måndag 23 november 2015

HBTQ-kultur. Queer - William S Burroughs.



Första gången (1988) den här boken av William S Burroughs översattes till svenska fick den titeln Svängd. När den ges ut igen 2014 har den istället fått behålla original-titeln. Och det avslöjar mer om samhällsutvecklingen i Sverige senaste decennierna än om själva boken. Queer var ett begrepp som få svenskar kunde relatera till 1988, betydligt fler idag. Från förlagets presentation.
.... Queer skrevs under tidigt femtiotal, men då den ursprungligen ansågs för extrem för att tryckas publicerades den första gången så sent som 1985. Romanen handlar om William Lee, en exil­amerikan som flackar omkring i Mexiko och Sydamerika. Han försöker bli kvitt sitt heroinberoende men blir i stället besatt av Eugene Allerton, en ung bisexuell man som mest tolererar Lees sällskap i väntan på något bättre. Tillsammans ger de sig ut för att leta efter en kraftfull hallucinogen som sägs skapa telepatiska förmågor....
William S Burrough beskriver egentligen sin egna erfarenheter i Latinamerika. Men kallar sig i boken för Lee. Det här är en roman med mycket svärta. Burrough var själv homosexuell, möjligen bisexuell. Han gifte sig med en kvinna men deras relation slutade i en tragedi. De hade ofta testat att William skulle skjuta bort ett äpple placerat på hans frus huvud. Men en dag hamnade kulan i kvinnans huvud. För Burroughs blev det ett trauma. För att bearbeta det skrev han den här boken.

Sexuella kontakter med unga tonårskillar.

Queer är fylld av självförakt hos huvudpersonen Lee. Han känner ofta att han utnyttjar människor. Men inte helt. Det finns en acceptans för att ha sexuella kontakter med fattiga killar i 14-15-årsåldern. Men det här var från en period där sådant generellt betraktades som något udda men egentligen oproblematiskt - om mannen var hetero och sökte en tjej. Bland böcker från före 1970 måste det här vara bland de som mest explicit kommenterat bögars situationen. Kanske inte konstigt att han själv bedömde att den inte kunde publiceras på 1950-talet.

Den här boken är intressant. Inte för att den är perfekt litterärt. Men bra. Och mitt bland sorgen finns det ett visst hopp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar