onsdag 28 september 2011

Irland kan få bög som president om några veckor.


Irland kan om ungefär en månad bli det första landet i världen som får ett öppet homosexuellt statsöverhuvud (president, kung etc). Från Pinknews.
Openly gay Irish senator David Norris has secured enough nominations to stand for president.

The independent politician won the support of Dublin city council last night and will run against six other candidates next month.

He said he was “absolutely thrilled” at the news.

Mr Norris 67, pulled out of the race in August over controversy surrounding a letter of support he had written for a former partner who was convicted of raping a 15-year-old boy.

But earlier this month, he announced he would stand after receiving a “consistent outpouring of public support”.

He told the Irish Times: “If I can make this kind of comeback I hope to God as president I’ll be able to help the country make the kind of comeback that it and its people deserve.”
David Norris började 1974 kampanja för rätten att ha samkönade relationer i privata hem. Högsta domstolen gav honom 1988 rätt, något som bidrog till att landet 1993, sist i Västeuropa, avskaffade totalförbudet mot homorelationer. På Irland är han idag främst känd som (partilös) parlamentsledamot. Han är favorittippad att vinna presidentvalet 27 oktober.

Island blev för några år sedan första landet i världen att få en öppet homosexuell statsminister, socialdemokraten Jóhanna Sigurðardóttir.

Religiösa samfund i Skottland ger sitt stöd till homoäktenskap.

Jag har tidigare här på bloggen berättat om debatten om homoäktenskap i Tyskland och Storbritannien. Två positiva nyheter kan jag avslöja.

I Skottland ska idag flera religiösa samfund vid ett ungdomsmöte uttala sitt stöd för planerna på en könsneutral äktenskapslag.
A coalition of faith groups has announced its support for introducing gay marriage in Scotland.

The group does not include the Church of Scotland or the Scottish Catholic Church.

Instead, Unitarians, Liberal Jews, Quakers, the Metropolitan Community Church and the Pagan Federation are backing the Scottish Youth Parliament’s call for a change in the law.

An event will be held at the Youth Parliament’s offices in Edinburgh later today with representatives from each faith speaking out for marriage equality.
För övrigt är öppet homosexuella Ruth Davidson favorittippad att bli nya ordförande för konservativa Tory i Skottland. Det här hade varit totalt omöjligt bara för några år sedan eftersom partiet då var tydligt homofientligt. Ruth Davidson är ledamot i det skotska regionparlamentet.

Den borgerliga brittiska regeringen har på nationell nivå skickat ut ett förslag om en könsneutral äktenskapslag på remiss. Ev av regeringspartierna, Liberal Democrats är för reformen precis som oppositionspartiet socialdemokratiska Labour. Det andra regeringspartiet, konservativa Tory, är ännu inte officiellt för homoäktenskap men lär bli det inom närmaste åren.

Socialdemokraterna i Tyskland för första gången för en könsneutral äktenskapslag i parlamentsdebatt.

I Tyskland har parlamentet debatterat ett förslag från gröna om att införa en könsneutral äktenskapslag. Som tidigare fick de stöd av vänstersocialistiska Linke men för första gången nu även från det största oppositionspartiet, socialdemokratiska SPD. Och det ena regeringspartiet, liberala FDP gav i debatten en otydlig kommentar som tyder på att även de börjar närma sig ett ja till reformen. Både SPD och FDP har tidigare haft som policy att behålla partnerskapslagen för samkönade par men att de juridiska rättigheterna, inklusive adoptioner och inseminationer, ska vara desamma som för äktenskap för olikkönade par.

Kristdemokratiska CDU (och CSU som partiet heter i delstaten Bayern) var ensamma om att argumentera för att äktenskap ska vara reserverat för heteropar. Den röd-gröna oppositionen leder i opinionsmätningarna, nästa parlamentsval är 2013.

Parlamentsval 2012 kan avgöra om landet får en könsneutral äktenskapslag.

Redan våren 2012 ska Frankrike välja president och ena kammaren (nationalförsamlingen) i parlamentet. Det är ännu inte avgjort vem som blir socialistpartiets presidentkandidat men senaste opinionsmätningarna ger flera av dem chans att vinna över konservative Nicolas Sarkozy som haft posten sedan 2007. Socialistpartiet, kommunistpartiet och de gröna är för en könsneutral äktenskapslag. De borgerliga partierna är negativa men en minoritet av deras politiker har det senaste året börja argumentera för reformen. I söndags avgjordes i indirekta val hälften av platserna i den andra kammaren, senaten. Vänstersidan vann egen majoritet.

Det är alltså möjligt att Storbritannien, Tyskland och Frankrike om några år tillåter samkönade äktenskap.


Uppdatering 1.

Tidning för hemlösa i konkurs efter rekrytering från homofientligt kristet samfund.

Aluma, gatutidning som säljs av hemlösa i Malmö, har idag begärts i konkurs. Från en artikel i Sydsvenska Dagbladet 16 september.
Rekryteringen av Livets ords tidigare marknadschef har skapat en massflykt från gatutidningen Aluma. Hela den tidigare redaktionen har sagt upp sig, liksom den distributionsansvariga och försäljarsamordnaren.

Sydsvenskan kunde i går berätta att gatutidningen Alumas chefredaktör Jennie Järvå har sagt upp sig.

Skälet är att Alumas ägare, Comintegra, har tillsatt Livets ords före detta marknadschef Johan Ericson som ny ansvarig utgivare och vice vd.

– Det handlar inte om hans tro eller medlemskapet i Livets ord. Det handlar om att han har varit anställd som Livets ords marknadschef, säger Jennie Järvå.
Livets ord är ett av mest homofientliga kristna samfunden i Sverige.

Sydsvenskan har även en artikel där båda sidor i konflikten får framföra sina argument.

Minoritet bland kd-politiker vill byta ordförande.

Ca 20-30 % av Kristdemokraternas politiker vill att Göran Hägglund ska avgå som ordförande för partiet avslöjas i två nya enkäter. Hägglund tillhör precis som sina regeringskolleger Maria Larsson och Stefan Attefall en heteronormativ konservativ mainstreamfalang i kd. Sedan finns det en HBT-vänlig falang (jag bedömer att den idag utgör ca 40 % av partiet) och en tydligt homofientlig minoritet (min bedömning är att den utgör ca 20 % i partiet). Det är främst från den sistnämnda gruppen i partiet som krav riktas mot Hägglund att han ska avgå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar