måndag 15 mars 2010

Konservativ grupp "Homoäktenskap orsakar mer könssjukdomar"

För några dagar sedan skrev jag här på bloggen om positiva nyheter med koppling till kristna samfund. Att nog både Danmark och Storbritannien inom något år tillåter religiösa samfund att viga samkönade par. Flera brittiska kristna samfund har redan sagt de är intresserade. I Sverige sa Svenska kyrkan redan förra hösten ja till homovigslar.

Men allt är inte positivt givetvis. Ännu är många kristna emot homorelationer. Tre nyheter avslöjar det. Från Missionskyrkan i Sverige, konservativt ortodoxa i Ryssland och högerkristna i USA. Några i en konservativ förening i delstaten Iowa argumenterar absurt nog för att "homoäktenskap orsakar mer könssjukdomar". Något jag kommenterar senare i bloggposten.

Vi börjar med Missionskyrkan. Tidningen Dagen avslöjar att styrelsen för samfundet nu gör en helomvändning.
Svenska Missionskyrkans styrelse tar nu tillbaka sitt tidigare beslut i frågan om samkönad vigsel. I ett sammanträde på söndagen beslutade styrelsen att föreslå kyrkokonferensen att låta frågan avgöras av den nya kyrka som bildas 2011.

Kyrkostyrelsen beslutade också att inte rekommendera vigsel av samkönade par inom Svenska Missionskyrkan fram till dess att den nya kyrkan, bestående av Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan, har bildats.

Det senare beslutet fattades med ordföranden Ulf Hållmarkers utslagsröst.

- Det är ett stort tacksägelseämne, inte minst tack vare ordförandens utslagsröst, att styrelsen nu rekommenderar församlingarna att inte rekommendera vigsel av samkönade par, säger Tuve Skånberg, som samordnat pastorernas protestlista mot beslutet.
Det är givetvis fegt av styrelsen att ändra sig. För det existerar inte någon orsak att vänta. Metodistkyrkan har redan sagt nej till homovigslar och kan de göra det så kan Missionskyrkan säga ja.

Att homofientlige Tuve Skånberg, som i höst kandiderar för Kristdemokraterna till riksdagen, gillar fegandet från styrelsen är väntat. Men det ska bli intressant att följa vad som händer på samfundets kyrkokonferens. Att styrelsen var så oenig gör att det kanske då blir ett ja till homovigslar.

Som bekant har man i Moskva i flera år förbjudit gayparader och demonstrationer för homosexuellas och bisexuellas rättigheter. Det är givetvis helt oförenligt med centrala rättigheter som demonstrationsfriheten. Men i år har HBT-aktivister även planerat en gayparad i landets näst största stad, S:t Petersburg. Och det verkar som att de lokala politikerna där accepterar paraden även om det nog inte är avgjort ännu. Många menar att attityderna är något mer liberala där än i Moskva även om homofientlighet är vanligt.

Protesterna mot den planerade gayparaden har inte låtit vänta på sig. Det avslöjar hemsidan MoscowPride.

Från artikeln.
A group of Religious and Nationalist organizations sent a common letter to the Governor of St Petersburg, Valentina Matvienko, asking her to prohibit any gay pride march in the city.

The letter of which ‘rusk.ru’ received a copy says:

“We are categorically against holding any public events, which in any way present a propaganda of sexual perversions.

“Any parade is a demonstration - demonstration is a form of propaganda. As a result, a gay pride is a propaganda of homosexuality....

“We are constantly told that democracy is the government of majority, but it turns out that the interests of the majority would be sacrificed to a handful of people with unnatural sexual orientation”

The statement is signed by several nationalists and religious groups among them "Intellectuals of the Orthodox Church; Russian Imperial Movement; Movement "For Faith and Fatherland", "People's Cathedral", "Imperial Russia Union”.
Den homofientliga retoriken är fascinerande. Inte bara för att man använder ord som perversioner när det enda perversa i den här historien är att några kristna och nationalistiska grupper försöker stoppa en fredlig demonstration för mänskliga rättigheter. Men även argumentet om "majoritetens rättigheter" är intressant. För faktum är ju att demonstrationsrättigheten är extra viktig för minoriteters möjligheter att påverka andra. Majoritetsgrupper har ju generellt lättare att få igenom sina krav utan några demonstrationer.

Till sist vill jag kommentera att en konservativ grupp i USA på fullt allvar menar att homoäktenskap orsakar mer könssjukdomar i samhället.

Från en artikel på USA-gaysiten 365.com.
The president of the Iowa Family Policy Center, a group that opposes marriage equality, released a statement that made gay sex appear to be a health menace.

“The Iowa Legislature outlawed smoking in an effort to improve health and reduce the medical costs that are often passed on to the state,” Chuck Hurley said, according to the Des Moines Register. “The secondhand impacts of certain homosexual acts are arguably more destructive, and potentially more costly to society than smoking. … Homosexual activity is certainly more dangerous for the individuals who engage in it than is smoking.”

Hurley cited a new report from the U.S. Centers for Disease Control that showed a higher number of gay and bisexual men have HIV and syphilis. The report made no mention of smoking.

Hurley believes Iowa’s passage of same-sex marriage will lead to higher HIV and syphilis rates in the state.
Kanske det egentligen är bra att de inte försöker hyckla och låtsas det handlar om semantiska debatter om ordet äktenskap. De gillar inte homorelationer och därför är de emot en könsneutral äktenskapslag. Det gör att det i delstaten kanske blir ännu fler som är för reformen när de möter sådan homofientlig argumentation.

Men det mest absurda är givetvis den bisarra logiken i att tillåtande av homoäktenskap skulle orsaka mer könssjukdomar. Att hiv och en del andra könssjukdomar är vanligare bland män som har sex med män än bland hela befolkningen är sant. Men en orsak till det är att gruppen homosexuella och bisexuella män tidigare nästan inte hade något annat alternativ än tillfälliga snabba sexuella förbindelser. För ju mer anonymt desto mindre risk för att det skulle bli avslöjat för andra att de var homosexuella eller bisexuella.

De senaste decennierna har samkönade relationer blivit mer respekterade i delar av USA. Det gör att de som vill bo med en partner i en monogam relation får större möjligheter till det. Sedan är det andra som gillar anonyma sexmöten trots att man tillåter homoäktenskap. Men totalt bör det vara positivt för hiv-preventionen.

Ett annat argument är att rapporter avslöjar att folk med självrespekt och trygg identitet oftare skyddar sig vid sex än andra. Så även av den orsaken är det positivt för hiv-preventionen att homorelationer blir mer respekterade.

Men givetvis är högerkristna i USA inte främst engagerade för hälsoargumentet. Det är bara ännu en förevändning för dem att försöka stoppa viktiga rättigheter för homosexuella och bisexuella.


Uppdatering 1

I en ny artikel i Dagen försöker Göran Zettergren från Missionskyrkans styrelse försvara att man ändrat sig och inte rekommenderar samfundets kyrkokonferens i maj i år att säga ja till att tillåta homovigslar. Men givetvis har styrelsen problem. Först sa man ja, sedan bytte man policy till att vänta med att säga ja till våren 2010 och nu byter man policy igen och vill att det ska avgöras först om några år. Hanteringen förtjänar allvarlig kritik och är ett svek mot samkönade par i samfundet som vill ingå äktenskap i någon av deras församlingar.

Uppdatering 2

För den som är intresserad av ett teologiskt homovänligt resonemang om Missionskyrkan rekommenderar jag en bloggpost från Pär Axel Sahlberg som själv är engagerad i Metodistkyrkan som sagt nej till homovigslar. Sahlberg är med i den grupp som ska förbereda att Missionskyrkan, Metodistkyrkan och Baptistsamfundet blir ett gemensamt samfund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar