torsdag 1 april 2010

Sd vill arrangera "nationell gayparad".

Att Sverigedemokraterna vill byta image inom HBT-politiken är tydligt. Jag har tidigare skrivit här på bloggen om att Jimmie Åkesson och Carina Herrstedt i tisdags hade en debattartikel i Aftonbladet där de menade att sd är det bästa partiet för HBT-personer.

Idag avslöjar Svenska Dagbladet att sd som parti för första gången planerar vara med i gayparader i sommar. Något som så sent som för några år sedan hade orsakat allvarliga interna konflikter inom partiet. Men Jimmie Åkesson vet givetvis hur opinionen är i samhället. Dessbättre är det fler och fler som respekterar homorelationer, även bland folk som sympatiserar med sd. Att sedan sd ännu har en HBT-negativ politik är en annan sak.

Tyvärr har en del felaktigt fått för sig att sd ska vara med i Stockholms Prides parad i sommar. Partiet har visserligen vänt sig dit men fått svaret att de inte är välkomna eftersom de är ett främlingsfientligt parti. Det här gör att sd-ansvariga arrangerar en egen "nationell" alternativ gayparad.

Från artikeln i Svenska Dagbladet.
Sverigedemokraterna planerar vara med i gayparad i sommar.

"Vi vill vara ett alternativ för värdekonservativa och Sverigevänliga HBT-personer. För att visa att vi menar allvar med vår debattartikel i Aftonbladet i tisdags så ska vi för första gången arrangera en gayparad i Stockholm i sommar".

De där orden från ett pressmeddelande idag från Jimmie Åkesson, ordförande i sd, lär orsaka både hyllningar och kritik. Det senare även från hans eget parti där många ännu är negativa emot HBT-personer. Åkesson själv kommenterar det så här.

"Jo, jag vet att det kanske är kontroversiellt bland en del i partiet. Jag har idag både fått beröm och kritik efter mitt pressmeddelande. Men för mig är det viktigt att visa att även vi i Sverigedemokraterna värnar HBT-personers rättigheter. Många är negativa till homofientligheten inom islam och vi ska vara ett parti för dem."

I pressmeddelandet avslöjas det även att Bert Karlsson, välkänd inom musikbranschen, ska vara ansvarig för musiken till vagnarna i paraden. Han har visserligen tidigare varit engagerad i Ny demokrati i början av 1990-talet, ett parti som ibland blev anklagat för att vara främlingsfientligt. Men är han verkligen sympatisör till Sverigedemokraterna. När vi kontaktade Bert Karlsson svarade han så här.

"Nja, jag är inte med i något parti, inte heller Sverigedemokraterna, även om jag sympatiserar med delar av deras politik. Men det viktiga för mig är att man vill gynna den nordiska kulturen. Vi vet att många HBT-personer gillar schlager och då är det här en möjlighet att gynna nordisk musik. Det är något jag själv tycker är viktigt."

Bert Karlsson förtydligar också vad han har för planer för musiken vid den "nationella gayparaden" i sommar.

"Vi ska bara spela nordisk pop och schlagermusik. Vi har så mycket bra musik härifrån, ABBA, E-type, Lena Philipsson, Alcazar och annat. Varför ska vi då spela sånt från Östeuropa? Varje sund människa vet ju att folk i Östeuropa röstar på varandras låtar och struntar i kvalitén när det är Eurovision song contest. Det är hemskt."

Sverigedemokraterna har idag även offentliggjort att de bildat en HBT-politisk grupp som bl.a. ska ansvara för partiets gayparad och arbete för att få fler HBT-personer att rösta på partiet i höst. När vi kontaktar dem för att få veta mer om "den nationella gayparaden" i sommar svarar Nils Nilsson, eller "Swedgay" som han kallar sig när han är DJ på klubbar i Stockholm, följande.

"Vi har ännu inte avgjort vad vi ska ha för paroller vid gayparaden. Men det vi definitivt är emot är nakenheten och omoralen vid de vanliga gayparaderna. Vi har gett våra sd-politiker tydliga direktiv att de absolut inte får visa skinkorna när vi ska ha en nationell gayparad. Och vi är ganska ense om det.

Någon ville att vi skulle kalla vårt parti för "Nya Sverigedemokraterna" för att bevisa att vi ändrat oss inom HBT-politiken. Men som värdekonservativ menar jag att något som är nytt inte för den skull måste vara bra. Vi behåller vårt partinamn, Sverigedemokraterna."
Det är givetvis positivt att Sverigedemokraterna nu svänger och blir mer HBT-vänliga. Men ska de vara seriösa måste då även fixa en HBT-vänlig politik.

9 kommentarer:

 1. Bengt,

  Länken till artikeln funkar inte. Jag hittar inte artikeln.

  Vic

  SvaraRadera
 2. Du för försöka igen Vic.

  Eller kolla kalendern. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 3. =) Jag blev lite ställd. Men kalendern ja ;) Den var rolig.

  SvaraRadera
 4. Ja, jag kom till att tänka på det efter jag hade skrivit min kommentar:)

  Pride är inget för mig annars. Jag är en sådan 'Pride Nej Tack' bög (vi är många) och även fast jag inte är för att avveckla den, kommer jag själv aldrig att vara en clown i en cirkusparad oavsett om SD väljer att delta framöver eller inte.

  Glad Påsk.

  SvaraRadera
 5. haha, fyndigt!

  SvaraRadera
 6. Relaterad nyhet, som kanske är värd att diskutera av andra anledningar: http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=77-AV_ID=1032201,00.html?

  SvaraRadera
 7. Det skulle kunna vara sant. En fortsättning i Röhms anda från 30-talet.

  SvaraRadera
 8. @fredrik
  den var rolig

  Jag vill gärna se 'HBT-certiferade' moskéer och muslimska samfund. Vore kul att skriva till Sveriges Unga Muslimer och höra med dem om de är villiga att bli HBT-certiferade ;-D


  Vic
  Helsinborg

  SvaraRadera
 9. Min fråga är om detta inlägg är ett skämt?

  var kan man hitta original artikeln?

  SvaraRadera