måndag 22 mars 2010

Patriarkala strukturer.

Att patriarkala strukturer är ett problem är det många av oss som vet. Strukturer som gynnar män och missgynnar kvinnor. Det betyder inte att varje man i varje situation är priviligierad men att det är så generellt i samhället.

Som tur är så har gayrörelsen varit befriad från de där negativa strukturerna. Av den enkla orsaken att bögar inte är ihop med någon kvinna och därmed är en del av förtrycket. För det är ju välkänt att det är i familjen som strukturerna blir en del av samhället. Ett bögpar är jämställda i sin relation, även ett lesbiskt par.

Inom RFSL och HBT-rörelsen har man tidigt avfärdat traditionella könsroller och därmed skapat en medvetenhet som är en garant mot varje tendens till patriarkala strukturer.

Kanske någon invänder att mer än 90 % av alla ordföranden i RFSL sedan starten för ca 60 år sedan har varit män. Men orsaken till det är att det främst är män som varit mest engagerade och därmed också oftare blivit ordföranden i föreningen.

Nej, det där var givetvis inte sant....

Vi börjar om från början.

Patriarkala strukturer har påverkat hela samhället. Även gayrörelsen. Det har orsakat att man ofta fokuserat mer på bögars situation än lesbiskas. Transpersoner har ofta blivit bortglömda om de inte varit någon typ av exotiskt alibi som typ dragshow.

När man skulle göra reklam vid Stockholm Pride för "drugbingo" för några år sedan hade man reklam med bilder av lättklädda män. Och så är det ofta i reklam som vänder sig till både bögar och lesbiska. Ingen skulle få för sig att ha bilder av lättklädda kvinnor i reklam som vänder sig till både homosexuella män och kvinnor. Av samma orsak som att när reklam riktar sig till heterosexuella av båda könen skulle ingen få för sig att bara ha med bilder av lättklädda män, däremot bara lättklädda kvinnor.

Mannen är oftast norm, både bland heterosexuella och homosexuella.

Våld i nära relationer är vanligt även i samkönade relationer. Att två män, eller två kvinnor, är ihop är ingen garant för att det är en jämställd relation.

I början av 1980-talet blev det en konflikt inom ILGA (den internationella motsvarigheten till RFSL). Många lesbiska kvinnor ogillade att föreningar för pedofiler fick vara en del av gayrörelsen. Vad gjorde då många män inom ILGA? Jo, de försvarade att pedofilföreningarna skulle få vara kvar. Trots att resultatet blev att många lesbiska lämnade ILGA. Det krävdes nämligen att drygt 80 % på ILGA:s årsmöten skulle rösta ja för att en förening skulle bli utesluten från ILGA. Många bögar var engagerade mot pedofilföreningarna men inte tillräckligt många. Först i början av 1990-talet blev pedofilföreningarna utsparkade från föreningen.

Vissa homofober kanske använder det jag skriver här i sin propaganda om att bögar ofta är pedofiler. Men notera att jag inte alls antyder att de flesta bögar i ILGA i början av 1980-talet var pedofiler. Min erfarenhet är att nästan alla bögar jag haft kontakt med har varit ointresserade av pedofila kontakter. Och fördömt den typen av kontakter. Och jag började besöka gayställen redan 1990.

Istället är mitt tips att många bögar inom ILGA i början av 1980-talet höll sina manliga kompisar, även om de varit engagerade i pedofilföreningar, om ryggen. De var polare. Som träffats i sociala sammanhang. Precis som bland heterosexuella. Manliga heterosexuella direktörer som träffar andra manliga direktörer och som nominerar varann till bolagsstyrelser. Män i fackföreningsrörelsen som bagatelliserar om någon manlig kompis är sexistisk "för han menar ju egentligen inte allvar".

Och att då en del kvinnor protesterar avfärdas som gnäll. Dessbättre har RFSL och övrig gayrörelse de senaste 20 åren börjat acceptera att man är en del av de patriarkala strukturerna i samhället.

Vissa män i gayrörelsen har tidigare kommenterat det här med att det oftast är bögar som blivit förföljda i samhället. Det är i.o.f.s. sant. Men orsaken har ofta inte varit någon acceptans av lesbiska relationer. Utan istället har man gissat att två kvinnor inte skulle ägna sig åt något sådant. Lesbiska har ofta bemötts av osynliggörande. Och ibland är det ännu värre för individen än kampanjer emot något. För med osynligggörande så får du ännu svårare få en egen identitet.

Sedan vänder jag mig oftast emot att göra en grupp till bara "offer". Givetvis har också en del lesbiska kvinnor ett ansvar för situationen. En del av dem har varit "separatistiska" d.v.s. varit för att lesbiska själva ska starta föreningar. Andra har varit negativa till män generellt. Även om orsaken till det är förtryck från många män måste det förtydligas att generaliserande om män är lika oacceptabelt som generaliserande om homosexuella, invandrare, kvinnor eller vilken annan grupp som helst.

En annan grupp som ofta haft det tufft i den politiska delen av gayrörelsen är transpersoner. Visserligen har man ofta visat dragshow på gayställen. Men mer sällan har man drivit gruppens politiska krav.

Det trots att det var främst transvestiter som startade revolten på gaypuben Stonewall 1969. För de av er som inte känner till Stonewall så var det en pub i New York. Det var en del knark där, polisen hade alltså i sig en orsak att besöka puben. Men de trakasserade gäster på gaypubar betydligt oftare än gäster på pubar som hade problem med knark och där de flesta var heterosexuella. En dag fick några på Stonewall nog, de flesta var transvestiter. De accepterade inte trakasserierna, ryktet spreds snabbt och massor av homosexuella samlades utanför puben. Kravallerna höll på i flera dagar. Många modiga bögar och lesbiska var med i kravallerna men deflesta av dem som startade det var transvestiter.

Sedan dess har man arrangerat Pridefiranden i flera länder. ILGA-Europa (motsvarigheten till RFSL på Europanivå) har sammanställt en guide till Pridefiranden i Europa i år. Där kan du läsa att Piteå har sin festival 16-17 april och Norrköping 23-25 april. I maj så är det HBT-festival i Göteborg 12-16 och i Eskilstuna 21-23.

Det är många tips i guiden. Vi ska fira att vi i HBT-rörelsen nått många framgångar i vårt politiska arbete de senaste decennierna. Men vi ska också vara medvetna om våra egna strukturer. Det är först då det blir verklig frigörelse.


Uppdatering 1

Eftersom det varit en del debatt om RFSL och sex med barn så vill jag lämna en kommentar om föreningen och debatten i ILGA.

Det var FN som i början av 1990-talet krävde att ILGA skulle få bort föreningar för pedofiler för att man skulle acceptera något samarbete med ILGA. Men redan tidigare hade det varit många internt inom ILGA som varit kritiska emot att man tillät pedofilföreningar.

I den avgörande debatten var folk från RFSL och övriga gayföreningar från Norden de som mest envetet krävde att pedofilföreningarna måste lämna ILGA. Även många från USA var mycket engagerade för det trots att en del av pedofilföreningarna var från samma land. Eller kanske det gjorde deras engemang ännu tydligare.

De som försvarade pedofilföreningarna var dels folk som ideologiskt menade att är man själv som homosexuell diskriminerad ska man inte själv diskriminera ännu mer marginaliserade grupper. Ett resonemang som hade varit giltigt om det inte varit för att sex med barn är övergrepp. Ett annat argument var att man inte skulle acceptera krav från FN, men det här kravet var rätt.

Det var främst en del ombud från Nederländerna och Tyskland som försvarade pedofilföreningarnas rätt att vara kvar inom ILGA. Men i den avgörande omröstningen blev det ca 90 % som röstade för att sparka ut pedofilföreningarna, vilket var tillräckligt. Det krävdes att mer än fem sjättedelar av ombuden röstade för det. Det var en orsak till att det dröjde fram til 1990-talet att få bort pedofilföreningarna, att det krävdes kvalificerad majoritet vid den här typen av omröstningar.


16 kommentarer:

 1. Angående pedofilernas involvering i gayrörelsen handlar det om mycket mer än bara att dom var vänner med de homosexuella, gayrörelsen hade väldigt länge (och har fortfarande till viss del) ett perspektiv som var att störningsstämplar gällande sexualitet är en form av social kontroll med religiöst ursprung och något som skulle motverkas. Det var inte bara homosexuella som skulle ha frihet utan ALLA sexualiteter. Skälet man inte propagerade för det öppet var för att man var rädd att det skulle skada gayrörelsens kortsiktiga mål. En av aktivisterna har skrivit om det här:

  Silverstein, C. (2009). Letter to the Editor. The Implications of Removing Homosexuality from the DSM as a Mental Disorder. Arch Sex Behav (2009) 38:161–163

  Det är synd och skam att den Svenska gayrörelsen inte längre stödjer sexuell frihet för alla utan bara för sig själva.

  SvaraRadera
 2. Augustin

  Jag har inte helt koll på hur debatterna var på 1970-talet och 1980-talet. Men jag är mycket skeptisk till din tes om att alla egentligen skulle varit för legalisering av den typen av förbindelser. Inget typer på det av det material som är från den tiden.

  Och när du säger att man aldrig skrev om det för att inte "skada gayrörelsens kortsiktiga mål" så är det fel. Tvärtom skrev RFSL, tyvärr, ett offentligt remissvar i början på 1980-talet där man ursäkade relationer mellan vuxna och minderåriga.

  Men jag vänder mig emot din antydan om att man ska jämföra en relation mellan en vuxen och ett barn med en relationer mellan två vuxna.

  Vi har föreningsfrihet i Sverige. Vill du och andra lobba för att legalisera relationer mellan vuxna och barn så får ni göra det. Men det har inget som helst med HBT-rättigheter att göra så håll er undan från gayrörelsen.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. En annan sak är intressant.

  Idag är det gayaktivister från höger till vänster. Ganska blandet.

  På 1970-talet och 1980-talet var också en blandning, men bland de främsta gayengagerade var nog ca hälften marxister d.v.s. till vänster om Socialdemorkraterna.

  Människor som var emot det kapitalistiska systemet för att det "exploaterade" människor. Det får folk givetvis tycka, jag brukar inte blanda mig i höger-vänsterdebatten här på bloggen.

  Men om man kritiserar att avskaffa LAS och MBL med argumentet att en direktör och en löntagare inte är jämställda parter (något som jag håller med om, jag är för både LAS och MBL) vad ska man då inte säga om en bög från Sverige som har sex med en prostituerad 20-åring i Thailand, eller ännu värre än 10-åring i Sverige som "frivilligt" säger ja till sex med någon vuxen.

  Hur kan man klandra folk som vill avskaffa LAS (lagen om anställningsskydd) och samtidigt vara för att legalisera sex med barn? Eller att tycka att sex med prostituerade vuxna i Thailand är oproblematiskt?

  En svensk arbetare är generellt i en betydligt bättre maktposition än en fattig thaikille som måste sälja sex för klara sig för dagen.

  Observera att jag är emot sexköpslagen men att kalla alla sexköp för oproblematiska menar jag är naivt.

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Men det är just det som är grejen, pedofili har allting med gayrörelsen att göra. Gayrörelsen har både långsiktiga och kortsiktiga mål, de kortsiktiga målen har idag blivit uppfyllda, homosexuella har i princip alla rättigheter de kan önska och är accepterade av en klar majoritet i Sverige. Det är därför dags att börja fokusera på de långsiktiga målen varav ett av dem är frigörandet av alla sexuella minoriteter, inklusive pedofiler.

  "“What has not yet been discussed in print is the long-range goal of the activist committee. (…) Our hope was that one day the entire group off sexual disorders would be dropped from DSM, at least those currently listed as the paraphilias.

  It is now 35 years since the deletion of homosexuality from DSM, our short range goal. Our long-term goal to delete the section of DSM variously called sexual perversions, sexual disorder, or paraphilia, depending upon the edition, has not been realized."

  SvaraRadera
 5. Augustin

  Var ditt citat är ifrån avslöjar du inte. Men egentligen kvittar det. RFSL och HBT-rörelsens fördömer pedofila relationer som är sexuella övergrepp.

  Pedofoli har varken med homosexualitet eller heterosexualitet att göra. Inte heller med könsidentitet. Därmed har det inget med HBT-rörelsen att göra.

  Bengt

  SvaraRadera
 6. Sedan är din logik något besynnerlig.

  Att en del pedofilengagerade jobbat för att avskaffa homosexualitet som sjukdom betyder inte att det är någon koppling i sig.

  Lenin var med om att avskaffa förbudet mot homosexuella relationer. Men det betyder inte att det är någon koppling mellan att tillåta homorelationer och införa en kommunistisk diktatur (även om vissa tokkonservativa ibland låtsats som det).

  Sex mellan vuxna är en helt annan sak än sex mellan en vuxen och ett barn. Det handlar om maktrelationer och mognad.

  Bengt

  SvaraRadera
 7. Citatet var från gay-aktivisten Charles Silverstein som med en grupp andra aktivister var delaktiga i borttagandet av homosexualitet från DSM.

  Jag vet inte hur långt minne du har men gayrörelsen har varierat i vilka grupper de väljer att inkludera, inte ens lesbiska kvinnor har alltid varit välkomna. I grund och botten handlar det om huruvida man kämpar för sexuell frihet eller inte.

  Silverstein och de andra stod för en större kamp där alla är välkomna, frågan är varför ni inte gör det.

  Här är referensen till artikeln: Silverstein, C. (2009). Letter to the Editor. The Implications of Removing Homosexuality from the DSM as a Mental Disorder. Arch Sex Behav (2009) 38:161–163

  SvaraRadera
 8. Augustin

  Återigen, alla är inte välkomna av den enkla orsaken att sex mellan vuxna och barn yngre än 15 år är övergrepp enligt mig och enligt svensk lag. Att du sedan inte håller med om det är en annan sak.

  Bengt

  SvaraRadera
 9. Det kan givetvis diskuteras, men det är fortfarande ingen anledning att stänga ute en hel läggning. Pedofili = huvudsaklig attraktion till förpubertala barn.

  SvaraRadera
 10. Augustin.

  Menar en förening att en viss typ av sex är övergrepp är det ju givet att en förening inte jobbar för legalisering av den typen av sex.

  Bengt

  SvaraRadera
 11. Skilj på läggning och beteende.

  Att ni inte stödjer sexuella kontakter mellan barn och vuxna kan jag förstå, att däremot inte stödja läggningen är däremot konstigt.

  Varför förtjänar inte någon med en pedofil-läggning acceptans i samhället medan en homosexuell skulle göra det?

  SvaraRadera
 12. Augustin

  Hela debatten här har handlat om vilka föreningar som ska få vara en del av HBT-rörelsen i Sverige och internationellt. Pedofilföreningar ska inte få vara det eftersom de argumenterar för att legalisera övergrepp på barn. Sedan har du och andra rätt att själv argumentera för det, men andra har också rätt att vägra samarbeta med någon förening.

  Vad jag vet har aldrig någon blivit förbjuden att vara med i en parad eller på någon klubb för att vederbörande har pedofila känslor. Däremot så får du inte ha plakat med propaganda för pedofili om du är med i en gayparad.

  Svårare än så är det inte.

  Bengt

  SvaraRadera
 13. Frågan är snarare varför det är en HBT rörelse snarare än en HB+resten rörelse.

  Uppenbarligen var det ett av målen i den verkliga gayrörelsen som stod i fronten för utvecklingen, så varför stödjer inte ni detta?

  Just nu har vi bara skapat en ny förtryckande norm där HBT gänget utgör ett hinder för verklig sexuell frigörelse.

  SvaraRadera
 14. Jag har redan besvarat din fråga igen och igen.

  Vill sedan andra här bemöta dina argument får de göra det.

  Bengt

  SvaraRadera
 15. Agustin:
  Pedofili är vidrigt och skall bekämpas.
  Bengt:
  Intressant att du tar dig rätten att tala för hela HBT-rörelsen som om den vore en förening.

  Kure

  SvaraRadera
 16. Kure

  Jag talar för vilka grupper som jag menar ska vara en del av HBT-rörelsen. Av samma orsak som att kristna kan vara emot att pedofilkristna ska vara en del av den kristna rörelsen.

  Bengt

  SvaraRadera