torsdag 28 september 2017

HBTQ-kultur. Min katt Jugoslavien - Pajtim Statovci.


Från presentationen av Min katt Jugoslavien (2016) av Pajtim Statovci.
.... I det forna Jugoslavien rasar kriget. I utkanten av en finsk småstad gör Emine vad hon måste för att hålla samman spillrorna av sin familj. Vem skulle annars göra det? Min katt Jugoslavien är en av de senaste årens mest uppmärksammade finska romanerna med tydliga blinkningar till Bulgakov och García Màrquez....
Det här är en besynnerlig roman. Den är inte som någon annan jag recenserat. Först tror man att berättelsen är någon typ av självbiografi vilket sedan inte visar sig stämma. Statovci blandar realism och det absurda. Centralt är egentligen migrationens utanförskap och möjligheter. Sedan är huvudpersonen även bög. Här finns främlingsfientlighet, västfientlighet, hedersrelaterat våld, barn till invandrare som blir påverkade av det nya samhället, sexism, rasism, homofientlighet och islam. De flesta kosovoalbaner är muslimer. Berättelser om Kosovo förr blandas med hur det varit i Finland senare.

Ofta nyanserat trots absurditeter.

Den här boken är inte bland de bästa jag recenserat. Den är inte till för den som söker något "lättillgängligt". Men den håller bra litterär kvalité och är något för den som gillar symbolism. I ett Europa där "nationalistiska" AfD blivit tredje största parti i Tyskland. Och där utanförskapet är ett centralt tema. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar