torsdag 29 september 2011

Annie Lööf (c) lämnar kvoteringshysterin.


Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) har idag haft en presskonferens om regeringsombildningen efter att Annie Lööf blev ny ordförande för Centerpartiet. Lööf blir näringsminister efter Maud Olofsson och Lena Ek ny miljöminister efter Andreas Carlgren (bilden).

Antalet statsråd som är öppet HBT minskar därmed. När Andreas Carlgren lämnar sitt jobb är det bara migrationsminister Tobias Billström (m) kvar i den gruppen. Å andra sidan hade svenska regeringar fram till 2006 inga ministrar som var öppet HBT. Andreas Carlgren är en kompetent politiker och jag hoppas han kommer igen i andra sammanhang.

Nya miljöministern Lena Ek är tydligt HBT-vänlig precis som sina partikamrater Annie Lööf, IT-minister Anna-Karin Hatt och jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Hysteri att varje liten delgrupp måste vara så nära 50 % som möjligt i könsfördelning.

I övrigt är det intressant att Annie Lööf lämnar den "lika många män som kvinnor-policy" som nästan blivit dogm i varje sammanhang de senaste åren. När jag invänder mot kvoteringshysterin är det nog en del som gissar att jag gör det för att jag som man inte har invändningar mot att det varit fler män än kvinnor bl.a. i regeringen och ännu är i riksdagen. Men jag vill förtydliga att jag inte har några problem med att det blir tre kvinnor och en man bland c-ministrarna. Visst ska vi sträva efter jämn könsfördelning generellt men låt oss lämna den hysteri som rått de senaste åren att varje lilla delgrupp måste vara så nära 50 % som möjligt av vardera könet. Det är utvecklingen generellt i samhället som är viktigast.

En annan debatt med koppling till det här är förslaget om en tvångsdelad föräldraförsäkring. Där är jag så pragmatisk att jag accepterar nuvarande två "pappamånader", främst för att ge pappor stöd i förhandlingar med konservativa arbetsgivare som inte vill att de ska vara föräldralediga. Men att tvinga föräldrar att dela ledigheten helt lika tar inte hänsyn till att familjers situation kan vara olika. Det riskerar att drabba barnen som försäkringen är till för.

Kvotering reducerar människor till att bara ha en egenskap.

Könskvotering i börsbolagsstyrelser kränker äganderätten, det är inte politiker som ska avgöra gruppfördelningen där. Men det generella problemet, som gäller även i offentlig sektor, är att kvotering reducerar människor till att bara ha en egenskap. När vi alla egentligen är komplexa. Metoden riskerar också att användas emot folk som är kvoterade in i något sammanhang, att de egentligen inte har kompetensen.

Det är därför jag konsekvent är emot kvotering oavsett om det handlar om kön, etnicitet, sexuell läggning, ålder eller något annat. Visst bör vi försöka hitta en hyfsad fördelning och mångfald i diverse sammanhang. Det är också ofta lönsamt och har andra fördelar. Och arbetsgivare, personalansvariga etc. bör vara självkritiska hur de rekryterar och om man verkligen når olika grupper av människor.

Men till sist måste det viktigaste vara vad en människa har för kunskaper och färdigheter, inte vilken delgrupp man tillhör. Jag vill inte få någon post för att jag är bög, eller man och etnisk svensk för den delen, utan för att jag är kompetent.

Uppdatering 1.

Qx har en ny artikel om att representanter för fem regeringspartier i Finland lämnat ett förslag om en könsneutral äktenskapslag.
Med målet att få 100 riksdagsledamöter att ställa sig bakom presenterades förslaget under onsdagen av Alexander Stubb (Samlingspartiet), finansminister Jutta Urpilainen (Socialdemokraterna), miljöminister Ville Niinistö (Gröna), försvarsminister Stefan Wallin (Svenska Folkpartiet) och kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki (Vänsterförbundet). Förutom Alexander Stubb är de undertecknande även partiledare för sina respektive partier. Samlingspartiets partiordförande, Jyrki Katainen är även landets statsminister.
Därmed kan Finland bli den fjärde nordiska landet som kommer att införa en jämlik äktenskapslagstiftning.
Samlingspartiet är Finlands motsvarighet till Moderaterna, Svenska folkpartiet är ett liberalt parti. Även Centerpartiet, som är i opposition, väntas rösta för homoäktenskap när förslaget senare ska behandlas i parlamentet. De enda två partierna som är negativa till en jämlik äktenskapslag är regeringspartiet Kristdemokraterna och oppositionspartiet, främlingsfientliga Sannfinländarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar