade partierna varit förbluffande tysta....

SD bedriver en hetspolitik mot homosexuella. I partiorganet SD-Kuriren har partisekreteraren Björn Söder hävdat att en ”normalisering” av hbt-personer kommer att leda till att vi börjar acceptera tidelag och pedofili.

SD motsätter sig i linje med detta homosexuellas möjlighet­ att gifta sig och att adoptera barn.
Sydsvenska Dagbladet har idag en artikel om Sverigedemokraternas familjepolitik.
När Sydsvenskan når Margareta Sandstedt säger hon att det är viktigt att det finns en samhällsnorm, som bör vara heterosexuell kärlek med tydliga könsroller.

– Vi är två olika kön, och av två olika kön blir det avkomma. I alla tider har det varit så. Det finns ingen anledning att experimentera med något annat heller, säger Sandstedt.

SD är emot samkönade äktenskap. Barn kan bli ”förvirrade” om den heterosexuella normen löses upp, enligt Sandstedt.

–‑Vi måste låta kvinnor få vara kvinnor och män vara män. Jag har en känsla av att man inte får vara kvinnlig och mjuk i dag, säger hon.

Vem hindrar den kvinna som vill vara mjuk?

– De mest militanta feministerna. Jag kan inte säga på rak arm vilka de är.

Menar du andra partier?

– Det är mer grupper. Nätverk. De är duktiga på att lobba. Skolor och förskolor kan påverkas, och det skadar barnen, säger Margareta Sandstedt.


När jag sommaren 2009 frågade partierna vad de har för attityd till heteronormen så svarade Socialdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ att de är emot heteronormen, Moderaterna och Kristdemokraterna har ingen officiell åsikt medan Sverigedemokraterna är för heteronormen.

Därför är Sandstedts svar i sig väntat. Men det måste givetvis sägas, även om det egentligen är självklart, att den här typen av resonemang påverkar många människor negativt. Inte bara HBT-personer utan även heterosexuella som inte vill följa konservativa könsroller.

Och man kan visst då vara kritisk emot en del feminister men att någon skulle argumenterat för att ingen får vara mjuk är absurt. Debatten om de patriarkala strukturerna handlar ju tvärtom att ge människor möjlighet att bejaka både sina "manliga" och "kvinnliga" sidor. Sedan får folk givetvis följa sterotypa könsroller men strukturer i samhället ska inte hindra andra människor.

Och argumenteringen om barn är löjlig. Som om de biologiska könen skulle försvinna för att en del inte följer konservativa könsroller. Och samkönade familjer existerar givetvis. Men sd är ju emot flera av de reformer som riksdagen röstat ja till för att ge samkönade par möjlighet till barn.

Uppdatering 1.

Tommy Hansson, chefredaktör för Sverigedemokraternas tidning Sd-kuriren, har idag besvarat den kritik jag riktade mot bl.a. honom i den här bloggposten. Jag har även kommenterat hans svar. Ni kan följa debatten där.

1 kommentar:

  1. " Vem hindrar den kvinna som vill vara mjuk?

    – De mest militanta feministerna. Jag kan inte säga på rak arm vilka de är."

    Ojoj, det hade nästan varit ett roligt uttalande om det inte hade varit ganska sorligt...

    SvaraRadera