måndag 26 september 2011

Vänsterpartier i Norge och Danmark kritiserar muslimsk homofobi.


Igår riktade jag här på bloggen skarp kritik mot Vänsterpartiet för att partiet sprider felaktiga anklagelser mot andra, bl.a. konstnären Lars Vilks, för att de är rasister och islamofober. Jag fördömde även att v fegt tiger om att alla muslimska samfund är homofientliga och att partiet bara kritiserar kristna samfund.

Hittills har en v-politiker, riksdagsledamoten Siv Holma (bilden) svarat och jag bifogar här vår mailkonversation.
Jag antar att Bengt Held menar mig när han tar upp debatten i juni med Stefan Attefall. Orsaken till att det är bara vissa trossamfund som nämndes i debatten berodde ju på att l Interpellationsdebatten var föranlett av ett TV-program som hade uppmärksammat Frälsningsarmens uppfattning.

Vänsterpartiets om min kritik har varit generell, I statuterna sägs att trossamfunden bör motverka alla former av rasism och andra typer av diskriminering samt våld och brutalitet. Samfunden bör också verka för att utveckla förutsättningar för jämställdhet mellan kvinnor och män. Det är det som är den gemensamma värdegrunden och som ska vara vägledande för vilka som erhåller statsbidrag. Vänsterpartiet har också under ett flertal år begärt att få en utvärdering av om de trossamfund som erhåller statsbidrag verkar i enlighet med de villkor som finns för att få statsbidrag.
Mitt mailsvar blev följande.
Tack för svaret.

Ja, jag syftar på dig i den riksdagsdebatten men det är bara ett enskilt exempel.

1. Visste du om att alla muslimska samfund är homofientliga? (sedan är det muslimska individer som är homovänliga, en del av dem är för övrigt själva HBT-personer)?

2. Kan du ge något exempel på någon ledande v-politiker som de senaste åren kritiserat homofientligt bland muslimska samfund där ALLA är homofientliga medan hyfsat många kristna och judiska samfund idag är homovänliga. Det är sant att debatten handlade om Frälsningarmen men då är det ju ännu mer besynnerligt att du blandade in katolska kyrkan men inte nämnde något muslimskt samfund trots att mina bloggpostlänkar visat att FLERA muslimska samfund i Sverige haft nära kontakt med andra muslimer som vill avrätta (sic!) folk för att de har homosexuella relationer. Något motsvarande har vad jag vet inte katolska kyrkan gjort.

Men återigen det är bara en del av ett mönster. Om ni tar till er av kritiken avgör ni själva men jag noterar att era motsvarigheter i Danmark och Norge är befriande tydliga.

http://bengtheld.blogspot.com/2011/04/homohatande-muslim-besokte-goteborg.html

"Sydsvenska Dagbladet berättar om protester när Bilal Philips besökte Köpenhamn.

Imamen Bilal Philips kom till Nørrebro i Köpenhamn på söndagen. Det gjorde också ett hundratal demonstranter som ville visa sin avsky för den kontroversielle kanadensarens åsikter om sharialagstiftning.

Strax före klockan 15 dök han upp vid Korsgadehallen på Nørrebro. Bilal Philips. Den kontroversielle imamen som bjudits in av Islamisk Trossamfunds ungdomsavdelning, Munida.

I nästan samma stund som predikanten steg ur bilen gjorde några av hans sympatisörer sig hörda.

– Sharia i Danmark! Sharia i Danmark!”, skanderade en grupp unga män som samlats utanför hallen.

Väl inne i den fullsatta hallen höll Bilal Philips ett långt tal om dagens ämne – islamofobi. Samma tema stod på agendan när han talade i Göte­borg, på den islamiska ungdomsföreningen TUFF:s (Troende unga framtida förebilder) inbjudan, tidigare ­­ i helgen.

Men det är kanske just hans åsikter om sharialagstiftning som Bilal Philips gjort sig allmänt känd för.

Det och dödsstraff för homosexuella samt att han försvarat självmordsbombare.

Bilal Philips besök har varit hett debatterat i Danmark under veckan. Många har krävt att Islamisk Trossamfund tar avstånd från predikantens idéer. En del politiker tyckte dessutom att man, likt Storbritannien och Australien, inte borde ha släppt in honom i landet.

De som bjudit in honom ville dock inte prata om arrangemanget när vi stötte på dem utanför hallen.

– Vi talar inte med pressen.

Till danska tidningen BT sa dock talesmannen för Islamisk trossamfund, Imran Shah, att det kanske inte var särskilt lämpligt att bjuda in Bilal Philips.

– Om vi hade kunnat göra om det och ta ett beslut idag så hade vi inte bjudit in honom.

Diametralt andra åsikter än de som förknippas med Philips uttalades högljutt bara en bit ner på gatan.

Ett hundratal personer hade samlats för att höra politiker och re­presentanter för olika föreningar ­hålla tal där de fördömde vad de kallade religiös extremism och sexism.

– Med sådana arrangemang de har där borta så gör de snart Dansk Folke­parti arbetslösa, sa Jaleh Tavakoli, den numera avhoppade danske vänsterpartisten och en av talarna vid demonstration.

Politikern Kamal Qureshi från Socialistisk folkeparti var också en av talarna.

–  Jag tycker det är bra att folk kommer hit och säger ifrån. Så att folk inte tror att vi accepterar det han står för därborta, sa han och pekade bort mot Korsgadehallen.

Av säkerhetsskäl valde polisen att flytta på demonstranterna ett par hundra meter från hallen. Det närmaste sidorna kom varandra var när representanter för Islamiskt Trossamfund kom över till demonstranterna för att bjuda på kaffe och kakor.

De möttes bara av nekande huvudskakningar, mothugg och plakat med texten ”Kaffe kan inte ta bort den beska smaken”.

Varför arrangerade inte RFSL-Göteborg motsvarande protester när han var i den staden. Och varför protesterade inte Vänsterpartiet precis som deras motsvarighet i Danmark? Faktum är att i Norge och Danmark vågar partier från höger till vänster manifestera emot homofientlighet oavsett om den är kristen, muslimsk eller nationalistisk."

http://bengtheld.blogspot.com/2009/09/debatt-i-norge-om-muslimsk_8664.html

"Ett annat intressant exempel från Norge är följande, även det från tidningen Blikk.

I forbindelse med at Oslo arrangerer Mr. Gay Europe 2009 er det kommet 24 homser fra hele Europa for å kjempe om tittelen. Konkurransen varer fra 19–23. august.

I dag arrangerge de piknik på Grønland i Oslo. Stortingsrepresentant for SV, Akhtar Chaudhry, deltok på pikniken og sier at han tar sterk avstand fra at noen oppfatter Grønland som en muslimsk bydel. – Oslo skal være en inkluderende by for alle. Også homser og lesber. Å si at Grønland er en muslimsk bydel og at homofile ikke har adgang, er brudd på norsk lov.

– Hvorfor blir enkelte muslimer så provosert av å se to menn gå hånd i hånd tror du?

– Det vet jeg ikke, men de må begynne å sette seg inn i hva andre minoriteter har å stri med. Det som skjedde her på Grønland på søndag er helt uakseptabelt, men denne hendelsen skal vi bruke til noe positivt. Vi skal ta denne bydelen tilbake fra de som gjør den utrygg som ønsker å ekskludere andre, sier Chaudhry.

Chaudhry är från Socialistisk venstre som är Norges motsvarighet till Vänsterpartiet.

Är det någon här som gissar att RFSL Ungdom skulle gjort detsamma om det blivit motsvarande situation i en Stockholmsförort t.ex. Rinkeby? Haft affischkampanjer där.

Är det någon här som gissar att en riksdagsledamot frän Vänsterpartiet varit lika tydlig som den norske vänsterpolitikern Chaudhry?

Nej, det gissar inte jag heller."

Återigen jag är synnerligen kritisk till att Socialistisk folkeparti flirtar med Dansk folkeparti. Men när det gäller att konsekvent explicit vara emot både kristen och muslimsk homofientlighet hyllar jag dem precis som Socialistisk venstre i Norge. Att jag sedan som liberal inte gillar deras ekonomiska politik är en annan sak.

När etablerade partier tiger om problem med muslimsk homofientlighet driver man en del HBT-personer rakt i armarna på främlingsfientliga sd som tyvärr får monopol på den här debatten.
Siv Holmas andra mail.
Att jag nämnde Katolska kyrkan berodde på att statsrådet Stefan Attefall besökte denna kyrka i nära anslutning till uppgifterna om Frälsningsarmens uppfattning. Det var ett sätt att visa att det fanns fler än Frälsningsarmen som hade dessa uppfattningar om HBT och som fick statsbidrag.

Nämnden för trossamfund som beviljar bidrag ska följa det regelverket som Riksdagen har beslutat om. Reglerna ska gälla lika för alla oavsett vilken religiös riktning som man innehar. Det är vänsterpartiet och min uppfattning i denna fråga.
Mitt andra mail till Siv Holma.
Det vore synnerligen bra om du och andra precis som Socialistisk folkeparti och Socialistisk venstre kan bli tydliga även mot muslimsk homofientlighet. Det finns många nyheter om svensk muslimsk homofientlighet och vad jag vet har Sveriges traditionellt mest religionskritiska parti, Vänsterpartiet, aldrig framfört någon som helst kritik. Inte heller Hans Linde när det handlade om att en muslimsk förening i hans hemstad bjöd in en talare som argumenterat för avrättningar av homosexuella vilket är fruktansvärt och hade givetvis varit lika fruktansvärt om någon kristen förening mot förmodan hade haft samma dåliga omdöme vid inbjudan till talare.

Det handlar också om era attityder till Lars Vilks och era absurda anklagelser om att han skulle vara rasist, islamofob och annat. Jag har mött Vilks i verkligheten, en försynt nyanserad människa som definitivt inte är intolerant. Kantig ibland i sin iver att nå ut, men sedan när tycker v att det är fel att konst generellt provocerar?

Här har ni en hemläxa att göra men det hedrar dig Siv att du svarat ödmjukt och sakligt.


Uppdatering 1.

William Petzäll från främlingsfientliga, HBT-negativa och islamofoba Sverigedemokraterna har idag lämnat partiet och planerar vara kvar som "politisk vilde" i riksdagen.

Jag vill ge en eloge till Moderaterna som nekat Petzäll att bli engagerad i deras parti. (sedan vet nog själv m-strategerna att det även taktiskt hade skadat m att ta till sig sd-politikern även om de gynnats av det möjligen vid några omröstningar). Jag har i flera år varit kritisk emot Sverigedemokraternas oseriösa och stigmatiserande retorik mot invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet. Det är en sak att, som jag och många andra med rätta gör, kritiserar muslimska föreningar för att vara homofientliga. Det sd förtiger är att även många kristna samfund har samma attityder. Och sd har en tendens att bunta ihop och förklara att det som är "utländskt" är ett hot mot Sverige. Men historiskt och även idag har globaliseringen gynnat Sverige. Vi ska inte förneka de allvarliga problem som finns i bl.a. en del förorter men lösningen är definitivt inte att försöka stänga några gränser eller lämna EU. Det skulle göra Sveriges situation sämre.

Jag själv reagerade starkt mot sd:s valfilm inför valrörelsen 2010. Aldrig har ett parti med chans att hamna i riksdagen så skamlöst demoniserat en grupp, muslimer, i samhället. Även kds (tidigare kd) skulle inte få för sig att göra en motsvarande valfilm mot homosexuella trots att de tidigare var homofientliga. Varje riksdagskandidat och ledamot för sd bör bedömas efter att de sagt ja till en främlingsfientlig politik. Och att de därmed inte bör få bli ledamot i något annat riksdagspartis grupp den här perioden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar