söndag 25 september 2011

V-politiker beter sig fegt om muslimsk homofientlighet.


Jag har idag skickat följande mail till alla ledamöter i Vänsterpartiets riksdagsgrupp och partistyrelse och även till Ung vänster. I mailet riktar jag tydlig kritik mot bl.a. partiets avgående ordförande Lars Ohly och dess gruppledare i riksdagen (och en av kandidaterna som ny ordförande), öppet homosexuelle Hans Linde (bilden). Jag har placerat rubriker (som inte var med i mailet) i den här bloggposten för att göra den mer lättläst.


Till v-politiker.

I det här bloggposten ska ni få skarp kritik, något som jag bedömer att ni förtjänar. Sedan vet jag att självkritik verkligen inte är riksdagsledamöters och partistyrelseledamöters bästa sida (det kvittar vilket parti det handlar om) så därför ska jag först förklara följande.

1. Jag har i många år jobbat emot främlingsfientlighet och rasism. Utan att skryta var jag nog den borgerlige politiker i Malmö som tydligast var engagerad emot etnisk diskriminering 2002-2006 då jag var kommunfullmäktigeledamot. Jag är för en rättssäker och hyfsat generös flyktingpolitik och är i princip för den uppgörelse som träffats mellan Alliansen och Miljöpartiet. Med den blir det än tydligare att Sverige har Europas mest generösa flyktingpolitik (något jag tycker vi ska vara stolta över men vi måste försöka få en EU-gemensam politik där man solidariskt delar kostnaderna för flyktingpolitiken).

Er kritik mot uppgörelsen mellan Alliansen och mp är absurd när ni kallar det för "legitimering av främlingsfientlighet" (debattartikel i SvD). Extra patetiskt eftersom era motsvarigheter i övriga nordiska länder är för en mer restriktiv politik än Sverige. Socialistisk folkeparti i Danmark vill samarbeta med främlingsfientliga Dansk folkeparti och har de närmaste åren accepterat den absurda 24-årsregeln. I Norge är Socialistisk venstre regeringsparti och för en flyktingpolitik som är betydligt mer restriktiv än den Moderaterna och övriga borgerliga partier för i Sverige. Vänsterförbundet i Finland stödjer landets extremt restriktiva flyktingpolitik och har tydliggjort att de inte har problem med att sitta i samma regering som främlingsfientliga Sannfinnländarna.

De partier i andra länder ni har närmast organisatoriskt samarbete med är alltså samtliga för en tydligt mer restriktiv invandringspolitik än något svenskt riksdagsparti, undantaget Sverigedemokraterna. Men Vänsterförbundet i Finland hamnar väl ungefär som sd när det gäller restriktivitet. Man kanske ska positivt notera att ni inte längre samarbetar med diktaturpartier, som ni fram till 1989 hade det extremt dåliga omdömet att göra och er avgående ordförande Lars Ohly har avslöjats med att på 1980-talet kritiserat granskande reportage av diktaturen DDR i Kommunistisk ungdoms tidning. Men Ohly ska precis de som på 1930-talet flirtade med fascistdiktaturer och ursäktade dem, få en andra chans.

Jag har lämnat partipolitiken.

2. Jag har lämnat partipolitiken och Folkpartiet. Har sedan 2007 inte varit medlem i något parti och om jag ska berätta vilka som är Sveriges främsta liberala politiker skulle Jan Björklund (som jag bedömer som liberal-konservativ) inte hamna bland dem. Däremot är han enligt mig en duktig skolminister. Alla kommentarer om fp undanbedes vänligen men bestämt. Jag vet att ni är vana vid att varje kritik mot er skylla på andra partier men håll undan den strategin för då gör ni bara bort er.

3. Jag är ännu liberal, ni är socialister. Men försök inte för en sekund bortförklara min kritik mot er därför att vi är för olika ekonomiska system. Jag har respekt för demokratiska socialister även om jag inte håller med dem. Den här debatten handlar inte om marknadsekonomi-planekonomi. Den debatten tar jag gärna någon annan gång men även ni bör vara mottagliga för kritik från icke-socialister. Annars beter ni er som en sekt.

4. Ni som är riksdagsledamöter har inte någon möjlighet att avbeställa mitt HBT-nyhetsbrev för att jag skarpt kritiserar hur fegt ni beter er i debatten om Lars Vilks och muslimska samfund. Ni ska tåla den kritiken. Ni som är partistyrelseledamöter och tillhör Ung vänster har rätt att avbeställa mitt HBT-nyhetsbrev men jag lovar att slå upp det stort om det är en ledande politiker bland er som gör det. Sverigedemokratisk ungdom blev det första ungdomsförbundet att avbeställa mina nyhetsbrev, vilket inte är oväntat då de är HBT-negativa. Gör Ung vänster det lovar jag att göra en bloggpost av det och kanske även kontakta media.

Främsta budskapet i mailet.

Vad är då mitt främsta budskap med det här mailet?

1. Alla muslimska samfund i alla länder är homofientliga. Men när ni v-politiker debatterar, bl.a. juni 2011 i riksdagen med civilminister Stefan Attefall (kd) om bidrag till trossamfund, använder ni bara kristna samfund, katolska kyrkan etc, som exempel på homofientliga samfund som inte borde få bidrag. Inte heller tidigare i någon riksdagsdebatt har ni kritiserat muslimska homofientliga samfund i Europa. Men jag talade häromåret med islamologer från Lunds universitet som avslöjade att alla muslimska samfund i alla länder är homofientliga. Det här är något som Hans Linde, gruppledare för v i riksdagen, själv borde tagit reda på för flera år sedan. Och jag har tipsat honom om det i andra mail. Men hittills har han och andra i v-riksdagsgruppen och Ung vänster tigit om det vilket är fegt och ynkligt. För det förtjänar ni skarp kritik.

Sprid inte floskler om islamofobi, argumentera i sak!

Har islamologerna i Lund fel? Men vänligen berätta då vilka muslimska samfund som är homovänliga? Vilka av dem respekterar samkönade relationer inom sitt samfund, välsignar och vill viga homopar? Kan ni inte berätta det, sprid då inte floskler som islamofobi. Är det sant att alla muslimska samfund är homofientliga ska man få berätta det. Det var bara i länder som Sovjet (som vissa förr gillade i ert parti) som spridande av "besvärande" sanningar inte var accepterade.

2. Ert spridande och felanvändning av ord som rasism och islamofobi är fullständigt oacceptabelt. Inte något av era motsvarigheter i övriga nordiska länder sysslar med det i den omfattning ni gör det. Ni tycks tro att muslimer är en egen etnisk grupp vilket är absurt (ger man inga kvällskurser för riksdagsledamöter i behov av det?). Att negativt generalisera om muslimer är islamofobi, att negativt generalisera om homosexuella är homofobi, att negativt generalisera om transpersoner är transfobi. Men inget av det är rasism.

Men även islamofobi, som i sig är ett allvarligt problem, bl.a. vill Socialistisk folkeparti, Socialdemokraterna, Venstre och Konservative folkeparti samarbeta med islamofoba Dansk folkeparti, felanvänds ibland. I Sverige sprider sd både främlingsfientlighet och islamofobi även om sd i sig inte är ett rasistiskt parti d.v.s. tycker att folk ska få olika rättigheter p.g.a. sin hudfärg. Men era antydningar om att konstnären Lars Vilks är islamofob är bara patetiskt. Han ska ha all heder av att han kämpar för yttrandefriheten.

Hade han gjort Jesus som rondellhund hade ingen v-politiker kritiserat honom om folk från Livets ord eller andra kristna känt sig "kränkta". Men när muslimer gör det då kritiserar ni honom. Det är fegt och ynkligt. Lars Vilks har satiriserat om kristendom, judendom och det mesta i samhället. Utan dödshot. Men för att hon gjorde en (1) teckning av Muhammed som rondellhund blev det dödshot (senast i Göteborg). Och det här visar att han har helt rätt i sin tes att islam generellt inte genomfört den reformationsprocess som kristendomen varit igenom de senaste århundradena. Trots förbud mot nya minareter i Schweiz och andra felaktiga lagar har Västeuropa generellt kommit betydligt längre än muslimska länder i Mellanöstern när det gäller yttrandefrihet, religionsfrihet, jämställdhet och HBT-rättigheter. Förnekar ni det? Berätta då i sak varför ni inte håller med men sprid inte patetiska floskler om islamofobi.

V-politiker är inga offer.

Jag lovar att om det är någon, det räcker med en av er, som i ett mailsvar kallar eller antyder att jag är islamofob lovar jag att i flera år framåt kalla Lars Ohly och Hans Linde för antisemiter och judehatare eftersom Ohly, Linde och flera andra i ert parti är fixerade vid att kritisera det enda landet i världen där majoriteten av befolkningen är judar. Orättvist? Nej, inte mer orättvist än att folk som i sak kritiserar muslimska samfund för att de allihop är homofientliga blir kallade att de är islamofober.

Till sist. Ni är inga offer. Ni är ansvariga politiker och den skarpa kritik jag framfört här är inte värre än den ni ofta riktar mot politiker från andra riksdagspartier, där ni bl.a. anklagar mp för att "legitimera en främlingsfientliga agenda".

Här är några händelser i Sverige som Hans Linde, Marianne Berg, Josefin Brink, Lars Ohly och andra inte kommenterat Och jag vet att ni kritiserat den islamistiska regimen i Iran. Fattas bara annat, skulle ni berömma regimen där? Jag vet också att ni inte kan kommentera allt. Men eftersom Ohly och Linde spridit hundratals kritiska kommentarer om Israel (som förtjänar kritik men är bättre än varje annat land i regionen) de senaste åren kanske ni hade kunnat kommentera något av det här. Eller någon annan v-politiker.

Muslimsk homofientlighet.

Muslimsk förening som vill avrätta homosexuella får statliga bidrag.

Homohatande imam besökte Göteborg.

Imam försöker sprida lögner om mord på homosexuella? (imam i Malmö)

Mail om att s-politiker i Malmö kallat homosexualitet för "onda begär".

Socialdemokratiska Broderskapsrörelsen beter sig fegt och skamligt om muslimsk homofientlighet.

Lars Ohly sviker HBT-personer när han kallar Vilks för rasist.

Föreningen Unga muslimer samarbetar med homohatare.

Men jag har också tydligt kritiserat islamofober. Senast med följande bloggposter.

Är English Defence League liberaler?

Göran Skytte exploaterar 11 september-attentaten.

"Min fiendes fiende är min vän".

Jag bedömer att en förklaring till att v-politiker ofta fegt tiger om muslimsk homofientlighet i Sverige, medan folk från partiet, med rätta, kritiserar kristen homofientlighet är ert USA-hat. De flesta muslimska samfund och föreningar är kritiska (ofta mycket kritiska) till USA. Det blir "min fiendes fiende är min vän". Ibland blir Vänsterpartiets utrikespolitik närmast som Irans "USA är den stora djävulen, Israel den lilla djävulen". (inga jämförelser i övrigt givetvis mellan v och Irans regim). Men tesen "min fiendes fiende är min vän" är problematisk. Med den tesen borde ni hyllat USA-kritikern Hitler i slutet av 1930-talet och ert parti gjorde absurt nog också det till viss del efter pakten mellan Tyskland och Sovjet. (även om partiet dessförinnan och efter Hitlers anfall på Sovjet var tydligt antinazistiskt)

Jag vet inte om ni är emottagliga för kritik. Kanske ni försvinner från riksdagen 2014, det är inget jag kommer att sörja, tvärtom. Men vill ni vara relevanta som ett "radikalt" parti framåt får ni börja kritisera även muslimsk homofientlighet i Sverige precis som ni fördömer kristen homofientlighet. Punkt. Slut.

Du har givetvis rätt att lämna kommentarer på min blogg eller via mail. Jag vill förtydliga att jag förbehåller mig rätten att publicera (och bemöta) mailkommentarer på min blogg. Den här debatten är viktig och bör vara offentlig. Jag räds inte offentlig debatt om det här, gör du?

Mvh

Bengt Held
Malmö


Uppdatering 1.

Vänsterpartiet teg om mänskliga rättigheter i de flesta länder i Mellanöstern - förutom hatobjektet Israel.

Fram till den "arabiska våren" startade var Vänsterpartiet, Lars Ohly och Hans Linde närmast kompakt ointresserade av att kritisera länder i Mellanöstern förutom deras hatobjekt Israel, och ibland Turkiet och Iran. Hur många pressmeddelanden skickade v om diktatorn Khadaffi eller förföljelsen i Egypten? Inget. Men när väl saker börja hända där kritiserar Linde andra partier för att inte vara tillräckligt intresserade. Själv var han fixerad vid Israel fram tills början av det här året. Nog borde han även då visst hur allvarlig förföljelse (värre än Israel) förtrycket var i övriga länder i regionen.

Det kallas populism. Vänsterpartiet prioriterar ofta etnicitet och religion före sexuell läggning och kön i sin politik. Bl.a. jobbade Lars Ohly envetet emot att HBT-rättigheter skulle bli omnämnda i Vänsterpartiets valplattform 2010. Och fick stöd (sic!) av Josefin Brink som själv är öppet homosexuell riksdagsledamot. Och hennes homosexuella kolleger Hans Linde och Marianne Berg protesterade inte heller offentligt emot det.

Däremot tyckte de båda partistyrelseledamöterna Ohly och Brink, att invandrares situation skulle vara med i valplattformen. Varför är det viktigare att invandrare är med i dokumentet än HBT-personer? Det har ingen v-politiker ännu förklarat. Det borde väl vara givet att båda grupperna ska vara omnämnda i ett valmanifest. Vänsterpartiets kongress röstade dessbättre med knapp majoritet (och emot partistyrelsen) för att samkönade pars rättigheter skulle vara med i dokumentet, däremot kom tyvärr inte transrättigheter med.

Kristna tidningen Dagen har en ny artikel om att det även i år blir debatt på Svenska kyrkans kyrkomöte (kongress) om vigslar för samkönade par, något som jag tidigare kommenterat här på bloggen. I år blir fokus på situationen för präster som är emot homovigslar.

5 kommentarer:

 1. Skarpt, så man hoppar till. Just för att ingen någonsin TALAR om detta !! Misstänker att du tyvärr inte kommer att helt nå fram för det du säger tillhör det sanna, men obekväma som alltid tystas ner. Det gör mig upprörd!! Jag, en heterokvinna, med "blandad" vänkrets, det handlar inte ens om mig, men det handlar om alla människors lika värde och rättighet att räknas med, överallt. Ja, du har redan uttryckt dig så väl, jag behöver inte tillägga något. Keep up the good work!

  SvaraRadera
 2. Maria

  Tack. Jo, tyvärr känner jag mig "modig" som i Sverige kritiserar även muslimsk homofientlighet, förutom att kritisera kd, sd, Livets ord etc. I alla andra länder i Europa är det fri debatt om de här sakerna. Sedan Tyskland ifjor på allvar började offentligt diskutera de här sakerna är Sverige enda landet där det ofta är "tabu" att tydligt kritisera muslimska samfund. Men jag vägrar att acceptera det. Och v-politikerna känner nog att min kritik mot dem svider, även om de aldrig skulle erkänna det här på min blogg eller i mailsvar. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Utmärkt viktigt inlägg!

  SvaraRadera