onsdag 17 mars 2010

Förbud mot bögar i Turkiets försvar.

Att Turkiet har allvarliga problem när det gäller att respektera mänskliga rättigheter är välkänt. Det blev återigen tydligt igår när landets premiärminister Recep Tayyip Erdogan hotade med att deportera 100 000 armenier som bor i landet men inte är turkiska medborgare. Det avslöjar bl.a. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Det är Erdogans reaktion efter att både Sverige och USA gjort uttalanden om att det var ett folkmord när nästan en miljon armenier blev mördade i Turkiet 1915-1916. Jag är själv för att man ska kalla det folkmord eftersom tydligen nästan alla historiker utanför Turkiet är ense om det. Men även om en del är kritiska emot uttalandet från den svenska riksdagen så blir det bisarrt att straffa 100 000 människor i det egna landet som svar.

Turkiets behandling av kurder är också helt oacceptabel även om situationen blivit något bättre de senaste åren. Men det är inte bara etniska minoriteter som blir allvarligt diskriminerade i landet.

Det är förbjudet för homosexuella att jobba som officerare och göra värnplikten i Turkiet. Det är helt oförenligt med rätten att fritt välja yrke vilket är en central mänsklig rättighet (att man sedan ska vara kompetent för yrket är givetvis en annan sak). Av de länder som är med i NATO är det bara USA och Turkiet som ännu inte tillåter homosexuella att jobba på samma villkor som heterosexuella inom försvaret. Och USA håller nu som bekant på att ompröva sin policy.

2008 förbjöd en domstol i Turkiet HBT-föreningen Lambda Istanbul med den absurda motiveringen att föreningen var emot landets "moral". Dessbättre så ogiltigförklarade en annan domstol förbudet 2009.

Från den brittiska HBT-siten Pinknews.
In May 2008 a court in Islanbul agreed that Lambda breaches both the Penal Code, as an association in violation of "law and morals," and Article 41 of the Turkish constitution, which is concerned with "the peace and welfare of the family."

The court ordered Lambda Istanbul to close....

Yesterday the organisation learnt that the Supreme Court of Appeals "rejected the local court's decision on the grounds that reference to LGBT people in the name and the statute of the association did not constitute opposition to Turkish moral values," said Amnesty International.

"The Court’s judgment also recognised the right of lesbian, gay, bisexual and transgender individuals to form associations.
Trots att föreningen till sist fick rätt visar det att delar av landets rättssystem ännu inte respekterar något så centralt som föreningsfriheten. Ett annat allvarligt tecken på den problematiska situationen är att myndigheter hösten 2009 blockerade två HBT-siter.

I en intervju i tidningen Hürriyet i början av den här månaden sa Turkiets familjeminister Selma Aliye Kavaf att "homosexualitet är en sjukdom". Givetvis homofientligt och helt oacceptabelt.

Från siten Turkiye Internette Turkey On The Net.
The state minister responsible for the affairs of women and families has declared that she believes people who are gay are sick.

“I believe homosexuality is a biological disorder, a disease,” said S. Aliye Kavaf in an interview with the daily Hürriyet’s Sunday supplement. “I believe [homosexuality] is something that needs to be treated. Therefore I do not have a positive opinion of gay marriage.”

Kavaf said her ministry does not have an agenda for gay marriage and there is no demand for such a thing anyway. “We are not saying that there are no homosexuals in Turkey, these cases do exist” she said.
Turkiet har inte något förbud mot samkönade relationer men den sociala situationen är ofta svår. Landet har inte några som helst lagar mot diskriminering p.g.a. sexuell läggning och inte heller någon lag som juridiskt erkänner homorelationer, typ partnerskapslag.

Till sist vill jag förtydliga att jag helt är för att Turkiet ska få bli medlem i EU när de följer de krav unionen har på ansökarländer när det gäller mänskliga rättigheter och ekonomi. Jag vänder mig emot den argumention som många politiker i EU använder, att det är "en kristen union". För det första ska EU vara sekulärt, för det andra så riskerar ett avfärdande av Turkiet av den orsaken att rikta en signal till de muslimer som redan bor i unionen att de egentligen inte borde vara här.

Dessbättre så är det politisk enighet i Sveriges riksdag om att Turkiet bör få bli medlem. Jag kritiserar ofta Kristdemokraterna här på bloggen för dess intolerans när det gäller en del HBT-rättigheter men här förjänar partiet en eloge. Medan de flesta andra kristdemokratiska partier i unionen är negativa till "ett muslimskt land" i EU så är kd för det.

Men kraven på Turkiet måste vara lika tydliga som på andra ansökarländer när det gäller respekt för mänskliga rättigheter.

4 kommentarer:

 1. Visste du din idiot att HBT människor var representerade och t o m hade eget parti när Ni i Sverige gömde Er i garderoben.
  En bild på en folkkär sångare , första bästa jag hittade.
  http://www.hagasny.com/forums/f28/turkey-zeki-muren-sorma-ne-haldeyim-video-klip-3145/

  Sluta basha landet.

  SvaraRadera
 2. Josef

  Så du tål inte att man riktar befogad kritik emot Turkiet. Eller hur vill du att man skall tolka ditt inlägg?

  Hato

  SvaraRadera
 3. "Visste du din idiot"...
  Det är föredömligt att man sätter en så civiliserad och saklig ton tidigt i sitt debattinlägg. På det sättet slipper ödsla tid på att läsa hela kommentaren innan man förstår vad det rör sig om.

  SvaraRadera
 4. Josef

  Om det är någon som förtjänar kallas idiot är det du som inte argumenterar sakligt. Annars tycker jag vi ska undvika det ordet i debatter.

  Men det måste vara jobbigt att inte kunna bemöta det jag skrev. Och det är helt Turkiets eget ansvar att landet blir "bashat" för olika kränkningazr av mänskliga rättigheter. Börjar Turkiet respektera centrala mänskliga rättigheter så slipper landet den här kritiken. Enkelt egentligen eller hur?

  Jag kritiserar en massa andra länder också när de förtjänar det. Då är det ingen orsak att undvika kritisera Turkiet eftersom landets HBT-politik är mycket dålig ännu.

  Jag hade kunnat skriva om flera till aspekter på att homofobi är ett allvarligt problem i landet. Men jag ska nöja mig med ännu ett sådant.

  http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-12883.html/

  "A 33-year-old Turkish football referee who was sacked for being gay has said he will take his fight to the European Court of Human Rights.

  Halil Ibrahim Dincdag, who is from Trazbon, in the Black Sea coast area of the country, was sacked as a referee after announcing last month on television that he was gay.

  Speaking on a Turkish football show on Kanalturk on Saturday, Dincag said he would continue to fight the legal battle against his dismissal.

  The Turkish Football Federation revoked Dincdag's refereeing license on the grounds that, as homosexuals are declared 'unfit' for compulsory national military service, Dincdag would also be physically unfit to referee sporting events."

  Från den artikel du länkade till.

  "Popular opinion holds that he was homosexual[1], although he never made a public statement nor denial to this effect."

  Det var kanske en orsak till att han inte berättade att han var homo om han nu var det. Men även om många i Turkiet senare skulle acceptera vissa sångare som var gay betyder det inte att man därmed även accepterar homosexuella i sin vardag. Eller att ens son eller dotter är homosexuell.

  Liberace var det många som gillade i USA på 1960-talet. Men det var trots det ett homofientligt land då. Samma sak med David Bowie, Elton John och Village People på 1970-talet. De var populära i USA och Storbritannen men trots det var de flesta där homofientliga, ännu fler än i Sverige på 1970-talet.

  Av samma orsak så hade USA allvarliga problem med rasism på 1960-talet trots att svarta Motownartister var populära i landet.

  Sedan är situationen bättre i Turkiet än i de flesta andra muslimska länder idag men det betyder inte att den är acceptabel.

  Bengt

  SvaraRadera