onsdag 20 september 2017

Inget om homorättigheter i nya regeringsförklaringen från s och mp.


Statsminister Stefan Löfven (s) presenterade i riksdagen regeringsförklaringen 12 september
.... Arbetet för transpersoners rättigheter stärks. Skyddet ökar mot hat- och hetsbrott.... 
2006 var dåvarande borgerliga svenska regeringen först i världen att ha med HBT-rättigheter i en regeringsförklaring. Sedan dröjde det till 2010 innan Alliansregeringen hade med något, dock inte "könsidentitet" men däremot "sexuell läggning". Efter att s-mp-regeringen tillträdde 2014 hade den rekordmycket om HBTQ-rättigheter i sin regeringsförklaring det har varit med även 2015 och 2016. I år är det dock magert. S-mp-regeringen förtjänar skarp kritik för att rättigheter för homosexuella och bisexuella inte finns med. Precis som att det ännu inte är vanligt med diskriminering och hatbrott för att individer är icke-heterosexuella. Positivt är dock att regeringen signalerar att den planerar föreslå förstärkt juridiskt skydd för transpersoner emot hatbrott.

S-mp-regeringens hantering av adoptionsregler har blivit en parodi.

12 september avslöjade s-mp-regeringen även vilka propositioner och skrivelser den planerar lämna fram till januari 2018.
.... Modernare adoptionsregler December Ett utvidgat straffrättsligt skydd för transpersoner December....
I början av 2016 meddelade regeringen att den skulle lämna en proposition, Modernare adoptionsregler, september 2016. Just den månaden blev det ett nytt besked, regeringsförslaget skulle publiceras först januari 2017. Då blev det en försening - igen. Den skulle lämnas i september. Det senaste budet är att det blir i december. Förmodligen handlar det om att tillåta även sambopar (olik- och samkönade) att gemensamt få bli prövade som adoptivföräldrar, idag är det bara möjligt för gifta par och ensamstående. En reform som bör betecknas som "queer". Förseningarna har blivit en parodi för s-mp-regeringen.

Positivt är dock att regeringen signalerat att den ska förstärka det juridiska skyddet för transpersoner gentemot hatbrott. När det gäller lagen om hets emot folkgrupp krävs det en förändring av grundlagen, två beslut med ett riksdagsval emellan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar